Infarct Miocardic

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 23258
Mărime: 2.75MB (arhivat)
Publicat de: Mugur Ciobanu
Puncte necesare: 13

Extras din licență

ARGUMENT

Boala coronariană, marea boală a secolului XX, poate fi asociată cu excesul de alimentație, cu ritmul accelerat al vieții cotidiene, cu lipsa de exercițiu fizic, cu tensiunile personale asociate celor sociale, cu zgomotul, cu toate sursele de poluare începând cu autopoluarea (fumatul).

Manifestarea clinică cea mai dramatică a bolii coronariene este infarctul miocardic, datorat întreruperii bruște a fluxului sangvin într-o arteră coronară strâmtată prin ateroscleroză.

Lunga sa răspândire în masele populației de vârstă mijlocie precum și tendința de extindere la grupe din ce în ce mai tinere, constituie cea mai mare amenințare la adresa sănătății.

Dacă se ia în considerare caracterul invalidant al bolii și numărul mare de zile de incapacitate de muncă, înțelegem de ce afecțiunea capătă o semnificație deosebită nu numai din punct de vedere medical dar și social.

Prețul pe care omenirea îl plătește acestui pericol este foarte mare, incluzând pe lângă suferință, teama de invaliditate, scăderea capacității de muncă, uneori capacitate temporară sau definitivă și pensionarea, mortalitatea la o vârstă precoce.

Substratul acestei suferințe este ateroscleroza coronariană. Dacă totuși până în prezent nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privesc cauzele generatoare ale bolii se cunosc cel puțin principalii agenți determinanți și favorizanți, așa-ziși factori de risc aterosclerotic.

Medicii și cadrele medii pot și trebuie să fie inițiatorii măsurilor de profilaxie a aterosclerozei și consecințele sale. Dar prima linie de apărare este bolnavul însuși, familia sa și mai ales marele public.

Măsurile preventive care trebuie să se adreseze persoanelor clinic sănătoase și copiilor lor, cu deosebire generațiilor tinere, sunt inoperante fără înțelegere și sprijin din partea publicului.

Unul dintre motivele pentru care mi-am ales această afecțiune INFARCTUL MIOCARDIC, ca temă de studiu, este și importanța pe care noi, cadrele medii, trebuie să o acordăm, mai întâi de orice, perioadei de prespitalizare când șansa bolnavilor este în mâinile noastre. Ajutorul acordat în aceste prime ore este foarte important din punct de vedere tehnic și moral. Boala constiuie o preocupare, nu numai a medicilor din variate specialități (interniști, experimentari și epidemiologi, fiziologi și biochimiști) cât și pentru cadrele medii sanitare datorită ajutorului pe care îl acordăm în faza de prespitalizare.

CAPITOLUL I

ANATOMIA ȘI FIZIOLOGIA INIMII

1.1. ANATOMIA INIMII

Aparatul cardiovascular este format din inima și sistemul de vase prin care circulă sângele și limfa. Sistemul circulator sanguin este format din inimă, artere, capilare și vene. El transportă prin atere sânge încărcat cu oxigen și substanțe necesare metabolismului celular, care ajunse în rețeaua capilară din țesuturi, străbat peretele acestora, integrându-se lichidului interstițial, de unde sunt încorporate în celule. În același timp, dioxidul de carbon și produșii rezultați din metabolism trec din celule în lichidul interstițial și de aici în capilare, de unde, prin vene sunt transportați la inimă și trimiși mai departe spre organele de excreție.

În cadrul sistemului circulator sangvin se deosebesc, din punct de vedere anatomofuncțional, două circuite ale sângelui, strâns legate între ele și denumite marea circulație (circulația sistemică) și mica circulație (circulația pulmonară).

INIMA

Inima este organul central al aparatului cardiovascular și se aseamănă din punct de vedere structural cu vasele sanguine fiind alcătuită, ca și acestea, din trei straturi concentrice, dar și prin marea dezvoltare a stratului său mijlociu, respectiv a miocardului, ea devine un mușchi cavitar, cu activitate ritmică și rol de pompă aspiratoare – respingătoare pentru circulația sanguină.

