Hepatita cronică agresivă

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 14908
Mărime: 893.98KB (arhivat)
Publicat de: Theodor Marinescu
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Cap I. Istoric
  2. Cap II. Notiuni de anatomie si fiziologie a aparatului digestiv
  3. Cap III. Ingrijirea pacientilor cu hepatita cronica agresiva
  4. A. Date despre boala
  5. 1. Definitie
  6. 2. Risc de expunere
  7. 3. Etiologie
  8. 4. Patogenie
  9. 5. Simptomatologie
  10. 6. Date paraclinice si de laborator
  11. 7. Diagnostic - pozitiv
  12. - diferential
  13. 8. Evolutie si prognostic
  14. 9. Tratament - igieno-dietetic
  15. - medicamentos
  16. 10. Profilaxie-educatie pentru sanatate
  17. B. Ingrijiri generale
  18. C. Ingrijiri specifice
  19. 1. Proces de ingrijire
  20. 2. Studiu pe cazuri
  21. Cap IV. Concluzii
  22. Cap V. Bibliografie selectiva

Extras din licență

Cap I. Istoric

II.2. ISTORIC

Inca din secolele XVIII si XIX au fost observate ictere febrile cu caracter epidemic in timpul razboaielor, denumite „boala militara” sau „icter soldatesc”.

Astfel de epidemii s-au observat in cursul campaniei din Flandra (1793), cu ocazia razboaielor survenite in timpul lui Napoleon, in razboiul de secesiune din SUA (22.509 cazuri cu 161 morti).

Demn de remarcat este faptul ca in tara noastra s-a facut una din primele mentiuni asupra caracterului epidemic al acestor ictere.

Dupa Bologa (citat de Koppick) medicul Martinus Lange din Brasov a descris o epidemie de icter, observata in oras in 1784, pe care a comunicat-o la Academia naturalistilor din Berlin sub denumirea de „Historia icterorum epidemiorum”.

O conceptie justa asupra icterului cataral, ca boala infectioasa generala, a emis, inca de la sfarsitul secolului al-XVIII-lea (1889), clinicianul rus Botkin, din care cauza Kisel a propus ca aceasta boala sa se denumeasca „boala Botkin”.

Hepatitele cronice constituie un grup de boli ale ficatului, caracterizate prin leziuni predominant inflamatorii, difuze, cronice in ficat si avand cauze variate si evolutii diferite. Ele reprezinta un grup morfologic bine definit clinic si anatomic si diferit de hepatoze, un alt mare grup de boli hepatice ,cronice, inflamatorii, cu leziuni predominant degenerative si cu mecanism dismetabolice.

Hepatitele cronice au leziuni infiltrativ-inflamatorii in spatiile porte si in interiorul lobulilor, asociate deseori cu leziuni hepatocelulare necrotice si variate reactii hiperplazice fibrotice, care conditioneaza in ansamblul lor evolutia bolii.Dupa aspectele clinice si mai ales anatomice la biopunctia hepatica, hepatitele cronice se pot deosebi in hepatite cronice persistente, ale caror leziuni infiltrative sunt limitate la nivelul spatiilor porte, de intensitate redusa si fara agravari, evoluand de obicei spre vindecare sau stabilizare de-a lungul catorva ani si in hepatitele cronice evolutive, active, zise sau agresive, cu leziuni infiltrative bogate in spatiile porte si periportal, cu invadarea si dislocarea periferiei lobulare, cu alterari necrotice hepatocelulare insulare, cu fibroza reactiva si cu agravarea progresiva a leziunilor, cu evolutie mai lenta sau mai rapida, deseori spre ciroza.

In hepatitele cronice agresive este nevoie, pe langa tratamentul etiopatogenic aplicat si de un repaus fizic si psihic de minimum un an, prin pensionare temporara si tratamente repetate aplicate in spital, sanatorii, cu intervale la domociliu sub control medical, clinic si paraclinic. Tendinta evolutiva si uneori cirogena a acestor hepatite reclama un tratament igieno-dietetic medicamentos si sanatorial corect si sustinut aplicat. Se pot obtine astfel ameliorari si retrocedari dupa 2-3 ani de tra 232i84c tament.

In aceste forme de hepatite cronice agresive sunt necesare controale biopticerepetate la 12-18 luni, intrucat evolutia lor clinica si biochimica nu acorda totdeauna cu starea lor lezionala. Nu rareori se vad bolnavi, in special tineri, cu forme clinice usoare,cu teste hepatice slab pozitive, care par a avea o hepatita cronica persistenta si la care biopsia hepatica arata leziuni invadate periportale de tipul hepatitei agresive.

