Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 26729
Mărime: 578.29KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela P.
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Pop Florina
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Cuprins

  1. I. Introducere
  2. 1.1. Motivația alegerii temei pag.5
  3. 1.2. Importanța fenomenului studiat pag.6
  4. 1.3. Delimitări conceptuale privind categoria persoanelor fără adăpost pag.21
  5. 1.4. Cadrul legislativ de sprijin pentru persoanele fără adăpost pag.26
  6. 1.5. Munca de asistență socială cu persoanele fără adăpost .pag.34
  7. II. Cercetare
  8. 2.1. Designul cercetării ...pag.37
  9. 2.2. Servicii de asistență socială de primire și găzduire temporară în Adăpostul de noapte „Speranța” .pag. 47
  10. 2.3. Servicii de asistență socială acordate persoanelor beneficiare de servicii sociale în Adăpostul de noapte „Speranța” ...pag. 50
  11. 2.4. Scopul și obiectivele cercetării pag.52
  12. 2.5. Interpretarea chestionarelor privind locul de muncă ..pag. 53
  13. 2.6. Interpretarea chestionarelor priving gradul de satisfacție a beneficiarului pag. 58
  14. 2.7. Studiu de caz ...pag.68
  15. 2.8. Intervenție în criza COVID-19 ...pag. 76
  16. Concluziile lucrării ..pag. 78

Extras din licență

I. Introducere

1.1. Motivația alegerii temei

Prin prezenta lucrare, al cărei nume este ”Reconversia profesională sau angajarea, respectiv integrarea pe piața muncii a persoanelor fără adăpost”, îmi doresc să prezint problemele cu care se întâlnesc persoanele adulte fără adăpost, în procesul de asistare socială.

Îmi doresc să tratez această problemă spinoasă și să descoperim cum putem înțelege mai bine acest fenomen și cum putem ajuta noi toți ca și societate, la reintegrarea persoanelor fără adăpost, prin recalificări (reconversie profesională) întrucât știm cu toții că nu există soluții miraculoase (nu se poate rezolva această problemă peste noapte) și nu se soluționează de la sine. Reconversia profesională a forței de muncă nu poate fi privită numai ca un mijloc de a scăpa de amenințarea șomajului, ci așa cum se procedează în țările dezvoltate, ar trebui să reprezinte un mijloc de a obține o calificare mai înaltă, un loc de muncă mai bun și toate avantajele care decurg din aceasta.

Formarea sau pregătirea profesională (reformarea profesională) urmărește modelarea personalității în scopul creării deprinderilor caracteristice și modului de conduită necesare exercitării unei activități profesionale. Este o necesitate obiectivă impusă de diversitatea și complexitatea activităților productive și presupune, pe lângă consolidarea de cunoștințe, deprinderi și informații cu caracter profesional și structurarea caracteristicilor de personalitate absolut necesare pentru a asigura succesul într-un anumit domeniu de activitate. Durata și conținutul formării profesionale variază în funcție de complexitatea profesiei avută în vedere (Rotaru și Prodan, 1994).

Cu toate valențele sale, formarea profesională, nu poate singură să dea răspuns și să soluționeze pachetul de probleme cu care economiile și societățile contemporane se confruntă. Este numai una dintre axele principale de referință în jurul căreia se pot construi politici coerente de creștere și dezvoltare, pot fi depășite unele dintre constrângerile mediului social-economic, articulate și valorizate dimensiunile economice și cele sociale, cele naționale, regionale și comunitare (Alecu, Formarea profesională în unele țări ale Uniunii Europene, 2019). Pe acest fond general, subliniem că nu pot fi transplantate necondiționat modele și sisteme de formare, de educație de la scara UE la țară, dar ele sunt benefice pentru țările asociate, printre care se află și România. (Alecu, Formarea profesională în unele țări ale Uniunii Europene,2019).

