Principiul Canonic

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 30016
Mărime: 127.09KB (arhivat)
Publicat de: Gabi Nițu
Puncte necesare: 10
UNIVERSITATEA BABEŞ-BOLYAI, CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE LITERE

Extras din licență

„Deţinem canonul pentru că suntem muritori şi, de asemenea, uşor în întârziere.”

„Departe de a fi slujitorul clasei sociale dominante, canonul este mesagerul morţii. Pentru a-l «deschide», trebuie să-l convingi pe cititor că s-a mai făcut lumină într-o zonă a tărâmului de dincolo.”

„Tradiţia nu este un simplu transfer sau un proces de transmitere benignă, ea este şi un conflict între vechile genii şi aspiraţiile prezente, al cărui scop este supravieţuirea literară sau includerea în canon.”

Harold BLOOM

CUPRINS

A R G U M E N T

Canonul reprezintă problema centrală a oricărui discurs cultural, fiindcă limitelor largi şi principiului cvasi-prezent ale unui canon nu li se poate sustrage nici un fapt de cultură sau de civilizaţie. A ocoli problema canonică, după cum se obişnuieşte, este un gest de ignoranţă, care are, cel mai adesea, drept efect destabilizarea unui câmp cultural şi invadarea lui de principii, elemente sau discursuri ce-i sunt străine. De aceea consider esenţială o dezbatere despre canon, despre conceptul canonic şi despre principiul (canonic regăsibil la toate nivelele şi în toate epocile culturale), ca şi despre strategiile, formele şi modelele sistemului canonic.

După ce, pentru mai bine de două secole, în teologie studiul canonului a suportat rigorile filologismului şi ale istorismului, în ultimele decenii are loc o relansare a dezbaterii despre canon, care a fost importată şi în câmpul cultural. Relaţionat unei Tradiţii, respectiv memoriei care o susţine şi o formează (dacă nu, mai exact spus, formatează), canonul a devenit problema centrală a unor preocupări, care, însă, au fost prea puţin focalizate asupra definirii şi înţelegerii mecanismului său sistemic, dar mai ales asupra unor manifestări particulare sau a unor erori şi abuzuri canonice (condamnate de Harold Bloom, în lupta cu Şcoala Resentimentului, încă din urmă cu 15 ani).

Pentru Harold Bloom, canonul occidental reprezintă corpusul fundamental al unei civilizaţii şi culturi distincte (canon „universal, nu doar occidental sau oriental şi din ce în ce mai puţin eurocentric”), constituind memoria selectivă a valorii estetice (respectiv, literare). Considerăm limitată o astfel de perspectivă, ea denotând o acută lipsă de reflecţie critică asupra conceptului canonic. Lucrarea de faţă îşi propune, în urma criticii unui model canonic (acela al lui Harold Bloom), tocmai această definire, înafara căreia problema canonică devine din ce în ce mai vagă şi, eventual, mai vulnerabilă. Criticul american de la Yale a preferat o abordare topografică şi particulară a problemei canonice; trebuie însă să fim conştienţi de faptul că, înaintea unei dezbateri locale pe teme canonice, e esenţială (fiindcă e normatoare) o dezbatere teoretică – nu exclusiv polemică în raport cu erorile şi abuzurile canonice, ci înainte de toate – fundamentală şi definitorie pentru ceea ce este şi ceea ce trebuie înţeles prin canon.

Yves Congar, unul dintre teoreticienii canonului (în ramura sa teologică), observa formarea a două filosofii canonice distincte, odată cu polarizarea imperială a creştinătăţii (Occident / Orient). Activ, pedagogic, moral şi social, canonul occidental urmează o logică aristotelică a eficienţei; contemplativ, dogmatic şi oficiant, canonul oriental e fidel unei logici platoniciene a epifaniei. Opţiunea mea este, deci, în compensaţia involuntarei şi, probabil, inconştientei opţiuni a lui Bloom, pentru o înţelegere contemplativă (a se citi reflexivă) a canonului, pentru o izolare metodică (iniţială) a problemei canonice de circumstanţialitatea manifestărilor istorice ale canonului, precum şi pentru un discurs normator, sistematizator, prin urmare – în mod cert – teoretic, al problemei canonice.

