Supravegherea Nutritionala

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta licenta trateaza Supravegherea Nutritionala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 111 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Medicina Veterinara

Cuprins

I. INTRODUCERE
IMPORTANTA SUPRAVEGHERII NUTRITIONAL-METABOLICE ÎN CRESTEREA SI APARAREA SANATATII ANIMALELOR.
II. PROFILUL METABOLIC SI APRECIERA LUI PE SPECII
2.1. CONSIDERETII GENERALE.
2.2. CÂND SI CUM SE EXECUTA PROFILUL METABOLIC
- MODUL DE ANALIZARE A PROFILULUI METABOLIC
-SITUATIILE ZOOVETERINARE ÎN CARE SE EFECTUEAZA PROFILUL METABOLIC.
2.3. PROFILUL METABOLIC SI APRECIEREA LUI LA PORCINE.
-STABILIREA SETULUI DE ANALIZE
-MOMENTUL OPTIM PENTRU EFECTUAREA PRODFILULUI
METABOLIC
-PROFILUL HEMATOLOGIC
-PROFILUL PROTEIC
-PROFILUL ENERGETIC
-PROFILUL MINERAL
-PROFILUL VITAMINIC
-PROFILUL ACIDOBAZIC
-PROFILUL ENZIMATIC
-PROFILUL HEPATIC
-PROFILUL GASTRIC
-PROFILUL URINAR
2.4. PROFILUL METABOLIC SI APRECIEREA LUI LA OVINE.
2.5.PROFILUL METABOLIC SI APRECIEREA LUI LA PORCINE.
2.6. PROFILUL METABOLIC SI APRECIEREA LUL LA PASARI.

Extras din document

SUPRAVEGHEREA

NUTRITIONAL-METABOLICA

A ANIMALELOR

I. INTRODUCERE

IMPORTANTA SUPRAVEGHERII NUTRITIONAL-METABOLICE ÎN CRESTEREA SI APARAREA SANATATII ANIMALELOR

Conceptul de „supraveghere nutritionl-metabolica" s-a impus ca o necesitate în urma extinderii sistemelor moderne de crestere si exploatare intensiva cu tot ansamblul de urmari benefice, dar si malefice ale acestora. In aceste conditii factorii nosogeni nutritional-metabolici pot deveni prepon¬derenti, deoarece exploatarea excesiva, necompensata prin asigurarea unei alimentatii corespunzatoare, duce la dezechilibre extrem de pagubitoare atât prin scaderea productiei si fertilitatii, cât si prin cresterea morbiditatii si chiar a mortalitatii la animale. Din aceste considerente se impune, din partea specialistilor zootehnisti si veterinari, concentrarea atentiei pe cunoasterea mai aprofundata a particularitatilor biologice si cerintelor fiziologice si de productie ale fiecarei specii, precum si a corelarii optime a acestora cu noile tehnologii de crestere si exploatare intensiva. Un indicator valoros al corelarii dintre potentialul biologic al animalelor si tehnologia lor de crestere si exploatare este statusul (profilul) nutritional-metabolic al acestora.

In acest capitol autorii lucrarii si-au propus sa vina în ajutorul specia¬listilor, chemati sa mentina sanatatea animalelor de productie, prin supravegherea nutritional-metabolica a efectivelor care se efectueaza prin profilul metabolic.

Prin profil metabolic se întelege evaluarea integritatii nutritional-meta-bolice a unor animale, alese randomizat, prin efectuarea de examene hematologice si biochimice (Pârvu, 1992).

Cu toate ca aceste examene exprima stadiul metabolic al animalelor în momentul prelevarii probelor, ele pot fi de un real folos, atât pentru evidentierea dezechilibrelor nutritionale sau infectioase produse anterior, cât si pentru anticiparea unor tulburari metabolice, în scopul preîntâmpinarii lor prin adoptarea unei anumite conduite medicale-veterinare. Efectuarea examenelor în scopuri preventive este de perspectiva, cu conditia sa se determine la intervale judicios stabilite, acele constante sangvine care sunt capabile sa oglindeasca cel mai exact starea de sanatate metabolica.

Dupa Ghergariu (1985), prin sanatate metabolica se întelege starea de echilibru fiziologic a organismului, care-i permite sa se dezvolte si sa ofere productii optime fara modificari detectabile ale parametrilor hematologici si biochimici considerati normali pentru specia, vârsta, stadiul fiziologic si pentru sezonul respectiv.

Necesitatea evaluarii integritatii nutritional-metabolice a efectivelor de animale rezulta din faptul ca multe cerinte nutritionale pot produce boli tot atât de grave sau uneori chiar mai grave decât bolile produse de germeni patogeni, iar pagubele produse de tulburarile nutritionale sunt mai mari, întrucât înregistreaza o evolutie adeseori subclinica, care determina reducerea randamentului productiv, tulburari de reproductie si mortalitate crescuta la nou-nascuti (Barza si col., 1981).

In patologia nutritionala, diagnosticul pe baza manifestarilor clinice este tardiv, el fiind posibil abia atunci când tulburarile nutritionale, subclinice, au devenit boli bine conturate. In acest stadiu combaterea lor este dificila si vizeaza masuri complexe etiotrope si simptomatice, deseori neînsotite de rezultate pozitive. De aceea, pentru diminuarea pagubelor economice, precum si pentru ca interventia personalului de specialitate sa fie urmata de succese, depistarea tulburarilor nutritionale trebuie facuta în fazele incipiente, de „leziune biochimica". Sarcina aceasta o are profilul metabolic a carui intro¬ducere în arsenalul mijloacelor de diagnostic constituie un excelent instru¬ment de prognoza de grup (Ghergariu si col., 1981; Pâr v u, 1983; Pârvu, 1992). Dimpotriva, daca nu se actioneaza în fazele de modificari biochimice si se întârzie pâna la aparitia modificarilor morfopatologice, în cele mai multe cazuri aceste tulburari nutritionale devin incurabile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Suprvegherea Nutritionala.doc

Alte informatii

Univerisitatea Bioterra