Formarea abilitaților - receptare mesaj scris

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 72 în total
Cuvinte : 14347
Mărime: 127.54KB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vitu kilea

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. ÎNTRODUCERE
  3. CAPITOLUL I
  4. REPERE TEORETICE PPRIVIND FORMAREA CAPACITĂŢII DE RECEPTARE A MESAJULUI SCRIS ÎN CLASELE PRIMARE
  5. 1.1 Particularităţile psihologice în formarea capacităţii de receptare a mesajului scris
  6. 1.2 Valorificarea resurselor conţinuturilor de receptare a mesajului scris
  7. 1.3 Rolul metodelor active în formarea capacităţii de receptare a mesajului scris
  8. 1.4 Importanţa textului literar în formarea capacităţilor de receptare a mesajului scris
  9. CAPITOLUL II
  10. PRACTICA PEDAGOGICĂ PRIVIND METODOLOGIA FORMĂRII CAPACITĂŢII DE RECEPTARE A MESAJULUI SCRIS IN CLASELE PRIMARE
  11. 2.1 Evaluarea formativă a capacităţii de receptare a mesajului scris la elevii clasei a IY-a
  12. 2.2 Aplicaţii practice la formarea capacităţii de receptare a mesajului scris la elevii din clasa a IY-a. Experiment didactic
  13. CONCLUZIE
  14. BIBLIOGRAFIE

Extras din licență

ÎNTRODUCERE

Actualitatea şi importanţa problemei abordate decurge din realizările teoretice ale ştiinţelor educaţiei, de demersurile şi condiţiile practicii pedagogice.

Fiecare cadru didactic selectează din combinaţiile metodologice calea de a realiza cel mai bun mod de organizare a învăţării. Metodologia evoluează în timp, astfel profesorul are oportunitatea de a alege metode clasice, tradiţionale sau metode moderne. În funcţie de talentul didactic al fiecărui dascăl, aceste metode se pot corela, combina, completa reciproc, astfel o metodă tradiţională poate evolua spre modernitate sau din contră, în cadrul metodelor moderne surprindem secvenţe tradiţionale.

Alegerea metodelor folosite e categoric dictată de particularităţile de vârstă şi cele individuale ale elevilor, de obiectivele pedagogice, de conţinuturile transmise, de modalităţile de evaluare, de natura mijloacelor de învăţământ, dar şi de experienţa şi competenţa cadrului didactic. În cadrul orelor de limba şi literatura română se pot folosi foarte multe metode: scrierea liberă, metoda “Ştiu/Vreau să ştiu/Am învăţat”, brainstorming-ul sau asaltul de idei, termenii cheie daţi in avans, mindmapping, întrebările etice, interpretative, focalizatoare sau legate de intrigă, harta povestirii, procedeul intrebărilor reciproce, predarea reciprocă, metoda “Gândiţi!/Lucraţi in perechi/ Comunicaţi!”, eseul de 5 minute, interviurile, investigaţiile independente, scrierea eseurilor.

Receptarea textelor de către elevii de vârstă şcolară mică provoacă şi solicită imaginaţia artistică, îi oferă experienţe afective şi estetice bogate, care sunt conforme tipului dominant de cunoaştere la vârsta respectivă.

În plan teoretic, aceste precepte sunt consolidate de cercetări ştiinţifice importante, realizate în R.Moldova, precum cea în domeniul dezvoltării verbal-artistice a preşcolarilor (S.Cemortan) şi teoria educaţiei literar-artistice, sintetizată de către Vl.Pâslaru.

Formarea competenţei de receptare a textelor literare la elevii de vârstă şcolară mică este o problemă actuală şi importantă la etapa dată de dezvoltare psihică a copiilor. Astfel, cercetările psihopedagogice (A.Zaporojet, J.Piaget, S.Svetlovschi) demonstrează că activitatea literar-artistică are o importanţă deosebită în dezvoltarea tuturor proceselor psihice ale copilului, deci cu atât mai actuală este şi cercetarea noastră.

Descrierea situatiei în domeniul de cercetare. Curriculumul şcolar în general oferă un cadru conceptual, teleologic, conţinutal şi metodologic suficient pentru a forma competenţele de receptare a mesajelor artistice la elevii de vârstă şcolară mică. Curriculumul nu valorifică decât foarte modest potentialul imens al diversităţii metodelor de formare a competenţelor de receptare a mesajelor scrise de către elevii din clasa a IY-a.

