Depresia

Licență
9.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 94 în total
Cuvinte : 17024
Mărime: 2.57MB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Instr. Popescu Magdalena

Cuprins

  1. ARGUMENT
  2. CAP.I. PARTE TEORETICĂ
  3. I.1. Noţiuni de anatomie şi fiziologie a sistemului nervos
  4. I.2. Depresia I.2.1. Generalităţi I.2.2. Cauzele depresiei I.2.3. Factori de risc I.2.4. Simptomatologie şi criterii de diagnostic
  5. I.2.5. Clasificarea depresiilor I.2.6. Complicaţii posibile I.2.7. Consult de specialitate I.2.8. Investigaţii
  6. I.2.9. Tratamentul
  7. I.2.10. Profilaxia
  8. CAP. II PARTE PRACTICĂ
  9. II.1.Îngriirea pacientei M.D.cu tulburarea anxioasă generalizată
  10. II.2.Îngriirea pacientei A.E. cu reacţie depresivă anxioasă cu atacuri de panică
  11. II.3. Îngriirea pacientei cu Depresie severă cu idei de suicid şi supraponderabilitate
  12. BIBLIOGRAFIE
  13. ANEXE

Extras din licență

Depresia a fost recunoscută ca tulburare încă din antichitate: o dovedeşte papirusul Ebers din Egiptul Antic (1550 IC), unul dintre cele mai vechi documente medicale din lume; în acest papirus, este descrisă o "tulburare" de mâhnire (descurajare) severă, echivalentă cu definiţia modernă a depresiei.

Pe lânga referirile la depresie pe care le întâlnim în literatură, observăm şi că mulţi filozofi, scriitori, politicieni, actori, scriitori sau oameni de ştiinţa au suferit de-a lungul vieţii lor de episoade de depresie.

Cunoaşterea şi diagnosticul afecţiunilor nu pot constitui un scop în sine. Istoria arată că medicina îşi are originea nu în speculaţii fiziologice sau în anumite cunoştinţe teoretice, ci în instinctul de conservare al individului şi în tendinţa de ajutor reciproc în cazuri de accidente sau boli, tendinţă izvorâtă din viata socială.

Deci " a vindeca sau cel puţin a uşura suferinţa" a fost dintotdeauna scopul practicilor medicale.

În sfârşit trăirile prezente de-a lungul celor 3 ani de şcoală, dar sigur şi cu retrospecţii, căci nu pot să spun că până acum nu am trăit, dar întoarcerea mea în timp vizând paralel evoluţia, îmi va oferi descoperirea de sine despre diagnostic, boală şi pacient.

Aşadar, „DEPRESIA” sufletească, trupească, sau spirituală, nu va putea fi oblăduită pe deplin fără dragoste şi iubire. Iubirea de sine, de aproapele tău izvorâtă din unda amăgitoare a făgăduinţei uneori, din vântul iscat din larg şi spulberat peste diguri, de unde am ajuns să culeg o floare de stâncă cu care să alin suferinţa celor din jur.

Ceea ce mi-am dorit e bine definit în capul meu, care abia acum stă matur, gânditor, dojenitor şi stăpân pe situaţie. Ştiu în sfârşit ce vreau şi ce am de făcut şi las pripeala de-o parte şi păstrez doar „semnul pământului”, rădăcina provenienţei şi îmbrac „ zeghea românească” prin care omul sfinţeşte locul.

Depresia este o afecţiune mintală caracterizată de episoade persistente sau recurente de tristeţe şi melancolie patologică. Aceste episoade durează mai mult de câteva săptămâni şi au un impact negativ asupra vieţii sociale, profesionale, familiale şi intime a individului.

Depresia reprezintă o trăire de suferinţă şi tristeţe profundă. Această afecţiune influenţează apetitul pacienţilor, somnul şi părerile lui asupra lumii în general. Depresia este mai mult decât o dispoziţie proastă de moment, mai mult decât o stare de rău care poate fi învinsă prin dorinţa de a trăi. Persoanele care suferă de depresie nu pot, pur şi simplu, să facă faţă situaţiei, să treacă peste ceea ce este rău şi să se simtă bine.

