Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D.

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 7 fișiere: doc, docx
Pagini : 91 în total
Cuvinte : 30009
Mărime: 815.59KB (arhivat)
Publicat de: Cristina M.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector. Dr, Balas Evelina
Facultatea de Stiinte ale Educatiei, Psihologie si Asistenta Sociala
Universitatea "Aurel Vlaicu", Arad
Specializare: Psihopedagogie Specială

Cuprins

  1. INTRODUCERE ...1
  2. CAPITOLUL I - ISTORICUL, CRITERIILE DE DIAGNOSTICARE ȘI CAUZELE A.D.H.D.-ULUI ..3
  3. 1. Istoricul A.D.H.D.-ului 3
  4. 2. Criterii de diagnosticare și tipuri de A.D.H.D .8
  5. 3. Deosebiri între A.D.H.D. și alte afecțiuni .10
  6. 4. Cauzele A.D.H.D ...11
  7. CAPITOLUL II- MONITORIZAREA, TRATAMENTUL ȘI MANIFESTAREA A.D.H.D.-ULUI ..13
  8. 1. Monitorizarea, evaluarea și analiza A.D.H.D.- ului ..13
  9. 2. Tratamentul multimodal pentru A.D.H.D ..19
  10. 3. Manifestările A.D.H.D. - ului pe parcursul vieții ..24
  11. 4. Aspectele pozitive ale A.D.H.D. - ului ..30
  12. CAPITOLUL III- CREȘTEREA ȘI PARTICIPAREA COPILULUI CU A.D.H.D. LA PROGRAME EDUCAȚIONALE .32
  13. 1. Atitudinea față de copilul cu A.D.H.D. si creșterea lui .32
  14. 2. Colaborarea între școală și familie 50
  15. 3. Programe educaționale pentru copii cu A.D.H.D. 54
  16. CAPITOLUL IV- STUDII DE CAZ ..59
  17. 1. Cazul I - C.T .59
  18. 2. Cazul II - P.A 63
  19. 3. Cazul II - D.A ...66
  20. CONCLUZII 70
  21. BIBLIOGRAFIE .73
  22. ANEXE .75

Extras din licență

ARGUMENT

Un copil sare si țopaie, lovindu-se de pereți, transformând sala de clasă sau propria casă într-o arenă. Un altul nu poate citi sau memora tabla înmulțirii sau se rătaceste adeseori pe coridoarele școlii pentru că incurca stanga cu dreapta. Altul nu poate arunca sau prinde o minge și se impiedică la tot pasul, fiindu-i greu să navigheze prin spațiul inconjurător. Apoi mai sunt și acei copii care au căderi nervoase și emoționale deoarece sunt cronic prea stimulați sau excitați de lumină și zgomot. Toți acești copii suferă de ADHD.

Hiperactivitatea cu deficit de atenție la copil (ADHD), este cel mai recent termen introdus pentru a defini o tulburare specifică de dezvoltare atât a copiilor cât și a adulților, compusă din deficite în susținerea atenției, controlul impulsului și reglarea nivelului de activitate a cerințelor situaționale.

Această tulburare a cunoscut în ultimul secol etichetări diferite si variate printre care: reacția hiperkinetică a copilăriei, hiperactivitatea sau sindromul hiperactivității copilului, disfuncția cerebrală minimală și hiperactivitatea cu deficit de atenție.

Am avut o motivație solidă în abordarea acestei teme deosebit de actuale și controversate în acest moment. Am avut onoarea de a participa la mai multe conferințe și congrese internațioanale și chiar mondiale, acolo unde această temă a fost printre cele mai dezbătute, cei mai renumiți psihiatrii încercând să gasească soluții originale de prevenție și tratament al acestui fenomen.

Am fost foarte plăcut surprinsă să constat că au fost organizate simpozioane dedicate exclusiv sindromului ADHD. Prin urmare, atunci când a fost construit în România un screening pentru depistarea și tratarea copiilor cu ADHD am fost dispusă să mă implic și să acord și eu un sprijin de specialitate. Am întâmpinat o mare dificultate în traducerea corectă a titulaturii de ADHD , întrucât există multe variante în limba româna, fiecare putând fi argumentată pro și contra, dar am convenit totuși să folosesc deja cunoscuta abreviere de ADHD.

