Aspecte de nursing la pacientii cu cancer mamar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta licenta trateaza Aspecte de nursing la pacientii cu cancer mamar.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 106 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Medicina

Cuprins

MEMORIU JUSTIFICATIV 3
CAPITOLUL I. PARTEA GENERALĂ 4
1.1. Cancerul mamar 4
1.1.1. Definiție 4
1.1.2. Etipologie 4
1.1.3. Etiopatogenie 4
1.2. Modificările fibro-chistice 10
1.2.1. Leziunile maligne ale sânului 14
1.3. Complicațiile post - chirurgicale 16
1.4. Investigații: 17
1.4.1. Mamografia 17
1.4.2. Puncția aspirativă cu ac fin: 21
1.4.3. Examenul clinic al sânului 22
1.4.4. Autoexaminarea sânilor 22
1.5. Profilaxie 24
1.5.1. Stadialiazarea 25
1.6. Tratamentul cancerului mamar 26
1.6.1. Terapia locală și sistemică 26
1.6.2. Chirurgia - intervenția chirurgicală 27
1.6.3. Chimioterapia 31
1.6.4. Radioterapia 32
1.7.Urmărirea pacientelor cu cancer mamar după încheierea tratamentului 34
CAPITOLUL II PARTEA PRACTICĂ: ÎNGRIJIREA PACIENTEI OPERATĂ DE CANCER DE SÂN 35
2.1. Scopul lucrării: 35
2.2. Materiale și metode 36
2.3 Rolul nursing - ului în tratamentul chirurgical oncologic 37
2.4. Procesului de îngrijire i se descriu mai multe etape: 41
CAPITOLUL III. CAZURI CLINICE 42
3.1. Cazul clinic I 42
3.2. Cazul clinic II 62
3.3. Cazul clinic III 82
CONCLUZII 103
BIBLIOGRAFIE 105

Extras din document

MEMORIU JUSTIFICATIV

Fiecare din noi participăm la însănătoșirea sau îmbolnăvirea noastră zi de zi. Cuvântul „Participăm” arată rolul vital pe care îl avem în determinarea

Nivelului nostru de sănătate. Mulți oameni presupun că vindecarea este ceva ce ni se face de către medici sau vindecători, iar dacă avem o problemă de sănătate singura noastră datorie este să mergem la medic sau vindecător care ne vor vindeca. Acest lucru este numai o parte a realității.

În România cancerul mamar cunoaște o creștere a morbidității îngrijorătoare. Femeile care au această afecțiune sunt traumatizate atât fizic dar mai ales psihic. Ele au nevoie de o îngrijire absolut deosebită din partea cadrelor medicale. Prin practica pe care am efectuat-o în Spitalul Județean Argeș am avut ocazia să fac parte din echipa de îngrijire a unor astfel de paciente. Pacientele pe care le-am cunoscut în urma procesului de îngrijire și de care m-am legat printr-o relație specială, sentimentul de compasiune și caritate pentru semenul nostru aflat în suferință, m-au determinat să aleg pentru Lucrarea de diplomă această temă.

CAPITOLUL I. PARTEA GENERALĂ

1.1. Cancerul mamar

1.1.1. Definiție

Termenul de cancer se referă la un grup de afecțiuni caracterizate prin creșterea anormală și necontrolată a unor celule, care invadează țesuturile înconjurătoare și se pot împrăștia (metastaza) la distanță de țesutul sau organul din care s-au format, pe cale sangvină, limfatică sau pe alte căi. Diferitele forme de cancer pot fi clasificate în funcție de tipul celular implicat, de țesutul sau organul afectat.

Un alt sinonim pentru cancer este acela de tumoră malignă (deci tumorile canceroase sunt maligne). Dar nu toate tumorile înseamnă cancer. O tumoră necanceroasă este benignă, ea nu crește și nu se întinde, așa cum face cancerul.

În general, tumorile benigne nu sunt un pericol pentru viață. Puține cancere, cum ar fi cancerul sângelui (leucemia sau hemopatiile maligne), nu formează tumori.

1.1.2. Etipologie

Factorii de risc pentru cancerul de sân

Ceea ce se cunoaște actualmente despre factorii de risc ai cancerului mamar se referă la factori de risc care nu pot fi influențați și factori de risc și stil de viață care pot fi influențați.

1.1.3. Etiopatogenie

Factori de risc care nu pot fi modificați:

- Sexul

Simplul fapt de a fi femeie reprezintă un risc constant pentru cancerul de sân. Bărbații pot face cancer mamar, dar acesta este mult mai rar.

- Vârsta

Din punct de vedere al femeii, vârsta este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân, riscul crescând cu vârsta.

- Istoric familial de cancer mamar

Deși orice istoric familial de cancer mamar poate fi asociat cu o creștere a riscului, istoricul de cancer de sân la o rudă de gradul I de sex feminin (mama, sora sau fiica) este asociat cu riscul cel mai crescut, în special când ruda a fost diagnosticată la o vârstă tânără. Istoricul familiei nu reprezintă riscul cel mai ridicat pentru cancerul de sân, lucru evidențiat prin procentajul mic al femeilor care au moștenit o predispoziție genetică pentru cancerul de sân. Mai curând, riscul ridicat este mai subtil și probabil se explică cel mai bine prin stiluri de viață similar printre membrii unei familii și printr-o predispoziție moștenită pentru influența acelor factori de risc, precum factorii hormonali asociați cu tipurile de reproducere, obezitatea etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte de nursing la pacientii cu cancer mamar.docx

Bibliografie

1. Borundel C.- „Manual de medicină internă pentru cadre medii”, Editura
All, București, 2007.
2. Bădulescu F., Mihaela Dănciulescu, Roxana Mustață, Michael Schenker
- Curs de oncologie clinică și nursing în oncologie - Editura Medicală
Universitară Craiova, 2003
3. Bădulescu F., Adriana Bădulescu, Mihai Georgescu Brăila - Patologia malignă a glandei mamare, vol I - Editura Medicală București, 2003
4. Bădulescu F.- Ghid de referință în oncologia medicală - Editura
Medicală București, 2003
5. Berceanu S., Adriana Bădulescu, Mihai Georgescu Brăila, Florinel Bădulescu - Patologia tumorală genito-mamară - Editura Didactică și Pedagogică, R.A. - București, 2000
6. Brăila M.G. - Curs de obstetrică-ginecologie - Editura Didactică și
Pedagogică, R.A. - București, 2000
7. Ilinescu I., Florinel Bădulescu - Cancerul glandei mamare din Tratat de clinică și patologie medicală, vol.I - Editura Didactică și Pedagogică, R.A. - București, 1993
8. Mihăilescu M. - Chirurgie pentru cadre medii, Editura Medicală, București, 1991.
9. Titircă L.- Îngrijiri speciale acordate pacienților de către asistenții medicali - Editura Viața Medicală Româneasca, București 2004
10. Titircă L. - Breviar de explorări funcționale și îngrijiri speciale acordate bolnavilor, Editura Viața Medicală Românească, București, 1994.
11. Titircă L. - Ghid de nursing, Editura Medicală Românească, București,
2004.
12. Titircă L. - Urgențe medico- chirurgicale sinteze, Editura Medicală, București, 2007.