Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 34948
Mărime: 132.99KB (arhivat)
Publicat de: Anastasia Macovei
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitru Otovescu
Este o lucrare de licenta pe domeniul sociologia culturii

Cuprins

  1. Introducere . 2
  2. Capitolul I : Lucian Blaga. Viaţa şi opera
  3. 1.1.Profil biografic. 4
  4. 1.2. Coordonatele operei lui Lucian Blaga. 6
  5. Capitolul II: Omul-fiinţă creatoare de cultură prin excelenţă
  6. 2.1. Lucian blaga. Despre om. 18
  7. 2.2 Omul creator. 23
  8. Capitolul III: Cultura ca expresie a modului specific uman al existenţei
  9. 3.1 Noţiunea de cultură. 28
  10. 3.2. Cultură şi civilizaţie. 34
  11. 3.3.Matricea stilistica a culturii. 39
  12. 3.4. Cultura minoră şi cultură majoră. 46
  13. Capitolul IV: Spaţiul Mioritic- expresie a sufletului românesc
  14. 41.Românismul cultural. 57
  15. 4.2Diferenţe stilistice în interiorul culturii. 67
  16. 4.3. Specific naţional şi etnic. 70
  17. Capitolul V: Lucian Blaga: Sociolog al culturii sau Filosof al culturii?
  18. 5.1. Raportul dintre sociologia culturii şi filosofia culturii. 74
  19. 5.2.Diferenţerea metodică a sociologiei de filosofie
  20. în abordarea culturii. 78
  21. Concluzii. 82
  22. Bibliografie. 85

Extras din licență

INTRODUCERE

Lucian Blaga, cel pe care Traian Pop îl califică astfel: ”Între piscurile gândirii filosofiei europene, concepţia lui Lucian Blaga are o strălucire aparte. Având izvoare în tot ce a fost mai profund şi mai fecund în gândirea filosofică europeană, concepţia lui e ca un fluviu care după ce a adunat atâtea alte râuri îşi formează o matcă proprie de cugetare, cu mai mare adâncime decât a multora din sistemele asimilate în ea, fie că este vorba de metafizică, fie că este vorba de filosofia culturii, filosofia istoriei, sau de antropologia filosofică, epistemologie, gnoseologie şi dialectică” a fost o mare personalitate a culturii româneşti.

Analizele, evaluările, clasificările ideilor lui Blaga parcurg un registru amplu, de la cele avizate la cele hazardate, de la cele neutre sau laudative la cele denigratoare, de la cele binevenite la cele suspecte. Toate acestea se cer citite cu discernămant, altfel riscând ca ele sa fie percepute ca un indistinct zgomot de fond ce s-ar opune, în mod nepotrivit, acelei metaforice “taceri de lebădă”, care parcă însoţeşte şi veghează cu discretie, ca un fundal poetic nevăzut, gandul filosofului, cuvântul scris în solitudine metafizică. Pentru ca, prin multitudinea exegezelor existente, sa ne putem orienta în cunostinta de cauza, este însa necesar să cunoaştem, în primul rând, opera filosofului.De aceea, in această lucrare am prezentat intreaga gandire a filosofului, pentru ca apoi sa insist asupra conceptiei blagiene asupa identităţii naţionale şi culturale a omului.

Odata parcursă opera filosofului, putem constata că aceasta nu are nevoie să fie apărată, reabilitată,justificată în faţa nimănui, din exteriorul său din interiorul culturii noastre; opera lui Blaga se susţine prin ea însasi, iar valoarea ei trebuie doar arătată, afirmată. Aprofundand-o vom observa măsura şi nuanţele care fac ca ea să respire prin tradiţie, dar şi prin inovaţie modernă; să îmbine spiritul naţional cu cel universal; să fie creativă, însă asimilând cele mai noi teorii şi idei din ştiinţă, filosofie, artă, să împletească profunzimea viziunii mitice şi magice cu rigoarea spiritului ştiinţific şi cu o viziune personală asupra religiei; să fie inedită şi, în acelaşi timp, să ilustreze ceva din acea matrice stilistică pe care a teoretizat-o; să abordeze şi să ofere răspunsuri personale marilor probleme filosofice privitoare la relaţia omului cu divinitatea, existenţa, cunoaşterea, cultura,

creaţia, istoria. în ultima instanţă, să aproximeze în modul propriu, fertil şi cu o

consecvenţă de o viaţă, dezideratul justetei unei conştiinţe filosofice ca "supremă veghe

a omului.

