Proiectare didactică

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 104 în total
Cuvinte : 37860
Mărime: 252.55KB (arhivat)
Publicat de: Antonia I.
Puncte necesare: 12

Extras din licență

Capitolul I

Delimitări conceptuale

Proiectarea activității instructiv-educative/ proiectarea didactică reprezintă ansamblul de procese și operații deliberative de anticipare a acesteia, de fixare mentală a pașilor ce vor fi parcurși în realizarea instrucției și educației și a relațiilor dintre aceștia la nivel macro (respectiv la nivelul general al procesului de învățământ) și micro (la nivelul specific/ intermediar – al unităților de învățare/ capitolelor/ temelor și operațional – al activităților didactice concrete).

Acțiunea de proiectare didactică nu mai reprezintă un demers administrativ formal, în care să se gestioneze timpul și nu se suprapune peste întocmirea planurilor de activitate. Dimpotrivă, ea reprezintă un demers personalizat, care presupune elaborarea de instrumente didactice de interpretare personală a programei școlare. Practic, proiectarea didactică presupune gândirea și prefigurarea procesului didactic, a strategiilor de instruire (predare, învățare, evaluare, comunicare), și autoinstruire (autoînvățare, autoevaluare), a modului orientativ (și nu strict riguros), în care se va desfășura activitatea instructiv-educativă.

1.1. Condițiile proiectării didactice eficiente

Conceptul de proiectare didactică s-a impus datorită preocupării de a conferi activității de instruire și autoinstruire rigurozitate științifică și metodică și datorită apariției în didactica modernă a unor orientări și tendințe, cum ar fi: pedagogia anticipativă și prospectivă; problematica obiectivelor educaționale, sistemul principiilor didactice generale și sistemul principiilor didactice specifice disciplinelor de studiu; organizarea instrucției și educației în funcție de achizițiile din teoria învățării; elaborarea planurilor calendaristice, a sistemelor de lecții, a planurilor tematice, a unităților de învățare, a proiectelor de activități didactice; aplicarea unor metode didactice moderne și eficiente (de exemplu, învățarea multimedia, instruirea asistată de calculator); elaborarea unor instrumente obiective pentru evaluarea randamentului școlar al elevilor.

Având în vedere aceste considerații, se poate afirma că proiectarea activității didactice constituie condiția și premisa necesară pentru realizarea de demersuri instructiv-educative eficiente.

La nivel micro, proiectarea didactică înseamnă relaționare și interrelaționare între obiectivele operaționale, strategiile de instruire și autoinstruire și strategiile de evaluare și presupune elaborarea unr documente/ instrumente de lucru utile cadrului didactic și elevului în desfășurarea activității instructiv-educative.

Proiectarea activității instructiv-educative la nivel micro presupune urmatoarele demersuri: lectura personalizată a programei și manualelor școlare; planificarea calendaristică (orientativă), proiectarea secvențială (a unităților de învățare sau a lecțiilor).

Lectura personalizată a programei și manualelor școlare se referă la dreptul și responsabilitatea cadrului didactic de a lua decizii proprii în legătură cu modalitățile optime de creștere a eficienței activității instructiv-educative. Cadrul didactic poate opta pentru activitățile de învățare specificate în programă (care au caracter orientativ și nu sunt obligatorii), sau poate imagina altele, adecvate condițiilor educaționale concrete.

Noua proiectare curiculară presupune trecerea de la o succesiune fixă a conținuturilor existente în manualele unice la autentici practici didactice reflexive, la demersuri didactice personalizate, la valorificarea personalizată a programei școlare (care este obligatoriu să fie parcursă în întregime), la citirea personalizată a manualelor școlare alternative, la selectarea și structurarea conținuturilor de către profesor (prin păstrare, adaptare, completare, înlocuire sau emitere a conținuturilor din manualele școlare).

