Inteligența emoțională

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 137 în total
Cuvinte : 36045
Mărime: 973.83KB (arhivat)
Publicat de: Antonia I.
Puncte necesare: 12

Extras din licență

Introducere

Inteligenţa emoţională a evoluat odată cu omenirea, necesitatea de adaptare, de a face faţă şi de a colabora cu cei din jur, fiind cruciale pentru supravieţuirea primelor societăţi primitive de vânători şi culegători. S-a demonstrat că multe procese de gândire trec prin centrii emoţionali ai creierului, pe măsură ce întreprind călătoria fiziologică menită să convertească informaţia exterioară în acţiune şi răspuns individual.

În anii `20, psihologul american Edward Thorndike vorbea despre ceva intitulat de el „inteligenţă socială”. Mai târziu, importanţa „factorilor emoţionali” a fost recunoscută de David Wechsler, unul dintre părinţii testelor IQ. ÎN anii `40, într-un ziar, Wechsler a insistat asupra închiderii tuturor „aspectelor non - intelectuale ale inteligenţei generale” în orice măsurătoare completă. Acest material amintea de asemenea despre capacităţile „afective” sau „conative”, de fapt inteligenţa socială şi emoţională – pe care el le credea importante în formarea unei imagini de ansamblu. Din păcate, aceşti factori nu au fost incluşi în testele IQ ale lui Wechsler şi la acea vreme li s-a dat prea puţină atenţie.

În 1983, Howard Gardner, de la Universitatea Harward, a scris despre posibilitatea existenţei unor „inteligenţe multiple” inclusiv ceea ce el numea „capacităţile intra-psihice” – în esenţă o aptitudine pentru introspecţie – şi „inteligenţă personală”.

Daniel Goleman, a popularizat termenul de inteligenţă emoţională în cartea sa din 1995 „Emotional Intelligence, Why it can matter more then IQ”. El a susţinut că înţelegerea şi controlul emoţiilor noastre este una dintre cele mai importante idei pentru sănătate şi succesul în viaţă. Cartea lui Goleman s-a bazat pe lucrări mai importante ale unor psihologi precum Peter Salovey, John Mayer şi Reuven Bar-On care arătau că, întradevăr, oamenii cu o anumită isteţime emoţională au un avantaj faţă de aceia care nu o au.

Întrucât stima de sine este un element cheie al sistemului perosnalităţii şi al comportamentelor interpersonale şi sociale ale indivizilor, mai ales în cultura, euro-americană, ea a devenit un obiectiv principal al acţiunilor psihopedagogice şi psihoterapeutice.

Actualmente se pune accent foarte mult pe cultivarea stimei de sine, vizându-se în primul rând mediul familial şi şcolar, pentru că, pe de-o parte, personalitatea copiilor este mai plastică, expusă pregnant la similări, şi pe de altă parte fiindcă aici se pot institui cu mai mare uşurinţă metode organizate şi eficiente de a realiza acest lucru. Psihologi, asistenţi sociali, sociologi şi experţi din alte domenii precum şi o parte a opiniei publice insistă că trebuie acordată o atenţie mai mare formării la elevi, la copii şi tineri în general a unei concepţii de sine pozitive şi a unei încrederi mai mari în propia persoană şi angajată în viaţa socială. Stilurile educaţionale excesiv de autoritare continuă să fie prezente în raporturile dintre profesori şi copii, părinţi şi copii, acompaniate deseori de umilinţa copiilor, acest lucru având efecte dezastruoase asupra personalităţii în formare şi prioritar, în ceea ce priveşte stima de sine.

Capitolul 1

Inteligența emoțională

1.1.Conceptualizare

Termenul de „inteligenţă” provine de la latinescul intelligere, care înseamnă a relaţiona, a organiza sau de la interlegere, care presupune stabilirea de relaţii între oameni, ceea ce arată că inteligenţa depăşeşte gândirea care se limitează la stabilirea relaţiilor dintre însuşirile esenţiale ale obiectivelor şi fenomenelor şi nu a relaţiilor între oameni. Complexitatea inteligenței reiese din modul ei de abordare în istoria filozofiei şi psihologiei, considerată a avea un rol deosebit de important în cunoaştere, dar și negându-i-se semnificaţia, fiind chiar eliminată din existenţa umană.

Specializarea celor două emisfere cerebrale care deţin caracteristici şi funcţii diferite a fost demostrată de Roger Sperry şi Robert Onstein, ei arătând că emisfera stângă este responsabilă de analiza secvenţială, de logica acţiunii, de utilizarea cuvintelor şi cifrelor, altfel spus este dominată de „raţionalitate”, pe când cea dreaptă este sediul imaginaţiei, orientării spaţiale, decorării, muzicii, culorilor, ritmului, creativităţii, dominanta sa fiind intuiţia.

