Muzica la Sfinții Părinți

Licență
8.7/10 (4 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 32457
Mărime: 99.00KB (arhivat)
Publicat de: Gicu Olteanu
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Cuvânt lămuritor 1
  2. Introducere 4
  3. CAPITOLUL I
  4. 1. Muzica în cultul iudaic – perspectivă patristică 14
  5. 2. Omul ca instrument muzical al Duhului Sfânt 18
  6. 3. Noul statut al muzicii şi folosirea ei în Biserică 23
  7. 4. Calităţile pe care trebuie să le îndeplineaască muzica de cult 31
  8. CAPITOLUL II
  9. 1. Necesitatea curăţirii conştiinţei celui ce cântă 38
  10. 2. Implicarea interpretului în execuţia cântări. 41
  11. 3. Despre exagerările teatrale în interpretare 45
  12. 4. Cântarea să fie comună, omogenă şi uniformă 51
  13. 5. Calităţile muzicale ale cântăreţului de strană 55
  14. 6. Efectul cântecelor lumeşti asupra sufletului 57
  15. Concluzii 63
  16. Bibliografie 64

Extras din licență

Cuvânt lămuritor

Motivul pentru care am ales această temă are un dublu temei: pe de-o parte, dorinţa de a-mi însuşi, atât cât este cu putinţă, duhul primilor creştini, pe de alta, datul cu care m-am născut, în concret un anumit talent muzical.

Ştim că adevărata trăire în Biserică nu s-a stins niciodată în decursul istoriei, după cuvântul Mântuitorului (Mt 16,18) şi că Biserica, chiar dintru început, odată cu Hristos Însuşi, şi-a exprimat simţămintele şi rugăciunea nu numai prin cuvântul rostit, milostenie şi nevoinţă, ci şi prin cântare. Duhul Sfânt S-a manifestat viu şi în cântarea din Biserică. Ceea ce m-a interesat a fost atmosfera duhovnicească ce îmbrăţişa cântarea în Biserica veche iar, mai apoi, urcând odată cu timpul, ce anume au avut marii melozi, ce dat special, încât au făcut din muzică un mijloc de îndumnezeire.

Scopul, foarte concret al acestui demers a fost să aflu, eu însămi mai întâi, din scrierile Sfinţilor Părinţi, în măsura în care Dumnezeu mi-a deschis mintea cu harul Său, cum se cânta în Biserica primară, şi apoi, să mă străduiesc să experiez, tot prin harul lui Dumnezeu, cântarea cea duhovnicească. Aşadar, nu urmăresc o incursiune de tip ştiinţific în legătură cu muzica bisericească. Nu este o încercare de arheologie muzicală, de inventariere a formelor şi modurilor în care s-a exprimat evolutiv sau involutiv muzica bisericească, deşi m-am folosit uneori de aceste aspecte, prin chiar faptul că ele aparţin unui trecut. De aceea am redat, pe lângă elementele strict muzicale, mai cu seamă cele ce vizează viaţa duhovnicească care are legătură cu fenomenul muzical.

Având în vedere că am urmărit să înţeleg aspectul duhovnicesc al cântării, am voit să-i las să vorbească cât mai mult pe Sfinţii Părinţi, oamenii cei cu adevărat duhovniceşti. Eu doar am încercat să adun mărturii patristice care se referă la aceeaşi idee şi care o îmbogăţesc prin sesizarea feluritelor ei aspecte. Punându-le cap la cap se poate observa adâncimea gândirii patristice şi faptul că acelaşi Duh i-a insuflat pe toţi. Odată cu sistematizarea textelor patristice specifice fiecărei idei am încercat să sesizez modul în care au înţeles ei acel aspect şi să-mi impropriez, la modul real şi concret, modul Părinţilor de a gândi şi lucra, desigur atât cât mi-a fost cu putinţă. Nu neg faptul că este posibil să nu fi înţeles corect anumite pasaje din textele citate. De aceea, în general, am încercat să redau textele făţiş şi să fac cât mai puţine comentarii. Dacă aş fi făcut comentarii amănunţite, lucrarea s-ar fi întins pe câteva sute de pagini, spaţiu inadecvat pentru o lucrare de licenţă. Cititorul este invitat să nu treacă cu uşurinţă peste textele patristice şi să le cugete îndelung pentru a putea actualiza conţinutul lor. Spaţiul lucrării nu a fost suficient pentru a face şi un astfel de demers. Totuşi, ca exemplu, voi analiza doar un text patristic, pentru a arăta modul cum ar trebui zăbovit pe spusele Părinţilor. Acest efort de interpretare este foarte anevoios pentru omul pătimaş şi, de aceea, l-am făcut cu conştiinţa că s-ar putea să fi şi greşit. Cu siguranţă, cititorul mai luminat la minte va găsi mult mai bogate înţelesuri şi adâncimi în cuvintele sfinţilor. El să ia în considerare mai mult textele sfinţilor şi mai puţin ce am spus eu despre ele.