În întreaga lume se estimează că 121 de milioane de persoane suferă de depresie. Episoadele depresive apar indiferent de gen, rasă, pregătire educaţională sau de starea materială.

Depresia poate debuta cu simptome de anxietate (cum ar fi o îngrijorare excesivă) sau cu simptome precum tristeţea sau lipsa de energie, care durează de mai multe zile sau luni, înainte de instalarea completă a depresiei. Pot apărea tulburari în capacitatea de concentrare sau de memorare, sentimentul de pierdere a plăcerii în activităţile care altădată erau plăcute, sentimentul de pierdere a speranţei, scăderea energiei, modificări ale somnului şi ale poftei de mâncare. Persoana cu depresie se poate izola social de ceilalţi şi îşi poate pierde interesul pentru activitatea sexuală.

Tulburarile depresive sunt clasificate în funcţie de severitatea şi de durata lor.

Depresia poate fi uşoară, moderată sau severă.

Evoluţia depresiei variază de la o persoană la alta. Pot fi prezente simptome uşoare sau severe de depresie, pentru o perioadă îndelungată de timp sau pentru o perioadă scurtă. Un procent mic de persoane se simt depresive în marea majoritate a vieţii lor; acestea necesită un tratament de întreţinere.

Majoritatea pesoanelor cu depresie pot fi tratate cu succes cu medicamente, consiliere profesională sau o combinaţie a celor două.

În stagiul clinic efectuat în Spitalul Judeţeat II, secţia Psihiatrie, Piteşti am întâlnit foarte multe cazuri în care depresia a fost motivul pentru care aceşti pacienţi/clienţi, au fost internaţi.Pentru această lucrare am selectat un număr de trei cazuri , încercând pe cât posibil ,să tratez acest subiect respectând toate etapele lui, sub stricta coordonare a D- nei Instructor Popescu Magdalena Primul caz, pacienta M.D. în vârstă de 22 ani, cu domiciliul în Str. Exerciţiu, Bl. A1, Sc. B, Piteşti Jud. Argeş, spitalizată la data de 11.02.2010 până la 16.02.2010 se internează în secţia Psihiatrie din următoarele motive: nelinişte, teamă, panică, anxietate, insomnii. Pe baza examenului clinic se hotărăşte internarea pacientei sub îngrijirea Dr. Stancu Eugenia. Pe perioada spitalizării se fac multiple investigaţii: examenul psihologic, analize de sânge, urină, în urma cărora se pune diagnosticul de Tulburare depresivă,anxioasă generalizată.

Cel de al doilea caz, pacienta A.E. în vârstă de 56 ani, cu domiciliul în Piteşti, Jud. Argeş, spitalizat la data de 16.02.2010 până la 23.02.2010 se internează în secţia Psihiatrie din următoarele motive: nelinişte, agitaţie, dispoziţie de presiune, anxietate, insomnie mixtă Pe baza examenului clinic se hotărăşte internarea pacientei sub îngrijirea Dr. Marinescu Sorin Gabriel.

Pe perioada spitalizării se fac multiple investigaţii: examenul psihologic, analize de sânge, urină, în urma cărora se pune diagnosticul de Reacţie depresivă anxioasă cu atacuri de panică.

Cazul al treilea, pacienta D.F.,în vârstă de 64 de ani,cu domiciliul în comuna: Albota,judeţul Argeş,s-a internat în data de 15.06.2010 până în data de 20.06.2010, se internează în secţia de psihiatrie din următoarele motive.dispoziţie depresivă;idei suicidare.

Pe baza examenului psihologic şi a examenului clinic,s-a confirmat diagnosticul de psihoză depresivă cu idei de suicid şi supraponderabilitate.

