Manifestări Superstițioase

Licență
7/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 33502
Mărime: 103.03KB (arhivat)
Publicat de: Ella V.
Puncte necesare: 9

Extras din licență

INTRODUCERE

1. Frica omului căzut în păcat, faţă de natura înconjurătoare.

După căderea omului în păcat au urmat o serie de consecinţe nefaste pentru acesta, consecinţe care se răsfrâng în primul rând asupra stricării armoniei omului cu Dumnezeu, cu sine însuşi şi cu natura înconjurătoare. Ele se arată îndată după păcat, raportându-se asupra omului întreg, la sufletul şi trupul acestuia precum şi la condiţiile de viaţă. Păcatul are ca urmare pierderea nevinovăţiei şi sfinţeniei originare, componente ale comuniunii cu Dumnezeu, rezultând o stricăciune interioară a omului: întunecarea raţiunii, pervertirea inimii şi slăbirea voinţei şi una exterioară, care culminează cu moartea fizică. Cu privire la condiţiile externe, păcatul l-a îngreuiat, pentru om urmând izgonirea din rai, blestemarea păcatului şi restrângerea stăpânirii omului asupra naturii înconjurătoare.

În acest context, traiul omului s-a înăsprit, el fiind nevoit să-şi câştige cele necesare traiului prin munca şi truda proprie. Totuşi, omul n-a uitat niciodată de Ziditorul său, cu care a încercat ulterior să intre în contact prin diferite mijloace şi socotinţe proprii. Natura înconjurătoare, prin intensitatea şi măreţia ei, ca şi prin utilitatea ei, pe de o parte, şi prin periculozitatea unor fenomene din ea pe de altă parte, a influenţat puternic pe om, în care s-a născut sentimentul imensităţii, al infinitului, din care s-a născut cel al adoraţiei. Acest sentiment al adoraţiei faţă de natura înconjurătoare este posterior religiei propriu-zise, care a existat de la început la toate popoarele şi care are altă conotaţie. Desigur, credinţelor specific religioase li s-a adăugat sau amestecat cu timpul şi rituri sau practici magice cu caracter divinator, născute din lipsuri şi neputinţe materiale, dar fără ca le să înlocuiască religia. Şi în preistorie şi în istorie omul apare ca având religie, ceea ce însemnă că religia răspunde unei necesităţi fireşti a intelectului omenesc şi a vieţii sufleteşti umane.

Omul preistoric, fiind slab înzestrat din punct de vedere fizic faţă de animalele care îl înconjurau şi fiind neputincios în faţa naturii care îl copleşea şi îl înspăimânta, a recurs la diferite procedee divinatorii pentru a afla cu o clipă mai devreme primejdiile care îl ameninţau şi a acţiona în consecinţă, căutând să înlăture aceste primejdii prin mijloacele magice. Divinaţia s-a născut, deci, din nevoia omului de a cunoaşte viitorul, pentru a evita primejdiile, nenorocirile, moartea şi pentru a-şi orândui apoi acţiunile şi viaţa . Omul preistoric a simţit, de pildă, nevoia să ştie dacă vânătoarea la care pornea va fi norocoasă sau nu, a simţit nevoia să ştie unde se găsesc animalele pe care voia să le vâneze şi când este mai bine să le atace. Desenele din grotele preistorice reprezintă adesea scene de divinaţie şi practici magice în legătură cu vânătoarea. Astfel de scene, care presupun aceleaşi credinţe, s-au observat şi în zilele noastre, la diferite triburi nomade care trăiesc din vânătoare sau pescuit. Ghicitul este deci acela care hotărăşte momentul potrivit pentru o expediţie, ca şi locul în care trebuie să se desfăşoare vânătoarea .

Pe de altă parte, fenomenele neobişnuite sau întâmplările stranii au izbit imaginaţia omului preistoric, l-au impresionat şi l-au înspăimântat, mai ales atunci când ele s-au produs în momente decisive sau importante din viaţa unui individ, a unei familii sau a unui trib. De la această impresie profundă s-a trecut uşor la stabilirea unei relaţii de succesiune şi a unei legături cauzale între aceste fenomene şi faptul produs în acelaşi timp. O bătălie pierdută în timpul sau îndată după o eclipsă de lună a fost desigur socotită drept consecinţă a acestei eclipse. Mai târziu, de fiecare dată când se producea acest fenomen astronomic, el era socotit ca un semn prevestitor al unei înfrângeri sau al unei nenorociri similare. În acest fel s-a ajuns la credinţa în semne prevestitoare şi de aici nu a fost decât un pas până la căutarea acestor semne şi la provocarea lor, adică până la divinaţie sau ghicitorie.

Frica omului căzut în păcat faţă de diferite fenomene ale naturii înconjurătoare nu poate constitui adevăratul motiv al apariţiei religiei, deoarece omul rămâne oarecum imposibil în faţa acestora, care nu se pot identifica cu conştiinţa existenţei lui Dumnezeu. Toate aceste fenomene au constitui un teren prielnic pentru naşterea şi afirmarea diferitelor credinţe superstiţioase ulterioare.