Ideea de la care am pornit și care mi s-a părut cea mai interesantă își are rădăcinile intr-o observație concretă ș anume aceea că cei mai mulți delicvenți identificați au suferit si suferă încă de sindromul ADHD, și, depistarea precoce a acestei tulburări poate duce la preîntâmpinarea fenomenului infracțional ulterior. Cele mai evidente dificultăți întâmpinate de copiii hiperactivi se manifestă în procesul de adaptare la activitatea școlară, performanțele lor școlare nefiind la nivelul vârstei și capacităților lor intelectuale.

De asemenea, extrem de importante sunt și comorbiditățile care pot apărea pe parcurs, cele mai ușor observabile fiind tulburările de conduită, tulburările opozante, agresivitatea și comportamentul antisocial, anxietatea și chiar depresia.

Tocmai de aceea este extrem de necesar sa alcătuim un model de evaluare și de intervenție bine structurat pentru a putea preveni efectele asociate cu ADHD, beneficiarii acestui model fiind atât copilul insuși, cât și părinții și profesorii direct implicați.

CAPITOLUL I:

ISTORICUL, CRITERIILE DE DIAGNOSTICARE ȘI CAUZELE ADHD-ULUI

1. ISTORICUL A.D.H.D. - ULUI

In istoria medicinii este indicat faptul ca termenul de biologie apare abia la începutul secolului al XIXlea, în încercarea de a întelege termenul de afectiune altfel decât prin calea teoriilor filozofice.

Atunci copiii,incep sa fie luati în considerare,din punct de vedere medical. În 1776, un cunoscut tratat european,leaga ideea de boala de faptul ca „la copil”, nervii sunt iritabili in comparatie cu un adult, mult mai mici,de asemenea,acoperiti cu membrane foarte fine“ (Von Rosenstein, 1776). În 1837, bolile la copil tinea de casatoria si sarcina din perioada de adolescenta (J. Eberle). Abia în 1869, un patolog din Ohio (John Scudder) ajunge la concluzia ca „exista suficiente diferente,în modul de actiune al remediilor la copil si adult, pentru ca subiectul sa impuna un studiu“.

El indica,cum copiii sunt mult mai emotivi fata de adulti,cum sunt capabili sa primeasca senzatii mentale care sa le induca un mod placut sau dureros.

În secolele al XIX-lea,al XX-lea s-a constatat,o serie de teorii asupra dezvoltarii copilului: modelul evolutionist (Charles Darwin), modelul organic (G. Stanley Hall si Jean Piaget), modelul psihoanalitic (Sigmund Freud), modelul mecanicist (BF Skinner), modelul contextual (Williams James).

Perioada pediatriei comportamentale,începe odata,cu afirmatia „copiii nu sunt mici adulti (sec. XIXXX), cu dezvoltarea pedopsihiatriei (anii ‘20-’30) si a terapiei familiale ca modalitate de tratament (anii ’50) si cu rezultatele cercetarilor în psihofarmacologie (ultima parte a sec. XX).”

Odata cu reusita programelor de imunizare în masa si cu productia de antibiotice, atentia pediatrilor se abate,de la patologia infectioasa catre problemele de sanatate mentala la copil si adolescent, ca si la adult. Termenul,de “pediatrie comportamentala”a fost utilizat la începutul anilor ’70 de catre dr. Robert J. Haggerty si colegii de la Universitatea Rochester pentru a studia problemele comportamentale ale copilului dintr-o viziune pediatrica, nu numai din cea a pedopsihiatrilor.

Acesta defineste pediatria comportamentala ca „arie a pediatriei care se concentreaza asupra problemelor psihologice, sociale si de învatare ale copilului si adolescentului“, ca si asupra a „ceea ce fac clinicienii pentru a diagnostica, trata si, cel mai important, pentru a preveni,afectiunile mentale la copil si adolescent“.

Bibliografie

1. Adler, Alfred, 1995, (Sensul vieții(, Editura IRI, București

2. Adler, Alfred, 1995, (Psihologia școlarului greu educabil(, Editura IRI, București.

3. Allport, Gordon, 1988, (Structura și dezvoltarea personalității(, E.D.P., București.

4. Badea, Elena, 1993, (Caracterizarea dinamică a copilului și adolescentului de la 3 la 18 ani cu aplicație la fișa școlară(, E.D.P., București.