Cap II-Notiunii de anatomie si fiziologie

a aparatului digestiv

Tubul digestiv este alcatuit din urmatoarele segmente:gura,faringe(cu dubla apartenenta esofag,stomac,intestin subtire,intestin gros.Functiile pe care le indeplineste gura,sunt:masticatie pentru formarea bolului alimentar,inceputul digestiei glucidelor,functia de fonatie,functia receptoare,functia de aparare si functia fizionomica.

Faringele este un organ care apartine atat aparatului digestiv,cat si aparatului respirator.El se afla situat in partea posterioara a cavitati bucale si se continua cu esofagu.

Esofagul este un organ musculo-membranos tubular,care face legatura intre faringe si stomac.El incepe la nivelul vertebrei a-7-a cervicale(C7) in dreptul cartilajului cricoid,si se termina in dreptul vertebrei a-11-a,toracale la cardia,este lung de 25-32 de cm si are un calibru care variaza intre 10-22 cm.Ca structura esofagul este alcatuit din 3 straturi:la interior se afla mucoasa,ca un epiteliu pavimentos stratificat,urmeaza tunica mijlocie,care este musculara si are 2 straturi,unul intern cu fibre circulare,si unul extern cu fibre longitudinale;tunica externa este formata din tesuturi conjuctiv lax care se continua cu tesutul de sustinere mediastinal.

Stomacul,organ cavitar musculo-glandular,este segmentul tubului digestiv situat intre esofag si intestin subtire.Forma lui este asemanatoare cu a unei pere,cu varful usor indoit si indreptat in sus;la examenul radiologic apare ca litera "J" sau ca un carlig.

Intestinul subtire incepe la pilor si se termina la nivelul valvulei ileo-cecale.El are 3 segmente:duoden,jejun si ileon.

Intestinul gros este segmentul terminal al tubului digestiv,el incepe de la valva ileo-cecala si se termina cu anusul.Intestinul gros este impartit in urmatoarele segmente:cecul,colonul ascendent,colonul transvers,colonul descendent,colonul sigmoid si rectul.

Preview document

Hepatita cronică agresivă - Pagina 1
Hepatita cronică agresivă - Pagina 2
Hepatita cronică agresivă - Pagina 3
Hepatita cronică agresivă - Pagina 4
Hepatita cronică agresivă - Pagina 5
Hepatita cronică agresivă - Pagina 6
Hepatita cronică agresivă - Pagina 7
Hepatita cronică agresivă - Pagina 8
Hepatita cronică agresivă - Pagina 9
Hepatita cronică agresivă - Pagina 10
Hepatita cronică agresivă - Pagina 11
Hepatita cronică agresivă - Pagina 12
Hepatita cronică agresivă - Pagina 13
Hepatita cronică agresivă - Pagina 14
Hepatita cronică agresivă - Pagina 15
Hepatita cronică agresivă - Pagina 16
Hepatita cronică agresivă - Pagina 17
Hepatita cronică agresivă - Pagina 18
Hepatita cronică agresivă - Pagina 19
Hepatita cronică agresivă - Pagina 20
Hepatita cronică agresivă - Pagina 21
Hepatita cronică agresivă - Pagina 22
Hepatita cronică agresivă - Pagina 23
Hepatita cronică agresivă - Pagina 24
Hepatita cronică agresivă - Pagina 25
Hepatita cronică agresivă - Pagina 26
Hepatita cronică agresivă - Pagina 27
Hepatita cronică agresivă - Pagina 28
Hepatita cronică agresivă - Pagina 29
Hepatita cronică agresivă - Pagina 30
Hepatita cronică agresivă - Pagina 31
Hepatita cronică agresivă - Pagina 32
Hepatita cronică agresivă - Pagina 33
Hepatita cronică agresivă - Pagina 34
Hepatita cronică agresivă - Pagina 35
Hepatita cronică agresivă - Pagina 36
Hepatita cronică agresivă - Pagina 37
Hepatita cronică agresivă - Pagina 38
Hepatita cronică agresivă - Pagina 39
Hepatita cronică agresivă - Pagina 40
Hepatita cronică agresivă - Pagina 41
Hepatita cronică agresivă - Pagina 42
Hepatita cronică agresivă - Pagina 43
Hepatita cronică agresivă - Pagina 44
Hepatita cronică agresivă - Pagina 45
Hepatita cronică agresivă - Pagina 46
Hepatita cronică agresivă - Pagina 47
Hepatita cronică agresivă - Pagina 48
Hepatita cronică agresivă - Pagina 49
Hepatita cronică agresivă - Pagina 50
Hepatita cronică agresivă - Pagina 51
Hepatita cronică agresivă - Pagina 52
Hepatita cronică agresivă - Pagina 53
Hepatita cronică agresivă - Pagina 54
Hepatita cronică agresivă - Pagina 55
Hepatita cronică agresivă - Pagina 56
Hepatita cronică agresivă - Pagina 57
Hepatita cronică agresivă - Pagina 58
Hepatita cronică agresivă - Pagina 59
Hepatita cronică agresivă - Pagina 60
Hepatita cronică agresivă - Pagina 61
Hepatita cronică agresivă - Pagina 62
Hepatita cronică agresivă - Pagina 63
Hepatita cronică agresivă - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Hepatita Cronica Agresiva.docx

