Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 103 în total
Cuvinte : 32072
Mărime: 152.94KB (arhivat)
Publicat de: Didina Stroe
Puncte necesare: 11
Universitatea Bucureşti Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Specializarea Pedagogie

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. CAPITOLUL I. Fundamente teroretice ale învăţării şi învăţării autodirijate 3
  3. 1.Conceptul de învăţare şi conceptul de management .. 3
  4. 2. Învăţarea autodirijată .. ..6
  5. 2.1. Definiţii ale învăţării autodirijate ..6
  6. 2.2. Teorii ale învăţării autodirijate .11
  7. 2.2.1. Curente cu privire la autoformare 11
  8. 2.2.2. Interpretări teoretice ale învăţării autoreglatoare 17
  9. 2.2.3. Teze ale învăţării autodirijate din perspective teoriei
  10. sistemice şi constructiviste 24
  11. 3. Necesitatea învăţării autodirijate 28
  12. CAPITOLUL II. Strategii de învăţare autodirijată 29
  13. 1. Definirea strategiilor didactice 29
  14. 2. Tipuri de strategii 32
  15. 2.1. Strategii cognitive 33
  16. 2.2. Strategii metacognitive şi auto-reglatorii 34
  17. 2.3. Strategii de management al resurselor 37
  18. 2.4. Strategii motivaţionale şi afective 37
  19. 2.5. Strategii de studiu 40
  20. 3. Metode moderne de învăţare autodirijată 40
  21. 4. Stiluri de învăţare 43
  22. CAPITOLUL III. Studiu empiric asupra învăţării autodirijate/self managementului învăţării 51
  23. 1. Stadiul problemei 51
  24. 2. Problema de cercetare 57
  25. 2.1. Tema cercetării 57
  26. 2.2. Identificarea variabilelor 57
  27. 2.3. Ipotezele cercetării 58
  28. 2.4. Obiectivele cercetării 59
  29. 2.5. Descrierea eşantionului 60
  30. 2.6. Caracterizare generală a metodelor folosite 61
  31. 2.6.1. Chestionarul 61
  32. 2.6.2. Focus-grupul 69
  33. 2.7. Proiectarea cercetării 71
  34. Capitolul IV. Rezultatele cercetării - interpretări, comentarii 74
  35. 1. Performanţele studenţilor 74
  36. 2. Motivaţia pentru învăţare şi pentru urmarea cursului 81
  37. 3. Transferul în învăţare 85
  38. 4. Autoformarea 87
  39. CONCLUZII 90
  40. BIBLIOGRAFIE 96

Extras din licență

INTRODUCERE

Tema din prezenta lucrare de diplomă este self-managementul învăţării, este o temă foarte interesantă în alegerea căreia am avut mai multe motive: motive personale şi motive care ţin de importanţa ei.

În primul rând tema mi s-a părut foarte interesantă încă de la citirea titlului. Termenul care m-a impresionat este acela de self-management, pe care nu am avut ocazia să-l aud până în acel moment. În cadrul cursurilor am discutat destul de mult tema managementului şi aceasta m-a captivat, mai ales că a căpătat dimensiuni în multe din domeniile de activitate. Acesta e motivul pentru care am dorit personal să aflu mai multe informaţii despre acest subiect, iar realizarea unei lucrări de diplomă pe marginea lui mi-a permis foarte bine acest lucru. Fiind în pragul licenţei, terminând facultatea am considerat că este necesar să aflu mult mai multe informaţii despre cum pot deveni managerul propriei mele activităţi, cum o pot face să funcţioneze mai bine.

În al doilea rând acest subiect are şi va avea din ce în ce mai multă importanţă în cadrul planurilor de învăţământ academic. El este unul din motivele restructurării învăţământului la ora actuală.

Învăţământul tradiţional, nu mai este eficient, metodele de învăţare bazate doar pe transmiterea de cunoştinţe nu mai sunt suficiente. Explozia informaţională i-a determinat pe specialiştii în educaţie să ia măsuri, să găsească soluţii în urma cărora, elevii şi studenţii să fie capabili să se descurce după terminarea şcolii sau a facultăţii, să facă faţă multitudinii de cereri şi de responsabilităţi, să se poată adapta la orice situaţie. Elevul trebuie astfel instrumentat pentru a deveni managerul propriei activităţi de învăţare, aceasta însemnând: planificarea şi organizarea muncii intelectuale; programarea eficientă a ritmului de studiu prin raportare la timpul disponibil, experienţele de succes în domeniu, dispozitivele mintal-energetice, factorii de mediu; automotivare pentru studiul constant, intensiv, potrivit situaţiei concrete; obişnuinţa antrenamentului focalizat al proceselor, activităţilor şi condiţiilor psihologice generale.

