Iubirea în spiritualitatea creștină

Licență
10/10 (2 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 128 în total
Cuvinte : 46409
Mărime: 160.47KB (arhivat)
Publicat de: Marius M.
Puncte necesare: 14

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I 5
  3. Noţiuni generale 5
  4. I.1. Generalităţi despre iubirea creştină 5
  5. I.2. „Iubire” şi „dragoste” în contemporaneitate 13
  6. Capitolul al II-lea 23
  7. Delimitări conceptuale 23
  8. II.1. Preliminarii 23
  9. II.2. Noţiunea de „eros” 24
  10. II.3. Noţiunea de „agape” 29
  11. II.3.1.„Agape” în Sfânta Scriptură 34
  12. II.4. Noţiunea de „philia” 38
  13. II.5. Noţiunea de „storge” 39
  14. Capitolul al III-lea 40
  15. Iubirea lui Dumnezeu 40
  16. III. 1. Iubirea, caracteristică fundamentală a Dumnezeirii 40
  17. III.2. Iubirea divină – cauza creării, ocrotirii şi mântuirii lumii 52
  18. III.3. Dumnezeu este iubire – o perspectivă biblică 60
  19. III. 4. Moartea şi judecata finală – expresii ale iubirii nemărginite a lui Dumnezeu 63
  20. Capitolul al IV-lea 71
  21. Porunca iubirii 71
  22. IV. 1. Porunca iubirii şi libertatea omului 71
  23. IV. 2. Iubirea de Dumnezeu 76
  24. IV. 3. Iubirea de aproapele 82
  25. IV. 4. Iubirea duhovnicească de sine 90
  26. Capitolul al V-lea 94
  27. De la iubirea firească la iubirea duhovnicească 94
  28. V.1. Valoarea trupului în Spiritualitatea Ortodoxă 94
  29. V.2. Desfrânarea – pervertirea firii 101
  30. V.3. Căsătoria – Taina încununării în iubire 112
  31. Concluzii 117
  32. Abrevieri 119
  33. Bibliografie 120
  34. A. Lucrări cu caracter general şi liturgic 120
  35. B. Texte patristice 120
  36. C. Alte cărţi, studii şi articole 122

Extras din licență

Introducere

A vorbi despre iubire reprezintă poate cel mai greu lucru; aceasta deoarece a vorbi despre iubire înseamnă a vorbi despre Dumnezeu. Un principiu logic spune că nu poţi vorbi despre cineva dacă nu-l cunoşti. Astfel se întâmplă şi în cazul de faţă: nu poţi vorbi despre Dumnezeu dacă nu-L cunoşti. Aplicând în cazul iubirii acest principiu, se poate afirma că nu poţi vorbi despre iubire dacă nu o cunoşti, dacă nu ai trăit-o. A trăi iubirea înseamnă a te lăsa pătruns de ea. Iubirea nu poate fi trăită la o cotă joasă, numai pe jumătate, ci a trăi iubirea implică, prin însăşi semnificaţia expresiei, a te lăsa mistuit de focul tainic al ei. Aceasta pentru că „Dumnezeu este iubire” (1 In 4, 8, 16). Lumea şi tot ce există în lume este opera iubirii nemărginite a lui Dumnezeu. Chiar şi după căderea în păcatul neascultării, Părintele ceresc nu şi-a închis izvoarele iubirii faţă de lume, ci a trimis pe Fiul Său în lume să o mântuiască, adică să o facă părtaşă iubirii Sale. Mântuirea lumii este, aşadar, o expresie evidentă a iubirii dumnezeieşti, o iubire jertfelnică, ce se dăruieşte pentru a naşte iubire. Prin urmare, iubirea este atributul esenţial al dumnezeirii. Tocmai de aceea, Sfântul Ioan Scărarul spune că „cel ce voieşte să vorbească despre dragostea lui Dumnezeu încearcă să vorbească despre Dumnezeu Însuşi” . Însă vorbirea despre Dumnezeu este condiţionată de măsura curăţirii noastre sufleteşti. Având în vedere acest lucru, precum şi complexitatea temei alese, lucrarea de faţă nu îşi propune epuizarea tratării acestui subiect din toate punctele de vedere. Chiar dacă a vorbi despre iubire, deci a vorbi despre Dumnezeu, este un lucru dificil, Sfinţii Părinţi constituie nu numai un punct de plecare în abordarea acestei teme, dar şi un îndrumător consistent. Ideile expuse în paginile ce urmează nu sunt în totalitate rodul experienţei de viaţă a autorului, deoarece, natural vorbind, acest lucru nu ar fi cu putinţă. Însă a vorbi din experienţa altora nu reprezintă un act de nedreptate, atâta timp cât sunt respectate anumite norme. În Spiritualitatea Ortodoxă, experienţa Părinţilor este normativă pentru toate aspectele vieţii duhovniceşti. În lucrarea de faţă s-a încercat o spicuire din scrierile referitoare la tema propusă aparţinând Părinţilor, dar şi celor care, de-a lungul timpului, s-au aplecat asupra acestui subiect.

