Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 19794
Mărime: 208.48KB (arhivat)
Publicat de: Eleonora Balazs
Puncte necesare: 10
UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” IAŞI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI SPECIALIZAREA PSIHOLOGIE Forma de învăţământ: ID

Cuprins

  1. ARGUMENT 3
  2. PARTEA I.
  3. NOŢIUNI TEORETICE PRIVITOARE LA INFLUENŢA VIEŢII DE CUPLU ASUPRA DEZVOLTĂRII COPIILOR
  4. CAPITOLUL 1. Familia – formă de bază a vieţii de cuplu 6
  5. 1.1. Cuplul marital şi personalitatea soţilor 9
  6. 1.2. Tipuri de relaţii de cuplu 12
  7. CAPITOLUL 2. Funcţia educativă a cuplului 15
  8. 2.1.Viaţa de cuplu şi educaţia copilului 15
  9. 2.2. Carenţe în climatul vieţii de cuplu 18
  10. 2.3. Influenţa climatului vieţii de cuplu asupra dezvoltării copilului 25
  11. 4.3.1. Rolul cuplului în integrarea copilului în societate 28
  12. 4.3.2. Interacţiunea părinte - copil şi funcţia educativă 32
  13. PARTEA A II-A
  14. CERCETARE PRACTICĂ CU PRIVIRE LA
  15. INFLUENŢA RELAŢIEI DE CUPLU ASUPRA COPIILOR
  16. CAPITOLUL 3. DESIGNUL CERCETĂRII 35
  17. 3.1. Obiectivele şi variabilele cercetǎrii 35
  18. 3.2. Ipotezele cercetării 36
  19. 3.3. Metodologia cercetării 37
  20. 3.3.1. Instrumente de cercetare 37
  21. 3.3.2. Validarea chestionarului 38
  22. 3.3.3. Lotul de cercetare 38
  23. 3.3.4. Procedura de lucru 39
  24. CAPITOLUL 4. VERIFICAREA IPOTEZELOR CERCETĂRII 40
  25. Ipoteza nr. 1. 40
  26. Ipoteza nr. 2. 45
  27. Ipoteza nr. 3. 47
  28. Ipoteza nr. 4. 47
  29. CONCLUZII 48
  30. BIBLIOGRAFIE 51
  31. ANEXE 53
  32. Anexa nr. 1. Operaţionalizarea conceptelor 53
  33. Anexa nr. 2. Chestionarul C.N. 55
  34. Anexa nr. 3. Verificarea ipotezei nr. 1 57
  35. Anexa nr. 4. Verificarea ipotezei nr. 2 60
  36. Anexa nr. 5. Verificarea ipotezei nr. 3 61
  37. Anexa nr. 6. Verificarea ipotezei nr. 4 64

Extras din licență

ARGUMENT

Relaţiile de cuplu cunosc, în toată societatea modernă, transformări fără precedent. Familia, ca formă reprezentativă a vieţii de cuplu, nu mai este aşa cum o ştiam. Schimbările pe care le suferă au implicaţii directe şi puternice asupra copiilor. Tocmai aici s-a regăsit şi motivaţia alegerii acestei teme. Pot spune că aceasta a constat în dorinţa mea de a studia şi aprofunda efectele modificărilor din viaţa de cuplu, aduse de perioada zbuciumată prin care trecem, asupra copiilor. Discuţiile conflictuale în familie şi problemele relaţiei de cuplu pot avea urmări asupra mentalităţii şi comportamentelor copiilor. Lumea copiilor diferă de cea a adulţilor astfel că în marea majoritate a cazurilor în urma certurilor din familie în mintea copilului sau abandonul. Certurile în familie trebuie evitate. Viaţa în familie pentru un copil înseamnă linişte, confort şi afecţiune.

În viaţa de cuplu pot apărea dispute care să afecteze viitorul relaţiei şi implicit al familiei. Indiferent de natura acestor conflicte, adulţii trebuie să ştie cum să acţioneze pentru a evita discuţiile conflictuale grave. Tot ceea ce contează în viaţa de familie este communicarea, maturitatea şi atitudinea pozitivă. Înţelegerea şi puterea de a asculta temerile şi grijile celuilalt vor asigura confortul necesar pentru o viaţă de familie liniştită. Copii au nevoie de siguranţa şi de certitudinea că fac parte dintr-o familie unită.