Importanţa problemei abordate constă în fundamentarea/elaborarea principiilor receptării artistice/de formare-dezvoltare a receptivităţii, criteriilor de selectare/structurare a conţinuturilor şi aplicătii diferitor metode pentru formarea abilităţilor de receptare a mesajelor scrise.

Problema cercetarii. Premisele teoretice şi practice revendică insistent intervenţii conceptuale şi praxiologice în domeniul educaţiei literar-artistice a elevilor, în vederea racordării cât mai depline a acesteia la specificul operei literare şi specificul receptării literar-aristice şcolarilor de vârstă mică, inclusiv la condiţiile actuale ale educaţiei aşa încât toate aceste condiţii să conducă la formarea oportună şi eficientă la elevi a competenţei de receptare a textelor literar-artistice – condiţia primă a dezvoltării lor literare, artistic-estetice şi generale.

Scopul cercetarii: Stabilirea reperelor teoretice şi a condiţiilor practice de formare la elevii clasei a IY-a a competentei de receptare a textului literar-artistic în contextul valorificării diferitor metode didactice.

Obiectivele cercetarii:

1. Studiul gradului de cercetare a problemei formării la la elevii claselor mici a competenţei de receptare a mesajului scris-artistice.

2. Stabilirea caracteristicilor definitorii ale receptariimesajului scris, ale competenţei

literar-artistice a elevilor de vârstă şcolară mică.

3. Studiul experienţelor de formare/dezvoltare a competenţei de receptare a mesajului scris la elevii din clasele primare şi stabilirea premiselor activităţi de receptare literară a acestora.

4. Modelizarea teoretică a formării la elevii clasei a IY-a a receptivităţii literar-artistice.

5. Elaborarea concluziilor şi recomandarilor, redactarea textului tezei.

Metodologia cercetării ştiinţifice a inclus un instrumentar complex, axat pe investigatii, analize, concluzii realizate pe baza datelor parvenite din experimentul de constatare, în scopul orientării şi dirijării activităţii de receptare, am evidenţiat un şir de paşi pe care copiii îi efectuează în procesul de lucru cu textul literar în vederea formării competenţei de receptare a textelor scrise.

Noutatea şi originalitatea ştiinţifică este reprezentată de:

• determinarea nivelurilor de receptare a texetelor scrise a elevilor clasei a IY-a;

• stabilirea premiselor activităţii de receptare a textelor scrise a elevilor claselor a IY-a.

Semnificaţia teoretică a investigaţiei constă în stabilirea caracteristicilor definitorii ale receptării mesajelor scrise şi ale competenţei literar-artisticea elevilor de vărstă şcolară mică.

Valoarea aplicativă a cercetării constă în:

• sistematizarea şi validarea experimentală a condiţiilor pedagogice de formare a competenţei literar-artistice la elevii claselor a IY-a;

• posibilitatea aplicării, în calitate de repere şi criterii metodologice de evaluare şcolară, a nivelurilor de formare a competenţei de receptare a mesajelor scrise.

Volumul tezei. Teza este structurată în două capitole, concluzii, bibliografie şi anexe. Teza are 57 pagini.

CAPITOLUL I

REPERE TEORETICE PPRIVIND FORMAREA CAPACITĂŢII DE RECEPTARE A MESAJULUI SCRIS ÎN CLASELE PRIMARE

1.1 Particularităţile psihologice în formarea capacităţii de receptare a mesajului scris

Problema predării-învăţării limbii materne a fost întotdeauna în centrul atenţiei cercetărilor psihopedagogiei experimentale. Chiar de la începutul secolului, psihologul elveţian E. Claparede protestează împotriva studierii limbii în şcoală ca “obiect de ştiinţă”, “ansamblu de prescripţii şi de reguli” şi insistă ca limba maternă să se înveţe ca “instrument de comunicare”, din perspectiva funcţională. Americanul J. Dewey propune ca la studierea limbii materne să se insiste “asupra utilităţii sociale” a acesteia şi ca învăţarea să se întemeieze “pe experienţa trăită” de copil. [3, p.24]

O contribuţie deosebită la optimizarea studierii limbilor materne a adus psihologul elveţian J. Piaget, care prin experienţele sale a dovedit că limbajul nu este o sursă a gîndirii cum s-a crezut multe decenii la rînd - ci “se dezvoltă în acelaşi timp cu ea” şi “copilul îşi construieşte treptat limbajul său”. în anii 70, evoluează ştiinţa psiholingvistică care se ocupă de “studiul proceselor psihologice ce contribuie la însuşirea, producerea şi înţelegerea limbii” (G. Miller, T. Slama-Gazacu, H. Horman, G. Osgood, T. A. Sebeok ş.a.). [2, p.14 ]

