Depresia

Licență
9/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 99 în total
Cuvinte : 31978
Mărime: 154.58KB (arhivat)
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Odette Dimitriu
UNIVERSITATEA TITU MAIORESCU DE PSIHOLOGIE

Cuprins

  1. Cap.1. Rezumat 3
  2. Cap.2. Partea I. Depresia 4
  3. I.1. Conceptualizare 4-6
  4. I.2. Simptomele depresiei 6-10
  5. I.3. Clasificarea depresiei 11-13
  6. I.4. Diagnosticarea depresiei 14-24
  7. I.5. Diagnostic diferenţial în tulburările depresive 25-31
  8. I.6. Cauzele depresiei 31-34
  9. I.7. Prevalenta depresiei 34-40
  10. I.8. Evolutie si prognostic 41-45
  11. I.9. Evaluarea depresiei 45-51
  12. I.10. Tratament 51-54
  13. Partea II. Studiu aplicativ referitor la manifestarile defensive ale persoanelor aflate in situatia de suferinta depresiva 54
  14. II.1. Valori promovate in cadrul acestui studio 54-55
  15. II.2. Obiective 56
  16. II.3. Esantionarea 56
  17. II.4. Ipoteze 57
  18. II.5. Desfasurarea cercetarii 57
  19. II.6. Descrierea probelor psihologice utilizate 58-60
  20. Partea III. Prezentarea, analiza si interpretarea datelor 61
  21. III.1. Analiza cantitativa si calitativa a rezultatelor obtinute in cazul
  22. Ipotezei 1 61-64
  23. III.2. Analiza cantitativa si calitativa a rezultatelor obtinute in cazul
  24. Ipotezei 2 65-69
  25. III.3. Analiza cantitativa si calitativa a rezultatelor obtinute in cazul
  26. Ipotezei 3 69-71
  27. III.4. Concluzii 71-72
  28. Cap.3. Studii de caz 73
  29. 3.1. Studiu de caz 1 73-81
  30. 3.2. Studiu de caz 2 81-91
  31. 3.3. Studiu de caz 3 91-96
  32. Cap.4. Concluzii 97-98
  33. Bibliografie

Extras din licență

Cap.1 Rezumat

Am ales lucrarea cu titlul “Depresia”, unde am si exemplificat cu ajutorul studiilor de caz, depresia in cazul dependentilor de jocuri de noroc, considerand ca este un subiect tot mai des intalnit in timpul zilelor noastre, cand principalul mijloc de realizare il constituie mijloacele necuvenite si imbogatirea prematura datorita lipsei locurilor de munca din aceaste vremuri. Pot spune ca depresia ce se datoreaza jocurilor mai sus mentionate se regaseste atat in cazul tinerilor cat si in cazul indivizilor ce au depasit prima tinerete.

Prin intermediul studiilor de caz pe care le-am exemplificat am vrut sa arat atat stadiile prin care trece individul in cauza in cadrul suferintei, cat si pasii prin care acesta este corectat si ajunge sa scape de traumele suferite datorita jocurilor de noroc.

Partea cea mai interesanta a acestei lucrari o constituie pasii realizati de individ in cadrul dependentei acestuia, fapt pe care el nu il vede ca pe un viciu creator de dependent, ci il vede ca pe o placere, ce nu creaza probleme in viata acestuia. Psihologul este persoana care are capacitatea de a dovedi ca orice persoana merita inca o sansa si orice greseala realizata de aceasta poate fi corectata cu ajutorul buneivointe celui in cauza.

Depresia nu constituie o prblema psihiatrica ci este o stare provocata de modificarile aparute in viata oamenilor, ea putand fi corectata doar prin modalitati cunoscute de psihologi.

Pentru depasirea acestei probleme este necesara respectarea intocmai a indicatiilor prevazute de acesta, iar orice pas ce nu este respectat intocmai face ca rezultatul sa nu fie cel asteptat.

Vreau sa atrag atentia ca in acest caz nu este necesara internarea, iar putea trece in totalitate peste aceste probleme, pacientul trebuie sa urmeze toate sedintele impuse de psihologul sau.

