Evidența informatică în cabinetul stomatologic

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 18491
Mărime: 411.08KB (arhivat)
Publicat de: Marga Alecu
Puncte necesare: 10

Extras din licență

ABSTRACT

In urma schimbarilor dramatice prin care trece sistemul national de sanatate din Romania , in sectorul stomatologiei a avut loc privatizarea generalizata , astfel incat fiecare medic stomatolog isi desfasoara astazi activitatea intr-un cabinet particular , individual , sau in asociere . Medicul se vede astfel nevoit sa isi organizeze singur activitatea la locul de munca , ceea ce il obliga sa desfasoare pe langa activitatea medicala propriu – zisa , si activitati manageriale .

Activitatea complexa din cabinetul stomatologic , pentru o buna desfasurare , presupune organizare , ceea ce aduce dupa sine nevoia de a mentine evidente foarte riguroase, de a completa zilnic o serie de documente , registre , acte , fise medicale , comenzi , ordine de plata . Unele obligatorii , solicitate de diverse organisme oficiale : Ministerul de Finante , Casa de asigurari , Ministerul Muncii . Altele raman la latitudinea medicului , dar lipsa lor il aduce in imposibilitatea de a mentine controlul si ordinea in activitatea pe care o conduce .

Toata aceasta activitatate de inregistrare zilnica , este foarte mare consumatoare de timp . Timpul , fiind astazi extrem de pretios , medicul simte nevoia unui ajutor pentru a putea face fata acestui hatis de responsabilitati . O mare parte din toate aceste documente care trebuiesc intretinute intr-un cabinet medical , inclusiv stomatologic , nu pot fi delegate pentru rezolvare unei alte persoane , contabil , manager sau cadru medical , fiind responsabilitatea exclusiva a medicului . Spre exemplu : raportarile lunare pentru Casa de Asigurari , consemnarile din fisele medicale ale pacientilor .

Traim in era informatizarii , pretutindeni in lume calculatorul a patruns in vietile oamenilor , producand imbunatatiri enorme in stilul nostru de viata si munca . Un domeniu atat de vast si de important precum medicina nu se putea sustrage trend-ului actual . Informatica medicala este o disciplina foarte tanara , cu o evolutie extrem de rapida , generata de dezvoltarea similara a tehnicii de calcul .

Romania nu putea nici ea ramane izolata , in acest “ocean” al informatizarii . Incet , dar sigur , informatica patrunde si in sistemul nostru de sanatate , la toate nivelurile : la nivel de institutii nationale : minister , directii sanitare , Case de Asigurari , mari unitati spitalicesti , si nu in ultimul rand , in cabinetele de practica individuala .

Solutia la multe din problemele legate de gestiunea activitatii dintr-un cabinet medical individual , in cazul de fata fiind vorba de cabinetul stomatologic , ar fi implementarea unui sistem informatizat .

Au aparut deja pe piata produse software in acest sens . Poate ca in momentul de fata interesul pentru un asemenea sistem este mai redus , datorita inertiei , retinerii in fata a ceva complet nou si necunoscut . Sa nu uitam ca personalul medical nu intotdeauna dispune de cunostinte de informatica .

Aplicatia pe care o propun am realizat-o pornind de la situatia concreta existenta in cabinetul stomatologic particular pe care il conduc , pe baza unei experiente personale de 10 ani . Am gandit aceasta aplicatie ca pe un instrument care sa imi fie de un real folos , mie , in primul rand , dar sper ca si altor colegi , pentru rezolvarea unor probleme specifice , concrete , de care ne lovim permanent .

In plus fata de avantajele pe care le ofera orice alt model de fisa medicala electronica, aplicatia propusa , beneficiaza de o interfata cu utilizatorul atractiva , usor de manuit , usor de intles . Se bazeaza de o interfata grafica cu un aspect foarte apropiat de realitate , suporta un volum bogat de informatii si date variate , obtinute in urma examinarii pacientului.

In plus , usureaza mult activitatea de gestiune , prin utilizarea unei baze de date relationale , implementate in Acces , in care se pot depozita spre pastrare si regasire ulterioara facila , o multitudine de date . Datorita relatiilor dintre tabelele bazei de date , si prin codul aplicatiei , se reduce enorm timpul necesar pentru introducerea datelor , prin introducerea lor o singura data , si apoi distribuirea lor automata in toate locurile unde trebuie sa apara . Se elimina astfel si posibilitatea de a apare date inconsistente in urma actualizarii datelor ( actualizarea se face o data pentru toate date datele ).

De asemenea este mult usurata completarea raportarilor lunare pentru Casa de Asigurari , prin codul aplicatiei , datele despre tratamentele care vor fi raportate fiind introduse in tabelele lor corespunzatoare in momentul in care se realizeaza consultatia , si este semnalata in permanent suma din plafonul lunar care a fost deja consumata , si suma care a ramas disponibila in continuare , astfel ca se elimina posibilitatea depasirii involuntare a plafonului .

Interfetele cu utilizatorul au fost implementate in Java , sunt organizate pe module , usor de regasit si de folosit .

Modelul de fisa electronica a fost elaborat pe baza unui model conceptual . Pornind de la acesta , au fost implementate clasele Java , sistemul de codificare a elementelor de patologie si tratament , reprezentarea grafica a acestora , tabelele relationale din baza de date.