1.2. Importanța fenomenului studiat

Om al străzii reprezintă denumirea uzuală pentru: „Persoane adulte fără adăpost” (PAFA) care alcătuiesc o categorie de persoane defavorizate, excluse de la serviciile publice sociale și medicale (ajutor social, cantină socială, sistemul asigurărilor de sănătate).

În România, Direcția Generală de Evidență a Populației definește prin mențiunile „lipsă act spațiu” și „lipsă spațiu”, situația când: persoana nu poate face dovada spațiului de locuit asigurat ori, în ultimă instanță, nici nu are efectiv unde să locuiască, iar dacă totuși stă undeva nu are acceptul găzduitorului pentru întocmirea formelor legale. (Badea, Evaluarea și asistarea psihologică a Persoanelor adulte fără adăpost, 2019)

Conform Asociației Medecins Sans Frontiere putem enunța o definiție mai complexă: „PAFA este persoana care nu are efectiv unde să locuiască (locuință proprie sau cu chirie de stat), iar dacă totuși stă undeva nu are acceptul găzduitorului pentru întocmirea formelor legale. Acesta se află într-o situație de criză la nivel psihic, de sănătate fizică, social și juridic, situație determinată de absența unui adăpost sau de imposibilitatea de a-și permite unul. Starea de criză este înțeleasă ca fiind incapacitatea de a-și mobiliza resursele interne (pentru a putea obține un act de identitate, un loc de muncă, pentru a se reintegra în familie) și excluderea de la resurse externe (servicii publice medico-sociale) (Badea, Evaluarea și asistarea psihologică a Persoanelor adulte fără adăpost, 2019)

Se estimează că în România există peste 15.000 de persoane adulte fără adăpost din care mai mult de 5.000 trăiesc în București (Gala societății civile și Studiu privind problemele de sănătate mintală ale oamenilor străzii, în Revista online a Colegiului Medicilor din România, 2009). Accesul acestora la servicii de asistență socială și medicală este foarte dificil, peste 60% dintre ele nu au acte de identitate și sunt atât de desocializate încât și-au pierdut capacitatea de a se adresa instituțiilor și organizațiilor pentru ajutor (Gala societății civile și Studiu privind problemele de sănătate mintală ale oamenilor străzii, în Revista online a Colegiului Medicilor din România, 2009). Marea majoritate a persoanelor adulte fără adăpost nu au asigurare medicală, nu știu sau nu sunt capabile să se adreseze instituțiilor specializate pentru ajutor nici chiar în situațiile de urgență (Gala societății civile și Studiu privind problemele de sănătate mintală ale oamenilor străzii, în Revista online a Colegiului Medicilor din România, 2009). Peste 25% dintre persoanele adulte fără adăpost au probleme psihiatrice care pot fi diagnosticate prin observare directă, iar 40% au dezvoltat afecțiuni similare psihozelor (Gala societății civile și Studiu privind problemele de sănătate mintală ale oamenilor străzii, în Revista online a Colegiului Medicilor din România, 2009).. Circa 56% din oamenii care ajung în stradă din cauza problemelor psihice consumă alcool și suferă de boli precum schizofrenie, tulburări de personalitate cu diferite grade de retard. (Studiu privind problemele de sănătate mintală ale oamenilor străzii, în Revista online a Colegiului Medicilor din România, 2009).

Bibliografie

Rotaru, A. Prodan, 1994, p.60

C. Alecu, Formarea profesională în unele țări ale Uniunii Europene

Gala societății civile și Studiu privind problemele de sănătate mintală ale oamenilor străzii, în Revista online a Colegiului Medicilor din România Revista Medica nr. 23, 2009.