Bibliografie

1 GHID DE NURSING, Ediţia V, Editura Viaţa Medicală Românească, Bucureşti 2001-LUCRETIA TITIRCA;

2 TEHNICI DE EVALUARE SI INGRIJIRI ACORDATE DE ASISTENTI MEDICALI - NURSING - Editura Viata Medicală Românească, Noiembrie 2000-LUCREŢIA TITIRCĂ

3 ÎNGRIJIRI SPECIALE ACORDATE PACIENTULUI DE CĂTRE ASISTENTELE MEDICALE, - Editura Viata Medicală Românească, Ediţia IV 2004 - LUCREŢIA TITIRCĂ

4 MEDICINA INTERNĂ - Editura ALL, Bucureşti, 1996 CORNELIU BORUNDEL

5 TRATAT DE PSIHOLOGIE MEDICALA- Ed. Oscar Print, Bucureşti 1998

Athanasiu Andrei, Nica-Udangiu Ştefan, Nica-Udangiu Lidia

6 GERONTOLOGIE.Editura U.M.F., 2000, Iaşi , PRICOP MIHAI.

7 ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA OMULUI - Editura Corint, Bucureşti 1997, Roxana Maria Albu

8 MANUAL DE MEDICINĂ INTERNĂ - C. PĂUNESCU

9. ESEU DE CERCETARE DESPRE VÂRSTA A TREIA- Ed. Expert, Bucureşti 1995

Preview document

Depresia - Pagina 1
Depresia - Pagina 2
Depresia - Pagina 3
Depresia - Pagina 4
Depresia - Pagina 5
Depresia - Pagina 6
Depresia - Pagina 7
Depresia - Pagina 8
Depresia - Pagina 9
Depresia - Pagina 10
Depresia - Pagina 11
Depresia - Pagina 12
Depresia - Pagina 13
Depresia - Pagina 14
Depresia - Pagina 15
Depresia - Pagina 16
Depresia - Pagina 17
Depresia - Pagina 18
Depresia - Pagina 19
Depresia - Pagina 20
Depresia - Pagina 21
Depresia - Pagina 22
Depresia - Pagina 23
Depresia - Pagina 24
Depresia - Pagina 25
Depresia - Pagina 26
Depresia - Pagina 27
Depresia - Pagina 28
Depresia - Pagina 29
Depresia - Pagina 30
Depresia - Pagina 31
Depresia - Pagina 32
Depresia - Pagina 33
Depresia - Pagina 34
Depresia - Pagina 35
Depresia - Pagina 36
Depresia - Pagina 37
Depresia - Pagina 38
Depresia - Pagina 39
Depresia - Pagina 40
Depresia - Pagina 41
Depresia - Pagina 42
Depresia - Pagina 43
Depresia - Pagina 44
Depresia - Pagina 45
Depresia - Pagina 46
Depresia - Pagina 47
Depresia - Pagina 48
Depresia - Pagina 49
Depresia - Pagina 50
Depresia - Pagina 51
Depresia - Pagina 52
Depresia - Pagina 53
Depresia - Pagina 54
Depresia - Pagina 55
Depresia - Pagina 56
Depresia - Pagina 57
Depresia - Pagina 58
Depresia - Pagina 59
Depresia - Pagina 60
Depresia - Pagina 61
Depresia - Pagina 62
Depresia - Pagina 63
Depresia - Pagina 64
Depresia - Pagina 65
Depresia - Pagina 66
Depresia - Pagina 67
Depresia - Pagina 68
Depresia - Pagina 69
Depresia - Pagina 70
Depresia - Pagina 71
Depresia - Pagina 72
Depresia - Pagina 73
Depresia - Pagina 74
Depresia - Pagina 75
Depresia - Pagina 76
Depresia - Pagina 77
Depresia - Pagina 78
Depresia - Pagina 79
Depresia - Pagina 80
Depresia - Pagina 81
Depresia - Pagina 82
Depresia - Pagina 83
Depresia - Pagina 84
Depresia - Pagina 85
Depresia - Pagina 86
Depresia - Pagina 87
Depresia - Pagina 88
Depresia - Pagina 89
Depresia - Pagina 90
Depresia - Pagina 91
Depresia - Pagina 92
Depresia - Pagina 93
Depresia - Pagina 94

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Îngrijirea pacientului cu tulburări bipolare

Tulburările bipolare se încadrează în sfera bolilor mintale. La momentul actual, peste o treime din populația globului suferă de tulburări mintale....

