Portofoliu de Evaluare Finala

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Aceasta licenta trateaza Portofoliu de Evaluare Finala.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 50 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Asist. univ. drd. Iulia Damian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Cuprins

1. CV 3
2. Elemente semnificative din portofoliile disciplinelor DPPD
2.1. Psihologia educaţiei 4
- Personalitatea profesorului si a elevului 5
2.2. Introducere in pedagogie. Teoria şi metodologia curriculumului 7
- Set de competenţe 8
2.3. Teoria şi metodologia instruirii. Teoria şi metodologia evaluării 9
- Proba de evaluare 10
2.4. Didactica ştiinţelor tehnice 12
- Strategii didactice utilizate în predarea disciplinelor tehnice.
Comportamentul profesorului inginer 13
2.5. Practica pedagogică 15
- Masurarea puterii electrice cu wattmetrul electrodinamic sau
ferodinamic 16
Masurarea unghiurilor.................................................................................. 21
2.6. Instruire asistată de calculator 26
- Instruire asistata pe calculator.Educatie la distanta 27
2.7. Consiliere psihopedagogică 31
Consilierea copiilor bolnavi de SIDA 32
3. Proiect pedagogic 37
Proiect de integrare socioprofesională a tinerilor foşti instituţionalizaţi

Extras din document

PERSONALITATEA PROFESORULUI SI A ELEVULUI

Formarea personalitatii elevilor nu se poate realiza decat prin educatori cu o temeinica pregatire profesionala si psihopedagogica, de oameni cu ferme convingeri ca in mainile lor se afla,in mare masura,soarta omului.

Influenta educatorului este hotaratoare in formarea sau deformarea personalitatii elevului, si poate fi pozitiva in mobilizarea energiei elevului, sau negative, demobilizatoare/ descurajanta.

Profesorul este silit adeseori sa constate ca aceleasi actiuni sau masuri pedagogice dau rezultate diferite, uneori contrarii in functie de particularitatile individuale ale elevilor carora li se aplica.

Ca model, profesorul trebuie sa prezinte o seama de calitati generale si speciale, pentru a putea conferii elevului un raport real pe care sa se aseze viitoarele cunostinte, informatii.

O prima calitate a profesorului consta in cunoasterea temeinica a obiectului sau de specialitate, el avand menirea sa transmita tinerelor generatii, experienta umanade specialitate acumulata de generatii. El trebuie sa-si formeze un profil de educator, specialitatea lui de profesor suprapunandu-se specialitatii ca materie de studio, impunandu-se formarea unei personalitati pedagogice:”De cele mai multe ori educatorii nu erau educati ei insasi. Si este o prostie sa speri ca acest educator needucat, va educa pe cineva.”

In aceasta profesie, educatorul trbuie sa prezinte niste calitati esentiale si specifice, tinand cant de influenta sa asupra omului, aceste calitati mentinand numai de tehnica si cunostintele sale, ci mai ales de personalitatea insasi a educatorului, de exemplul personal al profesorului.

Calitatile specifice pedagogice pot fi sintetizate in una singura, numita maiestrie pedagogica.In afara de conditiile mai generale, maiestria pedagogica presupune indeplinirea a trei conditii fundamentale de ordin psihologic si pedagogic:

1. Cunoasterea de sine si cunoasterea individualitatii elevilor ;

2. Iubirea profesiunii si a elevului axata pe optimism pedagogic;

3. Capacitatea de a realiza in copie o valoare, ea insasi creatoare de alte valori culturale, materiale si spirituale.

Pentru profesori, cunoasterea de sine este indispensabila, ea fiind cauza si efectul obiectivitatii spiritului autocritic, seninatatii, modestiei,echilibrului moral si al umorului.

Numai un pedagog capabil sa cunoasca poate preveni conflictele intre el, colectivul de elevi si colegi, poate radia armonia si crea un climat psihic normal, o atmosfera senina in clasa. Marele defect al unor profesori este egocentismul sau capacitatea de a se transpune in persoana altuia, de a intelege punctual de vedere al altuia,de a se aseza pe pozitia psihologica a acestuia.

Actiunea pedagogica dusa de profesor trebuie sa respecte masura exigenta, atitudine, gesture, vorbe, aici interactiunea ia forma de tact, de simt al massurii de excelenta. Tactul implica autocontrol, stapanire de sine,simt al diferentierii.

Nu poti sa instruesti, sa educi adecvat un individ sau un grup de persoane fara ca mai intai sa cunosti, sa intelegi sis a explicit stiintific dezvoltara vioetii psihice, factorii si conditiile care contribuie la construirea si implicarea personalitatii umane. Orice act instructive-educativ social trebuie umanizat,iar in predarea oricarei stiinte sau obiect de invatamant trebuie sa porneasca nu atat de la corelarea lor cu experienta cognitiva a elevilor/studentilor, ci mai ales de la punerea in acord cu psihologia si personalitatea intreaga a acestora, respective cu disponibilitatile,tendintele,aspiratiile, interesele, atitudinile si valorile lor autentice.

Profesorul trebuie initial sa-si fi explicat, inteles, interpretat si interiorizat realitatea psihocomportamentala a elevuluisau grupului de elevi.In actul instructiv-educativ orice informatie, idee, mesaj sau notiune stiintifica ce se preda elevilor trebuie personalizata,respectiv sa se raporteze la psihologia si personalitatea acestora de catre profesor.Profesorul nu trebuie sa furnizeze elevului cunostinte de-a gata, in forma finita deoarece prin aceasta actiune sau stil didactic comportamental nu solicita activitatea intelectuala, gandirea, motivatia individuala si nu dezvolta, nu valorifica constructiv disponibilitatile , informatiile, valorile, atitudinile si capacitatile sale psihice.

Viata impune o pregatire a elevilor nestardandizata, diversificata pentru a putea face cu succes multiplelor transformari ce se produc in sistemul social.

Fisiere in arhiva (1):

  • Portofoliu de Evaluare Finala.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN BACĂU DEPARTAMENTUL PENTRU PREGAĂTIREA PESONALULUI DIDACTIC