In cadrul acestor sedinte se pot vedea inca primele rezultate chiar dupa prima sedinta, cand individul incepe sa scape de starile de agitatie, neliniste, nervozitate si incepe sa coopereze treptat cu psihologul, fapt ce denota ca pacientul isi recapata “libertatea de altadata”. Pentru ca sedintele sa aibe un rezultat pozitiv, acestea trebuie sa fie tratate cu foarte multa atentie si rabdare.Pacientul nu trebuie grabit pentru a avea rezultate rapide, ci trebuie ca fiecare pas in cadrul intalnirilor sa fie lent si bine pregatit din timp pentru ca scopul sa fie cel contat.

Capitolul 2

Partea I

Depresia

I.1. Conceptualizare

Depresia este o problemă de sănătate publică majoră care ne afecteazǎ, într-o mǎsurǎ mai mare sau mai micǎ, pe toţi, cel puţin o datǎ în viaţǎ. Ea ocupǎ locul doi pe lista celor mai întâlnite afecţiuni medicale, fiind depăşitǎ doar de hipertensiunea arterialǎ. Se estimeazǎ cǎ cel puţin unul din zece pacienţi care se prezintǎ la medic suferǎ de depresie. Din nefericire, majoritatea cazurilor rǎmân nerezolvate.

Constituind o problemǎ majorǎ de sǎnǎtate publicǎ, aceastǎ durere moralǎ, psihicǎ este deosebit de intensǎ, asociindu-se în general cu anxietatea. Pacientul depresiv trǎieşte cu impresia de neputinţǎ, de inutilitate, de fatalitate disperatǎ, de culpabilitate şi adesea tinde sǎ se autodeprecieze şi de asemenea pot apǎrea gândurile de suicid ce pot fi finalizate.

Depresia este un fenomen rǎspândit pe întreaga planetǎ şi de aceea mulţi oameni de ştiinţǎ au fost şi sunt preocupaţi de studiul acesteia. În literatura de specialitate depresia este definitǎ ca fiind o „maladie mentalǎ caracterizatǎ printr-o modificare profundǎ a stǎrii timice, a dispoziţiei, în sensul tristeţii, al suferinţei morale şi încetinirii psihomotorii”

Aceastǎ stare de dispoziţie poate fi determinatǎ de diverse cauze, atât biologice, cât şi psihologice, cele mai frecvente fiind tulburǎrile la nivelul neurotransmiţǎtorilor, travaliul doliului, lipsa afecţiunii în copilǎrie, eşecul profesional, viaţa de cuplu nesatisfăcǎtoare sau lipsa unei relaţii de cuplu, absenţa unui suport social, tulburǎri depresive sau alcoolism în familie, lipsa stimei de sine pe o perioadǎ lungǎ de timp, etc.

Toate acestea conduc la un comportament dezadaptativ - neglijarea aspectului fizic, lipsa interesului şi a sentimentului plǎcerii, slabǎ capacitate de concentrare, indecizie, autocriticǎ, tendinţǎ de retragere, culpabilitate, tulburarea somnului -, implicit la degradarea personalitǎţii.

Conceptul de depresie este întâlnit într-o varietate de domenii cum ar fi: psihiatrie, farmacologie, neurofiziologie, fiziopatologie, psihanalizǎ, teoria cognitiv-comportamentalǎ. Deoarece aceastǎ lucrare trateazǎ tema ameliorǎrii depresiei prin metoda terapiei, prezentăm în continuare punctele de vedere ale psihanaliştilor şi cognitiv-comportamentaliştilor cu privire la tulburarea de dispoziţie.

Pentru psihanalişti depresia poate fi comparatǎ cu travaliul doliului care nu se realizeazǎ, Eul se identificǎ cu „obiectul pierdut”, luând pe seama sa sentimentele ambivalente (cel de dragoste şi mai ales de urǎ) faţǎ de obiect. S. Freud spune cǎ „umbra obiectului cade astfel pe Eu, care poate fi în acest caz judecat de o instanţǎ specialǎ ca un obiect abandonat. În felul acesta, pierderea obiectului se transformǎ într-o pierdere a Eului, iar conflictul dintre Eu şi persoana iubitǎ se transformǎ într-o sciziune între critica Eului si Eul modificat prin identificare” Astfel, depresivul trebuie sǎ înfrunte o pierdere imaginarǎ şi îşi adreseazǎ sieşi agresivitatea şi reproşurile destinate în mod firesc obiectului pierdut.

