Suveranitatea și UE

Licență
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 72 în total
Cuvinte : 27030
Mărime: 105.49KB (arhivat)
Cost: 10 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vasile Stan

Extras din document

INTRODUCERE

Uniunea Europeană reprezintă un proiect de integrare europeană iniţiat în 1993, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului semnat la Maastricht (Olanda) în 1992 ( Tratatul de instituire a Uniunii Europene) de mai multe state occidentale, cu scopul de a întări legăturile economice, sociale şi politice dintre statele participante pentru a realiza o uniune din ce în ce mai strânsă între popoarele europene.

Fondată pe principiul libertăţii, democraţiei, drepturilor omului, libertăţilor fundamentale şi statului de drept, precum şi respectând identitatea naţională a statelor membre, Uniunea Europeană îşi propune să ofere cetăţenilor săi un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie fără frontiere interne, unde să funcţioneze o piaţă liberă care să permită în acelaşi timp un grad ridicat de protecţie socială şi a mediului înconjurător.

Suveranitatea este un concept evolutiv, adaptat realităţilor politico-juridice pe care le desemnează. Ea suferă profunde mutaţii în contextul integrării europene, fără a-şi pierde însă rolul.

De aproape patru secole suveranitatea este considerată atributul esenţial al statului şi în general este definită ca dreptul statului de a decide liber în treburile sale interne şi externe.

Trebuie să conştientizăm faptul că edificarea comunitară europeană a pus, de la bun început, problema delegării de către statele membre către Comunităţile Europene a unei părţi din suveranitatea naţională. Această construcţie a avut la origine chiar de la început un concept supranaţional.

Pe plan internaţional, suveranitatea nu poate fi absolută. Dreptul internaţional reprezintă un sistem de obligaţiuni, prin intermediul cărora statele acceptă restrângerea libertăţii lor de acţiune şi, în ultimă instanţă, propria autonomie politică internă. Dacă dimensiunile juridice ale suveranităţii sunt relativ determinate, aspectele politice ale acesteia sunt mai puţin definite. În realitate, conceptul de suveranitate afirmă o egalitate juridică şi o independenţă politică a statelor mai mult sau mai puţin formală şi fictivă. Şi aceasta cu atât mai mult cu cît respectarea normelor dreptului internaţional este benevolă, iar violarea normelor acestuia rareori este sancţionată.

Unicitatea construcţiei europene se reflectă în primul rând în arhitectura instituţională. Statele acceptă să delege o parte din puterile lor suverane unor instituţii comune create prin tratatele fondatoare, cu modificările succesive, instituţii al căror scop este să asigure o participare democratică a Statelor Membre la luarea de decizii.

Uniunea Europeană nu are şi nu va avea o suveranitate proprie; nu dispune de competenţa competenţelor ce poate fi considerată ca făcând parte din esenţa suveranităţii. Competenţele sale îi sunt acordate în mod suveran de către statele membre deşi a fost creată o cetăţenie europeană - concept strâns legat de cel de suveranitate - aceasta coexistă cu cea naţională pe care nu o va înlătura.

CAPITOLUL I

UNIUNEA EUROPEANĂ

I.1. „Ideea europeană“ şi contextul istoric

Europa comunitară nu este doar un spaţiu geografic şi economic, Europa este o regiune a lumii în care rădăcinile istorice merg în profunzime. Europa, comunitatea culturilor, a lăsat în istorie urmele voinţei sale unificatoare şi, în mod special în acest secol, dorinţa sa permanentă de a o face efectivă.

Integrarea europeană nu a fost deci o idee originală, spontană specifică secolului al XX, ci una dintre minunatele utopii ale gândirii europene, aşa cum o demonstrează multiplele proiecte ce s-au succedat de-a lungul istoriei.

O explicaţie a obsedantei idei de unificare o poate da existenţa unei comunităţi de culturi, continentul european fiind cel ce a generat :

- cele mai importante mişcări artistice şi literare;

- o gândire politică omogenă;

- rădăcini juridice, tradiţie umanistă şi credinţe religioase comune.

Preocupări în vederea realizării unor structuri, care să permită o strânsă colaborare între statele europene au existat încă de la primul război mondial. În acea perioadă, însă, definirea unei Europe unite era prematură. A fost nevoie ca europenii să treacă prin experienţele dureroase ale războiului pentru a se gândi să realizeze o unitate, pe cale paşnică.

De regulă, în presa scrisă şi în general în mass-media se citează în legătură cu originile Comunităţii Europene acte politice datând din perioada postbelică, iar ca părinţi fondatori, Robert Schuman şi Jean Monet.

Un cercetător istoric cu autoritatea lui Truyol y Serra situează geneza europenismului în Evul Mediu, iar abatele Saint-Pierre susţine că în această epocă a fost redactat „ Proiectul de Tratat pentru a face ca pacea să fie permanentă între suveranii creştini”, în care se propunea crearea unei federaţii având drept instituţii un Senat, un Secretariat Permanent şi o Armată Confederală.

Ulterior, Saint - Simon pleda pentru „ unirea popoarelor Europei într-un singur corp politic, conservându-şi fiecare independenţa sa naţională ”, iar Victor Hugo profetiza : „Va veni o zi când naţiunile europene, fără să-şi piardă specificitatea şi glorioasa lor individualitate, se vor uni într-o unitate superioară, constituind fraternitatea europeană ”.

