Maica Domnului și Misiunea Bisericii

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 1768
Mărime: 121.74KB (arhivat)
Publicat de: Florin Chiș
Puncte necesare: 13
UNIVERSITATEA „AL. I. CUZA” IAŞI FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ „DUMITRU STĂNILOAE” IAŞI

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. CAPITOLUL I: Cine este Maica Domnului în viaţa şi misiunea Bisericii 4
  3. I.1. Misiunea aşteptării Maicii Domnului în Vechiul Testament 7
  4. I.2. Misiunea Maicii Domnului în Noul Testament 11
  5. CAPITOLUL II: Misiunea vieţii Maicii Domnului 18
  6. II.1. Zămislirea 18
  7. II.2. Misiunea naşterii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria 19
  8. II.3. Maria - Numele Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu 20
  9. II.4. Creşterea Prea Sfintei Fecioare Maria în învăţătura Domnului 22
  10. II.5. Misiunea Prea Curatei la Templu 22
  11. II.6. Taina Maicii Domnului şi paza lui Iosif 24
  12. II.7. Bunavestire 24
  13. II.8. Fecioria Maicii Domnului 26
  14. II.9. Minunea despre Fecioria Maicii Domnului 26
  15. II.10. Despre Prea Curata Fecioară Maria la Elisabeta 28
  16. Capitolul III: Misiunea Naşterii Domnului 31
  17. III.1. Suferinţa Maicii Domnului 31
  18. III.2. Smerenia Maicii Domnului 34
  19. III.3. Maica Domnului şi legătura cu Biserica 35
  20. III.4. Maica Domnului - modelul Bisericii şi al nostru 35
  21. III.5. Maica Domnului şi Biserica împreună lucrare 36
  22. III.6. Maica Domnului şi misiunea Bisericii de a-şi mărturisi modelul 37
  23. III.7. Maica Domnului în Perioada Patristică 38
  24. Capitolul IV: Maica Domnului în luptă şi în tradiţie 41
  25. IV.1. Tradiţia cinstirii Maicii Domnului în Biserică 41
  26. IV.2. Maica Domnului Apostol 42
  27. IV.3. Maica Domnului – Biserică vie 42
  28. IV.4. Cinstirea Maicii Domnului 42
  29. IV.5. Maica Domnului - Anafora vieţii 45
  30. IV.6. Misiunea chipului Maicii Domnului în locaş 45
  31. IV.7. Maica Domnului la cununie 46
  32. IV.8. Maica Domnului. Dogme 46
  33. IV.9. Unde nu este Maica Domnului nu este creştinism 47
  34. IV.10. Maica Durerii – trăire în speranţă 48
  35. IV.11. Maica Domnului mărturie comună, Adoptatoarea poporului lui Dumnezeu 49
  36. IV.12. Maica Domnului - curajul de a răbda şi izvorul tămăduirii 50
  37. IV.13. Misiunea Bisericii şi a Maicii Domnului de a aduce lumea la Hristos 51
  38. IV.14. Definiţia Maicii Domnului şi a Bisericii 51
  39. IV.15. Maica Domnului – Maica noastră, urmarea ei 52
  40. IV.16. Maica Domnului în Apocalipsă 53
  41. Concluzia 55
  42. Bibliografie 57
  43. C.V. 58
  44. DECLARAŢIE 59

Extras din licență

Introducere

Pentru început această lucrare pare simplă datorită obişnuinţei noastre de creştini cu numele Maicii Domnului, sau datorită multor informaţii care sunt.

Numai auzirea de Maica Domnului, acest nume Maica Domnului ar trebui să dea mult de gândit şi mult respect ar trebui să stoarcă acest sfânt nume din orice om cinstitor de Dumnezeu. Cred că noi oamenii ne-am învăţat aşa mult cu Maica Domnului datorită miilor de cărţi, broşuri, icoane, cântări încât începem să trecem cu vederea sfânt numele Ei în loc să-i dăruim mai multă cinste, mai mult respect, mai multă dragoste. Este ca şi o piatră scumpă, cu cât o avem mai mult la gât sau pe deget cu atât ni se pare mai obişnuită, dar uităm de valoarea ei inestimabilă şi uităm că este unică în lume şi uităm faptul că noi am fost dăruiţi cu aşa ceva. Este un lucru de mai mare osârdie, râvnă, dragoste, laudă şi scoatere la lumină a acestui unic nume şi nedescrisă valoare care este Maica Domnului.