2. Superstiţia, lucrarea diavolului.

Din clipa căderii lor, Satana şi demonii lui nu mai pot duce război cu Sfinţii Îngeri din ceruri dar, dar în schimb, într-o zvârcolire de forţe oarbe, aceste duhuri rele caută mereu a zădărnici planurile Făcătorului şi a duce o luptă de nimicire împotriva omului, centrul creaţiei. Deoarece însă numai prin mântuire omul poate deveni moştenitor al Împărăţiei cereşti, iar mântuirea nu o putem dobândi decât prin Biserică, Satana a căutat de la început să ducă un război aprig nu numai omului ca făptură, dar şi Bisericii, ca deţinătoare a Sfintelor Taine.

În lupta atât de înverşunată pe care diavolul o duce împotriva Bisericii şi a lumii, fără să ţină seama de nici un fel de mijloace, este firesc că duhul răului nu cruţă pe nici un om pentru a-l câştiga de partea lui. În căile de nepătruns ale judecătorilor dumnezeieşti, diavolul poate fi lăsat uneori în libertate, cu voia lui Dumnezeu, pentru a pune stăpânire pe unii oameni, în parte sau total, spre o pedepsire a lor, spre o încercare a lor sau spre adeverirea unor lucrări ascunse cu rosturi mai adânci în ordinea spirituală.

Asemenea acte de posesiune pot să provoace două feluri de manifestări: unele cu înfăţişări demonice (îndrăciţii şi obsedaţii), iar latele cu înfăţişări angelice (falşii profeţi şi falşii făcători de minuni) . Diavolul poate să subjuge pe unii oameni cu o putere care îi depăşeşte, le stăpâneşte facultăţile psihice, simţurile şi organele, iar aceştia pot deveni foarte uşor unelte oarbe ale unor scopuri satanice. Prin tulburarea facultăţilor psihice diavolul le poate produce unele manifestări neobişnuite ca vedenii, semne, vise şi arătări „minunate”, care nu sunt, de fapt, decât năluciri demonice.

Episcopul Ignatie Briancianinov, care a trăit în secolul al XIX-lea, a rezumat învăţătura Bisericii Ortodoxe despre înşelăciunea diavolească, spunând: „Există două forme principale de înşelăciune diavolească. Prima şi cea mai spectaculoasă dintre ele apare atunci când cineva se luptă să dobândească u înalt nivel spiritual şi să se învrednicească chiar de viziuni, fără să se fi curăţit în prealabil de patimi, bazându-se exclusiv pe înţelepciunea sa. Unei asemenea persoane diavolul îi dăruieşte „viziuni” pe măsură. Există şi o a doua formă de înşelăciune diavolească mai obişnuită şi mai puţin spectaculoasă, care nu oferă victimelor ei viziuni extraordinare, ci doare exaltate „sentimente religioase”. Aceasta se întâmplă atunci când inima doreşte şi se străduieşte să obţină bucuria cugetărilor sfinte şi dumnezeieşti, nefiind încă pregătită pentru ele. Cel care nu are o inimă înfrântă, cel care se bazează pe faptele sale şi pe vrednicia sa, cel care nu se ţine strâns de învăţătura Bisericii Ortodoxe, ci urmează unei alte „tradiţii” pe baza căreia îşi formează propria concepţie de viaţă, acela este stăpânit de înşelăciune diavolească” .

Preview document

Manifestări Superstițioase - Pagina 1
Manifestări Superstițioase - Pagina 2
Manifestări Superstițioase - Pagina 3
Manifestări Superstițioase - Pagina 4
Manifestări Superstițioase - Pagina 5
Manifestări Superstițioase - Pagina 6
Manifestări Superstițioase - Pagina 7
Manifestări Superstițioase - Pagina 8
Manifestări Superstițioase - Pagina 9
Manifestări Superstițioase - Pagina 10
Manifestări Superstițioase - Pagina 11
Manifestări Superstițioase - Pagina 12
Manifestări Superstițioase - Pagina 13
Manifestări Superstițioase - Pagina 14
Manifestări Superstițioase - Pagina 15
Manifestări Superstițioase - Pagina 16
Manifestări Superstițioase - Pagina 17
Manifestări Superstițioase - Pagina 18
Manifestări Superstițioase - Pagina 19
Manifestări Superstițioase - Pagina 20
Manifestări Superstițioase - Pagina 21
Manifestări Superstițioase - Pagina 22
Manifestări Superstițioase - Pagina 23
Manifestări Superstițioase - Pagina 24
Manifestări Superstițioase - Pagina 25
Manifestări Superstițioase - Pagina 26
Manifestări Superstițioase - Pagina 27
Manifestări Superstițioase - Pagina 28
Manifestări Superstițioase - Pagina 29
Manifestări Superstițioase - Pagina 30
Manifestări Superstițioase - Pagina 31
Manifestări Superstițioase - Pagina 32
Manifestări Superstițioase - Pagina 33
Manifestări Superstițioase - Pagina 34
Manifestări Superstițioase - Pagina 35
Manifestări Superstițioase - Pagina 36
Manifestări Superstițioase - Pagina 37
Manifestări Superstițioase - Pagina 38
Manifestări Superstițioase - Pagina 39
Manifestări Superstițioase - Pagina 40
Manifestări Superstițioase - Pagina 41
Manifestări Superstițioase - Pagina 42
Manifestări Superstițioase - Pagina 43
Manifestări Superstițioase - Pagina 44
Manifestări Superstițioase - Pagina 45
Manifestări Superstițioase - Pagina 46
Manifestări Superstițioase - Pagina 47
Manifestări Superstițioase - Pagina 48
Manifestări Superstițioase - Pagina 49
Manifestări Superstițioase - Pagina 50
Manifestări Superstițioase - Pagina 51
Manifestări Superstițioase - Pagina 52
Manifestări Superstițioase - Pagina 53
Manifestări Superstițioase - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Manifestari Superstitioase.doc