In esenţa sa, filosofia lui Blaga este o reflecţie inspirată asupra condiţiei omului în univers, în fata aşa-zisului Mare Anonim, care în concepţia filosofului este un “produs mitic-filosofic” al imaginaţiei căutătoare de sensuri ultime, caruia i se atribuie atât calităţi divine cât şi calităţi demonice. În concepţia lui Blaga, modul de existenţă în lumea dată şi pentru autoconservare constituie baza vieţii umane, dar omul îşi cucereşte plenititudinea şi demnitatea printr-un al doilea mod de existenţă în orizontul misterului, unde din “preom” devine “om deplin” prin încercări perpetue de a-şi releva sieşi misterul, în pofida “cenzurii transcendente” impuse de Marele Anonim.Oricum, miturile, viziunile religioase, concepţii metafizice, teoriile ştiinţifice, operele de artă şi de civilizaţie sunt rezultatul aspiraţiei omului de a se ridica la un mod de fiinţare mult superior celui al animalului, trezindu-i mândria şi satisfacţia singularităţii.

Aceasta lucrare va fi axată pe constelarea conceptelor de bază ale filosofiei blagiene, pe lămurirea semnificaţiilor şi conexiunilor lor care dau unitate sistemului, pentru ca apoi sa insistăm asupa concepţiei lui Blaga despre cultura şi românismul cultural şi despre specificul naţional. Am încercat , de asemeni, să evidenţiem diferenţele metodice de abordare a culturii din perspectiva sociologiei culturii, pe de-o parte, şi a filosofiei culturii, pe de cealalta parte. Pentru aceasta am analizat critica adusă de sociologul român H.H. Stahl operei lui Lucian Blaga, care născut numeroase controverse dispute în jurul filosofiei ardeleanului.Am arătat ca această polemiă între cei doi gânditori s-a datorat unui “accident de interpretare”, confundării punctelor de vedere, respectiv a socioalului cu metafizicul. Sociologul însă neagă legimitatea abordării spiritualităţii românesti din perspectiva metafizică, abordarea culturii din perspectiva filosofică fiind stâns legată de abordarea sociologică. Intr-adevar, Blaga nu a fost interesat de cercetarea ştiinţifică, la faţa locului şi nu a luat în calcul anumite trăsături esenţiale ale specificului naţional şi ale culturii româneşti, însă Lucian Blaga,a adus un mare aport analizei culturii romanesti chiar daca această analiză a lui a avut loc în “laboratorul său filosofic”. Interpretarea lui nu este una sociologică, însă o completează foarte bine pe aceasta.

CAPITOLUL I – LUCIAN BLAGA- VIAŢA ŞI OPERA

1.1. Profil Biografic

Lucian Blaga, poet, dramaturg şi filosof, s-a născut la 9 mai 1895, în satul Lancraăm din judeţul Alba, sat ce poarta-n nume „sunetele lacrimei”. Copilăria sa a stat, după cum el însuşi mărturiseşte, „sub semnul unei fabuloase absenţe a cuvântului”, autodefinindu-se „mut ca o lebădă”, deoarece viitorul poet nu a vorbit până la varsta de patru ani. Fiu de preot, Isidor Blaga despre care află de la fratii lui ca „era de o exuberanţă şi de o volubilitate deosebit de simpatică”, este al noualea copil al familiei, iar mama lui este Ana Blaga, născută Moga, pe care autorul o va pomeni în scrierile sale ca pe „o fiinţă primară” („eine Urmutter”).

Îşi face studiile primare la şcoala germană din Sebeş-Alba, urmate de liceul „Andrei Şaguna”, din Braşov şi de Facultatea de Teologie din Sibiu (1914-1917), unde se înscrie pentru a evita înrolarea în armata austro-ungară. Absolvent (în 1920) a Universităţii din Viena. În 1919 Sextil Puşcariu îi publică Poemele luminii, mai întâi Glasul Bucovinei şi Lamura, apoi în volum. După terminarea studiilor, se stabileşte la Cluj.