Preview document

Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 1
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 2
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 3
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 4
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 5
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 6
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 7
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 8
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 9
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 10
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 11
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 12
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 13
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 14
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 15
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 16
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 17
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 18
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 19
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 20
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 21
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 22
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 23
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 24
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 25
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 26
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 27
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 28
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 29
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 30
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 31
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 32
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 33
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 34
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 35
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 36
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 37
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 38
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 39
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 40
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 41
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 42
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 43
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 44
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 45
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 46
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 47
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 48
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 49
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 50
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 51
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 52
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 53
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 54
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 55
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 56
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 57
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 58
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 59
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 60
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 61
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 62
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 63
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 64
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 65
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 66
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 67
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 68
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 69
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 70
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 71
Formarea abilitaților - receptare mesaj scris - Pagina 72

Conținut arhivă zip

  • Formarea Abilitatilor - Receptare Mesaj Scris.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Competențelor de Comunicare a Școlarilor Mici prin Intermediul Lecturii

Introducere ,,Cultura unui om se formează, în primul rând, prin lectură. De aceea, din frageda copilărie, e bine să iubim cartea, să o citim,...

Lucrarea de grad I - educarea limbajului copilului preșcolar

ARGUMENT “Limba este întâiul mare poem al unui popor” (Lucian Balga) Nu numai în dezvoltarea istorică a omului, dar și în dezvoltarea...

Formarea conduitei moral-civică la vârsta școlară mică

ARGUMENT „Educaţia moral-civică este o componentă a educaţiei în legătură cu care se poartă unele discuţii controversate, unii autori...

Dezvoltarea gândirii critice prin valorizarea strategiilor activ-participative în învățământul primar

INTRODUCERE Într-un interviu pentru Hotnews.ro din 2016, Alfie Kohn spunea: „Ceea ce ne dorim cu adevărat este să-i ajutăm pe copii să se...

Rolul poveștilor, povestirilor în dezvoltarea limbajului oral la preșcolari

INTRODUCERE Poveștile sunt cele care ne-au marcat copilăria și cele care au trezit în noi cele mai frumoase sentimente și emoții. Cu toții, ne...

Învățarea scrisului caligrafic clasa I

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare rezidă din faptul că alfabetizarea reprezintă o etapă aparte în instruirea şcolară a copilului....

Eșecul și reușita școlară

Formarea personalităţii umane, ca proces complex de devenire şi formare, nu se poate realiza decât strâns legată de activitatea de educaţie şi...

Jocul

JOCUL DIDACTIC Capitolul I. Noţiuni introductive Jocul este mişcare, explorare, comunicare, socializare, observaţie şi imitaţie, exerciţiu,...

Te-ar putea interesa și

Predarea și învățarea limbii române la școlarul de vârstă mică, cu abordare între școala generală și școala specială

ARGUMENT Alegerea acestei teme de cercetare este fondată pe mai multe motive. Un prim motiv este dat de importanţa educaţiei văzută ca factor de...

Cântecul epic sau balada populară - sursă de inspirație pentru literatura cultă

Argument În lucrarea de față mi-am propus să abordez tema ,,Cântecul epic sau ,,balada populară"-sursă de inspirație pentru literatura cultă",...

Cercetare - curriculumul școlar

1. Obiective si ipoteze Activitatea de predare, la fel ca şi cea de învăţare sunt fundamentale în dezvoltarea viitoare a elevilor. După Anca Dragu...

Specificul evaluării didactice în învățămăntul preșcolar

Educaţia timpurie, ca primă treaptă de pregătire pentru educaţia formală, asigură intrarea copilului în sistemul de învăţământ obligatoriu (în...

Lectură - mijloc eficient pentru formarea și dezvoltarea competențelor de comunicare

Democratizarea vieţii sociale şi spirituale, procesul de reeuropenizare, în condiţii social-istorice şi cultural-spirituale noi, creează şi o serie...

Proiect didactic clasa a 9-a Moromeții

DATA: 22.05.2013 PROFESOR: DISCIPLINA: Limba şi literatura română CLASA: a IX – a F SUBIECTUL: Scene reprezentative pentru caracterizarea lui...

Teoria Comunicării

Obiective Orientarea în universul comunicarii, întelegerea mecanismelor procesului de comunicare, familiarizarea cu principalele directii de...

Componentele Educației

Într-o definiţie foarte concisă, intelectul – de la care derivă denumirea acestei laturi a educaţiei – este capacitatea omului de a gândi, de a...

Ai nevoie de altceva?