Individul trebuie să ia iniţiativa şi responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă. El selectează, organizează şi evaluează propriile lui activităţi, care pot fi urmate în orice loc şi în orice timp prin orice mijloace şi la oricare vârstă. Însă pentru a fi pregătit să participle sigur la formarea lui trebuie mai întâi învăţat cum să facă acest lucru. Rolul şcolii este acela de a-i transmite individului suficiente informaţii de a-i forma acele capacităţi care îl pot ajuta să-şi continue singur formarea şi în special să stimuleze interesul indivizilor pentru acest lucru.

Lucrarea este structurată pe trei capitole şi ultima parte care conţine concluzii.

Primul capitol este rezervat definirii termenilor, dezbaterii planului teoretic al temei, surprinderea teoriilor formulate despre self-managementul învăţării sau despre învăţarea autoreglatoare, acesta fiind un teremen utilzat mai des de către noi.

În cel d-al doilea capitol sunt surprinse clasificări ale strategiilor de învătare, deosebit de utile pentru student.

În cel de-al treilea capitol este dezbătută problema de cercetare având ca tema aflarea opiniilor studenţilor despre necesitatea învăţării autodirijate, despre utilitatea urmării unui curs în cadrul facultăţii în care să învăţăm cum să învăţăm, despre importanţa studierii ghidurilor de învăţare autodirijată.

Sperăm că acest subiect va avea un impact puternic asupra studenţilor în general şi astfel aceştia vor deveni mai interesaţi în această problemă. Important este ca studenţii să încerce să afle şi ei la rândul lor mai multe informaţii şi să ia masuri în acest punct de vedere, în special pentru că unii dintre ei poate vor deveni specialişti în educaţie şi vor deveni părtaşi la construirea programelor şi planurilor de învăţământ.

CAPITOLUL I

FUNDAMENTE TEORETICE ALE ÎNVĂŢĂRII ŞI ÎNVĂŢĂRII AUTODIRIJATE

1. Conceptul de învăţare şi conceptul de management

Pentru înţelegerea sintagmelor cheie ale acestei lucrări este necesară definirea termenilor care le compun şi anume învăţare şi management.

Întru-cât învăţarea este un termen foarte complex este normal să existe o mare varietate de definiţii acordate înţelegerii acesteia. Managementul, un termen relativ nou, este un proces folosit nu doar de cei care se numesc manageri ci, din ce în ce mai profesional, este folosit într-o arie diversă incluzând educaţia, ingineria, medicina şi chiar artele.

Toate organismele sunt înzestrate încă de la naştere cu însuşirea de a reacţiona la un asamblu de modificări ale mediului, dispunând de un anumit număr de modalităţi de reacţie la stimuli externi. Fiinţa umană este un sistem deschis de autoreglare, aflându-se în permanentă interacţiune cu ambianţa naturală şi socială, cu lucrurile, cu oamenii, cu sinele însăşi.

În accepţiunea ei cea mai largă, învăţarea reprezintă dobândirea de către subiect a unei achiziţii, a unei experienţe în sfera comportamentului, a unei noi forme de comportare, ca urmare a repetării situaţiilor sau exersării. Învăţarea specific umană, în sensul larg reprezintă însuşirea experienţei sociale, în forme generalizate; în sens restrâns particular din perspectivă psihologică, învăţarea rerprezintă orice noua achiziţie a organismului ca urmare a interiorizării informaţiilor externe, achizitie care are ca efect o schimbare în comportament, iar din perspectiva pedagogică ea este procesul de asimilare a cunostinţelor şi de formare a priceperilor şi deprinderilor.

Prin învăţare subiectul uman dobândeşte noi comportamente. Începând cu deprinderile şi priceperile şi terminând cu cunoştinţele şi operaţiile intelectuale, toate se dobândesc prin activitatea de învăţare. A.N. Leontiev definea învăţarea ca fiind “procesul dobândirii experienţei intelectuale de comportare”, înţelegând prin aceasta asimilarea de informaţii şi, mai mult decât atât, formarea gândirii, a sferei afective, a voinţei, deci formarea sistemului de personalitate.

O scurtă incursiune în istoria diferitelor teorii ale învăţării arată complexitatea acestui proces, care a fost abordat în mod diferit de-a lungul timpului de către oamenii de ştiinţă şi nici astăzi învăţarea nu este un subiect lipsit de controverse.

