Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 28394
Mărime: 132.04KB (arhivat)
Publicat de: Romanenco M.
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: ioan roman

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. CAPITOLUL I. CONSIDERAŢII PRIVIND POZIŢIA GEOPOLITICĂ ŞI GEOSTRATEGICĂ A REGIUNII NAGORNO KARABAKH ȘI CAUCAZULUI.6
  3. 1.1. Scurt istoric privind regiunea Nagorno Karabakh pînă la începutul epocii modern.6
  4. 1.2. Lupta pentru controlul Caucazului în secolul al XIX lea între Rusia, imperiul Otoman și Persia. Organizarea Caucazului rusesc.7
  5. 1.3. Lupta de emancipare națională a armenilor la începutul secolului XX (primul razboi mondial).15
  6. 1.4. Intrarea puterii sovietice în Caucaz și organizarea acestei regiuni.18
  7. CAPITOLUL II. POLITICA VECINĂTĂŢII ESTICE ŞI MANAGEMENTUL CONFLICTELOR .23
  8. 2.1. Armenia, Azerbaidjan și Nagorno Karabakh în perioada sovietică.23
  9. 2.2. Mișcarea națională din Nagorno Karabagh în ultimii ani ai regimului sovietic.25
  10. 2.3. Războiul separatist din Nagorno Karabakh și acțiunile de încetare a ostilităților.36
  11. 2.4. Organizarea republicii separatiste Nagorno Karabakh. Relația cu Armenia.39
  12. CAPITOLUL III. PREMISELE COOPERĂRII STATELOR DIN ZONA MĂRII NEGRE.46
  13. 3.1. Perspectiva Azerbaidjanului asupra problemei Nagorno Karabakh. Problema refugiaților.46
  14. 3.2. Încercări diplomatice de soluționare a conflictului. Interesele geopolitice ruse, turcești și occidentale.47
  15. 3.3. Evoluții recente în cazul conflictului din Nagorno Karabakh.52
  16. 3.4. Reflectări ale conflictului în presa din Republica Moldova. Analogiile cu Transnistria.56
  17. CONCLUZII.66
  18. BIBLIOGRAFIE.67

Extras din licență

INTRODUCERE

Actualitatea şi importanţa problemei abordate. În ultimii ani se poate observa la nivel regional un interes sporit pentru ţările din bazinul Mării Negre şi în special cele din Caucazul de Sud: Azerbaijan, Armenia şi Nagorno Karabakh. Există mai multe motive care explică acest interes şi care pot fi grupate în trei categorii: interese de ordin geopolitic, geoeconomic şi de ordin axiologic, cum ar fi promovarea valorilor şi principiilor democraţiei. Pentru Uniunea Europeană şi România ca stat membru, la nivel strategic, acest spaţiu este important din punct de vedere al asigurării securităţii energetice, asigurarea unei vecinătăţi stabile şi prospere şi implementarea reformelor democratice.

În prezent sunt vizate câteva iniţiative importante la nivel european pentru transportul hidrocarburilor din bazinul Mării Caspice către Europa. Din păcate, cele 3 state menţionate mai sus, toate republici ex-sovietice suferă într-o măsură mai mare sau mai mică de un deficit de democraţie, care la rândul lui pune în pericol realizarea acelor proiecte de transport al resurselor energetice. De asemenea, dat fiind faptul că aceste ţări au o independenţă de numai 20 de ani, precum şi relativa depărtare de spaţiul vest şi central european, se poate observa o lipsă de cunoaştere şi informare a publicului românesc şi european despre realităţile din regiunea respectivă.

Evenimentele tragice din august 2008 din Georgia au readus în prim plan necesitatea unui angajament ferm din partea Uniunii Europene (UE) vis-a-vis de aceste state. Pentru materializarea şi consolidarea unui astfel de angajament e nevoie de o bună cunoaştere a regiunii, a nevoilor acestor state şi sprijin în relaţia cu vecinii „mai mari” precum Rusia, Turcia sau Iran.

Lucrarea de faţă încearcă să ofere o perspectivă alternativă pentru soluţionarea nenumăratelor probleme ridicate de criza abhază. Evenimentele din anul 2008 nu au constituit decât o inflamare a relaţiei tensionate existente între Georgia şi Abhazia de câteva decenii şi care nu-şi găseşte nici acum o rezolvare viabilă. Orice măsură luată pentru soluţionarea conflictului trebuie să aibă în vedere o serie întreagă de factori care să satisfacă cel puţin patru actori: Georgia, Abhazia, Federaţia Rusă şi comunitatea internaţională, aceştia având adesea interese greu de conciliat. Ca atare, în ciuda impresiei generale că nu există nici o soluţie, lucrarea încearcă să prezinte o posibilă formulă de cooperare fezabilă între actorii mai sus-menţionaţi. Soluţia propusă este construirea unei structuri confederale având ca singură instituţie comună ministerul afacerilor externe, ceea ce presupune concesii multiple din partea georgienilor şi a abhazilor, dar şi sprijinul necondiţionat al comunităţii internaţionale (UE, SUA şi Federaţia Rusă).