Opţiunea pentru abordarea temei „Influenţa relaţiei de cuplu asupra copiilor “ a constituit o ispită care a devenit treptat o pasiune. În condiţiile transformărilor majore suferite de viaţa de cuplu în perioada de după revoluţie, această temă pare mai actuală ca oricând. Educaţia copilului în familie, responsabilitatea efectuării educaţiei vizează prioritar primele stadii din viaţa omului: sugarul, antepreşcolarul, preşcolarul, şcolarul mic, preadolescentul, adolescentul şi doar parţial tinereţea. Îndeplinirea sa implică părinţii, felul în care aceştia au perceput şi înţeles rolul şi sarcinile ce le incubă acestea.

Astfel, părinţii sunt cei care modelează personalitatea copilului, îi oferă modele şi anume repere. Aşa cum partenerii de viaţă vor comunica între ei, la fel va comunica şi copilul cu părinţii săi; aşa cum un părinte va relaţiona cu copilul în acelaşi fel va relaţiona şi copilul cu părintele său.

Generic vorbind, copilul este oglinda părintelui. Modul în care vorbim, ne mişcăm va fi imitat de către copil. Fără să vrea părintele mută reperele prea aproape sau prea departe în drumul firesc al copilului său. De aceea este foarte important ca părinţii să conştientizeze relaţia de cuplu are o influenţă covârşitoare asupra dezvoltării viitoare a copilului.

În ultimul deceniu, relaţia de cuplu a suferit schimbări fără precedent. Toate acestea s-au desfăşurat într-un ritm rapid. Relaţiile dintre sexe au luat forme noi, de asemenea atitudinile cu privire la comportamentul adecvat al bărbatului şi al femeii, divorţul, mărimea familiei şi multe alte probleme în legătură cu familia. În acelaşi timp, s-a transformat întreaga noastră societate, ceea ce a afectat relaţiile familiale şi căsătoria, în special, prin schimbările survenite în economie, educaţie, medicină şi cultură etc.

În acest context, o serie de simptome ale disfuncţionalităţii familiale au apărut ca relevante pentru starea de criză familială. Dintre acestea cele mai importante sunt conflictul conjugal, violenţa familială, abandonul copilului, divorţul emoţional sincron cu infidelitatea uni- sau bilaterală, abnormalizarea rolurilor în raporturile părinţi-copii prin exercitarea defectuoasă a rolurilor parentale, creşterea riscului de fragilizare în dezvoltarea psiho-comportamentală a copiilor, ca urmare a confruntărilor lor cu părinţii multipli sau prin abandon, deresponsabilizare, nesupraveghere, etc.

În perioada dictaturii, ca urmare a unei legislaţii abuzive care a vizat problematica divorţului, a interzicerii avorturilor, concomitent cu absenţa şi interzicerea utilizării măsurilor şi mijloacelor contraceptive, precum şi pe fondul unei progresive deteriorări a nivelului de viaţă şi a condiţiilor materiale, relaţia de cuplu a fost supusă unui stres de dezvoltare, unor restricţii care i-au crescut anxietatea şi i-au zdruncinat stabilitatea emoţională şi liberul arbitru.

În consecinţă, au apărut reacţii nevrotice familiale şi comportamentale aberante de tip familial ale căror consecinţe se menţin şi se amplifică în perioada de tranziţie pe care o traversăm.

O problemă specială şi delicată prin consecinţele viitoare par să ridice raporturile părinţilor cu adolescenţii. Conform unei mentalităţi educaţionale specifice poporului roman, părinţii îşi orientează, susţin şi fac eforturi materiale deosebite pentru a asigura un nivel de şcolarizare şi culturalizare înalt, aspiraţia către o pregătire universitară fiind unanim exprimată şi resimţită ca un factor de autorealizare deplină. Acestei mentalităţi tradiţionale i se opune, actualmente, o atitudine pragmatică a adolescenţilor, adaptată noilor condiţii economice şi spectrul şomajului, care devalorizează pregătirea cultural-informaţională, aceştia trăiesc iluzia posibilităţii unei reuşite facile prin învăţarea doar a unor strategii de orientare socială inteligentă, speculativă, cu efort productiv propriu minim şi cu un efect material maxim.

Această concepţie a tinerilor, nutrită de eşecul material maxim al eforturilor lor de pregătire culturală susţinute, are drept consecinţă fie o pregătire superficială şi o prăbuşire a aspiraţiilor profesionale şi familiale, ceea ce într-o primă etapă şi corelat cu absenţa locurilor de muncă, îi face pe tineri dependenţi de familie, fie, în cazuri limitate, îi conduce la abandonarea timpurie a studiilor şi antrenarea lor într-unele din activităţile confuse şi nu de puţine ori cu impact antisocial.