Sistemul educaţional occidental este axat, în mod tradiţional, pe activităţi de memorare și reproducere, caracteristice emisferei stângi, excluzând aproape total cultivarea facultăţilor emisferei drepte. Inteligența este atribuită în general persoanelor care excelează în privinţa logicii şi mai puțin celor pricepuţi la îndeletniciri manuale care au diferite talente artistice. S-a demonstrat că persoanele care au fost educate pentru folosirea preferenţială a unei emisfere, aproape până la excluderea celeilalte, erau incapabile să o folosească pe cealaltă, iar când emisfera dominată coopera cu cea dominantă, performanţele atingeau cote superioare. Rolul intuiţilor, emoţiilor şi sentimentelor în viaţa umană începe să fie tot mai mult acceptat de psihologia occidentală, care acceptă alături de coeficientul de inteligenţă (IQ) şi coeficientul emoţional (EQ). IQ şi EQ se află într-o relaţie de interdependenţă, conducând împreună la devenirea individului superior. Nivelul coeficientului emoţional este responsabil pentru gradul de autocunoaştere şi autoapreciere, pentru calitatea relaţiilor interpersonale, pentru adaptabilitatea socială. Un EQ ridicat face să trăim intens ceea ce ni se întâmplă şi să ne cunoaştem mai bine atât pe noi cât şi pe ceilalţi. Dacă IQ este limitat genetic, EQ este infinit ca posibilităţi de dezvoltare, astfel, trăindu-ne conştient emoţiile, acceptându-le ca natură proprie, aducem la suprafaţă lumea noastră adevărată, netrucată.

Bibliografie

1. Allport, G.W., Structura și dezvoltarea personaliății, EDP, București, 1981.

2. Boudon, R., Tratat de sociologie, Humanitas, 1986.

3. Bourdieu, P., Dictionnaire critique de la sociologie, PUF, 1986.

4. Costa, P.T., McCrae, R.R., Personality Stability and its Implications for Clinical Psychology, Clinical Psychology Review, Vol 6, pp 407-423, 1986

5. Cristea, D., Tratat de psihologie socială, Editura ProTransilvania, 2000.

6. Ferreol, G., Dicționar de sociologie, Polirom, 1997.

7. Ficeac, B., Tehnici de manipulare, Editura Nemira, Bucuresti, 2001.

8. Gardner, H., Multiple Intelligences: The Theory in Practice, New York: Basic, 1993

9. Goleman, D., Emotional intelligence: Issues in paradigm building, in C. Cherniss & D. Goleman (Eds.), The emotionally intelligent workplace, Jossey-Bass: San Francisco, 2001

10. Golu M., Bazele psihologiei generale, Ed. Universitară, Bucureşti, 2002

11. Golu, M., Dinamica personalității, București, Editura Geneze, 1993

12. Ionescu, G., Tulburările personalității, București, Ed. Asklepios, 1997.

13. Lazarus, R.S., Stres and Emotion, Springer Publishing Comapany, Inc., New York, NY, 1999.

14. Linton, R., Fundamentul cultural al personalităţii, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1965.

15. Manson, W.C., The Psychodynamics of Culture: Abram Kardiner and Neo-Freudian Anthropology, Greenwood Press, New York, 1988

16. Mayer, J. D., Salovey, P., & Caruso, D. R., Models of emotional intelligence, in R. J. Sternberg (Ed.). Handbook of Human Intelligence (2nd ed), New York: Cambridge, 2000

17. McCrae, R.R., Costa, P.T., et.al., Age Differences in Personality Traits Across Cultures:Self-Report and Observer Perspectives, European Journal of Personality, 18:pp 143–157, 2004

18. Meili, R., Motivation, Emotion and Personality, Kegan Publishing, NY, 1968.

19. Neculau, A., Personalitatea și schimbarea - o analiză psihosociologică, în Cultură și personalitate, Ed. Militară, 1991.

20. Neveanu, P. P., Dicționar de Psihologie, București, Editura Albatros, 1978

21. Popescu-Neveanu, P., Dicționar de psihologie, Albatros, 1978.

22. Roco M., Creativitate şi inteligenţă emoţională, Ed. Polirom, Bucureşti, 2001

23. Sillamy, N., Dicționar de psihologie, Ed. Univers Enciclopedic, 2009, București

24. Şchiopu U., Dicţionar de psihologie, Ed. Babel, Bucureşti, 1997

25. Șchiopu U., Verza E., Adolescența - personalitate și limbaj, Editura Albatros, București, 1989.