5. Băndilă, Aurelia, Constantin, Rusu, 1999, “Handicap și Readaptare” - dicționar selectiv, Editura Pro Humanitate, București.

6. Christopher Green și Kit Chee, Să înțelegem ADHD, Editura Aramis, București, 2009

7. Cosmovici, A., 1972, „Metode pentru cunoașterea personalității“, E.D.P., București.

8. Crețu, Virginia, 1999, “Educația pentru drepturile copilului”, Editura “Semne”, București.

9. Dobrescu I. și colab. Manualul de psihiatrie a Copilului si Adolescentului, InfoMedica, 2010

10. Dobrescu I. Copilul neascultător, agitat și neatent, Infomedica, București, 2005

11. Dobrescu I și colab. Ghid de intervenție psihosocială destinat profesioniștilor care lucrează cu copii cu vârste cuprinse între 0-6/7 ani cu probleme de sănătate mintală. Speed Promotion, 2009

12. Druțu, I., 1995, „Psihopedagogia deficientului mintal“, Editura Dacia, Cluj.

13. Dumitru,I .AL.(2004) Consiliere Psihopedagogică, editura Eurostampa.

14. Golu, M., 1993, „Dinamica personalității“, Editura Geneze, București.

15. Iancu M, Popescu V, Dragomir D. - Probleme de diagnostic într-un caz de convulsii recurente. Poster, Congres National de Pediatrie, Iasi, 2000

16. Iancu M, Popescu V, Dragomir D. - ADHD si afectiuni comorbide. Poster, Congres National de Pediatrie, Mamaia, 2003

17. Mușu I., Taflan A., Terapie educațională integrată, Ed. ProHumanitate, Sibiu, 1997.

18. Neveanu Popescu P., Dicționar de psihologie, Ed. Albatros, București, 1978.

19. Păunescu C., Nervozitatea copilului, Ed. Didactică și Pedagogică, București, 1977.

20. Păunescu, C-tin., Ionel, Mușu, 1997, “Psihopedagogia specială integrată. Handicapul Mintal. Handicapul Intelectual”, Editura Pro Humanitate, București.

21. Pevzner, M.S., Vlasova,T.A., 1975 „Despre copii cu abateri de dezvoltare“, E.D.P., București

22. Piaget, Jean, 1973, „Nașterea inteligenței la copil“, E.D.P., București.

23. Popenici,Șt, 2008, Managementul clasei pentru elevii cu ADHD.

24. Popescu-Neveanu, Paul, 1968, „Personalitatea și cunoașterea ei“, Editura Militară, București.

25. Popescu-Neveanu, Paul, 1978, „Dicționar de psihologie“, Editura Albatros, București.

26. Popescu V - Copilul cu sindrom THADA (ADHD), Algoritm diagnostic si terapeutic în pediatrie, Bucuresti, Ed. Amaltea, 2003

27. Popescu V - Copilul cu tulburari hiperkinetice si deficit de atentie (sindromul THADA). Viata Medicala, 1999

28. Popovici, Vlad - Doru, 1999, “Dezvoltarea comunicării la copii cu deficiențe mintale”, Editura Pro Humanitas, București.

29. Popovici, Vlad - Doru, 1999, “Elemente de psihopedagogia integrării”, Editura Pro Humanitas, București.

30. Popovici, Vlad - Doru, 1999, “Realizări și perspective ale educației integrate din România în perioada contemporană”, în Cartea Albă, UNICEF și RENINCO, București.

31. Preda, V,2008, Activitatea integrată din grădiniță, Didactica Publishing House.

32. Radu, Dorin, Ioan, 2000, “Educația psihomotrică a deficienților mintal”, Editura Pro Humanitas, București.

33. Radu, Gheorghe, : „Curs de psihopedagogia handicapatului de intelect“, Universitatea “Ovidius” Constanța, an univ. 2002/2003