Ca exemplificare am ales un text al Sfântului Vasile cel Mare, care, la o cugetare atentă, se arată a fi foarte actual:

„Sunt oraşe care dis de dimineaţă până seara ospătează privirile oamenilor cu fel de fel de spectacole date de cei ce fac minunăţii, cu spectacole unde se cântă cântece de desfrâu şi de ruşine, care nasc în sufletele oamenilor mare desfrânare; şi oamenii le ascultă vreme îndelungată de nu se mai satură de ele. Mulţi fericesc pe cei care-şi părăsesc prăvăliile din piaţă şi lucrul din ateliere, de pe urma căruia trăiesc, şi de dragul trândăviei şi plăcerii îşi irosesc acolo viaţa ce le este rânduită; nu-şi dau seama că aceste spectacole desfrânate sunt o şcoală obştească de desfrâu pentru cei care stau şi le privesc, iar melodiile armonioase ale flautelor şi cântecelor de ruşine se înscăunează în sufletele ascultătorilor şi nu fac altceva decât să-i convingă să se desfrâneze şi să joace după ritmul chitarelor şi flautelor.”

Sunt oraşe care dis de dimineaţă până seara ospătează privirile oamenilor cu fel de fel de spectacole date de cei ce fac minunăţii, cu spectacole unde se cântă cântece de desfrâu şi de ruşine, care nasc în sufletele oamenilor mare desfrânare – Oare nu se recunoaşte aici lumea audio-vizualului care ne împânzeşte oraşele zi şi noapte? Nu mai putem umbla fără să vedem şi să auzim tot felul de minunăţii. Şi, în mai toate reclamele şi filmele, elementul sexy este aproape cel mai important. Aceste lucruri distrug viaţa duhovnicească a creştinului care ia aminte la ele.

Mulţi fericesc pe cei care-şi părăsesc prăvăliile din piaţă şi lucrul din ateliere, de pe urma căruia trăiesc, şi de dragul trândăviei şi plăcerii îşi irosesc acolo viaţa ce le este rânduită; nu-şi dau seama că aceste spectacole desfrânate sunt o şcoală obştească de desfrâu pentru cei care stau şi le privesc, iar melodiile armonioase ale flautelor şi cântecelor de ruşine se înscăunează în sufletele ascultătorilor şi nu fac altceva decât să-i convingă să se desfrâneze şi să joace după ritmul chitarelor şi flautelor – Adesea concediile, vacanţele, în care ne petrecem „timpul liber” (de parcă un creştin mai poate avea timp liber când apostolul Pavel spune că vremea este rea şi trebuie să răscumpărăm fiecare clipă - Ef 5,16 ) sau distracţiile nu devin decât şcoală obştească de desfrâu. Prin văz şi auz, fără să ne dăm seama, prin simpla acordare a atenţiei stimulilor externi, intră tot felul de patimi care pervertesc sufletul. Aceste melodii profane şi privelişti vizuale ne influenţează şi mersul şi impulsurile inimii şi dorinţele şi modul de a gândi etc. Ceea ce descrie Sfântul Vasile aici nu se deosebeşte cu nimic de viaţa cotidiană a lumii citadine de azi:”…pericolul cel mai mare asupra tineretului creştin este muzica rock şi pop cu toate derivatele lor, care sunt căutate de unii tineri datorită euforiei şi beţiei pe care le nasc în sufletele lor. Dar după încheierea spectacolului de „muzică” rock, ascultătorul se trezeşte din stările lui extatice de transă, cu o proastă dispoziţie, manifestând mînie şi agresivitate, răzvrătire şi vandalism, căzând cel mai adesea în toxicomanie, alcoolism, viaţă sexuală desfrânată şi egoism. Fiindcă acest gen de muzică are o influenţă nefastă atât asupra trupului cât şi asupra sufletului” . Şi, dacă în acea vreme Sfântul pedepsea cu afurisirea pe credincioşii care aveau asemenea comportamente lumeşti şi scotea afară din Biserică pe psalţii care cântau muzică lumească, cu cât mai mult nu trebuie noi, astăzi, nici măcar să nu dăm vreo atenţie, nici cât de mică, unor excitaţii audio vizuale mult mai puternice decât în secolul IV, când au fost scrise aceste cuvinte. Un creştin care iubeşte muzica bisericească nu mai poate accepta nici o manifestare de tipul celor descrise mai sus.