26. Vlăsceanu, L., Metoda cercetării sociale, Ed. Științifică și Enciclopedică, 1978.

27. Zamfir, C, Vlăsceanu, L. (coord), Dicţionar de sociologie, Editura Babel, Bucureşti, 1993

28. Zamfir, C. (coord.), Politici sociale în România, Editura Expert, Bucureşti 1999

29. Zlate, M., Eul și personalitatea, București, Editura Trei, 1999.

Preview document

Inteligența emoțională - Pagina 1
Inteligența emoțională - Pagina 2
Inteligența emoțională - Pagina 3
Inteligența emoțională - Pagina 4
Inteligența emoțională - Pagina 5
Inteligența emoțională - Pagina 6
Inteligența emoțională - Pagina 7
Inteligența emoțională - Pagina 8
Inteligența emoțională - Pagina 9
Inteligența emoțională - Pagina 10
Inteligența emoțională - Pagina 11
Inteligența emoțională - Pagina 12
Inteligența emoțională - Pagina 13
Inteligența emoțională - Pagina 14
Inteligența emoțională - Pagina 15
Inteligența emoțională - Pagina 16
Inteligența emoțională - Pagina 17
Inteligența emoțională - Pagina 18
Inteligența emoțională - Pagina 19
Inteligența emoțională - Pagina 20
Inteligența emoțională - Pagina 21
Inteligența emoțională - Pagina 22
Inteligența emoțională - Pagina 23
Inteligența emoțională - Pagina 24
Inteligența emoțională - Pagina 25
Inteligența emoțională - Pagina 26
Inteligența emoțională - Pagina 27
Inteligența emoțională - Pagina 28
Inteligența emoțională - Pagina 29
Inteligența emoțională - Pagina 30
Inteligența emoțională - Pagina 31
Inteligența emoțională - Pagina 32
Inteligența emoțională - Pagina 33
Inteligența emoțională - Pagina 34
Inteligența emoțională - Pagina 35
Inteligența emoțională - Pagina 36
Inteligența emoțională - Pagina 37
Inteligența emoțională - Pagina 38
Inteligența emoțională - Pagina 39
Inteligența emoțională - Pagina 40
Inteligența emoțională - Pagina 41
Inteligența emoțională - Pagina 42
Inteligența emoțională - Pagina 43
Inteligența emoțională - Pagina 44
Inteligența emoțională - Pagina 45
Inteligența emoțională - Pagina 46
Inteligența emoțională - Pagina 47
Inteligența emoțională - Pagina 48
Inteligența emoțională - Pagina 49
Inteligența emoțională - Pagina 50
Inteligența emoțională - Pagina 51
Inteligența emoțională - Pagina 52
Inteligența emoțională - Pagina 53
Inteligența emoțională - Pagina 54
Inteligența emoțională - Pagina 55
Inteligența emoțională - Pagina 56
Inteligența emoțională - Pagina 57
Inteligența emoțională - Pagina 58
Inteligența emoțională - Pagina 59
Inteligența emoțională - Pagina 60
Inteligența emoțională - Pagina 61
Inteligența emoțională - Pagina 62
Inteligența emoțională - Pagina 63
Inteligența emoțională - Pagina 64
Inteligența emoțională - Pagina 65
Inteligența emoțională - Pagina 66
Inteligența emoțională - Pagina 67
Inteligența emoțională - Pagina 68
Inteligența emoțională - Pagina 69
Inteligența emoțională - Pagina 70
Inteligența emoțională - Pagina 71
Inteligența emoțională - Pagina 72
Inteligența emoțională - Pagina 73
Inteligența emoțională - Pagina 74
Inteligența emoțională - Pagina 75
Inteligența emoțională - Pagina 76
Inteligența emoțională - Pagina 77
Inteligența emoțională - Pagina 78
Inteligența emoțională - Pagina 79
Inteligența emoțională - Pagina 80
Inteligența emoțională - Pagina 81
Inteligența emoțională - Pagina 82
Inteligența emoțională - Pagina 83
Inteligența emoțională - Pagina 84
Inteligența emoțională - Pagina 85
Inteligența emoțională - Pagina 86
Inteligența emoțională - Pagina 87
Inteligența emoțională - Pagina 88
Inteligența emoțională - Pagina 89
Inteligența emoțională - Pagina 90
Inteligența emoțională - Pagina 91
Inteligența emoțională - Pagina 92
Inteligența emoțională - Pagina 93
Inteligența emoțională - Pagina 94
Inteligența emoțională - Pagina 95
Inteligența emoțională - Pagina 96
Inteligența emoțională - Pagina 97
Inteligența emoțională - Pagina 98
Inteligența emoțională - Pagina 99
Inteligența emoțională - Pagina 100
Inteligența emoțională - Pagina 101
Inteligența emoțională - Pagina 102
Inteligența emoțională - Pagina 103
Inteligența emoțională - Pagina 104
Inteligența emoțională - Pagina 105
Inteligența emoțională - Pagina 106
Inteligența emoțională - Pagina 107
Inteligența emoțională - Pagina 108
Inteligența emoțională - Pagina 109
Inteligența emoțională - Pagina 110
Inteligența emoțională - Pagina 111
Inteligența emoțională - Pagina 112
Inteligența emoțională - Pagina 113
Inteligența emoțională - Pagina 114
Inteligența emoțională - Pagina 115
Inteligența emoțională - Pagina 116
Inteligența emoțională - Pagina 117
Inteligența emoțională - Pagina 118
Inteligența emoțională - Pagina 119
Inteligența emoțională - Pagina 120
Inteligența emoțională - Pagina 121
Inteligența emoțională - Pagina 122
Inteligența emoțională - Pagina 123
Inteligența emoțională - Pagina 124
Inteligența emoțională - Pagina 125
Inteligența emoțională - Pagina 126
Inteligența emoțională - Pagina 127
Inteligența emoțională - Pagina 128
Inteligența emoțională - Pagina 129
Inteligența emoțională - Pagina 130
Inteligența emoțională - Pagina 131
Inteligența emoțională - Pagina 132
Inteligența emoțională - Pagina 133
Inteligența emoțională - Pagina 134
Inteligența emoțională - Pagina 135
Inteligența emoțională - Pagina 136
Inteligența emoțională - Pagina 137