Studiu privind problemele de sănătate mintală ale oamenilor străzii, în Revista online a Colegiului Medicilor din România, Medica nr. 23/2009

http:ro.wikipedia.org/wiki/Om_al_străzii Ultima editare a paginii a fost efectuată la 27.11.2019

Zamfir, C., Stoica, Laura, O nouă provocare: dezvoltarea socială, Ed. Polirom, Iași, 2006, pag. 40

Zamfir, C., Stoica, Laura, O nouă provocare: dezvoltarea socială, Ed. Polirom, Iași, 2006, pag. 41

Munteanu, A., Sagebiel, J. (coord) (2007), Practici în asistență socială, București, Editura Polirom

Badea, V., Popescu, G., Neamțu, I. (2003), Asistarea persoanelor adulte fără adăpost, Medicins Sans Frontieres, Belgia, pag 39

Badea, V, Constantin, M. (2002), În umbra societății, București, Editura Sper

Badea, V, Constantin, M. (2002), În umbra societății, București, Editura Sper, pag 39

Badea, V, Constantin, M. (2002), În umbra societății, București, Editura Sper, pag 40

Zamfir, C., Stoica, Laura, O nouă provocare: dezvoltarea socială, Ed. Polirom, Iași, 2006, pag. 41

Badea, V, Constantin, M. (2002), În umbra societății, București, Editura Sper

Ogien, A., (2002), Sociologia devianței, Iași, Editura Polirom, pag 104

Ogien, A., (2002), Sociologia devianței, Iași, Editura Polirom, pag 105

Ogien, A., (2002), Sociologia devianței, Iași, Editura Polirom, pag 106

Merton, R.K. (1965), Elements de theorie et de methode sociologique, Paris, Plot, pag 186

Ogien, A., (2002), Sociologia devianței, Iași, Editura Polirom, pag 107

Merton, R.K. (1965), Elements de theorie et de methode sociologique, Paris, Plot, pag 181)

Ogien, A., (2002), Sociologia devianței, Iași, Editura Polirom, pag 108

Merton, R.K. (1965), Elements de theorie et de methode sociologique, Paris, Plot

Ogien, A., (2002), Sociologia devianței, Iași, Editura Polirom, pag 109

Bersnard, P. (1987), L’anomie, Paris, Puff

Ogien, A., (2002), Sociologia devianței, Iași, Editura Polirom, pag 110

http://www.dictsociologie.netfirms.com/E/Termeni/etichetare_socială.htm

Badea, V, Constantin, M. (2002), În umbra societății, București, Editura Sper pag 37

Badea, V, Constantin, M. (2002), În umbra societății, București, Editura Sper, pag 38

Badea, V, Constantin, M. (2002), În umbra societății, București, Editura Sper, pag 39

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+IM PRESS+20080408BRI26037+ITEM-009-RO+DOC+XML+V0//RO&language=RO

Munteanu, A., Sagebiel, J. (coord) (2007), Practici în asistență socială, București, Editura Polirom, pag 233”

Munteanu, A., Sagebiel, J. (coord) (2007), Practici în asistență socială, București, Editura Polirom

Stănculescu, M.S., Berevoescu, I. (2004): Sărac lipit, caut altă viață, București: Nemira

Stănculescu, M.S., Berevoescu, I. (2004): Sărac lipit, caut altă viață, București: Nemira, pag 179")

Stănculescu, M.S., Berevoescu, I. (2004): Sărac lipit, caut altă viață, București: Nemira, pag 181

Stănculescu, M.S., Berevoescu, I. (2004): (Sărac lipit, caut altă viață, București: Nemira, pag 182

Stănculescu, M.S., Berevoescu, I. (2004): Sărac lipit, caut altă viață, București: Nemira, pag 234

(Badea, V., Popescu, G., Neamțu, I. (2003), Asistarea persoanelor adulte fără adăpost, Medicins Sans Frontieres, Belgia, pag 159

(Badea, V., Popescu, G., Neamțu, I. (2003), Asistarea persoanelor adulte fără adăpost, Medicins Sans Frontieres, Belgia, pag 160

Munteanu, A., Sagebiel, J. (coord) (2007), Practici în asistență socială, București, Editura Polirom, pag 235