Scria cineva că în vechime nişte filozofi nu cunoşteau pe Dumnezeu, dar când auzeau de Dumnezeu îşi plecau faţa la pământ şi îşi descopereau capetele în semn de respect faţă de un nume aşa de mare, aceasta merită şi Maica Domnului, sau să ne amintim de fericitul Augustin care voia să scrie o carte despre Dumnezeu şi plimbându-se pe malul mării a văzut un copil care a făcut o gropiţă în nisip şi încerca să mute marea în gropiţa lui. Aşa este şi cu Maica Domnului, este cu neputinţă mie a mărturisi aceasta în câteva cuvinte, mai ales că avem dovezi în misiunea Bisericii care luptă pentru cinstirea Maicii sfinte şi totuşi face loc Diavolul prin sectari şi prin creştini nechibzuiţi ca mine.

CAPITOLUL I: Cine este Maica Domnului în viaţa şi misiunea Bisericii

“Preacurata Maica Fecioara Maria ocupă locul cel mai de cinste după Sfânta Treime în cultul Bisericii Creştin Ortodoxe” .

Preasfânta Fecioara Maria este cea mai pură, nevinovată şi mai aleasă dintre fecioarele maicii. Unică Maică şi Fecioară, unică Născătoare de Dumnezeu, unică neispitită de bărbat, de neam împărătesc, de neam preoţesc, chiar şi numele Maria înseamnă Împărăteasă.

Cele 5 litere din numele Maicii Domnului Maria arată pe cele mai virtuoase 5 femei din Vechiul Testament, prin asta vrând să arate că Maica Domnului este plinătatea virtuţilor acelor femei.

Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu zămislind din Duhul Sfânt şi născând pe Fiul lui Dumnezeu pe Domnul nostru Iisus Hristos Mântuitorul lumii. Prea Sfânta Fecioară Maria mai înainte de zămislire a fost hărăzită lui Dumnezeu de părinţii săi Ioachim şi Ana. În copilăria şi frageda ei tinereţe Ea a avut o aleasă creştere în casa părinţilor săi până la vârsta de 3 ani şi în Templul Sfânt încă vreme de 12 ani .

Alegerea Ei a fost vestită şi pregătită din Vechiul Testament la căderea protopărinţilor noştri Adam şi Eva, Maica Domnului fiind adevărata viaţă şi născătoarea vieţii după căderea primilor oameni.

Înainte de naştere a fost fecioară, în naştere fecioară şi după naştere a rămas pururea fecioară .

“Că Dumnezeu este acela care s-a născut” .

Toată viaţa a slujit lui Dumnezeu şi iubitului său Fiu. După trecerea din viaţa aceasta Maica Domnului a fost ridicată a treia zi la cer împreună cu sfânt trupul Ei. În tot timpul se roagă pentru creştini dar şi pentru întreaga lume fiind mijlocitoare la Tronul Slavei Domnului. Sfânta Biserică Creştină Ortodoxă Îi dă o deosebită cinste. Smerenia Ei a făcut să se pogoare mila Lui Dumnezeu peste oameni .

Dar nu numai Sfânta Biserică sau Sfânta Scriptură, sau Sfânta Tradiţie sau Sfinţii Slujitori trebuie să îndrume spre a cinsti pe cea Prea Curată. Mult folositor este o minte sănătoasă, o dreaptă socoteală, o judecată adevărată întrucât de aici se poate vedea o gravă îmbolnăvire a minţii umane, o distrugere a omului, stricarea raţiunii.

