Bărbatul și berea - Ziua bărbatului

Licență
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 87 în total
Cuvinte : 32020
Mărime: 1.34MB (arhivat)
Publicat de: Rafila Sandor
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector Univ. Prof. DELIA BALABAN, Asist. Doctorand VERONICA ILIEŞ
Universitatea Babeş Bolyai, Cluj-Napoca Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării Secţia Comunicare şi Relaţii Publice

Cuprins

  1. Introducere pagina 5
  2. Capitolul1- Comunicarea - aspecte teoretice pagina 8
  3. Definiţii,Forme, Modele pagina 9
  4. Comunicarea verbală şi limbajul pagina 13
  5. Capitolul 2- Mesajul publicitar şi creativitatea pagina 18
  6. Mesajul publicitar pagina 19
  7. Modalităţi de formare a mesajului pagina 20
  8. Capitolul 3- Creativitatea şi echipa de creaţie pagina 26
  9. Creativitatea pagina 27
  10. Echipa de creaţie pagina 31
  11. Instrumente folosite pagina 35
  12. Studiu de caz – Ziua Bărbatului pagina 37
  13. Scurtă prezentare. Context pagina 38
  14. Direcţii urmate de brandurile de bere pagina 39
  15. Mesajul publicitar în reclamele la bere. pagina 41
  16. Campania „Ziua Bărbatului” pagina 51
  17. Context
  18. Evenimentul în sine (print, ads, spoturi, campania online)
  19. Mesajul folosit
  20. Urmări, rezultate, efecte
  21. Păreri şi critici ale specialiştilor
  22. Campania online
  23. Analiza interviurilor proprii pagina 60
  24. Interviu Carmen Hiticaş – Account Media One (Freelance Copywriter)
  25. Interviu Alexandru Sava – (Freelance Photographer)
  26. Interviu Tudor Matei – (Art Director iLeo Interactive)
  27. Concluzii pagina 66
  28. Bibliografie
  29. Anexe

Extras din licență

INTRODUCERE

Prezentare generală

Lucrarea de faţă cuprinde două părţi: una teoretică, ce tratează aspectele limbajului publicitar şi rolul esenţial al acestuia şi una practică, axată pe tipologia bărbatului în publicitate, precum şi a diferitelor mesaje care îl ţintesc explicit.

Prima parte a lucrării cuprinde trei capitole care tratează, într-o ordine logică, aspecte teoretice ale comunicării (definiţii, forme şi modele ale comunicării, aspecte ale comunicării verbale şi ale limbajului), aceste aspecte trebuie tratate deoarece este importantă precizarea faptului că mesajul, întreaga construcţie a acestuia, începe de la zero. Începem de unde începe şi comunicarea, cu ţinta. Mai apoi vom aborda aspecte ale discursului publicitar şi creativitatea mesajului (strategia şi integrarea acestuia) şi un capitol destinat exclusiv copywritingului, ca artă de a scrie texte, şi metodelor de generare a ideilor creative. Vom analiza modalităţile în care mesajele create pentru reclamele la bere, într-un anume mod încât să stabilească o legătură cu publicul ţintă. De ce este important copywritingul în ceea ce priveşte spoturile şi ad-urile? După o idee creativă bună, fie că e generată de copy, de art sau de designer, se realizează un spot, fie genial, fie şters. Ce prezintă lucrarea aceasta în mod special sunt mesajele publicitare adresate bărbaţilor.

Partea a doua a lucrării, partea practică, este reprezentată de axarea în mod special pe spoturi şi pe print-uri în care se folosesc mesajele dedicate exclusiv acestui tip de public ţintă. Mai departe, ca un studiu de caz, ne vom axa pe Ziua Bărbatului, eveniment/campanie derulată de OBR (Organizaţia Bărbaţilor din România în parteneriat cu Bergenbier). Ce dorim să dezvoltăm din acest studiu de caz este faptul că publicitatea are un impact major asupra acestui public ţintă, pe care îl vom segmenta, la rândul său, în mai multe sub-target-uri, în funcţie de plasarea pe piaţă a produselor alcoolice care li se adresează.