Conținut arhivă zip

  • Inteligenta emotionala.doc

Alții au mai descărcat și

Inteligența Emoțională

Motivaţia alegerii temei Şcoala românească, este încă tributară inteligenţei cognitive. Elevilor nu li se dezvoltă şi alte tipuri de inteligenţe...

IQ vs IE (inteligență mentală vs inteligență emotională)

1. Introducere Auzim din ce in ce mai des de termenul “inteligenta emotionala”. Parte distincta fata de inteligenta generala ea ne afecteaza viata...

Burnout și Satisfacție

Abstract Ţinând cont de faptul că oboseala şi stresul la locul de muncă reprezintă o problemă de actualitate în statele europene iar satisfacţia...

Inteligență emoțională

Ce este Inteligenta Emotionala? Inteligenta Emotionala este formata din 4 elemente: * Intelegerea mai buna a propriilor emotii * Gestionarea...

Creativitate și inteligență

1. Caracterizarea creativitatii. Definitii. Teorii si abordari. Creativitatea desemneaza capacitatea de a realiza creatii inovatoare, originale,...

Inteligență emoțională

Introducere Actualitatea cercetării. Societatea modernă caracterizată prin transformările ce au loc în structurile economice, sociale și culturale...

Influența zgomotului de fundal asupra memoriei de lucru

1.Scopul cercetarii Acest studiu are ca si scop investigarea efectului zgomotului de fundal asuprea memoriei de lucru. Exista mai multe cercetari...

Conceptul de Inteligență Emoțională

Începând cu anul 1995, de la prima publicare a cărţii lui Daniel Goleman pe această temă, inteligenţa emoţională a devenit unul dintre conceptele...

Te-ar putea interesa și

Conceptul de inteligență emoțională în managementul organizațiilor

Termenul de INTELIGENTA provine de la latinescul INTELLIGERE, care înseamna a relationa, a organiza sau de la INTERLEGERE, care presupune...

Inteligența Emoțională și Leadership-ul

Teoriile prezente în însăşi practica organizaţională accentuează rolul liderului în dinamica organizaţională, în definirea viziunii, în stabilirea...

Inteligența Emoțională

Motivaţia alegerii temei Şcoala românească, este încă tributară inteligenţei cognitive. Elevilor nu li se dezvoltă şi alte tipuri de inteligenţe...

IQ vs IE (inteligență mentală vs inteligență emotională)

1. Introducere Auzim din ce in ce mai des de termenul “inteligenta emotionala”. Parte distincta fata de inteligenta generala ea ne afecteaza viata...

Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială

ARGUMENT Am ales aceasta tema deoarece am dorit sa aflu cat mai multe lucruri despre caracterul liderilor si managerilor, despre felul in care...

Inteligența emoțională și abilitățile de comunicare la adolescenți

INTRODUCERE Actualitatea temei. Multitudinea semnalelor venite dinspre sfera macrosocială, de creştere a ratei criminalităţii printre...

Considerații cu Privire la Rolul Conceptului de Inteligență Emoțională în Managementul Organizațiilor

PREFATA Inteligenta singura nu creeaza lideri. Se pot preda competentele personale? Se pot preda competentele emotionale? Cu siguranta...

Inteligență emoțională

Ce este Inteligenta Emotionala? Inteligenta Emotionala este formata din 4 elemente: * Intelegerea mai buna a propriilor emotii * Gestionarea...

Ai nevoie de altceva?