Dacă Biserica şi totul te îndrumă spre a cinsti pe “Cea plină de Har”, iar omul devine potrivnic, e grav. Se vede o minte bolnavă, o judecată stricată ori o lipsă totală de înţelegere într-o maximă de îndobitocire.

Maica Domnului este unică în contribuţia ei la mântuire, sau mai bine zis Ea a îngrijit ca Mântuitorul, mântuirea să fie bună, vie, activă, reală, veşnică. Deci dacă Maica Domnului a ajuns prin jertfă la acest nivel de sfinţenie, de faptă bună, atunci este aproape obligatoriu să-i dăruim respectul cuvenit ”după faptă şi răsplată” la nivelul care a lucrat. Însă unii prin întunecare demonică să o lipsă de ştiinţă bună osândesc pe cea nevinovată. Este grav odată pentru lipsa de respect iar a doua oară pentru necinstire.

Omul acesta Iisus Hristos, cine L-a învăţat să postească? Cine L-a învăţat să se roage? Cine L-a învăţat să păşească? Cine L-a învăţat să vorbească? Cine L-a învăţat să fie milostiv? Dacă nu Maica Domnului. Şi dacă Maica Domnului L-a născut, format, zidit aşa, atunci nu este al Său ci este copia Maicii sale pentru că nici noi nu suntem ai noştri ci suntem răscumpăraţi, nici Hristos nu este al Său, ci este copie al celei care l-a modelat, căci formând pe cineva nu te arăţi decât pe tine.

Însuţi precum spune “pomul se cunoaşte după roade” mâncând din fruct gustăm din seva rădăcinei. Acum dacă în Hristos găsim calităţile Maicii Sfinte, Maica Domnului de unde şi-a primit calităţile? Nu de la Templu, de la Biserica unde s-a format? De asta Maica Domnului s-a sfinţit atât de mult în Biserică încât s-a contopit şi s-a format una cu ea, de aceea prin Biserică ni se dă Hristos prin Maica Domnului ni se revarsă Hristos , de asta şi Sfântul Apostol Pavel spune “voi sunteţi Temple ale Duhului Sfânt având model pe Maica Domnului ”de asta este Biserica ca o mireasă, Hristos mire, iar taina căsătoriei dumnezeiască pentru că se contopesc soţii, mirele şi mireasa, unul cu altul prin ascultare prin supunere unul faţă de altul, prin jertfire unul faţă de celălalt, glasul unuia strigă în celălalt, nevoia altuia strigă în celălalt, suferinţa unuia se mângâie în celălalt, rana unuia se vindecă în celălalt. Asta este Maica Domnului.

a) Maica Domnului pentru noi creştinii:

- Izvor de sfinţire,

- Izvor de curăţire,

- Izvor de scăpare,

- Noian de vindecare.

O frumoasă caracterizare a Maicii Domnului găsim în rugăciunea de la Acatistul Bunei vestiri unde zice “mirare îngerilor, vestirea proorocilor, lauda Apostolilor, povăţuitoarea călugărilor, curăţirea fecioarelor, veselia maicilor, învăţarea pruncilor, cârmuitoare săracilor şi a văduvelor” .

b) Maica Domnului pentru sectari sau păgâni:

Potihnire filozofilor drăceşti “ritorii cei mult grăitori ” .

Ce nu înţeleg după cum spunea Sfântul Apostol Pavel:

Crucea nebuniei pentru cei ce pier,

Tot ia mântuire pentru cei ce sper.

“Pentru cei ce pier nebunie, iar pentru cei ce ne mântuim puterea lui Dumnezeu” (1 Cor.1, 17-18).