Tranziţia de la un regim totalitar la un regim bazat pe economia de piaţă, creează nu numai metamorfoze atitudinal-valorice şi comportamentale, dar prin aceasta creşte, simultan, riscul unor tensiuni în viaţa de cuplu ce necesită măsuri şi soluţii adecvate legislative, terapeutice şi de asistenţă socială, social-educaţională şi, bineînţeles, nu în ultimul rand, de asistenţă psihologică.

PARTEA I.

NOŢIUNI TEORETICE PRIVITOARE LA INFLUENŢA VIEŢII DE CUPLU ASUPRA DEZVOLTĂRII COPIILOR

CAPITOLUL 1.

Familia – formă de bază a vieţii de cuplu

’’Familia este asocierea stabilită în mod natural

pentru satisfacerea nevoilor zilnice ale omului.”

(Aristotel)

Familia constituie o realitate socială distinctă. Caracteristicile specifice ale familiei provin din numeroasele funcţii ale acesteia: fiziologice, psihologice, morale, educaţionale, economice, emoţionale. Se poate adăuga rolul juridic, care nu este întotdeauna legat de celelalte funcţii. Totuşi, complexitatea vieţii de familie depăşeşte toate aceste aspecte, atingând diferite nivele de dezvoltare a societăţii. Dacă rolul moral este de asemenea îndeplinit (dragoste, afecţiune, înţelegere şi respect reciproc), avem de-a face cu o familie puternică, legată emoţional, ceea ce se traduce prin satisfacerea reciprocă a nevoilor şi aspiraţiilor celor doi parteneri. Aceasta familie va genera un climat favorabil în care copiii pot creşte şi pot fi educaţi.

Bibliografie

Bontaş I., 1995 , Pedagogie, Editura All, Bucureşti

Bogathy Z, Petroman P,1999, Psihologia astǎzi, Editura Eurobit, Timişoara

Ciupercǎ C., 2007, Cuplul modern între emancipare şi evoluţie, Ed. Tipoalex, Alexandria

Chiricev A., Pavelcu I., Roşca A. Psihologie pedagogic, EDP, Bucureşti

Ioan, Carmen Cǎtǎlina, 1996, Tehnici de anchetǎ psihosocialǎ, Editura A 92, Iaşi

Eysenck, H., 1998, Desscifrarea comportamentului uman, Ed. Teora, Bucureşti

Hauck P., 1999, Cum sǎ iubeşti pentru a fi iubit, Ed. Polimark, Bucureşti

Hăvârneanu, C. (2000) Metodologia cercetării în ştiinţele sociale , Editura Erota, Iaşi

Iluţ P., 1995, Familia, cunoaştere şi asistenţǎ, Ed. Argonaut, Cluj Napoca

Jinga I., Negreţ I., 1999, Familia – acest miracol înşelător, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti

Irimescu, Gabriela, Asistenţa socială a familiei şi copilului

Mihăilescu Ioan, 2000, Sociologie generală , Ed. Universitară, Bucureşti

Mihăilescu Ioan, 1993, Familia în Dicţionar de sociologie, Ed. Babel, Bucureşti

Mitrofan I., Ciupercǎ C.,1998, Incursiune în psihosociologia şi psihosexologia familiei, Ed. Mihaela Press, Bucureşti

Mitrofan I., Mitrofan N., 1991, Familia de la A la Z, Ed. Stiinţificǎ, Bucureşti

Rădulescu Sorin, 2000, Sociologia devianţei, Ed. Viitor, Bucureşti

Ionescu Şerban (coordonator) 2001 „Copilul maltratat – Evaluare, Prevenire, Intervenţie”, Fundaţia Internaţională pentru Copil şi familie, Bucureşti,

Neamţu, G. (şi colab.), 2003, Tratat de asistenţǎ socialǎ, Editura Polirom, Iaşi

Kari Killen, 1998, Copilul maltratat, Editura EUROBIT, Timişoara

Paşa, Mihaela Luminiţa, Paşa F., 2004, Asistenţa socialǎ în România, Editura Polirom, Iaşi