Preview document

Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 1
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 2
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 3
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 4
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 5
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 6
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 7
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 8
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 9
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 10
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 11
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 12
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 13
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 14
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 15
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 16
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 17
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 18
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 19
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 20
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 21
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 22
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 23
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 24
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 25
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 26
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 27
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 28
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 29
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 30
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 31
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 32
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 33
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 34
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 35
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 36
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 37
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 38
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 39
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 40
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 41
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 42
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 43
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 44
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 45
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 46
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 47
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 48
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 49
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 50
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 51
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 52
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 53
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 54
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 55
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 56
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 57
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 58
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 59
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 60
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 61
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 62
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 63
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 64
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 65
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 66
Muzica la Sfinții Părinți - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Muzica la Sfintii Parinti.doc

Alții au mai descărcat și

Educația copiilor la Sfântul Ioan Gură de Aur

Introducere Prin lucrarea de faţă “Educaţia copiilor la Sfântul Ioan Gură de Aur” am urmărit aprofundarea cunoştinţelor despre Sfântului Ioan Gură...

Factorii care conduc la proliferarea divorțului în societatea contemporană

INTRODUCERE Traim într-o lume în care viaţa familiei creştine este greu încercată. Sute şi mii de cupluri se prăbuşesc în jurul nostru. Altele...

Muzica bisericească psaltică la începutul secolului XIX reprezentanți - Macarie Ieromonahul, Anton Pann și Dimitrie Suceveanu

I. INTRODUCERE Din toate timpurile, la toate popoarele lumii, muzica a constituit o modalitate artistică de potenţare a sentimentului religios....

Învățătura biblică și a Sfinților Părinți cu privire la moarte

Introducere Moartea este separarea unităţii trup şi suflet prin întoarcerea trupului în elementele din care a fost creat. Toţi în pământ s-au...

Educația Religioasă în Învățământul Preprimar și Primar

EDUCAŢIA RELIGIOASĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREPRIMAR ŞI PRIMAR Educaţia religioasă trebuie asigurată copilului din primii ani de viaţă: "Dacă nu plouă...

Familia Creștină și Rolul ei Pentru Păstrarea Demnității Umane și a Sfințeniei Vieții

Familia este o instituţie divină întemeiată de Dumnezeu încă de la creaţia omului. Având în vedere instituirea ei de către Dumnezeu, familia are un...

Metodica predării religiei

In predarea religiei se deosebeste latura subiectiva ( trairea religioasa, ca fapt sufletesc ) si latura obiectiva ( continutul educatiei...

Valoarea Morală a Pocăinței în Vechiul Testament

Introducere Mântuitorul lisus Hristos aprobă învăţătura morală a Vechiului Testament şi o desăvârşeşte curăţind-o de elementele omeneşti cu care...

Te-ar putea interesa și

Funcția Didactică a Sărbătorilor

Preliminarii Privind calendarul bisericesc vedem că sunt unele zile însemnate cu roşu, pentru a atrage atenţia spre a le deosebi de celelalte zile...

Taina Cununiei - istoric, rânduială și explicarea simbolică

Cap. I ÎNSEMNĂTATEA SFINTELOR TAINE ÎN VIAŢA CREŞTINULUI Sfintele Taine alcătuiesc, în unitatea lor indestructibilă, adevărata „Viaţă în...

Psalmologia

Introducere Cântarea este expresia vie a unor stări sufleteşti ale omului, e o oglindă în care se reflectă bucuriile şi durerile suflatului...

Profilul misionar al Sfantului Niceta de Remesiana

I. Introducere 1. Misiunea creştină în secolele IV – V Misiunea creştină este trimiterea Bisericii în lume în vederea universalizării Evangheliei...

Pictarea Icoanelor și Rolul Acestei Activități în Dezvoltarea Religiozității Elevilor

INTRODUCERE Omul, cea mai mare minune a lumii şi regele ei totodată, a fost creat de Dumnezeu din iubire şi pentru iubire, capabil prin...

Muzica în Antichitate

Muzica este forma noastră de exprimare cea mai veche, mei veche decât graiul sau arta. Incepe odată cu vocea şi cu nevoia noastră copleşitoare de a...

Ziua a opta

MISTERUL LOGOSULUI DIVIN Logos cu maxim de putere Simt ca Hristos Cuvantul are putere. De ce? Pentru ca a fost de la inceput, nu s-a inventat...

Putna

Manastirea Putna Manastirea Putna, asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, este prima si cea mai importanta ctitorie a...

Ai nevoie de altceva?