Planificarea calendaristică (orientativă) presupune parcurgerea următoarelor etape: realizarea asocierilor dintre obiectivele de referință/ competențele specifice și conținuturi; împărțirea conținuturilor instructiv-educative în unități de învățare; stabilirea succesiunii de parcurgere a unităților de învățare ți detalierea conținuturilor tematice ale fiecărei unități în raport cu acele obiective de referință/ competențe specifice care le sunt asociate prin programă; verificarea concordanței dintre traseul educațional propus de cadrul didactic și oferta de resurse educaționale materiale de care poate dispune (manuale, ghiduri, îndrumătoare); alocarea resurselor de timp considerate necesare pentru fiecare unitate de învățare, în concordanță cu obiectivele de referință/ competențele specific vizate.

O planificare anuală corect elaborată, trebuie să acopere integral programa școlară din punctul de vedere ale obiectivelor de referință/ competențelor specifice și al conținuturilor.

Proiectarea secvențiala a unităților de învățare și a lecțiilor/ activităților didactice presupune parcurgerea acelorași etape metodice, care precizează elementele procesului instructiv-educativ într-o succesiune logică, în vederea atingerii obiectivelor de referință/ competențelor specifice.

Demersurile de proiectare a unităților de învățare presupun, practic, ca, pe baza indicațiilor din planificare, să se realizeze detalierile pe orizontală, ierarhizând activitățile în succesiunea derulării lor, raportându-le la câte un obiectiv de referință/ competență specifică și specificând resursele necesare bunei desfășurări a procesului instructiv-educativ. Proiectarea unității de învățare se recomandă a fi făcută ținând cont de următoarele recomandări: centrarea demersului instructiv-educativ pe obiective/ competențe și nu pe conținuturi; implicarea în proiectarea didactică a următorilor factori: obiective/ competențe (De ce?), activități (Cum?), resurse ale activității (Cu ce?), resurse de evaluare (Cui?); identificarea resurselor educaționale necesare, a tipurilor de activități optime, a strategiilor și secvențelor de evaluare și repartizarea lor în timp.

Proiectarea lecțiilor/activităților didactice reprezintă un demers care se raportează la trei cadre de referință: activitatea anterioară secvenței proiectate, activitate care este supusă unei evaluări diagnostice, de identificare a aspectelor reușite și a celor mai puțin reușite, în scopul prefigurării unor demersuri didactice ameliorative; situația existentă în momentul proiectării, respectiv resursele psihologice ale elevilor, cele materiale, caracteristicile mediului de instruire; cerințele impuse de programa școlară și de alte documente curriculare și acte normative.

Bibliografie

1. Albu, G., Copilăria, afectivitatea şi sensul evoluţiei personalităţii, Rev. Învăţământul preşcolar, nr. 3- 4 /2000

2. Allport,G., Structura şi dezvoltarea personalităţii, Bucureşti: EDP, 1981

3. Bachus, A., Copilul de la 3 la 6 ani, Ed. Teora, Buc., 1998

4. Bandura, L., Elevii dotaţi şi dirijarea instruirii lor, Bucureşti: EDP, 1978

5. Birch, Ann, Diferenţe interindividuale, Bucureşti: Ed. Tehnică, 1999

6. Birch, Ann, Psihologia dezvoltării, Bucureşti: Ed. Tehnică, 2000

7. Bonciu, C., Instrumente manageriale psihologice, Editura All Beck, Bucureşti, 2000

8. Burduş, E., Căprărescu, G., Fundamentele managementului organizaţiei, Editura Economică, Bucureşti, 1999

9. Cerghit, I., Metode de învăţământ”, Editura “Didactică şi Pedagogică”, Bucureşti, 1977

10. Cerghit, I. (coord.), Perfecţionarea lecţiei în şcoala modernă Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1983.