Subiectul acesta este unul foarte actual. Minusurile acestui studiu vor fi subliniate pe parcurs, din cauza zidurilor pe care le vom întâlni în găsirea de date relevante. De precizat este faptul că tema aleasă va atinge toate, dacă nu majoritatea campaniilor adresate bărbaţilor, urmărind explicarea pe parcurs a tipului de bărbat pe care noi am ales să îl denumim astfel. Un alt motiv pentru care am ales această temă este dat de schimbările care au avut loc în ultima vreme în rândul campaniilor la bere. Multe companii au ales câte un rebranding sau un refresh de brand, o repoziţionare pe piaţă sau pur şi simplu o „maturizare” a brandului. Comunicarea în acest sens, cu cumpărătorii, este extrem de interesant de urmărit. Modalităţile în care publicitarii aleg să schimbe atitudini sau să genereze comportamente bărbăteşti 100% sunt la nivelul occidental. Campaniile de acest gen au crescut faţă de anii trecuţi, când berea era un mod de a-ţi petrece timpul liber. Mărcile au început să devină de nişă, agenţiile din România au crescut şi ele, au învăţat din greşeli, iar noi dorim să urmărim cum s-au maturizat şi exact la ce nivel au ajuns.

Să fii creativ şi să fii curios nu este de ajuns. Trebuie să ştii cum să alegi cuvintele în aşa fel încât să îţi determini cititorul să ia o decizie: a acţiona, sau nu, oricum materializată într-o reacţie comportamentală. Trebuie să ştii cum să indeplineşti visele şi valorile targetului, prin lucruri şi idei simple şi umane. Modul în care scrii, limbajul folosit, acestea sunt instrumente puternice, pe care, dacă ştii să le foloseşti „la capacitate maximă”, ai toate şansele de succes. Şi să vinzi. Această mentalitate de creativ determină axarea lucrării noastre pe această temă. Din curiozitate, din faptul că dorim, concret, să aflăm ce anume din mentalitatea unui creativ de agenţie determină o reclamă genială şi dacă, într-adevăr, ipotezele noastre sunt verificabile sau nu.

Ipoteze

Lucrarea va fi axată pe limbajul verbal al comunicării publicitare şi pe reclamele scrise (machete de presă sau print ad-uri), urmărind două ipoteze majore:

1. Principala ipoteză este că publicitatea influenţează acest eveniment în sensul că parteneriatul cu Bergenbier a fost anulat. De precizat este că Bergenbier a suferit un refresh al mărcii, care practic i-a modificat şi target-ul iniţial. Lipsa unui parteneriat a ONG-ului OBR cu un nume mare, va duce la o scădere a notorietăţii acestei campanii – Ziua Bărbatului – în 2009.

2. Cea de-a doua ipoteză majoră este aceea că publicul a fost foarte receptiv la campania care i-a fost adresată, pe scurt, obiectivele acestei campanii au fost îndeplinite. Acest de-al doilea obiectiv poate fi puţin mai greu de validat din cauza lipsei de acces la acest tip de surse. În primul rând, date relevante pentru aceste campanii se găsesc la nivel intern în cadrul agenţiilor de publicitate, de aceea acesta este un dezavantaj al lucrării de faţă. Dar precizăm că se încearcă punctarea acestor ipoteze majore de la care studiul acesta porneşte.

Metodologie

Dorim să analizăm acest segment de piaţă prin prisma unor analize pe baza reclamelor şi a campaniilor efective derulate în ultimii ani, care ţinteau acest public. Analiza de date şi de documente va fi folosită în cadrul acestei lucrări pentru a analiza în special tipurile diferite de campanii concepute pentru publicurile ţintă ale diferitelor mărci de bere din ţară, precum şi o scurtă paralelă cu ceea ce înseamnă acest tip de publicitate înafara ţării şi modalităţile de atingere a obiectivelor din alte ţări. Vom recurge şi la un număr de interviuri luate unor oameni din industrie, pe baza cărora urmărim să surprindem trucurile folosite, modalităţile de promovare care accentuază succesul acestor campanii, dorim să simţim pulsul din agenţie în ceea ce priveşte o campanie de acest gen, la bere şi ce însemnă exact o campanie de acest gen. Astfel urmărim să validăm (sau nu), cea de-a doua ipoteză a noastră de la care porneşte această lucrare.