Preview document

Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 1
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 2
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 3
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 4
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 5
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 6
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 7
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 8
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 9
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 10
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 11
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 12
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 13
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 14
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 15
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 16
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 17
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 18
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 19
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 20
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 21
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 22
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 23
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 24
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 25
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 26
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 27
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 28
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 29
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 30
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 31
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 32
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 33
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 34
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 35
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 36
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 37
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 38
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 39
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 40
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 41
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 42
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 43
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 44
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 45
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 46
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 47
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 48
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 49
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 50
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 51
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 52
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 53
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 54
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 55
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 56
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 57
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 58
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 59
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 60
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 61
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 62
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 63
Maica Domnului și Misiunea Bisericii - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Maica Domnului si Misiunea Bisericii.doc

Alții au mai descărcat și

Maica Domnului în Ortodoxie

INTRODUCERE Învăţătura ortodoxă despre “Preasfânta, Curata, Preabinecuvântata, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria”, are o...

Maica Domnului - hotar între creatură și creator

Argument ,,La naşterea Ta Hristoase,îngerii au adus cântări,cerul a pogorât steaua, magii au adus daruri,păstorii au venit cu închinarea,pământul...

Funcția Didactică a Sărbătorilor

Preliminarii Privind calendarul bisericesc vedem că sunt unele zile însemnate cu roşu, pentru a atrage atenţia spre a le deosebi de celelalte zile...

Maica Domnului în Doctrina Catolică

INTRODUCERE Importanţa tematicii Este propriu Ortodoxiei sǎ nu o prezinte pe Maica Domnului niciodatǎ separatǎ de Hristos, cum se întâmplǎ în...

Cinstirea Sfinților în Biserica Ortodoxă

ARGUMENT Biserica noastră Ortodoxă, cinsteşte pe îngeri, pe Maica Domnului şi pe sfinţi. S-a spus chiar că cinstirea lor fierbinte este sufletul...

Învățătură despre Maica Domnului în doctrina ortodoxă și cea romano-catolică

Introducere Învăţătura ortodoxă despre „Preasfânta, Curata, Preabinecuvântata, de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria” are o importanţă...

Maica Domnului în teologia sfinților părinți din primele cinci secole

Parintii Apostolici Daca ar fi studiata dezvoltarea învataturii despre Fecioara Maria numai conform datelor biblice sau documentelor sinoadelor...

Maica Domnului în concepția părinților răsăriteni

Introducere „Cel Care iubeşte pe Cel care a născut,iubeşte şi pe Cel ce S-a născut din El”(I In.5,1). Cu alte cuvinte,pe lângă faptul că acela...

Te-ar putea interesa și

Valențele Ecumenice în Opera Teologică a Sfântului Chiril al Alexandriei

Introducere Orientarea ecumenică a Bisericii de Răsărit în contemporaneitate a dat naştere, printre altele, unei noi atitudini faţă de Bisericile...

Maica Domnului în Doctrina Catolică

INTRODUCERE Importanţa tematicii Este propriu Ortodoxiei sǎ nu o prezinte pe Maica Domnului niciodatǎ separatǎ de Hristos, cum se întâmplǎ în...

Cinstirea Sfinților în Biserica Ortodoxă

ARGUMENT Biserica noastră Ortodoxă, cinsteşte pe îngeri, pe Maica Domnului şi pe sfinţi. S-a spus chiar că cinstirea lor fierbinte este sufletul...

Sfânta Liturghie - împărăția cerului pe pământ

Introducere „Voi, cei vătămaţi de stricăciune, copiii pământului, veniţi cu gânduri şi simţăminte curate la Sf. Liturghie şi luaţi de aici cele...

Cultul Maicii Domnului în Vechiul și Noul Testament

„Biserica a considerat-o întotdeauna pe Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu, căci numai astfel se poate mărturisi că Cel ce S-a născut din ea nu...

Iubire și recunoștință

Argument Este foarte dificil, ca având o serie de teme, să alegi una care să te reprezinte, să fie în total acord cu aspiraţiile şi preocupările...

Sfântul Serafim de Sarov

INTRODUCERE Dumnezeu nu este obiectul vreunei ştiinţe, iar teologia se deosebeşte fundamental de gândirea filosofilor. Teologul nu îl caută pe...

Problema calendarului și istoria Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România

Prefata Lucrarea de fata este o incursiune îndrazneata în istoria zbuciumata a Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi, care în urma hotarârii...

Ai nevoie de altceva?