Pop, Luana (coord), 2002, Dicţionar de politici sociale, Ed. Expert, Bucureşti

Pǎunescu C., 1994, Agresivitatea şi condiţia umanǎ, Ed. Tehnicǎ, Bucureşti

Petroman P., 2003, Psihologia familiei, Ed. Eurobit, Timişoara

Poenaru R., 1997, Curs de pedagogie

Popescu-Neveanu P,1998, Dicţionar de psihologie, Ed. Albatros, Bucureşti

Rădulescu S, 1997, Sociologia comportamentului sexual deviant, Ed. Nemira, Bucureşti

Shapiro, S., Skinus R.,2003, Cum devenim parinţi mai buni. Ghid practic, Editura Humanitas, Bucureşti

Stan, A. (2002), Testul psihologic, Editura Polirom, Iaşi

Zamfir C. (coord), 1994: România. Dinamica bunăstării şi protecţiei sociale, Expert, Bucureşti.

Voinea, Maria, 1992, Sociologia familiei, Editura Hyperion, Bucureşti

Zamfir, Elena, 1997, Psihologie socialǎ. Texte alese, Editura Ankarom, Iaşi

*** 2006, Manual de Implementarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, A.N.P.D.C. şi Reprezentanţa UNICEF în România, Editura Vanemonde, Bucureşti

*** 1999, Protecţia socialǎ a copilului, Revista de pedagogie şi asistenţǎ socialǎ nr. 3, Bucureşti

*** Ghid de bune practici pentru prevenirea abuzului asupra copilului, Organizaţia Salvaţi Copiii, Bucureşti

*** „În interesul copilului” în: www.copiii.ro .

Preview document

Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 1
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 2
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 3
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 4
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 5
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 6
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 7
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 8
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 9
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 10
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 11
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 12
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 13
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 14
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 15
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 16
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 17
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 18
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 19
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 20
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 21
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 22
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 23
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 24
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 25
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 26
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 27
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 28
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 29
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 30
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 31
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 32
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 33
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 34
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 35
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 36
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 37
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 38
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 39
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 40
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 41
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 42
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 43
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 44
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 45
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 46
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 47
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 48
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 49
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 50
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 51
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 52
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 53
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 54
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 55
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 56
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 57
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 58
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 59
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 60
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 61
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 62
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 63
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 64
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 65
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 66
Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Influenta Vietii de Cuplu Asupra Dezvoltarii Copiilor.doc

Alții au mai descărcat și

Structura socială și familia

INTRODUCERE Relatiile sociale se formeazã pe baza interactiunii dintre indivizi, pe baza unor scopuri si interese individuale si sociale. Orice...

Stabilitatea familiei și uniunea consensuală - parteneriat sau individualism la români

I. REZUMAT : Cercetarea de faţă a plecat de la premisa că în domeniul vieţii familiale, dar şi de la nivelul individului s-au petrecut numeroase...

Rolul Familiei privind Integrarea Copilului în Societate

Introducere Familia este instituţia în care se formează, se construieşte personalitatea; copilul va deveni un viitor adult cu sau fără inhibiţii,...

Cauzele și Efectele Divorțului Asupra Femeilor

INTRODUCERE Divorţul reprezintă un eveniment neplăcut din viaţa unui cuplu sau a unei familii având un impact deosebit de important asupra...

Șomajul

Somajul, conform opiniei majoritatii specialistilor a existat în diferite forme si în perioada ’’edificarii societati socialiste”. În mod manifest...

Situația Tinerilor pe Piața Muncii

INTRODUCERE Evoluţia proceselor din economia Republicii Moldova din ultimii ani atestă o ameliorare relativă a situaţiei după mai mulţi ani de...

Consecințele Divorțului asupra Copilului

Introducere Actualitatea temei: Familia privită ca nucleu social influenţează întreaga evoluţie de viaţă a omului şi-şi pune amprenta pe întreaga...

Perspectiva socio-cognitivă și mecanismele prin care violența mass-media acționează asupra copiilor

1. INTRODUCERE Un subiect controversat este legat de intrebarea: "Dacă mijloacele de comunicare în masă - în special TV şi cinematograful - produc...

Te-ar putea interesa și

Violența în Familie

1. Violenta 1.1 Concepte generale Conceptul acoperă, atât în reglementările juridice, cât şi în practică, grade diferite de vizibilitate şi de...

Vârsta adultă - definire, periodizare și caracterizare

1.Locul vîrstei adulte în ştiinţele psihologice. Periodizarea vîrstei adulte. Dezvoltarea continuă pe parcursul întregii vieţi, dar dezvoltarea la...

Ai nevoie de altceva?