Principiile şi recomandările dezvoltate pe parcursul acestei lucrări sunt condiţii sine qua non pentru construirea unui ansamblu politic funcţional. De asemenea, implementarea lor cât mai rapidă este doar începutul unui proces care va dura câteva decenii şi care va schimba fundamental atât structura geopolitică a Caucazului, cât şi percepţia negativă pe care opinia publică o are despre această regiune.

Scopul acestei lucrări este de a recomanda o serie de măsuri pe care le considerăm necesare pregătirii terenului pentru soluţionarea crizei abhaze în viitor. Dorim să menţionăm că unele dintre aceste măsuri trebuie luate cât mai repede posibil, dar soluţionarea problemei privitoare la statutul Abhaziei este un proces de lungă durată, un acord de pace care să asigure restabilirea suveranităţii Georgiei fără a aduce atingere valorilor fundamentale şi intereselor abhaze neputându-se realiza în situaţia actuală.

Obiectivele cercetării includ:

- evidenţierea factorilor care au pus poziția geopolitică și geostrategică a regiunii Nagorno Karabakh și Caucazului;

- studierea etapelor evoluţiei politicii vecinătății estice și managementul conflictelor din Nagorno Karabakh;

- analiza aspectelor privind mișcarea națională din Nagorno Karabakh în ultimii ani ai regimului sovetic;

- demonstrarea premiselor cooperării statelor din zona Mării Negre.

Metodologia cercetării științifice. În cadrul prezentei investigații au fost aplicate și îmbinate un complex de metode teoretice și empirice, care au făcut posibilă cercetarea conflictului din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice. Pentru a realiza scopul investigației, au fost utilizate următoarele metode: metoda istorico-comparativă; metoda analogiei şi metoda structural-funcţională. Suportul teoretico-științific al lucrării l-au constituit principiile metodologiei istoriei contemporane în cercetarea evoluării proceselor istorice.

Sumarul compartimentelor tezei. Lucrarea este structurată după cum urmează: foaia privind dreptul de autor, introducere, trei capitole, concluzii şi bibliografie. Structura propriu-zisă a lucrării corespunde scopului şi obiectivelor propuse spre investigare.

În Introducere este argumentată actualitatea temei investigate, de asemenea, sunt formulate scopul şi obiectivele cercetării, este prezentat suportul metodologic şi teoretico-ştiinţific, și în final este înfăţişată succint aprobarea rezultatelor investigaţiei.

În Capitolul I, întitulat „Consideraţii privind poziţia geopolitică şi geostrategică a regiunii Nagorno Karabakh și Caucazului”, se realizează o investigare a principalelor concepte, teorii privind regiunea Nagorno Karabakh și Caucazului, lupta pentru controlul Caucazului în sec. XIX-lea între Rusia și Imperiul Otoman. Ipoteza de la care porneşte prezenta cercetare constă în prezentarea geopolitică și geostrategică a acestor regiuni menționate mai sus.

În Capitolul II, denumit „Politica vecinătăţii estice şi managementul conflictelor”, se cercetează pe larg domeniul colaborării sub aspect politic. Materia cuprinsă în el vizează: mișcarea națională din regiunea Nagorno Karabakh; analiza principalelor puncte de organizare a republicii separatiste Nagorno Karabakh și relația cu Armenia. La fel, se investighează problema Armeniei, Azerbadjianului și Nagorno Karabakh în perioada sovietică, fiind aduse argumente întru a sublinia importanţa acesteia.

În Capitolul III având titulatura „Premisele cooperării statelor din zona Mării Negre” se analizează pe larg problema refugiaților, încercările diplomatice de soluționare a conflictului, în acest sens servind principalele premise și reflectării ale conflictului din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice.

Bibliografie

Cărți:

1. Alexandra Sarcinschi, Cristian Băhnăreanu. (2005), Redimensionări şi configurări ale mediului de securitate regional (zona Mării Negre şi Balcani), Bucureşti.

2. Andrei Cușco, Igor Cașu, Yuri Josanu. (2009), Imperii, naționalisme și sisteme politice, Chișinău.

3. Bruce Hitchner R. (2004), Marea prietenoasã cu strãinii: istorie şi realizarea strategiei euro-atlantice pentru Marea Neagrã, în Ronald D.Asmus, Konstantin Dimitrov, Joerg Forbrig (editori), „O nouă strategie euro-atlantică pentru regiunea Mării Negre”, Bucureşti, Editura IRSI.