11. Cerghit, I., Neacşu, I., Negreţ-Dobridor, I., Pânişoară, I.O., Prelegeri pedagogice, Polirom, Iaşi, 2001.

12. Cerghit, I., Prelegeri pedagogice Editura „Polirom”

13. Cerghit, I., Vlăsceanu, L. (coord.), Curs de pedagogie, Tipografia Universităţii Bucureşti, 1988

14. Chateau, J., Copilul şi jocul, Editura „Didactică şi Pedagogică”, Bucureşti, 1980.

15. Chateau, J., Jocul şi psihologia copilului de la naştere la adolescenţă, Editura “Didactică şi Pedagogică”, Bucureşti, 1979

16. Claparede, E., Psihologia copilului şi pedagogie experimentală, Editura “Didactică şi Pedagogică”, Bucureşti, 1975

17. Consiliul Naţional pentru Curriculum, Şcoala la răscruce. Schimbare şi continuitate în curriculumul învăţământului obligatoriu, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Centrul educaţia 2000+, 2001

18. Cosmovici, A., Iacob, L. (coord.), Psihologie şcolară, Ed. Polirom, 1999

19. Creţu, T., Psihologia educaţiei. Universitatea din Bucureşti. Editura Credis, 2004

20. Creţu, T., Psihologia vârstelor. Editura Universitară. Bucureşti, 1994

21. Cristea, S., Dicţionar de pedagogie, Editura Litera. Litera Internaţional, Chişinău, Bucureşti, 2000

22. Cristea, S., Managementul organizaţiei şcolare,Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1996

23. Cristea, S., Pedagogie generală. Managementul educaţiei, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1996

24. Cucoş, C., Pedagogie, Editura Polirom, Iaşi, 1996.

25. Cucoş, C., Psihopedagogie pentru examenele de definitivare şi grade didactice, Editura Polirom, Iaşi, 1983

26. Cucoş, C-Tin., Educaţia – Dimensiuni culturale şi interculturale, Ed. Polirom, Iaşi, 2000

27. David,D.,Benga,O.,Rusu,A., Fundamente de psihologie evoluţionistă şi consiliere genetică, Iaşi: Ed.Polirom, 2007

28. De Landsheere, V., de Landcheere, G., Definirea obiectivelor educaţiei, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1979

29. Dijmărescu, I., Bazele managementului, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1995

30. Doron, R., Parot, F., Dictionar de psihologie. Bucuresti: Editura Humanitas, 1991

31. Dragu, A., Structura personalităţii profesorului, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1996

32. Dumitru, I., Pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei, Bucureşti: Editura Cartea Universitară, 2005

33. Elconin, D.B., Psihologia jocului, Editura „Didactică şi Pedagogică”, Bucureşti, 1980.

34. Filimon, L., Experienţa depresivă: perspective socio-culturale, Ed. Dacia, Cluj, 2002

35. FIlimon, L., Psihoeducaţia în terapia depresiei, Ed. Universităţii din Oradea, 2002

36. Filimon, L., Psihologia educaţiei, Ed. Universităţii din Oradea, 2001

37. Fleischman, E., Ghidul aptitudinilor umane,Cluj- Napoca: Ed.Sinapsis, 2008

38. Florescu, M.C., Managementul educaţiei, Ed. Euro Grup, Oradea, 2002

39. Gagné, R., Briggs, M., Leslie, J., Principii de design al instruirii, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1977

40. Gesller, E., Mijloace de educaţie, Editura “Didactică şi Pedagogică”, Bucureşti, 1977

41. Golu, M., Dinamica personalităţii, Bucureşti: Ed.Paideia, 2005

42. Golu, M., Învăţare şi dezvoltare, Bucureşti: Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1985

43. Golu, M., Lăzărescu Păişi, M., Psihologie, Ed. Economică Preuniversitaria, Bucureşti

44. Golu, P., Golu, I., Psihologie educaţională. Editura Miron. Bucureşti, 2003

45. Golu, P., Învăţare şi dezvoltare. Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică. Bucureşti, 1995

46. Golu, P., Zlate, M., Verza, E., Psihologia copilului, E.D.P., Bucureşti, 1994

47. Gordon H. Bower, Teorii ale învăţării, Bucureşti: EDP, 1974

48. Hafsi, T., Les entreprises japonaises ont-elles un avantage competitif un situation de complexite?, în Cahier de recherche, nr. 5, 1981