Așezare

Inima este așezată în cavitatea toracică, în etajul inferior sau cardiac al mediastinului anterior. În această regiune este adăpostită într-un sac fibroseros, denumit pericard, fixat în partea inferioară de mușchiul diafragm. Față de planul mediosagital al corpului, care trece prin linia de mijloc a sternului, 2/3 din inimă se află la stânga acestui plan și 1/3 la dreapta. Vârful inimii se proiectează în spațiul al V- lea intercostal stâng, puțin înăuntrul liniei medioclaviculare, proiectată pe coloana vertebrală, ea corespunzând vertebrelor T4-T8 (vertebre cardiace).

Morfologie generală

Inima este formată din două atrii – unul drept și unul stâng – fiecare prezentând câte o prelungire numită auricul (urechiușă) și din două ventricule – drept și stâmg. Atriile sunt separate între ele prin septul interatrial, iar ventriculele, prin septul interventricular. Atriile comunică prin orificiile atrioventriculare cu ventriculul de aceeași parte, fapt pentru care inima a fost subîmpărțită în inima dreaptă și inima stângă.

Inima dreaptă este formată din atriul și ventriculul drept , este inima venoasă deoarece prin atriu primește sângele venos din circulația mare și prin ventricul îl trimite în circulația pulmonară.

Inima stângă este formată din atriul și ventriculul stâng, este inima arterială, care prin atriu, primește sângele arterial din circulația pulmonară și prin ventricul îl trimite în marea circulație.

Capacitatea totală a inimii este în medie de 500-600 cm3, iar greutatea de aproximativ 300g.

Preview document

Infarct Miocardic - Pagina 1
Infarct Miocardic - Pagina 2
Infarct Miocardic - Pagina 3
Infarct Miocardic - Pagina 4
Infarct Miocardic - Pagina 5
Infarct Miocardic - Pagina 6
Infarct Miocardic - Pagina 7
Infarct Miocardic - Pagina 8
Infarct Miocardic - Pagina 9
Infarct Miocardic - Pagina 10
Infarct Miocardic - Pagina 11
Infarct Miocardic - Pagina 12
Infarct Miocardic - Pagina 13
Infarct Miocardic - Pagina 14
Infarct Miocardic - Pagina 15
Infarct Miocardic - Pagina 16
Infarct Miocardic - Pagina 17
Infarct Miocardic - Pagina 18
Infarct Miocardic - Pagina 19
Infarct Miocardic - Pagina 20
Infarct Miocardic - Pagina 21
Infarct Miocardic - Pagina 22
Infarct Miocardic - Pagina 23
Infarct Miocardic - Pagina 24
Infarct Miocardic - Pagina 25
Infarct Miocardic - Pagina 26
Infarct Miocardic - Pagina 27
Infarct Miocardic - Pagina 28
Infarct Miocardic - Pagina 29
Infarct Miocardic - Pagina 30
Infarct Miocardic - Pagina 31
Infarct Miocardic - Pagina 32
Infarct Miocardic - Pagina 33
Infarct Miocardic - Pagina 34
Infarct Miocardic - Pagina 35
Infarct Miocardic - Pagina 36
Infarct Miocardic - Pagina 37
Infarct Miocardic - Pagina 38
Infarct Miocardic - Pagina 39
Infarct Miocardic - Pagina 40
Infarct Miocardic - Pagina 41
Infarct Miocardic - Pagina 42
Infarct Miocardic - Pagina 43
Infarct Miocardic - Pagina 44
Infarct Miocardic - Pagina 45
Infarct Miocardic - Pagina 46
Infarct Miocardic - Pagina 47
Infarct Miocardic - Pagina 48
Infarct Miocardic - Pagina 49
Infarct Miocardic - Pagina 50
Infarct Miocardic - Pagina 51
Infarct Miocardic - Pagina 52
Infarct Miocardic - Pagina 53
Infarct Miocardic - Pagina 54
Infarct Miocardic - Pagina 55
Infarct Miocardic - Pagina 56
Infarct Miocardic - Pagina 57
Infarct Miocardic - Pagina 58
Infarct Miocardic - Pagina 59
Infarct Miocardic - Pagina 60
Infarct Miocardic - Pagina 61
Infarct Miocardic - Pagina 62
Infarct Miocardic - Pagina 63
Infarct Miocardic - Pagina 64
Infarct Miocardic - Pagina 65
Infarct Miocardic - Pagina 66
Infarct Miocardic - Pagina 67
Infarct Miocardic - Pagina 68
Infarct Miocardic - Pagina 69
Infarct Miocardic - Pagina 70
Infarct Miocardic - Pagina 71
Infarct Miocardic - Pagina 72
Infarct Miocardic - Pagina 73
Infarct Miocardic - Pagina 74
Infarct Miocardic - Pagina 75
Infarct Miocardic - Pagina 76
Infarct Miocardic - Pagina 77
Infarct Miocardic - Pagina 78
Infarct Miocardic - Pagina 79
Infarct Miocardic - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Infarct Miocardic.docx

