Strategii de Flexisecuritate

Licență
4.5/10 (2 voturi)
Conține 2 fișiere: doc, docx
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 37094
Mărime: 134.00KB (arhivat)
Publicat de: Vlad Crăciun
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dobrescu Mihail
UNIVERSITATEA „EFTIMIE MURGU” REŞIŢA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRATIVE CATEDRA DE ŞTIINŢE SOCIO-UMANE

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. Repere istoriografice ale termenului de flexisecuritate 6
  3. 1.1 Contextul apariţiei termenului de flexisecuritate 6
  4. 1.2 Expansiunea termenului de flexisecuritate în literatura de specialitate 7
  5. Abordări conceptuale ale flexisecurităţii 8
  6. 2.1 Definirea flexisecurităţii 9
  7. 2.2 Dimensiuni ale securităţii 12
  8. 2.2.1 Raportul flexibilitate – securitate 13
  9. 2.2.2 Principiile comune ale flexisecurităţii 15
  10. Modele de flexisecuritate 17
  11. 3.1 Modelul danez 17
  12. 3.2 Modelul american 19
  13. 3.3 Modele de flexisecuritate stabilite de Comisia Europeană 20
  14. 3.4 Abordarea integrată a flexisecurităţii 20
  15. Proiectarea şi implementarea flexisecurităţii 22
  16. 4.1 Componentele flexisecurităţii 22
  17. 4.2 Sisteme de securitate socială modernă 22
  18. Dezvoltarea conceptuală a flexisecurităţii la nivelul U.E. şi a partenerilor sociali 24
  19. 5.1Scopul flexisecurităţii din perspectiva U.E. ca strategie politică 27
  20. 5.2 Flexisecuritatea model social European 27
  21. Rolul parteneriatului şi dialogului social în dezvoltarea flexisecurităţii 30
  22. 6.1 Dialogul social 30
  23. 6.2 Părţi implicate în ocupare pe piaţa muncii 30
  24. Modalităţi de realizare a flexisecurităţii 33
  25. 7.1 Soluţionarea segmentării contractuale 34
  26. 7.2 Dezvoltarea flexisecurităţii în cadrul întreprinderii şi asigurarea securităţii tranziţiei 36
  27. 7.3 Remedierea insuficienţei competenţelor 37
  28. 7.4 Creşterea şanselor persoanelor care beneficiază de prestaţii sociale 38
  29. Stadiul implementării flexisecurităţii în România 40
  30. STUDIU DE CAZ 42
  31. CONCLUZII 55
  32. BIBLIOGRAFIE 57

Extras din licență

Subiectul lucrării de licenţă este studiul strategiilor de flexisecuritate .

Lucrarea este structurată în opt capitole ce cuprind la rândul lor 23 subcapitole prezentate într-o ordine graduală pornind de la aspectele teoretice şi metodologice în abordarea apariţiei conceptului de flexisecuritate continuând cu definirea flexisecurităţii, modele de flexisecuritate, componentele flexisecurităţii, dezvoltarea conceptuală a flexisecurităţii la nivelul U.E. şi a partenerilor sociali, rolul parteneriatului şi dialogului social în dezvoltarea flexisecurităţii, modalităţi de realizare a flexisecurităţii, precum şi stadiul implementării flexisecurităţii în România.

Introducerea oferă o imagine de ansamblu a ideilor şi motivaţiilor care s-au constituit în puncte de plecare pentru subiectele abordate în cadrul lucrării.

Flexisecuritatea este strategia care are scopul de a sprijini simultan flexibilitatea şi securitatea în beneficiul atât al angajatorilor cât şi al angajaţilor, reprezentând un obiectiv cheie pentru pieţele muncii europene, aşa cum rezultă din Strategia Europeană de Ocupare şi Strategia Lisabona.

Lucrarea are ca scop analiza pieţei muncii româneşti pe baza indicatorilor relevanţi ai flexisecurităţii, pentru identificarea de noi coordonate ale politicii de flexisecuritate în condiţiile crizei economice actuale. De asemenea, lucrarea include o analiză a conceptului de flexicurity, având în vedere că nu există o definiţie universal acceptată de toţi partenerii; principalele modele de flexisecuritate, deoarece nu există un model universal valabil pentru toate ţările UE şi principalele abordări ale măsurării conceptului de flexisecuritate.