49. Hăvârneanu, C., Cunoaşterea psihologică a persoanei, Iaşi: Polirom, 2000

50. Horghidan,V., Metode de psihodiagnostic, Bucureşti: EDP, 1997

Preview document

Proiectare didactică - Pagina 1
Proiectare didactică - Pagina 2
Proiectare didactică - Pagina 3
Proiectare didactică - Pagina 4
Proiectare didactică - Pagina 5
Proiectare didactică - Pagina 6
Proiectare didactică - Pagina 7
Proiectare didactică - Pagina 8
Proiectare didactică - Pagina 9
Proiectare didactică - Pagina 10
Proiectare didactică - Pagina 11
Proiectare didactică - Pagina 12
Proiectare didactică - Pagina 13
Proiectare didactică - Pagina 14
Proiectare didactică - Pagina 15
Proiectare didactică - Pagina 16
Proiectare didactică - Pagina 17
Proiectare didactică - Pagina 18
Proiectare didactică - Pagina 19
Proiectare didactică - Pagina 20
Proiectare didactică - Pagina 21
Proiectare didactică - Pagina 22
Proiectare didactică - Pagina 23
Proiectare didactică - Pagina 24
Proiectare didactică - Pagina 25
Proiectare didactică - Pagina 26
Proiectare didactică - Pagina 27
Proiectare didactică - Pagina 28
Proiectare didactică - Pagina 29
Proiectare didactică - Pagina 30
Proiectare didactică - Pagina 31
Proiectare didactică - Pagina 32
Proiectare didactică - Pagina 33
Proiectare didactică - Pagina 34
Proiectare didactică - Pagina 35
Proiectare didactică - Pagina 36
Proiectare didactică - Pagina 37
Proiectare didactică - Pagina 38
Proiectare didactică - Pagina 39
Proiectare didactică - Pagina 40
Proiectare didactică - Pagina 41
Proiectare didactică - Pagina 42
Proiectare didactică - Pagina 43
Proiectare didactică - Pagina 44
Proiectare didactică - Pagina 45
Proiectare didactică - Pagina 46
Proiectare didactică - Pagina 47
Proiectare didactică - Pagina 48
Proiectare didactică - Pagina 49
Proiectare didactică - Pagina 50
Proiectare didactică - Pagina 51
Proiectare didactică - Pagina 52
Proiectare didactică - Pagina 53
Proiectare didactică - Pagina 54
Proiectare didactică - Pagina 55
Proiectare didactică - Pagina 56
Proiectare didactică - Pagina 57
Proiectare didactică - Pagina 58
Proiectare didactică - Pagina 59
Proiectare didactică - Pagina 60
Proiectare didactică - Pagina 61
Proiectare didactică - Pagina 62
Proiectare didactică - Pagina 63
Proiectare didactică - Pagina 64
Proiectare didactică - Pagina 65
Proiectare didactică - Pagina 66
Proiectare didactică - Pagina 67
Proiectare didactică - Pagina 68
Proiectare didactică - Pagina 69
Proiectare didactică - Pagina 70
Proiectare didactică - Pagina 71
Proiectare didactică - Pagina 72
Proiectare didactică - Pagina 73
Proiectare didactică - Pagina 74
Proiectare didactică - Pagina 75
Proiectare didactică - Pagina 76
Proiectare didactică - Pagina 77
Proiectare didactică - Pagina 78
Proiectare didactică - Pagina 79
Proiectare didactică - Pagina 80
Proiectare didactică - Pagina 81
Proiectare didactică - Pagina 82
Proiectare didactică - Pagina 83
Proiectare didactică - Pagina 84
Proiectare didactică - Pagina 85
Proiectare didactică - Pagina 86
Proiectare didactică - Pagina 87
Proiectare didactică - Pagina 88
Proiectare didactică - Pagina 89
Proiectare didactică - Pagina 90
Proiectare didactică - Pagina 91
Proiectare didactică - Pagina 92
Proiectare didactică - Pagina 93
Proiectare didactică - Pagina 94
Proiectare didactică - Pagina 95
Proiectare didactică - Pagina 96
Proiectare didactică - Pagina 97
Proiectare didactică - Pagina 98
Proiectare didactică - Pagina 99
Proiectare didactică - Pagina 100
Proiectare didactică - Pagina 101
Proiectare didactică - Pagina 102
Proiectare didactică - Pagina 103
Proiectare didactică - Pagina 104