Cognitiviştii G. A. Kelly si A. T. Beck înţeleg depresia ca fiind o perturbare a proceselor cognitive (stilistic, semantic şi logic) spunând cǎ acestea sunt inadecvate şi afecteazǎ trei domenii: Eul, lumea exterioarǎ şi viitorul, care, la rândul lor perturbǎ reprezentǎrile legate de ele. Celor trei procese cognitive le corespund erori particulare: inferenţe arbitrare (eliminǎ explicaţiile plauzibile), abstracţii selective (concentreazǎ atenţia asupra unui detaliu luat din afara contextului), generalizǎri abuzive, supra sau subestimǎri şi denumiri inadecvate. Pacientul trebuie sǎ îşi corecteze concepţiile eronate, distorsiunile şi ipotezele dezadaptative cu scopul de a corecta viziunea inadecvatǎ a evenimentelor şi a Eului

Fiecare din aceste abordǎri contribuie la eficienţa tratamentului pacientului depresiv, şi în funcţie de acesta trebuie aleasǎ metoda propice pentru vindecarea sa.

Depresia este o problemă de sănătate frecventă, care ne afectează. într-o măsură mai mare sau mai mică. pe toţi, indiferent de gen, vârstă sau etnie, cel puţin o dată în viaţă. Ea ocupă locul doi pe lista celor mai des întâlnite afecţiuni medicale, fiind depăşită doar de hipertensiunea arterială. Se estimează că cel puţin unul din zece pacienţi care se prezintă la medic suferă de depresie. Din nefericire, majoritatea cazurilor trec neobservate.

Unul dintre cele mai des întâlnite mituri despre depresie se referă la faptul că este „normal", pentru anumite persoane, să se simtă deprimate; vârstnicii, tinerii, lehuzele, femeile aflate la menopauză, persoanele suferind de diferite maladii cronice fac parte din această categorie. Adevărul este, însă, că depresia nu este o parte normală a vieţii pentru nici unul dintre noi.

Efectele depresiei pot fi de-a dreptul invalidante pentru pacient Dacă nu este eliminată, depresia poate duce la pierderea productivităţii, declin funcţional şi chiar creşterea mortalităţii. În S.U.A., ea este un predictor semnificativ al suicidului la vârsta a treia.

Preview document

Depresia - Pagina 1
Depresia - Pagina 2
Depresia - Pagina 3
Depresia - Pagina 4
Depresia - Pagina 5
Depresia - Pagina 6
Depresia - Pagina 7
Depresia - Pagina 8
Depresia - Pagina 9
Depresia - Pagina 10
Depresia - Pagina 11
Depresia - Pagina 12
Depresia - Pagina 13
Depresia - Pagina 14
Depresia - Pagina 15
Depresia - Pagina 16
Depresia - Pagina 17
Depresia - Pagina 18
Depresia - Pagina 19
Depresia - Pagina 20
Depresia - Pagina 21
Depresia - Pagina 22
Depresia - Pagina 23
Depresia - Pagina 24
Depresia - Pagina 25
Depresia - Pagina 26
Depresia - Pagina 27
Depresia - Pagina 28
Depresia - Pagina 29
Depresia - Pagina 30
Depresia - Pagina 31
Depresia - Pagina 32
Depresia - Pagina 33
Depresia - Pagina 34
Depresia - Pagina 35
Depresia - Pagina 36
Depresia - Pagina 37
Depresia - Pagina 38
Depresia - Pagina 39
Depresia - Pagina 40
Depresia - Pagina 41
Depresia - Pagina 42
Depresia - Pagina 43
Depresia - Pagina 44
Depresia - Pagina 45
Depresia - Pagina 46
Depresia - Pagina 47
Depresia - Pagina 48
Depresia - Pagina 49
Depresia - Pagina 50
Depresia - Pagina 51
Depresia - Pagina 52
Depresia - Pagina 53
Depresia - Pagina 54
Depresia - Pagina 55
Depresia - Pagina 56
Depresia - Pagina 57
Depresia - Pagina 58
Depresia - Pagina 59
Depresia - Pagina 60
Depresia - Pagina 61
Depresia - Pagina 62
Depresia - Pagina 63
Depresia - Pagina 64
Depresia - Pagina 65
Depresia - Pagina 66
Depresia - Pagina 67
Depresia - Pagina 68
Depresia - Pagina 69
Depresia - Pagina 70
Depresia - Pagina 71
Depresia - Pagina 72
Depresia - Pagina 73
Depresia - Pagina 74
Depresia - Pagina 75
Depresia - Pagina 76
Depresia - Pagina 77
Depresia - Pagina 78
Depresia - Pagina 79
Depresia - Pagina 80
Depresia - Pagina 81
Depresia - Pagina 82
Depresia - Pagina 83
Depresia - Pagina 84
Depresia - Pagina 85
Depresia - Pagina 86
Depresia - Pagina 87
Depresia - Pagina 88
Depresia - Pagina 89
Depresia - Pagina 90
Depresia - Pagina 91
Depresia - Pagina 92
Depresia - Pagina 93
Depresia - Pagina 94
Depresia - Pagina 95
Depresia - Pagina 96
Depresia - Pagina 97
Depresia - Pagina 98
Depresia - Pagina 99

