Efectele Psihologice ale Bolii asupra Personalitatii Femeilor Bolnave de Cancer Mamar

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Aceasta licenta trateaza Efectele Psihologice ale Bolii asupra Personalitatii Femeilor Bolnave de Cancer Mamar.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 91 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Irina Holdevici

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Psihologie

Cuprins

Introducere
- motivarea alegerii temei
- problematica
- istoricul cercetarilor
- argument metodologic
- structura lucrarii

Partea I
Concepte teoretice privind impactul cancerului
asupra personalitatii femeilor bolnave
1. Notiuni generale privind formarea si dezvoltarea personalitatii
2. Cancerul mamar – obsesia femeii adulte
3. Urmarile depistarii cancerului mamar în planul dezvoltarii
psihice a femeii
4. Aspecte de psihoterapie în tratarea pacientelor cu cancer mamar

Partea a II-a
Cercetare practica
1. Obiectivele si ipotezele cercetarii
2. Descrierea lotului experimental
3. Metode si tehnici folosite
4. Prezentarea si analiza datelor
5. Concluzii si propuneri

Extras din document

Motivatia alegerii temei. În literatura de specialitate problematica psihoterapiei si a impactului unei boli grave cum este cancerul mamar asupra personalitatii este unul foarte raspândit, mai ales în ultima vreme. Astfel, desi exista numeroase studii teoretice care reusesc sa surprinda foarte bine dinamica acestor concepte luate singular, exista putine încercari de abordare în corelatie a cancerului mamar, a personalitatii femeii diagnosticate cu aceasta boala si a psihoterapiei aplicate acestei persoane. Instrumentul care face obiectul acestei lucrari îsi propune sa masoare (mai mult decât sa epuizeze cognitiv) impactul bolii asupra personalitatii femeii bolnave de cancer. Acest instrument este construit folosind metodologia psihodiagnostica si are menirea de a completa din punct de vedere practic studiile teoretice precedente.

Importanta problematicii analizate. În România de azi, cancerul mamar capata o amploare îngrijoratoare. Si totusi nu s-au elucidat o multime de probleme atât medicale cât si psihologice, legate de aparitia, evolutia si terapia bolii. Daca esti femeie si treci de o anumita vârsta începi deja sa îti pui întrebari: oare nu voi avea si eu asemenea probleme? Ce se întâmpla însa atunci când cineva este diagnosticat cu cancer mamar? În afara evolutiei bolii asupra fizicului se mai poate înregistra si un impact asupra psihicului. Acest impact se releva atât la persoana diagnosticata cu cancer mamar – aparând întrebarea daca are si ce sanse are de a supravietui – cât si la aceea care a fost operata – înregistrându-se adesea efecte în plan psihologic: scaderea stimei de sine, sentimentul inutilitatii etc.

Istoricul studierii problemei. Pe fundalul unor schimbari psihosociale care sunt evidente ne propunem sa cercetam nivelul impactului bolii asupra psihicului, prin relevarea relatiei dintre depistarea cancerului mamar si evolutia personalitatii femeii.

Cancerul de sân este cea mai raspândita forma de boala canceroasa la femei. Nici pâna în ziua de azi cercetatorii nu au ajuns la un consens în ceea ce priveste geneza si factorii care provoaca cancerul mamar. Atunci când este depistat de timpuriu si localizat în zona sânilor, cancerul mamar este mai putin periculos, iar sansa de supravietuire este foarte mare. Când boala este în stadiu avansat si se ajunge la operatie, în plan psihic au loc procese care afecteaza grav pacienta si atunci se impune o terapie atenta, care sa tina seama nu numai de aspecte medicale, ci si psihosociale.

Argument metodologic (structura lucrarii). Asa cum aratam la începutul acestui demers introductiv, lucrarea de fata îsi propune analiza din perspectiva psihologica si psihoterapeutica a femeii bolnave de cancer mamar, masurarea intensitatii impactului bolii asupra personalitatii femeii diagnosticate cu cancer. Lucrarea este construita în maniera psihodiagnostica si este structurata în doua parti, dintre care prima analizeaza problematica luata în studiu din punct de vedere teoretic, iar a doua este o cercetare a diagnosticului de cancer mamar în corelatie cu evolutia psihica.

Partea teoretica a lucrarii este structurata, la rândul ei, în patru sectiuni, analizând formarea si dezvoltarea personalitatii în conditii de normalitate (1. Notiuni generale privind formarea si dezvoltarea personalitatii), aspecte privind cancerul mamar si riscurile lui (2. Cancerul mamar – obsesia femeii adulte), impactul diagnosticarii cu cancer mamar asupra psihicului femeii bolnave (3. Urmarile depistarii cancerului mamar în planul dezvoltarii psihice a femeii) si aspecte de psihoterapie privind problematica analizata).

Cercetarea – construita dupa o structura clasica: ipoteze si obiective, prezentarea lotului experimental, analiza metodei de cercetare, prezentarea si interpretarea rezultatelor si concluziile desprinse din cercetare – îsi propune sa evidentieze relatia dintre diagnosticul de cancer mamar si profilul psihologic al persoanelor care constituie esantionul, asadar sa masoare impactul bolii asupra personalitatii pacientelor. Am pornit în elaborarea cercetarii de la ideea-ipoteza ca în ce priveste personalitatea, la persoanele diagnosticate cu cancer mamar au loc procese psihice complexe legate de rolul de bolnav si atitudinea fata de aceasta situatie, acceptarea bolii, regresia afectiva si comportamentala, ideea mortii, exprimat prin capacitate de rationament moral, internalizarea valorilor si regulilor socio-morale si autocontrolul impulsurilor. Am considerat ca este necesara aprofundarea educatiei tineretului în scopul preventiei si consilierea psihologica a persoanelor diagnosticate cu cancer mamar si aflate sub supraveghere medicala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Psihologice ale Bolii asupra Personalitatii Femeilor Bolnave de Cancer Mamar.doc

Alte informatii

lucrarea din sesiunea de licenta iulie din 2005 la facultatea de psihologie " TITU MAIORESCU