Badea, V., Popescu, G., Neamțu, I. (2003), Asistarea persoanelor adulte fără adăpost, Medicins Sans Frontieres, Belgia

Calitatea vieții, XVI, nr. 1-2, 2005, pag 101-122

Sursa: ROF-Adăpostul de noapte „Speranța”

Vasile Miftode (coord.) „Sociologia populațiilor vulnerabile”, Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2004;

Daniela Gârleanu- Șoitu ”Vârsta a treia” , Editura Institutul European, Iași, 2006

Neculau, A., Ferreol, G, (1996), Minoritari, marginali, excluși, Iași, Editura Polirom

Neamțu, G. (coord) (2003), Tratat de asistență socială, Iași, Editura Polirom.

Teșliuc, C., Pop, L., Teșliuc, E.D. (2001): Sărăcia și sistemul de protecție socială, Iași: Polirom.

Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei www.mmssf.ro

Locuirea socială din România- un sector pierdut în tranziție-Georgiana Blaj, Universitatea din București, 2019

„Manualul personalului de recensământ”, ghidul de instrucțiuni pentru recenzorii participanți la Recensământul Populației și Locuințelor din martie 2002, recomandă înregistrarea categoriei „proprietate de stat”: „...în cazul locuințelor aflate în administrarea primăriilor, a ministerelor și a altor organe centrale din sectorul public, precum și unităților din subordinea acestora, inclusiv locuințe sociale, de serviciu, locuințe declarate monument istoric” (Manualul Personalului de Recensământ, INS, 2001: 21). În aceeași manieră este înregistrată forma de proprietate și în cazul fișei localității.

www.revistacalitateavietii.ro

Preview document

Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 1
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 2
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 3
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 4
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 5
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 6
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 7
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 8
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 9
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 10
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 11
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 12
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 13
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 14
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 15
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 16
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 17
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 18
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 19
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 20
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 21
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 22
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 23
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 24
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 25
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 26
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 27
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 28
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 29
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 30
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 31
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 32
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 33
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 34
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 35
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 36
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 37
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 38
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 39
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 40
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 41
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 42
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 43
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 44
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 45
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 46
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 47
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 48
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 49
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 50
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 51
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 52
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 53
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 54
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 55
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 56
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 57
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 58
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 59
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 60
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 61
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 62
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 63
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 64
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 65
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 66
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 67
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 68
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 69
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 70
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 71
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 72
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 73
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 74
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 75
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 76
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 77
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 78
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 79
Reconversia profesională a persoanelor fără adăpost - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Reconversia profesionala a persoanelor fara adapost.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul de caz în integrarea socioprofesională a tinerilor postinstituționalizați

ARGUMENT În contextul finalizării studiilor universitare în domeniul asistenţei sociale, alegerea ca temă de licenţă referirea la tinerii de 18...

Șansele de reintegrare socială a persoanelor fără adăpost

INTRODUCERE Motivul alegerii temei Ca asistent social în devenire în timpul facultăţii am făcut practică în diferite instituţii şi am intrat în...

Rolul asistentului social în conflictele sociale

INTRODUCERE Violenţa domestică este un flagel al societăţii româneşti şi al familiei, producând dezintegrarea acesteia din urmă ca unitate...

Reintegrarea socială a persoanelor care execută pedepse privative de libertate

INTRODUCERE Reintegrarea socială presupune „restructurarea caracterului infractorului astfel încât acesta să poată activa în societate fără a...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Te-ar putea interesa și

Primăria Târgoviște - proiect practică

TÂRGOVISTE, VECHE CETATE DE SCAUN Resedinta domneasca si capitala intre 1396 si 1714, Târgovistea a detinut mai bine de trei secole statutul de...

Municipiul Târgoviște

Scurt istoric al oraşului Municipiul Târgovişte este reşedinţa judeţului Dâmboviţa din anul 1968. Atestarea documentară apare târziu, într-un...

Ai nevoie de altceva?