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Factori Psihologici care Moderează Optimismul Comparativ în Percepția Riscului de Îmbolnăvire

Argument Astrologii si oamenii de stiinta încearca sa îndeplineasca o dorinta declarata a oamenilor de a-si cunoaste viitorul. Ei ar dori sa afle...

Abordări psihoterapeutice de scurtă durată în tratamentul depresiei reactive

INTRODUCERE Se întâmplă poate să ne atragă atenţia o serie de anunţuri care ne prezintă cursuri, conferinţe sau sesiuni dedicate comunicării,...

Fenomenul Depresiei în Cotidian

INTRODUCERE Interactionam zilnic si ne confruntam cu diferite stari afective, printre care se prezintă și un fenomen cotidian precum este...

Atacul de panică și tulburările anxioase

INTRODUCERE „Psihoterapia este un proces interacţinal conştient şi planificat ce-şi propune să influenţeze tulburările de comportament şi stările...

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Terapia cognitiv-comportamentală în Depresia Postpartum

ARGUMENT În viziunea contemporană, sarcina rămâne un eveniment medical care a suferit o mică schimbare de-a lungul timpului, de la „doctorul știe...

Terapia Depresiei

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII TEORETICE REFERITOARE LA STRES ŞI DEPRESIE. Stresul a fost şi rămâne unul dintre cele mai disputate concepte din...

Studiu de Caz - Tulburare prin Anxietate

PREZENTARE DE CAZ -: tulburare prin anxietate generalizata la un pacient cu structura de personalitate obsesiva REZUMAT Prezentul studiu prezinta...

Te-ar putea interesa și

Aportul psihoterapiei cognitiv-comportamentală la ameliorarea și îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților cu tulburări depresive

INTRODUCERE În societatea contemporană, omul este martorul unor schimbări socioculturale intense. Astăzi, mai mult ca oricând, suntem expuşi unor...

Depresia

Depresia a fost recunoscută ca tulburare încă din antichitate: o dovedeşte papirusul Ebers din Egiptul Antic (1550 IC), unul dintre cele mai vechi...

Abordări psihoterapeutice de scurtă durată în tratamentul depresiei reactive

INTRODUCERE Se întâmplă poate să ne atragă atenţia o serie de anunţuri care ne prezintă cursuri, conferinţe sau sesiuni dedicate comunicării,...

Nivelul de depresie al persoanelor private de libertate vs. persoane libere

INTRODUCERE Din punctul meu de vedere, depresia este o tulburare foarte gravă, căreia nu i se acordă atenția necesară, având în vedere că numărul...

Fenomenul Depresiei în Cotidian

INTRODUCERE Interactionam zilnic si ne confruntam cu diferite stari afective, printre care se prezintă și un fenomen cotidian precum este...

Profilul de Personalitate și Psihodiagnoză la Adolescenții Depresivi Formă Ușoară sau Severă

ARGUMENT În alegerea temei propuse pentru aceasta lucrare, au fost determinante câteva motive care au constituit un temei al reflecţiei şi...

Lucrare asistențe medicale - îngrijirea pacienților cu tulburări depresive de tip reactiv

CAPITOLUL I 1.1. PREZENTAREA NOŢIUNILOR DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI AFECTAT 1.1.1. Anatomia şi fiziologia scoarţei cerebrale Bazele...

Psihologie - Rolul Terapiei Sugestive în Ameliorarea Depresiei la Alcoolici

I. Introducere În România alcoolismul nu este privit ca o boală, cel puţin nu de masele largi ale populaţiei. Deşi în S.U.A. sau în vestul...

Ai nevoie de altceva?