Preview document

Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 1
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 2
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 3
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 4
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 5
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 6
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 7
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 8
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 9
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 10
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 11
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 12
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 13
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 14
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 15
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 16
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 17
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 18
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 19
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 20
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 21
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 22
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 23
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 24
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 25
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 26
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 27
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 28
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 29
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 30
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 31
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 32
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 33
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 34
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 35
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 36
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 37
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 38
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 39
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 40
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 41
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 42
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 43
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 44
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 45
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 46
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 47
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 48
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 49
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 50
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 51
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 52
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 53
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 54
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 55
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 56
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 57
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 58
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 59
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 60
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 61
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 62
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 63
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 64
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 65
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 66
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 67
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 68
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 69
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 70
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 71
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 72
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 73
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 74
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 75
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 76
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 77
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 78
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 79
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 80
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 81
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 82
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 83
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 84
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 85
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 86
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 87
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 88
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 89
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 90
Metode și tehnici de intervenție în cazul copiilor cu A.D.H.D. - Pagina 91

Conținut arhivă zip

  • anexe.docx
  • BIBLIOGRAFIE.docx
  • Cap..doc
  • concluzii.docx
  • CUPRINS.doc
  • INTRODUCERE.doc
  • PRIMA PAGINA.docx

Alții au mai descărcat și

Relația dintre stările de dispoziție emoțională și agresivitate în contextul dizabilităților intelectuale ușoare

INTRODUCERE Violența școlară, în zilele noastre, nu este deloc un lucru izolat și restrâns, cunoscând o răspândire alarmantă, fiind regăsită la...

Agresivitatea - Ca formă de adaptare în relațiile conflictuale părinți - adolescenți

INTRODUCERE Actualitatea si importanta problemei abordate. Pentru a face parte urmatoarei provocari privind educatia copilului in cercul familiar,...

Artterapia și rolul ei în dezvoltarea socio-emotională a preșcolarilor

INTRODUCERE Motivarea alegerii temei: “Omul nu poate urca sau coborî decât prin sine însuși” H. Lovinescu Atunci când definim educația, în...

Educația integrată și școala incluzivă

In privinta sistemului de invatamant din Romania exista in prezent numeroase polemici si controverse. Ideea de ansamblu care controleaza actiunile...

Rezultatele academice și educaționale ale copiilor cu ADHD

ABSTRACT: Deficitul de atenție și tulburarea de hiperactivitate (ADHD) este asociată cu calificative slabe, cu o capacitate relativ scăzută în ceea...

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Modalități de Abordare Educațională a Elevilor cu CES

Elevii cu Cerinţe Educative Speciale (CES) Noţiunea de CES desemnează necesităţile educaţionale complementare obiectivelor generale ale educaţiei...

Te-ar putea interesa și

Modificarea Comportamentelor Deviante la Varsta Scolara Mica prin Terapii Educaționale

INTRODUCERE Eforturile ce se depun în perioada actuală pentru perfecţionarea şi modernizarea procesului educaţional constituie pe de o parte un...

Cauze și consecințe ale insuccesului școlar în ciclul primar

CAPITOLUL I NOȚIUNI INTRODUCTIVE 1.1 IMPORTANȚA TEMEI Generații după generații de învățători și de elevi s-au format și au format pe cele care...

Protecția și Promovarea Drepturilor Anumitor Categorii de Persoane

INTRODUCERE Se ştie că drepturile omului se află la baza constituţionalismului, iar principalul scop al unei constituţii constă în garantarea...

Cauzele și Efectele Divorțului Asupra Femeilor

INTRODUCERE Divorţul reprezintă un eveniment neplăcut din viaţa unui cuplu sau a unei familii având un impact deosebit de important asupra...

Efectele Migrației

INTRODUCERE Întotdeauna au fost copii orfani ... În urma războaielor, calamităţilor, bolilor, accidentelor şi multor altor cauze. În timpurile...

Abandonul în Perspectiva Asistenței Sociale

Argument “Neglijarea copilului reprezintă o ucidere tăcută şi necruţătoare a spiritului uman.” (Daro şi Mc. Carthy, 1991) Abandonul, ca formă de...

Prevenirea și diminuarea violenței în școală - ciclul primar și gimnazial

Asistenţa socială a apărut ca răspuns la nevoile şi suferinţele umane, iar nevoia socială şi implicit, nevoia de asistenţă socială au existat şi...

Asistența maternală pentru copiii cu dizabilităț

INTRODUCERE În legislația română, serviciile sociale sunt definite drept „ansamblul complex de măsuri și acțiuni realizate pentru a răspunde...

Ai nevoie de altceva?