Preview document

Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 1
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 2
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 3
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 4
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 5
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 6
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 7
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 8
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 9
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 10
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 11
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 12
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 13
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 14
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 15
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 16
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 17
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 18
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 19
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 20
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 21
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 22
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 23
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 24
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 25
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 26
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 27
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 28
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 29
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 30
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 31
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 32
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 33
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 34
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 35
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 36
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 37
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 38
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 39
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 40
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 41
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 42
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 43
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 44
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 45
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 46
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 47
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 48
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 49
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 50
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 51
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 52
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 53
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 54
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 55
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 56
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 57
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 58
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 59
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 60
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 61
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 62
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 63
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 64
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 65
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 66
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 67
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 68
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 69
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 70
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 71
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 72
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 73
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 74
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 75
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 76
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 77
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 78
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 79
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 80
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 81
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 82
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 83
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 84
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 85
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 86
Bărbatul și berea - Ziua bărbatului - Pagina 87

Conținut arhivă zip

  • Barbatul si Berea - Ziua Barbatului.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Master Relatii Publice An 1 Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte...

Comunicare noțiuni generale și interpersonală

Definirea comunicării COMUNICAREA: reprezintă un proces de transmitere de informații (fapte, idei, impresii) necesita cel puțin doi poli...

Cursuri MIA 1-9

Curs 1 Când avem de-a face cu afacerile internaționale? - cumpărăm un produs realizat de către o companie din străinătate, importat pe piața...

Anti Fumat

1 . Introducere Tutunul este original din Mexic, unde în secolul al VI – lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau...

Dimensiunea socială a publicității

In societatea de astazi se poate remarca prezenta tot mai pregnanta a publicitatii. Strans legata de comunicarea de masa, aceasta isi trage...

Te-ar putea interesa și

Piața mărfurilor alimentare - studiu de caz bere

Introducere Descoperită cu mii de ani în urmă, berea a devenit în ziuă de astăzi un aliment foarte des consumat pentru gustul său plăcut şi...

Proiect - Marketing Viral

INTRODUCERE Într-o societate în continuă devoltare, mişcare, schimbare o constantă reevaluare a mecanismelor sale de fundamentare şi existenţă...

Cercetări de marketing Bergenbier SA

Problema de decizie a) Contextul decizional Firma Bergenbier S.A. intenţionează să lanseze un nou produs pe piaţă –Bergenbier Brun. În acest sens...

Caiet de practică - marketing la Bergenbier

I. SCURT ISTORIC AL ORGANIZAIEI. MISIUNEA SI OBIECTUL DE ACTIVITATE. OBIECTIBELE PRINCIPALE. 1.1 Istoricul companiei Totul a inceput in anul...

Analiză comparativă Bergenbier și Timișoreana

PARTEA I: ELEMENTE DEFINITORII ALE PIETEI BERII 1.CARACTERIZARE GENERALA Capacitatea pietei Piaţa românească a berii este relativ bogată în...

Tehnici promoționale - studiu de caz Timișoreana vs Bergenbier

PARTEA I:Elemente definitorii ale pietei berii 1.CARACRERIZAREA GENERALA Capacitate si structura Piata berii din Romania este una matura, avand...

Studiu de marketing vizând lansarea pe piața internă a României a berii Bergenbier Black

1. Prezentarea ofertantului 1.1. Scurt istoric, traditie, experienta, reputatie Istoria Bergenbier începe în 1994, la Blaj, odată cu preluarea de...

Piața berii din România - Ursus și Bergenbier

1.1 Capacitatea pietei În ultimii 15 ani industria berii a avut o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte calitatea, diversitatea mărcilor şi...

Ai nevoie de altceva?