Alții au mai descărcat și

Angina Pectorală

INTRODUCERE ÎN PROFESIE Nursa definită de Consiliul Internaţional al Nurselor este o persoană care: - A parcurs un program complet de formare...

Îngrijirea pacientului cu obezitate

MEMORIU EXPLICATIV ASUPRA LUCRARII CU TEMA OBEZITATEA MOTTO: “In esenta, alimentatia rationala a bolnavului nu se deosebeste de a unui om...

Îngrijirea pacientului cu ciroză hepatică

ARGUMENT Alegerea acestei teme nu a fost întâmplătoare, ci s-a datorat cazuisticii variate de ciroze hepatice întâlnite în spitale și chiar în...

Obezitatea

I.1.ANATOMIA ŞI FIZIOLOGIA ŢESUTULUI ADIPOS Anatomia Ţesutului adipos. Încă din copilarie există o deosebire în ceea ce priveşte cantitatea de...

Apendicită acută și meningită

ARGUMENT DEFINITIE: Meningita este afectiune infecto –contagioasa caracterizata prin inflamatia meningelui provocata de diversi agenti infectiosi....

Îngrijirea paciențiilor cu diabet zaharat de tip II

ARGUMENT Pentru a se bucura de viaţă şi pentru a da maximum de randament, omul în activitatea sa, are nevoie în primul rând de sănătate. Această...

Îngrijiri acordate pacienților cu hepatită virală acută

NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A FICATULUI 1. 1 Anatomia Ficatul este cel mai mare organ din corp. Organ plin, de consistenţă fermă, ficatul...

Îngrijirea Bolnavului cu Hepatită Cronică

MOTTO: “Frumuseţea este un izvor nesecat de bucurie. Ea iese din mâinile care modelează, care cioplesc marmura, care spintecă şi repară carnea...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea pacientului cu hepatită virală de tip A

MOTTO ,,A DOBANDI VINDECAREA ESTE MAI PRESUS de ORICE IN STIINTA MEDICALA; MAI MULTE CAI INSA DUCAND CATRE ACEASTA TINTA TREBUIE SA O ALEGEM PE...

Îngrijirea pacientului cu hepatită cronică

MOTIVAȚIE Am ales această temă ca subiect pentru lucrarea de diplomă,deoarece pe parcursul celor trei ani de stagiu efectuat în spital, am...

Îngrijirea Bolnavului cu Ciroză Hepatică

MOTIVAŢIE Istoria arată că medicina îşi are originea nu în speculaţii fiziologice sau în anumite cunoştinţe teoretice, ci în instinctul de...

Îngrijirea Bolnavului cu Hepatită Cronică

MOTTO: “Frumuseţea este un izvor nesecat de bucurie. Ea iese din mâinile care modelează, care cioplesc marmura, care spintecă şi repară carnea...

Parametri biochimici la pacienții cu ciroze hepatice

INTRODUCERE Biochimia clinică poate şi trebuie să contribuie nu numai la stabilirea diagnosticului ci şi la evaluarea eficacitaţii, dar şi la...

Îngrijirea bolnavului cu ciroză hepatică

ISTORIC Denumirea de Kirrhos are origine greaca si inseamna galben-portocaliu, reiesind ca numele bolii a fost determinat de culoarea...

Medicația hepato-biliară

ARGUMENT MOTTO: ”Sănatatea reprezintă comoara cea mai de preț și cea mai ușor de pierdut. Totuși cea mai prost pazită” R.Augier Fiecare om...

Particularități de Îngrijire a Bolnavului cu Ciroză Hepatică

REPERE ISTORICE PRIVIND CIROZA HEPATICĂ Denumirea de Kirrhos are origine greacă și înseamnă galben-portocaliu, reieșind că numele bolii a fost...

Ai nevoie de altceva?