Astfel, în primul capitol al lucrării – Generalităţi – se va încerca o prezentare de ansamblu a ceea ce înseamnă pentru Spiritualitatea Ortodoxă iubirea ca atribut esenţial al Dumnezeirii, dar şi ca virtute creştină. De asemenea, vor fi subliniate câteva note caracteristice ale conceptelor de „iubire” şi „dragoste” în lumea contemporană.

Capitolul al II-lea – Delimitări conceptuale – îşi propune o introducere în sensurile deosebit de profunde ale celor câţiva termeni folosiţi pentru a desemna diferitele aspecte pe care le poate îmbrăca iubirea, respectiv: „eros”, „agape”, „philia”, „storge”.

În capitolul al III-lea – Iubirea lui Dumnezeu – se va încerca o creionare a iubirii ca factor determinant în crearea, ocrotirea şi mântuirea lumii. De asemenea, va fi evidenţiată perspectiva biblică asupra iubirii lui Dumnezeu, precum şi aspectul filial al iubirii divine, manifestată în actul morţii şi cel al judecăţii.

Trecerea de la iubirea lui Dumnezeu la iubirea omenească a fost făcută în istoria mântuirii printr-o poruncă. Porunca iubirii este tema celui de-al IV-lea capitol al lucrării. În cadrul acestui capitol, se va încerca o privire asupra relaţiei dintre porunca divină a iubirii şi libertatea omului. Apoi, se va insista asupra înţelesurilor duhovniceşti ale iubirii de Dumnezeu, iubirii de aproapele şi iubirii de sine. Legat de aceasta, capitolul al V-lea – De la iubirea firească la iubirea duhovnicească – va arăta pe scurt valoarea trupului în Spiritualitatea Ortodoxă; de asemenea, va creiona câteva din caracteristicile păcatului desfrâului şi va sublinia aspectul familial al dragostei creştine.

Planul acestei lucrări se vrea doar o privire de ansamblu, o introducere, în ceea ce înseamnă iubirea creştină pentru Spiritualitatea Ortodoxă. nu poate fi vorba aşadar despre o tratare exhaustivă, deoarece aceasta ar impune o serie întreagă de condiţii mai dificil de împlinit. Ideile expuse au la bază atât experienţa Părinţilor, cât şi a unor teologi ortodocşi de seamă, scopul lucrării fiind acela de a îndemna nu numai la cunoaşterea teoretică a iubirii creştine, ci şi la împlinitrea ei. Aceasta deoarece „mai presus de dogme stă credinţa; mai presus de rituri, stă rugăciunea; mai presus de toate stă iubirea” .

Capitolul I

Noţiuni generale

I.1. Generalităţi despre iubirea creştină

„Iubirea nu se poate defini, aşa cum nu se poate defini nici viaţa, cum nu putem defini adevărul şi toate marile realităţi ale lumii acesteia. Ele sunt nişte realităţi care Îl definesc pe Dumnezeu Însuşi. N-a spus El despre Sine că este «Calea, Adevărul şi Viaţa» ? «Dumnezeu este iubire» (1 Ioan 4, 8). Iată ce este iubirea: Dumnezeu este iubirea” .

Pe Dumnezeu nu-L putem defini în cuvintele limitate şi inexpresive din acest punct de vedere din vocabularul nostru. Pentru a-L cuprinde pe Dumnezeu nu e nevoie de o supraforţare raţională; este suficient să-I primim iubirea. Dar, pentru a-I putea primi şi înţelege iubirea, trebuie ca, la rândul nostru, să iubim şi să ne lăsăm iubiţi, deoarece, „numai iubirea este capabilă să înţeleagă iubirea” . Iubind pe Dumnezeu şi lăsându-ne astfel iubiţi de El, Părintele nostru, rămânem în comuniune cu El, şi lucrăm mântuirea proprie, căci „colaborarea între Dumnezeu şi om e evidentă într-o manieră mai bună în acea virtute care poate fi considerată esenţa tuturor celorlalte: iubirea” . Aşadar, iubirea, cea mai complexă şi mai cuprinzătoare dintre virtuţi, ne duce la desăvârşire, asemenea vântului prielnic ce umflă pânzele unei corăbii, nici prea tare, pentru a nu le sfâşia, nici prea uşor, pentru a nu împotmoli corabia în valurile ucigaşe ale mării învolburate a vieţii, ci într-un mod folositor pentru cei aflaţi pe corabie, spre a-i duce la limanul lin al fericirii. Cunoscând acest lucru, „nimeni, între adevăraţii creştini, nu s-a îndoit niciodată că perfecţiunea constă în iubire” .