4. Bonciu F. (2009), Economie mondială. Bucureşti: Editura Universitară.

5. George Cristian Maior, Noii aliaţi şi dinamica de securitate în zona Mãrii Negre, în Observatorul Militar, nr. 9/2004.

6. Mihail E. Ionescu. (2006), Marea Neagră de la „lacul bizantin” la provocările secolului XX. Culegere de studii. București.

7. Iulian Fruntașu (2002) O istorie etnopolitică a Basarabiei, Chișinău.

8. Iulian Chifu. (1997), Război diplomatic în umbra Kremlinului, Iași.

9. Constantin Solomon, Conflictul transnistrean şi rolul Uniunii Europene şi SUA în soluţionarea acestuia, http://transnistria.md/ (vizitat 16.03.2016)

10. Nicolae Pascaru, Cauzele care au stat la baza conflictului transnistrean şi evoluţia sa, http://transnistria.md/ martie 2016

11. Soros George. (2002), Despre globalizare. Bucureşti: Editura Polirom.

12. Vasile Paul, Şeful Direcţiei Planificare Strategică din cadrul Statului Major General al Ministerului Apărării Naţionale, "Redefiniri geopolitice şi geostrategice în zona Mării Negre", în ZIUA, 28 februarie 2004.

13. Levon Chorbajian. The Making of Nagorno-Karabagh From Secession to Republic. Proceedings of a conference held in Cambridge, Mass., in May 1998

14. For the classic literature see Frantz Fanon, The Wretched of the Earth (New York: Grove Press, 1963), Frantz Fanon, Black Skin, White Masks (New York: Grove Press, 1967) and Albert Memmi, The Colonizer and the Colonized (Boston: Beacon Press, 1965).

15. Institutul Ovidiu Șincăi, Raport de analiză politică. Uniunea Europeană şi Caucazul de Sud. Rolul Azerbaidjanului. București iulie 2008.

16. Portier, Conflict in Nagorno-Karabakh, 2001.

17. Richard Giragosian, Nagorno-Karabakh: The death of diplomacy, 3 aprilie 2016.

18. See Rau. Der Berg-Karabach-Konflikt, 2007

19. Hotărârea nr. 329-XII Cu privire la suspendarea provizorie a participării RSSM la ela¬borarea proiectului Tratatului viitoarei Comunități a Statelor Suverane, Veștile, nr. 11, Chișinău, 26.10.1990.

Surse electronice:

20. http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/turcia--in-atentia-tuturor--intre-optiuni--im-posibile-407033

21. www.cssas.

22. www. afsouth. nato.int

23. www.nato.int/issues/active_endeavour/index.html

24. http://en.wikipedia.org/wiki/Containment

25. http://www.britannica.com/place/Nagorno-Karabakh

26. http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2016/04/nagorno-karabakh-death-diplomacy-russia-azerbaijan-armenia.

Preview document

Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 1
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 2
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 3
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 4
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 5
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 6
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 7
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 8
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 9
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 10
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 11
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 12
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 13
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 14
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 15
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 16
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 17
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 18
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 19
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 20
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 21
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 22
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 23
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 24
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 25
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 26
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 27
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 28
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 29
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 30
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 31
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 32
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 33
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 34
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 35
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 36
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 37
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 38
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 39
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 40
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 41
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 42
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 43
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 44
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 45
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 46
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 47
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 48
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 49
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 50
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 51
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 52
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 53
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 54
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 55
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 56
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 57
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 58
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 59
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 60
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 61
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 62
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 63
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 64
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 65
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 66
Conflictul din Nagorno Karabakh și implicațiile sale geopolitice - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Conflictul din Nagorno Karabakh si implicatiile sale geopolitice.doc

Alții au mai descărcat și

Conceptualizarea Uniunii Europene ca Actor Global

În secolul XXI, ţările care vor înregistra cel mai mare succes vor fi cele care sunt capabile nu numai să se adapteze tendinţelor globale ci să şi...

Terorismul Internațional în Contextul Globalizării

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Printre problemele majore cu care se confruntă în permanenţă comunitatea mondială în prim-plan s-a...

Conflicte în Zona Caucazului de Sud

Sfârşitul Războiului Rece a creat o nouă ordine mondială şi a condus către restabilirea unor noi relaţii de putere la nivel internaţional. Statele...

Relații moldo-ucrainene de cooperare transfrontalieră

1.Cooperarea transfrontalieră a Republicii Moldova în cadrul euroregiunilor Pe parcursul a mai multor ani, fiind afectați de tensiunile și...

Esența conflictului din regiunea nagorno-karabah

Nagorno-Karabah denumeşte o regiune muntoasă, cu o suprafaţă de aproximativ 4400 km² din vestul Azerbaijanului, locuită în proporţie mare de etnici...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Ai nevoie de altceva?