Accesul tinerilor pe piaţa muncii este un subiect sensibil pentru toate tările europene. O

legislaţie mai rigidă privind protecţia ocupării tinde să diminueze perspectivele de găsire a unui loc de muncă, mai ales în cazul acelor grupuri de persoane care manifestă dificultăţi de inserţie pe piaţa muncii cum sunt tinerii. Protecţia ocupării îi favorizează pe cei care au un loc de muncă, pe „cei din interior” şi îi defavorizează pe „cei din afara” pieţei muncii, care adesea sunt parte a unor grupuri de populaţie vulnerabila cum sunt tinerii.

Într-un context economic globalizat, statele şi firmele încearcă să identifice noi oportunităţi de dezvoltare şi noi chei ale competitivităţii. Această logică a condus la aplicarea de noi politici şi strategii în interiorul firmelor, una dintre acestea fiind flexibilitatea. Concept multidimensional, flexibilitatea desemnează capacitatea firmelor de a răspunde rapid şi eficient la schimbările la nivelul cererii şi vizează organizarea firmei şi politicile sale cu privire la gestiunea mâinii de lucru, dar şi organizarea timpului de lucru şi aspecte salariale. Modelele şi strategiile dezvoltate de firme se referă la aspecte cantitative şi calitative ale funcţionării lor, iar succesul acestora trebuie pus în legătură şi cu specificităţile culturale şi organizaţionale ale firmelor. În cadrul abordărilor flexibile, o metodă dinamică şi inovativă la care pot recurge firmele este flexibilitatea funcţională. Aceasta se referă la capacitatea unei firme de a-şi transfera angajaţii de pe un post pe altul fără costuri suplimentare, prin dezvoltarea polivalenţei.

Ca stat membru al Uniunii Europene şi în contextul unui mediu economic general extrem de concurenţial, România are nevoie de întreprinderi performante şi competitive pentru a putea deveni o economie capabilă să facă faţă presiunilor de pe piaţa muncii. Introducerea diferitelor strategii de flexibilitate funcţională poate oferi o pistă atrăgătoare, eficientă şi inovativă pentru firmele româneşti de a răspunde provocărilor multiple ale lumii contemporane.

Subliniază valoarea teoretică, dar şi practică a studierii strategiilor de flexisecuritate.Lucrarea de licenţă prezintă o formă complexă a modului în care poate fi studiată şi analizată strategia de flexisecuritate.

La baza studiului a stat un bogat material documentar, urmate de studiu de caz, concluzii, o bibliografie înscrisă în plină actualitate şi de mare actualitate pentru viaţă.

Introducere

În plin proces evolutiv ce reconfigurează ordinea mondială, globalizarea aduce în faţă o nouă provocare majoră legată de ocuparea şi munca din lumea întreagă şi implicit în spaţiul european. În contextul socio-economic din ultimele decenii, intensificarea globalizării pieţelor comerciale, financiare, tehnologice este însoţită pe pieţele muncii de manifestări noi, dinamice,de amploare şi cu impact deosebit asupra dezvoltării sociale şi sărăciei. Una dintre tendinţele în evoluţia pieţelor muncii este creşterea insecurităţii economice şi a inegalităţilor sociale „şi aceasta compromite posibilitatea, pentru fiecare, de a trăi dintr-o muncă decentă şi o ocupaţie satisfăcătoare ” . Văzută ca un fenomen negativ, globalizarea este pentru unii o ameninţare pentru locurile de muncă şi mijloacele lor de existenţă. Pe de o parte, procesul de globalizare antrenează importante mişcări migratorii, existând teama ca forţa de muncă mai ieftină din alte ţări să nu invadeze piaţa de muncă naţională. Totodată, ea antrenează şi o migraţie a locurilor de muncă, prin transferul unor activităţii ale companiilor transnaţionale peste graniţă în căutarea unor spaţii de producţie ce oferă condiţii de lucru mai avantajoase, inclusiv posibilitatea angajării de forţă de muncă mai ieftină. În paralel cu cele câteva dintre temerile provocate de dezvoltarea globalizării, avantajele pot fi multiple, de la crearea de locuri de muncă până la potenţialul de creştere economică, odată ce companiile şi lucrătorii îşi îmbunătăţesc competenţele şi cresc astfel productivitatea.