Preview document

Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 1
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 2
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 3
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 4
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 5
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 6
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 7
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 8
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 9
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 10
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 11
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 12
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 13
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 14
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 15
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 16
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 17
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 18
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 19
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 20
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 21
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 22
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 23
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 24
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 25
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 26
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 27
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 28
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 29
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 30
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 31
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 32
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 33
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 34
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 35
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 36
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 37
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 38
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 39
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 40
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 41
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 42
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 43
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 44
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 45
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 46
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 47
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 48
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 49
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 50
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 51
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 52
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 53
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 54
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 55
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 56
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 57
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 58
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 59
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 60
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 61
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 62
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 63
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 64
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 65
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 66
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 67
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 68
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 69
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 70
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 71
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 72
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 73
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 74
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 75
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 76
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 77
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 78
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 79
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 80
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 81
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 82
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 83
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 84
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 85
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 86
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 87
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 88
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 89
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 90
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 91
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 92
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 93
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 94
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 95
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 96
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 97
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 98
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 99
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 100
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 101
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 102
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 103
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 104
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 105
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 106
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 107
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 108
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 109
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 110
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 111
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 112
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 113
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 114
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 115
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 116
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 117
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 118
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 119
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 120
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 121
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 122
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 123
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 124
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 125
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 126
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 127
Iubirea în spiritualitatea creștină - Pagina 128

Conținut arhivă zip

  • Iubirea in Spiritualitatea Crestina.doc

Alții au mai descărcat și

Cunoștința și credința în Dumnezeu - cele spre descoperirea adâncului inepuizabil și nemuritor al omului

I N T R O D U C E R E Ca absolventă a Facultăţii de teologie Ortodoxă am căutat în bogăţia temelor creştine - bogăţie descoperită de-a lungul...

Viziunea patristică despre Sfintele Taine și șansa împăcării omului cu Dumnezeu

INTRODUCERE "Sfintele Taine sunt lucrări sfinte, instituite de Dumnezeu întrupat, prin care, în Biserică, într-o formă văzută, se împărtăşeşte...

Căsătoria după Legislația Canonică Ortodoxă

INTRODUCERE Căsătoria, ca instituţie divină naturală, a fost aşezată în formă monogamă de Dumnezeu în Rai, la crearea primilor oameni, Adam şi Eva...

Biserica și rolul ei în viața creștinilor

Introducere Biserica este instituția divino-umană, corabia care-i poartă pe oameni pe valurile învolburate ale vieții pentru a-i duce la limanul...

Iubire și recunoștință

Argument Este foarte dificil, ca având o serie de teme, să alegi una care să te reprezinte, să fie în total acord cu aspiraţiile şi preocupările...

Legea cea nouă a Noului Testament

INTRODUCERE Vechiul Testament a fost folosit și cinstit de creștini pentru că Însuși Mântuitorul Iisus Hristos a respectat Legea cea Veche și i-a...

Misiunea creștină în primele trei secole creștine

INTRODUCERE Biserica este alcătuită din oameni, adică din membri ai cetăţii pământeşti, care sunt chemaţi să formeze, încă din cursul istoriei...

Dimensiunea Catehumenală a Filocaliei

INTRODUCERE Scrierile filocalice vor rămâne, indiferent de timpul care va trece, un nesecat izvor de apă vie. Toți cei care gustă din el vor...

Te-ar putea interesa și

Mântuitorul Iisus Hristos învățătorul nostru suprem

INTRODUCERE Afirmaţiile mesajului creştin trebuie să prezinte propoziţii certe, nu ipoteze sau opinii personale. Ele pot avea un astfel de statut...

Agape În Epistolele Captivității

PREFAŢĂ „O, Iubire care ne îndumnezeieşti, Tu eşti Dumnezeu! “ (Sf. Simeon Noul Teolog) Creaţia întreagă, în toată complexitatea ei, există prin...

Pocăința - Cruce și înviere în Triod și Penticostar

Când vorbim în Ortodoxie despre Spiritualitate, vorbim despre ea ca despre o Spiritualitate vie, care angajează întreaga fiinţă a omului. De aceea...

Postul în lumina predicii de pe munte

INTRODUCERE Asupra originii postului părerile sunt împărțite. Cei mai mulți îl leagă de cultul morților din vechime. Astfel, după unii, postul își...

Responsabilitatea Morală și Pastorală a Preotului într-o Societate Pluralistă și Secularizată

Introducere Dumnezeu cheamă pe omul dintotdeauna, de ieri, de azi şi de mâine la un "dialog etern al iubirii" în care să-şi împlinească vocaţia sa...

Taina Căsătoriei

Capitolul I A. Căsătoria în Vechiul Testament. În Israelul antic, căsătoria şi viaţa de familie, prezentau aceleaşi caracteristici care erau în...

Morala - virtutea teologică a credinței

VIRTUTEA TEOLOGICA A CREDINTEI I. Sinergia omului cu Dumnezeu în actul credintei Într-una din meditatiile sale, Fericitul Augustin arata ca...

Familia în lumina moralei creștine - morala

FAMILIA ÎN LUMINA MORALEI CRESTINE I. Rolul moral si social al familiei Este necesar sa redescoperim demnitatea, sensurile si menirea familiei...

Ai nevoie de altceva?