Pornind de la aceste premise, consider că obligaţia oricărei dezbateri despre canon e aceea de a urmări modéle canonice deja explicitate (realizând o analiză critică a lor), de a propune un propriu model teoretic de sistematizare a canonului (şi, deci, de definire a lui), ca şi de a particulariza, în numele unui studiu de caz, aceste conceptualizări, la nivelul unui anumit spaţiu cultural, în interiorul căruia pot fi urmărite ipostazierile proteice ale principiului canonic, ca şi tensiunile, tulburările, respectiv restructurările pe care acesta le operează. Aceasta este şi rezumarea demersului meu analitic şi teoretic din prezenta lucrare, care constituie o introducere personală într-un proiect amplu (ce va fi dezvoltat în urma dobândirii unor competenţe de performanţă în istoria şi teoria artei), ca istorie şi sistematică ale canonului.

1. HAROLD BLOOM – CRITIC ELEGIAC

Nu avem înainte, cu titlul Canonul Occidental, un studiu teoretic propriu-zis. Putem vorbi mai degrabă de un eseu literar incisiv, programatică elegie agonală pentru canon, prelungă schiţă a unei critici aplicate studiilor culturale interdisciplinare. Succesul de care s-au bucurat cartea şi autorul contrazice, întrucâtva, exigenţa valorică însăşi pe care Bloom o consideră etalon universal al canonicităţii, pentru că valoarea în sine a eseului nu trece dincolo de spaţiul aserţiunilor şi al tezei principale: necesitatea şi natura canonului. De aceea consider paradoxal succesul lui Bloom şi al scrierii sale, fără însă a întârzia să adaug că e, în realitate, un fericit succes paradoxal: dacă nici o carte despre canon, ca aceasta, nu reuşea să se impună, e foarte posibil ca lupta cu Şcoala Resentimentului să fi continuat în secolul XXI şi să se fi dovedit mult mai periculoasă decât o vedem azi.

Harold Bloom se declară în două rânduri, fără ironică modestie, drept „critic literar elegiac” . Suntem pe deplin de acord cu formula pe care a găsit-o spre autodefinire. Aceasta, mai ales având în vedere modalitatea sa de abordare critică, tehnicile şi practica lecturii, argumentaţia limitată la etapa aserţiunii, retorica afectivă şi neechilibrată, irelevanţa unor probleme larg discutate, echivocul şi relativitatea exprimării şi ale unora dintre conceptele menite a explica mecanismele canonizării. Critic al superlativelor, Bloom se decredibilizează prin uşurinţa cu care afirmă categoric supremaţia unor opere sau a unor studii; în medie, există un superlativ la 5 pagini, ceea ce-l pune pe autor în situaţia nefericită de-a se contrazice cu o seninătate superbă. Vom consacra acestor inconsecvenţe un spaţiu mai larg în cele ce urmează. Acum ne limităm la a observa că, dacă teoria despre canon este suficient de coerentă, deşi nu completă sau sistematică, conceptele aplicate în studierea fiecărui autor în parte sunt vagi şi fără nici un reper de cuantificare: faimă, reputaţie sau capodoperă îl scot pe Bloom tocmai pe terenul de care voia să salveze esteticul (şi anume, socialul), fiind, prin relativitatea lor, rezultatele subiectivităţii pe care şi-o asuma, cu mare titlu de glorie, în introducerea eseului. El susţine individualitatea lecturii, având nevoie de o libertate totală: fără restrângerile culturale (instituţionale şi instituţionalizante) poate impune, flexibil şi personal (tocmai pentru că, prin numele incluse, e considerat obiectiv) un canon. Intuiţia lui Bloom în ce priveşte epoca haotică (răspunzătoare de tentativele deschiderii canonului) e conştiinţa negării nu a numelor şi operelor din canon, ci a canonului însuşi; fie că e văzut ca index, fie că e văzut ca produs ierarhizat valoric prin selecţie temporală (care inevitabil ia în calcul receptarea şi istoria sa), canonul lui Bloom are meritul de-a se dovedi necesar sau (dacă termenul implică un grad de autoritate, atunci) inevitabil. Iată de ce subiectivitatea şi particularitatea lecturii fac posibil canonul (fiind instrumente esenţiale pentru autor, dar, cum am arătat, capcane care-i vor relativiza nepermis discursul).