Piaţa muncii de azi arată o divizare clară între lucrătorii bine protejaţi şi cei mai puţin protejaţi. Multe ţări au încercat să-şi facă piaţa muncii mai flexibilă prin crearea de tipuri variate de contracte mai puţin protective. Angajaţii cu astfel de contracte riscă să ajungă într-o situaţie mai puţin sigură , fără a avea posibilitatea de a se muta la un loc de muncă mai bun.

În scopul îndeplinirii obiectivelor Lisabona privind locurile de muncă mai multe şi mai bune, sunt necesare noi forme de flexibilitate şi securitate pentru indivizi şi companii atât în ţările membre cât şi la nivelul Uniunii. La nivel de individ creşte mai degrabă nevoia de securitate a ocuparii decât de securitate a locului de muncă, în condiţiile în care tot mai puţini au acelaşi loc de muncă pe toată durata vieţii. Companiile, în special IMM-urile, au nevoie să fie capabile să-şi adapteze forţa de muncă la schimbările datorate condiţiilor economice. Ele trebuie să fie capabile să îşi recruteze personal cu abilităţi mai bune, care va fi mai productiv şi adaptabil conducând la o competitivitate şi inovare mai mare.

Răspunsul pieţei muncii la aceste noi provocări induse de procesul de globalizare, de dezvoltările tehnologice actuale este cuprins într-un termen relativ nou: flexisecuritate (“flexisecurity”). Conceptul politic, prin care Uniunea Europeană propune să adapteze piaţa europeană a muncii la noile provocări, a fost preluat din limba engleză, rezultând din combinarea altor doi termeni ce reflectă nevoi fundamentale pe piaţa forţei de muncă, respectiv flexibilitatea şi securitatea.

Preview document

Strategii de Flexisecuritate - Pagina 1
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 2
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 3
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 4
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 5
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 6
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 7
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 8
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 9
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 10
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 11
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 12
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 13
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 14
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 15
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 16
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 17
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 18
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 19
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 20
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 21
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 22
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 23
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 24
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 25
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 26
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 27
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 28
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 29
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 30
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 31
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 32
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 33
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 34
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 35
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 36
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 37
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 38
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 39
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 40
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 41
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 42
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 43
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 44
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 45
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 46
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 47
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 48
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 49
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 50
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 51
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 52
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 53
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 54
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 55
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 56
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 57
Strategii de Flexisecuritate - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • primele 4 pagini.docx
  • Strategii de Flexisecuritate.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Ocuparea Resurselor de Munca în România

uparea resurselor de muncă în economia României 3 INTRODUCERE Lucrarea de faţă, prin conţinutul său este dedicată analizei fenomenelor şi...

Teoria și Jurisprudența Europeană în Materia Egalității de Șanse și Tratament

1. Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte şi să analizeze legislaţia europeană în privinţa egalităţii de şanse şi tratament. Vom...

Decalajele economice la nivelul pieței muncii România - Uniunea Europeană

INTRODUCERE Tema lucrării mele de licentă se intitulează „Decalaje economice la nivelul pieţei muncii România – Uniunea Europeană şi este...

Egalitate și Nediscriminate în Dreptul Uniunii Europene

CAPITOLUL I REGLEMENTAREA PRINCIPIILOR NEDISCRIMINARII SI EGALITATII DE SANSE IN U.E. Sectiunea 1. Directivele in materia egalitatii si...

Politica Ocupării

Capitolul 1 Politicile şi ocuparea forţei de muncă 1.1 Concepte teoretice privind piaţa muncii şi politicile de ocupare 1.1.1 Forţa de muncă...

Management strategic al resurselor umane

Economia muncii este o ramură aplicativă a științei economice care vizează utilizarea celei mai importante resurse a unei organizații: resursa...

Ai nevoie de altceva?