Alții au mai descărcat și

Mântuitorul Iisus Hristos învățătorul nostru suprem

INTRODUCERE Afirmaţiile mesajului creştin trebuie să prezinte propoziţii certe, nu ipoteze sau opinii personale. Ele pot avea un astfel de statut...

Viziunea patristică despre Sfintele Taine și șansa împăcării omului cu Dumnezeu

INTRODUCERE "Sfintele Taine sunt lucrări sfinte, instituite de Dumnezeu întrupat, prin care, în Biserică, într-o formă văzută, se împărtăşeşte...

Jertfa Mântuitorului pe Cruce și Actualizarea Ei în Jertfa Euharistică

INTRODUCERE Trăim într-o societate în care preocupările faţă de lucrurile materiale şi trecătoare sunt prioritare, într-o lume pe care cu mândrie...

Probleme de bioetică cu privire la începuturile vieții umane

INTRODUCERE Referitor la Dumnezeu şi la om, teologia ortodoxă pleacă de la adevărul fundamental revelat că atât Dumnezeu cât şi omul sunt...

Epistola I către Corinteni

Introducere Cei doisprezece ucenici, pe care Domnul Iisus Hristos i-a ales apostoli şi vestitori ai săi, au aplicat asupra Bisericii începătoare...

Preoția După Rânduiala lui Melchisedec în Tâlcuirile Sfinților Părinți

INTRODUCERE Apostolii, ca şi preoţii asociaţi lor, preiau misiunea pe care Iisus şi-a asumat-o când a zis: "Duhul Domnului este peste Mine, pentru...

Responsabilizare, auto-responsabilizare și înduhovnicire în viața studentului teolog

Exemplu de Introducere Orice român şi bun creştin este dator, cred, să se îngrijească şi să cunoască istoria Bisericii sale naţionale şi istoria...

Tainele de inițiere în viața creștină

Introducere După căderea în păcat, comunicarea harică între Dumnezeu şi om a fost pierdută, omul intrând în moarte sufletească şi osândă veşnică,...

Te-ar putea interesa și

Vrăjitoria ca Pseudoreligie

Introducere « Robul ( roaba ) lui Dumnezeu X se roagă la bunul Dumnezeu pentru alungarea demonilor de la casa sa , desfacerea farmecelor şi a...

Credințe și Superstiții

Motivul de la care am plecat în realizarea acestei lucrǎri, rezidǎ din faptul cǎ, deşi trăim într-o epoca a modernitǎţii ,în care ştiinţa este...

Aspecte Psihologice ale Superstițiilor Comune Prezente în Cogniția Studenților

CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE MOTIVAŢIA ALEGERII TEMEI În condiţiile societăţii informaţionale, societatea învăţării şi societatea cunoaşterii se...

Superstițiile

ARGUMENT În condiţiile societăţii informaţionale, societatea învăţării şi societatea cunoaşterii se pune întrebarea dacă mai există credinţe,...

Elemente de psihopatologie - tipologie, evaluare și intervenție adleriană

1. Psihopatologie Manaster şi Corsini Wolfe (1932) a afirmat că: „Nu există fiinţă umană care să nu aibă o trăsătură nevrotică. Toţi suntem...

Psihopatologie Clinică

1. INTÂRZIERILE MINTALE 1. Istoric Primele referiri asupra IM au fost găsite în papirusurile egiptene de la Teba ( 1155 i.e.n.). În Grecia şi...

Tulburărilor de comportament la copil și adolescent

CURS 1 FACTORI ETIOLOGICI Particularităţi ale etiologiei tulburărilor psihice la copil şi adolescent Sunt numeroase asemănările, dar şi...

Profile Atipice

Particularităţi ale etiologiei tulburărilor psihice la copil şi adolescent Sunt numeroase asemănările, dar şi deosebirile în domeniul...

Ai nevoie de altceva?