I. DOMENIU SI PROBLEME .

1. INTRODUCERE IN PROBLEMATICA EVIDENTEI SI GESTIUNII IN CABINETUL STOMATOLOGIC.

In Romania, dupa 1990, odata cu definirea perioadei de tranzitie si cu necesitatea introducerii unui nou sistem social de sanatate , inclusiv stomatologic , a aparut o multitudine de probleme noi , carora medicul stomatolog a fost nevoit sa li se adapteze “din mers”. Intreaga structura a sistemului national de sanatate a cunoscut o transformare dramatica , realizata in etape succesive , adesea cu poticneli si esecuri inerente oricarei confruntari cu noul , cu avantarea pe taram nesigur, nebatatorit . Medicul stomatolog ,ca si colegii sai de medicina generala , sunt supusi reglementarilor sistemului din care fac parte . Problemele esentiale sunt legate de finantarea serviciilor de sanatate , costurile ingrijirilor de sanatate fiind in continua crestere . In Romania , formarea traditionala a medicului stomatolog este pentru insusirea abilitatilor de diagnostic clinic si terapeutic . Dupa 1990, aceste obiective educationale s-au dovedit insuficiente , pentru reusita integrarii specialistului in contextul actual , social si economic. Daca in trecut , traiectoria profesionala a oricarui absolvent de stomatologie consta in incadrarea sa in reteaua sanitara nationala , ocupand un loc in policlinici sau intr-un cabinet de intreprindere , sau in dispensare comunale , unde isi lua in primire atributiile , foarte clar stabilite , astazi medicul stomatolog a devenit o persoana independenta , care isi “construieste” si isi organizeaza singur locul de munca . Privatizarea generalizata la care s-a ajuns astazi obliga practicienii , atat cei tineri , la inceput de drum , cat si cei crescuti si formati in alt regim, sa isi dezvolte o serie de aptitudini colaterale celor cu caracter strict profesional . Obiectivele manageriale au devenit o necesitate vitala pentru medici , in contextul aparitiei unor concepte ca economie de piata , managementul calitatii , practica in sistem concurential .

Includerea medicinei in randul profesiilor liberale a facut din medic un “liber profesionist” , propriul stapan al destinului sau profesional , social si personal . Dar aceasta “liberalizare” a adus dupa sine cresterea exploziva a responsabilitatilor si a obligatiilor .

ORGANIZAREA ACTIVITATII - SARCINI

Organizarea intregii activitati din cabinetul medical – individual sau asociere – cade in sarcina medicului , care se vede astfel supus unor presiuni diverse , carora vrand-nevrand , trebuie sa le faca fata ! Care ar fi acestea ?

Preview document

Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 1
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 2
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 3
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 4
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 5
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 6
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 7
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 8
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 9
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 10
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 11
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 12
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 13
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 14
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 15
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 16
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 17
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 18
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 19
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 20
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 21
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 22
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 23
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 24
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 25
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 26
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 27
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 28
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 29
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 30
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 31
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 32
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 33
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 34
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 35
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 36
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 37
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 38
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 39
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 40
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 41
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 42
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 43
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 44
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 45
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 46
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 47
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 48
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 49
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 50
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 51
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 52
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 53
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 54
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 55
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 56
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 57
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 58
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 59
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 60
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 61
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 62
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 63
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 64
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 65
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 66
Evidența informatică în cabinetul stomatologic - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Cuprins.doc
  • Evidenta Informatica in Cabinetul Stomatologic.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de realizare a lucrărilor protetice pe suport de zirconiu prin metoda cad cam

Încă din cele mai vechi timpuri, zâmbetul și aspectul dinților au o importanță deosebită în aprecierea frumuseții unei persoane. Atât frumusețea,...

Afecțiunile musculo-scheletice în medicina dentară

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALĂ A AFECȚIUNILOR MUSCULO - SCHELETICE Corpul uman a fost proiectat pentru mișcare. De-a lungul a mii de ani,...

Bolile profesionale - măsuri de protecție

Bolile profesionale sunt afecţiunile determinate de factori nocivi fizici, chimici, biologici, existenţi în procesele de muncă, şi de...

Aplicații ale electrotehnicii în medicină

Analiza RMN Rezonanta magnetica nucleara RMN sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este o tehnica neinvaziva ce permite scanarea corpului...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Elemente de inginerie medicală

1. INTRODUCERE Ingineria biomedicala studiaza aparatura de investigare, terapie, monitorizare si de laborator utilizata în biologie si în...

Lucrări practice la explorări funcționale

NOTIUNI PRACTICE DE METROLOGIE, METODOLOGIE SI TEHNICA INSTRUMENTALA PENTRU MASURAREA SEMNALELOR BIOLOGICE 1. NOTIUNI GENERALE DE BIOMETROLOGIE...

Fizica Radiațiilor Ionizante Utilizate în Radiodiagnostic

Fizica radiaţiilor Generalităţi. Imagistica medicală utilizează instalaţii cu radiaţii de diversă natură. Razele luminoase, ultraviolete, gama şi...

Te-ar putea interesa și

Politica rurală a Județului Suceava

INTRODUCERE Conform Constituţiei, teritoriul Romaniei (de 238.391 km2 ) este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În...

Plan de afaceri - înființarea unei firme de software

I.Introducere Descrierea firmei SC MySoft SRL este o firma de prestarii servicii, având ca scop designul si implemetarea de software si...

Ai nevoie de altceva?