Preview document

Suveranitatea și UE - Pagina 1
Suveranitatea și UE - Pagina 2
Suveranitatea și UE - Pagina 3
Suveranitatea și UE - Pagina 4
Suveranitatea și UE - Pagina 5
Suveranitatea și UE - Pagina 6
Suveranitatea și UE - Pagina 7
Suveranitatea și UE - Pagina 8
Suveranitatea și UE - Pagina 9
Suveranitatea și UE - Pagina 10
Suveranitatea și UE - Pagina 11
Suveranitatea și UE - Pagina 12
Suveranitatea și UE - Pagina 13
Suveranitatea și UE - Pagina 14
Suveranitatea și UE - Pagina 15
Suveranitatea și UE - Pagina 16
Suveranitatea și UE - Pagina 17
Suveranitatea și UE - Pagina 18
Suveranitatea și UE - Pagina 19
Suveranitatea și UE - Pagina 20
Suveranitatea și UE - Pagina 21
Suveranitatea și UE - Pagina 22
Suveranitatea și UE - Pagina 23
Suveranitatea și UE - Pagina 24
Suveranitatea și UE - Pagina 25
Suveranitatea și UE - Pagina 26
Suveranitatea și UE - Pagina 27
Suveranitatea și UE - Pagina 28
Suveranitatea și UE - Pagina 29
Suveranitatea și UE - Pagina 30
Suveranitatea și UE - Pagina 31
Suveranitatea și UE - Pagina 32
Suveranitatea și UE - Pagina 33
Suveranitatea și UE - Pagina 34
Suveranitatea și UE - Pagina 35
Suveranitatea și UE - Pagina 36
Suveranitatea și UE - Pagina 37
Suveranitatea și UE - Pagina 38
Suveranitatea și UE - Pagina 39
Suveranitatea și UE - Pagina 40
Suveranitatea și UE - Pagina 41
Suveranitatea și UE - Pagina 42
Suveranitatea și UE - Pagina 43
Suveranitatea și UE - Pagina 44
Suveranitatea și UE - Pagina 45
Suveranitatea și UE - Pagina 46
Suveranitatea și UE - Pagina 47
Suveranitatea și UE - Pagina 48
Suveranitatea și UE - Pagina 49
Suveranitatea și UE - Pagina 50
Suveranitatea și UE - Pagina 51
Suveranitatea și UE - Pagina 52
Suveranitatea și UE - Pagina 53
Suveranitatea și UE - Pagina 54
Suveranitatea și UE - Pagina 55
Suveranitatea și UE - Pagina 56
Suveranitatea și UE - Pagina 57
Suveranitatea și UE - Pagina 58
Suveranitatea și UE - Pagina 59
Suveranitatea și UE - Pagina 60
Suveranitatea și UE - Pagina 61
Suveranitatea și UE - Pagina 62
Suveranitatea și UE - Pagina 63
Suveranitatea și UE - Pagina 64
Suveranitatea și UE - Pagina 65
Suveranitatea și UE - Pagina 66
Suveranitatea și UE - Pagina 67
Suveranitatea și UE - Pagina 68
Suveranitatea și UE - Pagina 69
Suveranitatea și UE - Pagina 70
Suveranitatea și UE - Pagina 71
Suveranitatea și UE - Pagina 72

Conținut arhivă zip

  • Suveranitatea si UE.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Problematica maritimă, în general, şi cea a dreptului mării, în special, au generat una dintre cele mai ample şi mai...

Drept internațional public - suveranitatea

Dezvoltarea ideii de suveranitate Evoluţia dreptului internaţional are la bază un set de principii şi reglementari ce s-au dezvoltat concomitent...

Organizarea și Funcționarea Fondurilor Suverane de Investiții

CAPITOLUL I - ORGANIZAREA FONDURILOR SUVERANE DE INVESTIŢII 1.1. FONDURILE SUVERANE DE INVESTIŢII Fondurile suverane de investiţii sunt...

Curtea de Justiție a Uniunii Europene în raport cu suveranitatea și independența statelor membre

1.1. Curtea de Justiție a Uniunii Europene - instanță supranațională Timp de secole, în cazul conflictelor interstatale, conform principiului jus...

O Abordare Europeană Comună în Domeniul Fondurilor Suverane de Investiții

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ŞI SOCIAL ŞI COMITETUL REGIUNILOR O abordare europeană comună în...

Rolul fondurilor suverane de investiții în criza financiară recentă

Capitolul 1. ORGANIZAREA FONDURILOR SUVERANE DE INVESTIȚII 1.1. Definirea fondurilor suverane de investiții De cele mai multe ori, fondurile...

Fondurile Suverane de Investiții

Capitolul 1. ORGANIZAREA FONDURILOR SUVERANE DE INVESTIŢII 1.1. Definirea fondurilor suverane de investiţii În general, fondurile suverane de...

Organizarea și funcționarea fondurilor suverane de investiții

Capitolul 1 Fondurile suverane de investitii - noţiuni conceptuale 1.1 Contextul apariţiei şi dezvoltării fondurilor suverane de investiţii...

Ai nevoie de altceva?