Alții au mai descărcat și

Nursingul pacienței cu fibrom uterin

MOTTO ''IUBEŞTE-ŢI PROFESIA ŞI SOCOTEŞTE-O CEA MAI FRUMOASĂ DINTRE TOATE ŞI ASTFEL IZBÂNDA VA FI DEPLINĂ.'' VICTOR BABEŞ MEMORIU EXPLICATIV...

Hipertensiunea Arterială

HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o importantă problemă de sănătate publică fiind cea mai frecventă boală...

Rolul asistentului medical în îngrijirea pacientului cu infarct miocardic acut necomplicat

ARGUMENT Bolile cardio-vasculare degenerative sunt responsabile de mai mult de jumătate din mortalitatea globală în toate țările dezvoltate din...

Îngrijirea Pacientului cu Infarct Miocardic Acut

CAPITOLUL 1 - NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE CARDIOVASCULARĂ 1.1 Noţiuni de anatomie Inima – este un organ situat în mediastin, orientat cu...

Particularități de Îngrijire a Pacientului cu Infarct Miocardic Acut

I. NOȚIUNI DE ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE A INIMII Inima este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman şi funcţionează asemenea unei...

Infarctul Miocardic Acut

Cap.I:Anatomia si fiziologia inimi NOŢIUNI DE ANATOMIE Inima este un organ situat în mediastin, orientat cu vârful la stânga, în jos şi înainte,...

Infarctul Miocardic

1. INTRODUCERE Peste 30% din totalul deceselor cardiovasculare sunt datorate infarctului miocardic, şi este posibil ca aceste cifre să subestimeze...

Îngrijirea Pacientului cu Infarct Miocardic Acut

MOTIVAŢIA LUCRĂRII Am ales acest subiect deoarece boala este tot mai frecventă datorită condiţiilor sociale, factorilor de stres, factorilor...

Te-ar putea interesa și

Rolul asistentului medical în îngrijirea pacientului cu infarct miocardic acut necomplicat

ARGUMENT Bolile cardio-vasculare degenerative sunt responsabile de mai mult de jumătate din mortalitatea globală în toate țările dezvoltate din...

Recuperarea în infarctul miocardic acut - Faza I de recuperare

“Numai o viaţǎ scurtǎ ne este acordatǎ pe planeta PǍMÂNT şi fiecare trebuie sa-şi punǎ întrebarea: Cum aş putea sǎ investesc în puterile mele aşa...

Îngrijirea Pacientului cu Infarct Miocardic Acut

CAPITOLUL 1 - NOŢIUNI DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE CARDIOVASCULARĂ 1.1 Noţiuni de anatomie Inima – este un organ situat în mediastin, orientat cu...

Particularități de Îngrijire a Pacientului cu Infarct Miocardic Acut

I. NOȚIUNI DE ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE A INIMII Inima este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman şi funcţionează asemenea unei...

Angina pectorală stabilă

Angina pectoralǎ este un sindrom clinic datorat ischemiei miocardice caracterizat prin discomfort sau presiune precordialǎ, care este în mod tipic...

Infarctul Miocardic Acut

Cap.I:Anatomia si fiziologia inimi NOŢIUNI DE ANATOMIE Inima este un organ situat în mediastin, orientat cu vârful la stânga, în jos şi înainte,...

Infarctul Miocardic

1. INTRODUCERE Peste 30% din totalul deceselor cardiovasculare sunt datorate infarctului miocardic, şi este posibil ca aceste cifre să subestimeze...

Accidentul Vascular

Capitolul 1. Accidentul vascular cerebral (AVC) Generalitati Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange (o artera) care...

Ai nevoie de altceva?