Conținut arhivă zip

  • Proiectare didactica.doc

Alții au mai descărcat și

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Proiectarea curriculară a complexelor de dezvoltare fizică la grupa mică și mijlocie

1.1. Importanţa exerciţiilor fizice în formarea personalităţii preşcolarului Din cele mai vechi timpuri sănătatea, instruirea, educaţia au stat în...

Rolul programelor de consiliere în asigurarea parteneriatului școală-familie

Daca lumea devine din ce in ce mai complexa dar si mai problematica si contradictorie, educatia este chemata sa raspunda din ce in ce mai adecvat...

Strategii Metodice Utilizate în Vederea Stimulării și Dezvoltării Creativității Elevilor din Clasele I-III

Introducere Științele educației joacă un rol din ce în ce mai influent în viața societății contemporane, și aceasta ca un efect sine qua non al...

Dezvoltarea limbajului - premisă a integrării sociale a copiilor din grădiniță

INTRODUCERE Limbajul este un mijloc de creaţie, de afirmare de sine, de adaptare şi de facilitare a relaţiilor sociale. Limbajul este strâns legat...

Aspecte Științifico-metodice în Predarea Citirii și Scrierii în Clasa I

ARGUMENT Procesul formǎrii deprinderilor de citire şi scriere este deosebit de complex, deoarece înseşi aceste deprinderi sunt foarte complexe....

Metode activ-participative folosite în activitățile de educare a limbajului

CAPITOLUL I PROFILUL PSIHOLOGIC AL COPILULUI PREŞCOLAR I.1 Caracteristici ale dezvoltării pshihofizice ale copilului în perioada preşcolară...

Cercetare - curriculumul școlar

1. Obiective si ipoteze Activitatea de predare, la fel ca şi cea de învăţare sunt fundamentale în dezvoltarea viitoare a elevilor. După Anca Dragu...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Privind Obținerea unui Aliment Funcțional nou pe Bază de Iaurt și Polen

ARGUMENT Industria alimentară este una dintre principalele ramuri ale economiei naționale, având ca obiect fabricarea de produse alimentare...

Planificarea strategică orientată spre piață la Uzina Mecanică

INTRODUCERE Intrarea pe o piaţă străină implică o prospectare ştiinţifică, cunoşterea temeinică a tuturor oportunităţilor pe care le oferă ţara...

Psihologia Educației

I.PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI I.1.ÎNVAŢAREA ŞI TEORIILE ÎNVĂŢĂRII Conceptele de învaţare si învaţare şcolară.Mecanisme şi procesualitate. În sens...

Gestiunea Analitică a Materialelor

1. INTRODUCERE Evoluţia tehnicii de calcul a dus la o creştere substanţială a capacităţii de memorare şi a vitezei de prelucrare a datelor. Astfel...

Metodologia și tehnologia instruirii. elaborare curriculum la decizia școlii

1. INTRODUCERE Meseria, aceasta îndeletnicire cu caracter permanent pe care o practica orice muncitor pe baza unei calificări corespunzătoare,...

Portofoliu pedagogie

CAPITOLUL I RELAȚIA PROFESOR-ȘCOALĂ 1.1. Rolul profesorului în școală și societate În România, primele așezăminte de tip școlar au apărut pe...

Portofoliu practică pedagogică

1. Evidenta lectiilor si a activitatilor efectuate de studenti 2. Proiectarea activitatilor didactice - Proiectarea didactica anuala -...

Personalitatea

CONCEPTUL DE PERSONALITATE Personalitatea e un termen larg răspândit al cărui sens este cunoscut limbajului comun. Majoritatea foloseşte cuvântul...

Ai nevoie de altceva?