Este membru fondator al revistei “Gândirea “(apărută în 1921), de care se desparte în 1942, şi înfiinţează la Sibiu, revista “Saeculum” (1942-1943).Încă din primii ani ai liceului, Blaga se impune atenţiei colegilor. „La cursuri, îmi aduc aminte că uimea pe profesori cu originalitatea răspunsurilor pe care le va da. Şi în vreme ce clasa îşi îndrepta admiraţia spre muşchii atletici ai unor colegi, bănuiam în sclipirea ochilor un joc de flăcări deasupra unei comori” – îsi va aminti mai tarziu un fost coleg de liceu al poetului, Horia Teculescu “Amintiri despre Lucian Blaga”, în “Ţara noastră”, 1935 . În 1910 debutează în “Tribuna din Braşov “cu poezia Pe ţărm, urmată de cea intitulată Noapte şi este ales preşedinte al societăţii literare din şcoală.

Preview document

Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 1
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 2
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 3
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 4
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 5
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 6
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 7
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 8
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 9
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 10
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 11
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 12
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 13
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 14
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 15
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 16
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 17
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 18
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 19
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 20
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 21
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 22
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 23
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 24
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 25
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 26
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 27
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 28
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 29
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 30
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 31
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 32
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 33
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 34
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 35
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 36
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 37
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 38
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 39
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 40
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 41
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 42
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 43
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 44
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 45
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 46
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 47
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 48
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 49
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 50
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 51
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 52
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 53
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 54
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 55
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 56
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 57
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 58
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 59
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 60
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 61
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 62
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 63
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 64
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 65
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 66
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 67
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 68
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 69
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 70
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 71
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 72
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 73
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 74
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 75
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 76
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 77
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 78
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 79
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 80
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 81
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 82
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 83
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 84
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 85
Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Identitatea Nationala si Identitatea Culturala in Conceptia lui Lucian Blaga.doc

Alții au mai descărcat și

Identitate Culturală

INTRODUCERE “Cultura este acordul tacit de a lăsa mijloacele de subzistenţă să dispară în urma scopului existenţei.” Cultura ne apare ca un...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Sincronism European și Cultură Critică Românească

Ilie Badescu, Sincronism european si cultura critica româneasca - comentarii pe marginea cartii de Radu Baltasiu - Într-o epoca dominata de...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Te-ar putea interesa și

Școala ardeleană între conservatorism și inovație - cale a valorilor europene moderne

INTRODUCERE MOTO: „ chinuiţi de cugetul foarte lucid că trebuiau, în răstimpul unei vieţi, să ridice un popor, rămas cu secole în urmă, la...

România, între orient și occident

De-a lungul dezvoltării lor culturale, românii s-au arătat preocupaţi de înţelegerea acestei dezvoltări ca fenomen dublu: pe de o parte, expresie a...

Identitatea culturală ca valoare în lumea contemporană

Prin cultura, existenta se îmbogateste cu cea mai profunda varianta a sa. Cultura este semnul vizibil, expresia, figura, trupul acestei variante....

Filosofia și identitatea culturală europeană

1. Spiritul filosofic european În eseul său “Caracteristicile iubirii”, José Ortega y Gasset spune că iubirea "e un act centrifug al sufletului...

Istoria Culturii Române Moderne

Necesitatea unei reinterpretari a culturii române Cultura româna parcurge azi un dramatic proces de autoevaluare si de situare comparativa. Ca si...

Introducere în Sociologie

Capitolul 1 Obiectul şi problematica sociologiei 1. De la conştiinţa comună la cunoaşterea ştiinţifică a socioumanului 1.1. Virtuţile...

Seminar Lucian Blaga

OBIECTIVE: Principalul obiectiv al cursului constã în (re)familiarizarea studentilor cu opera filosoficã a lui Lucian Blaga, îndeosebi cu acele...

Ai nevoie de altceva?