Preview document

Principiul Canonic - Pagina 1
Principiul Canonic - Pagina 2
Principiul Canonic - Pagina 3
Principiul Canonic - Pagina 4
Principiul Canonic - Pagina 5
Principiul Canonic - Pagina 6
Principiul Canonic - Pagina 7
Principiul Canonic - Pagina 8
Principiul Canonic - Pagina 9
Principiul Canonic - Pagina 10
Principiul Canonic - Pagina 11
Principiul Canonic - Pagina 12
Principiul Canonic - Pagina 13
Principiul Canonic - Pagina 14
Principiul Canonic - Pagina 15
Principiul Canonic - Pagina 16
Principiul Canonic - Pagina 17
Principiul Canonic - Pagina 18
Principiul Canonic - Pagina 19
Principiul Canonic - Pagina 20
Principiul Canonic - Pagina 21
Principiul Canonic - Pagina 22
Principiul Canonic - Pagina 23
Principiul Canonic - Pagina 24
Principiul Canonic - Pagina 25
Principiul Canonic - Pagina 26
Principiul Canonic - Pagina 27
Principiul Canonic - Pagina 28
Principiul Canonic - Pagina 29
Principiul Canonic - Pagina 30
Principiul Canonic - Pagina 31
Principiul Canonic - Pagina 32
Principiul Canonic - Pagina 33
Principiul Canonic - Pagina 34
Principiul Canonic - Pagina 35
Principiul Canonic - Pagina 36
Principiul Canonic - Pagina 37
Principiul Canonic - Pagina 38
Principiul Canonic - Pagina 39
Principiul Canonic - Pagina 40
Principiul Canonic - Pagina 41
Principiul Canonic - Pagina 42
Principiul Canonic - Pagina 43
Principiul Canonic - Pagina 44
Principiul Canonic - Pagina 45
Principiul Canonic - Pagina 46
Principiul Canonic - Pagina 47
Principiul Canonic - Pagina 48
Principiul Canonic - Pagina 49
Principiul Canonic - Pagina 50
Principiul Canonic - Pagina 51
Principiul Canonic - Pagina 52
Principiul Canonic - Pagina 53
Principiul Canonic - Pagina 54
Principiul Canonic - Pagina 55
Principiul Canonic - Pagina 56
Principiul Canonic - Pagina 57
Principiul Canonic - Pagina 58
Principiul Canonic - Pagina 59
Principiul Canonic - Pagina 60
Principiul Canonic - Pagina 61
Principiul Canonic - Pagina 62
Principiul Canonic - Pagina 63
Principiul Canonic - Pagina 64
Principiul Canonic - Pagina 65
Principiul Canonic - Pagina 66
Principiul Canonic - Pagina 67
Principiul Canonic - Pagina 68
Principiul Canonic - Pagina 69
Principiul Canonic - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Principiul Canonic.doc

Alții au mai descărcat și

Tema iubirii în literatura universală

Iubirea este o tema inepuizabila, de o vechime imemorabila, pentru ca originile ei se leaga de originile culturii umane. In literaturile lumii...

Te-ar putea interesa și

Managementul Bisericesc

PREFAŢĂ Anul 1990 a adus mari schimbări în societatea românească. Aşa se face că şi în viaţa mea s-a produs o cotitură importantă care schimba...

Căsătoria după Legislația Canonică Ortodoxă

INTRODUCERE Căsătoria, ca instituţie divină naturală, a fost aşezată în formă monogamă de Dumnezeu în Rai, la crearea primilor oameni, Adam şi Eva...

Statutul Juridic al Cultelor în Perioada Comunistă

CUVÂNT INTRODUCTIV Anul 1945 marchează începutul unei noi perioade în istoria poporului român. Timp de aproape jumătate de secol, la conducerea...

Reînființarea Mitropoliei Transilvaniei - Mitropolitul Andrei Șaguna

INTRODUCERE Divizarea lumii transilvane în 1701 a generat o seama de probleme ce se vor alătura celor deja existente aici. Din acest motiv nu vor...

Competența Consistoriilor

Dreptul în sine are ca scop paza şi asigurarea intereselor vieţii omeneşti, şi în special a acelora care formează Biserica creştină. Disciplina şi...

Norme și dispoziții canonice privind căsătoriile mixte

INTRODUCERE Căsătoria și familia reprezinta un adânc ocean purtat de valurile timpului trecut de la prima pereche de oameni până astazi. Familia...

Statutul canonic al diasporei ortodoxe

Introducere Prin firea lucrurilor şi chiar după cuvântul Domnului, nici credincioşii unei singure comunităţi nu pot să rămână veşnic împreună, cu...

Principii Canonice

În stiinţa Dreptului bisericesc, principiul înseamna un punct de plecare, bază, concept, teza fundamentală, idée călauzitoare, rânduiala, norma...

Ai nevoie de altceva?