Primele teorii apărute ale învăţării au fost cele ale lui I.P. Pavlov, E. Thorndike si Watson, care căutau explicarea învăţării prin prisma teoriilor asociaţioniste ale lui H. Spencer si H. Taine (Ausubel, Robinson – Învăţarea în şcoală, 1981). Pavlov definea învăţarea într-un mod simplist, ca pe o substituire de stimuli, realizată intern prin formarea temporară a unor legături între diferiţi centri nervoşi; considera drept factori principali ai învăţării întăririle aplicate subiectului, imitaţia şi curiozitatea lui. Thorndike a formulat “legea efectului”: învăţarea este o succesiune de încercări şi erori, din care subiectul reţine încercările soldate cu succese şi respinge căile ce au dus la eşec. Învăţarea, în concepţia lui Thorndike, este o substituire de reacţii, având la bază formarea de conexiuni în creier, de unde şi numele de “conexionism”. Watson a fost adeptul unei psihologii strict obiective, pe baza observaţiei comportamentului (behaviorism). După Watson, învăţarea era o succesiune de reflexe condiţionate. Aceste teorii asociaţioniste au fost infirmate de experienţele ulterioare, care au dovedit că, până şi în cele mai simple forme ale ei, învăţarea antrenează întreaga viaţă psihică: procesele de cunoaştere, afectivitatea, priceperile motorii, voinţa.

Preview document

Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 1
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 2
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 3
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 4
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 5
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 6
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 7
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 8
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 9
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 10
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 11
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 12
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 13
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 14
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 15
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 16
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 17
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 18
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 19
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 20
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 21
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 22
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 23
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 24
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 25
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 26
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 27
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 28
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 29
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 30
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 31
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 32
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 33
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 34
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 35
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 36
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 37
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 38
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 39
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 40
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 41
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 42
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 43
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 44
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 45
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 46
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 47
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 48
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 49
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 50
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 51
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 52
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 53
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 54
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 55
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 56
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 57
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 58
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 59
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 60
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 61
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 62
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 63
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 64
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 65
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 66
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 67
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 68
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 69
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 70
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 71
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 72
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 73
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 74
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 75
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 76
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 77
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 78
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 79
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 80
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 81
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 82
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 83
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 84
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 85
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 86
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 87
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 88
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 89
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 90
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 91
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 92
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 93
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 94
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 95
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 96
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 97
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 98
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 99
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 100
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 101
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 102
Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei - Pagina 103

Conținut arhivă zip

  • REFERAT.doc
  • prima pagina.doc
  • lucrarea de diploma.doc
  • CUPRINS.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Studiu de caz privind analiza resurselor și activității turistice din Bucovina

INTRODUCERE Bucovina este un loc care te răsplăteşte la fiecare pas, în orice perioadă a anului. Pădurile adînci şi apele cristaline sub cerul de...

Strategii de dezvoltare a turismului privind stațiunea Vatra Dornei(după 1989)

INTRODUCERE Prin potentialul sau, atât natural cât si antropic, statiunea Vatra Dornei, respective depresiunea Dornelor, se impune atât pe plan...

Strategii de Dezvoltare a Turismului din Depresiunea Dornelor

INTRODUCERE Activitatea turistică se numără printre cele câteva fenomene ce s-au impus în epoca contemporană, dezvoltarea sa spectaculoasă...

Program de Valorificare Superioară a Potențialului Turistic al Stațiunii Vatra Dornei

INTRODUCERE „Un călător înţelept niciodată nu îşi depreciază propria ţară.” (Carlo Goldoni, dramaturg italian) Pentru foarte multe ţări,...

Pensiune Vatra Dornei - Le Baron

Cap.I – Prezentarea generala a zonei Vatra Dornei 1.1– Prezentarea zonei Vatra Dornei Legenda Dornelor Batranii povestesc in legatura cu numele...

Proiect Ecoturism și Turism Rural - Pensiunea Candrut

Cap.I – Prezentarea generala a zonei Vatra Dornei 1.1– Prezentarea zonei Vatra Dornei Statiunea Vatra Dornei, supranumita si "Perla Bucovinei",...

Stațiunea Vatra Dornei

I Consideratii generale 1.1. Pozitie geografica: Situata in nordul Romaniei, in zona estica a depresiunii intramontane Dorna, înconjurata de...

Potențialul Balneoclimateric al Stațiunii Turistice Vatra Dornei și Valorificarea Sa

POTENŢIALUL BALNEOCLIMATERIC AL STAŢIUNII TURISTICE VATRA DORNEI ŞI VALORIFICAREA SA A - Analiza componentelor spaţiului geografic Aşezare...

Ai nevoie de altceva?