Studiu de caz - cancerul ovarian - metode de tratament, cauze de apariție, complicații

IMPORTANŢA PROBLEMEI Este unanim recunoscut că obstacolul major în combaterea cancerului ovarian este reprezentat de tabloul simptomatic extrem de...

Angina Pectorală

INTRODUCERE ÎN PROFESIE Nursa definită de Consiliul Internaţional al Nurselor este o persoană care: - A parcurs un program complet de formare...

Îngrijirea pacientului cu obezitate

MEMORIU EXPLICATIV ASUPRA LUCRARII CU TEMA OBEZITATEA MOTTO: “In esenta, alimentatia rationala a bolnavului nu se deosebeste de a unui om...

Otita

Scopul tratării acestei teme “Nursingul pacientului cu Otită”, a fost unul foarte personal, deoarece am avut ocazia să văd suferinţa fizică...

Boala celiacă și depistarea ei în pediatrie

PARTEA GENERALA 1. CLASIFICAREA ETIOLOGICA IN BOALA DIAREICA CRONICA Cauzele diareei cronice la copil sunt foarte numeroase, mai numeroase...

Prezentarea Notiunilor de Anatomie și Fiziologie a Aparatului Afectat

CAPITOLUL I 1.1.PREZENTAREA NOTIUNILOR DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI AFECTAT 1.1.1.ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA SCOARŢEI CEREBRALE Scoarţa...

Lucrare asistențe medicale - îngrijirea pacienților cu tulburări depresive de tip reactiv

CAPITOLUL I 1.1. PREZENTAREA NOŢIUNILOR DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI AFECTAT 1.1.1. Anatomia şi fiziologia scoarţei cerebrale Bazele...

Te-ar putea interesa și

Depresia

Cap.1 Rezumat Am ales lucrarea cu titlul “Depresia”, unde am si exemplificat cu ajutorul studiilor de caz, depresia in cazul dependentilor de...

Aportul psihoterapiei cognitiv-comportamentală la ameliorarea și îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților cu tulburări depresive

INTRODUCERE În societatea contemporană, omul este martorul unor schimbări socioculturale intense. Astăzi, mai mult ca oricând, suntem expuşi unor...

Abordări psihoterapeutice de scurtă durată în tratamentul depresiei reactive

INTRODUCERE Se întâmplă poate să ne atragă atenţia o serie de anunţuri care ne prezintă cursuri, conferinţe sau sesiuni dedicate comunicării,...

Nivelul de depresie al persoanelor private de libertate vs. persoane libere

INTRODUCERE Din punctul meu de vedere, depresia este o tulburare foarte gravă, căreia nu i se acordă atenția necesară, având în vedere că numărul...

Fenomenul Depresiei în Cotidian

INTRODUCERE Interactionam zilnic si ne confruntam cu diferite stari afective, printre care se prezintă și un fenomen cotidian precum este...

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Lucrare asistențe medicale - îngrijirea pacienților cu tulburări depresive de tip reactiv

CAPITOLUL I 1.1. PREZENTAREA NOŢIUNILOR DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI AFECTAT 1.1.1. Anatomia şi fiziologia scoarţei cerebrale Bazele...

Psihologie - Rolul Terapiei Sugestive în Ameliorarea Depresiei la Alcoolici

I. Introducere În România alcoolismul nu este privit ca o boală, cel puţin nu de masele largi ale populaţiei. Deşi în S.U.A. sau în vestul...

Ai nevoie de altceva?