Publicitate online. identitate și eficiență

Licență
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 22841
Mărime: 758.58KB (arhivat)
Publicat de: Alin Adam
Puncte necesare: 12
Universitatea de Vest din Timişoara Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării Specializarea: Comunicare şi relaţii publice

Cuprins

  1. Argument 5
  2. Capitolul I. Concept. Instrument. Realizare
  3. 1.1. Publicitatea în mediul online 10
  4. 1.2. Modele de publicitate online 20
  5. 1.2.1 Publicitatea prin bannere 13
  6. 1.2.2 Interstițialele 14
  7. 1.2.3 Publicitatea „îndrăzneață" 14
  8. 1.2.4 Publicitatea „plutitoare" 14
  9. 1.2.5 Scrolling ads 15
  10. 1.2.6 Legăturile text 15
  11. 1.2.7 Advertorialele 15
  12. 1.2.8 Legături sponsorizate 16
  13. 1.2.9 Microsite-ul 16
  14. 1.2.10 Background ad 16
  15. 1.2.11 Publicitate pe bază de cuvinte (keyword ad) 16
  16. 1.2.12 Filmele publicitare 16
  17. 1.2.13„Companionii ecran" (screenmates) 17
  18. 1.2.14 Site-ul web 18
  19. 1.2.15 Publicitatea prin e-mail 19
  20. 1.2.16 E-mail-ul gratuit 20
  21. 1.3 Planificarea unei campanii online 24
  22. Capitolul II. Elemente de eficienţă online
  23. 2.1 Publicitatea tradițională(offline) versus publicitatea online 31
  24. 2.1.1 Spațiul 25
  25. 2.1.2 Timpul 26
  26. 2.1.3 Crearea imaginii 27
  27. 2.1.4 Direcția comunicării 27
  28. 2.1.5 Interactivitatea 28
  29. 2.1.6 Îndemnul la acțiune 28
  30. 2.1.7 Acoperirea 28
  31. 2.1.8 Selectivitatea 29
  32. 2.1.9 Publicul 29
  33. 2.2 Avantajele publicitatii online 33
  34. 2.2.1 Targetarea 31
  35. 2.2.2 Monitorizarea 31
  36. 2.2.3 Afișarea publicității și schimbarea acesteia 31
  37. 2.2.4 Interactivitatea 31
  38. 2.2.5 Avatajele consumatorului 33
  39. 2.3 Eficienţa online 36
  40. 2.3.1 Eficiența campaniilor online 34
  41. 2.3.2 Indicatori de eficiență online 36
  42. Capitolul III: studiul de caz: campania de promovare a mărcii Cuculand,www.cuculand.ro 50
  43. Concluzii 53
  44. Bibliografie 55
  45. Capitolul IV: Resurse
  46. Dicţionar 58
  47. Anexe 70

Extras din licență

ARGUMENT

„Toată lumea a crezut că este necesar să fie cheltuite milione pentru a fi construit un

brand. În prezent, avem dovada că succesul Internetului vine ca rezultat al eliberării şi

punerii în practică a ideilor. Nu vorbim de reclamele de la televizor, vorbim de ideile

transmise cu ajutorul mouse-ului.”

Seth Godin

În contextul dinamicii proceselor tehnologice și a unei realități care face tot mai evidentă ideea conform căreia totul este o marfă care trebuie vandută, își face remarcată prezența publicitatea online.

Publicitatea online este o ramură a marelui domeniu numit publicitate, un domeniu nou, teoretizat până la ora actuală de câțiva autori, motiv pentru care am hotărât să abordez acest subiect în cadrul lucrării de licență, nu doar pe motiv că nu este un subiect foarte discutat și aborbat în lucrări de specialitate, cât ineditul acestui domeniu și descoperirea unui fenomen actual extrem de bine apreciat în rândul publicitarilor.

Publicitatea online utilizează drept mijloc de comunicare Internetul, un instrument care îi oferă avantaje precum interactivitate, monitorizare, targetare, afișare continuă, comunicare și feed-back în timp real, de aceea publicitatea online tinde să se află în topul preferințelor publisherilor atunci când vine vorba despre promovarea mărcii sau a produselor.

Publicitatea online reprezintă obiectul cercetării cuprinse în această lucrare, cercetare desfășurată pe două coordonate majore ale acesteia:identitatea și eficiența sa.

Punctul de plecare al tezei noastre este următorul: este mediul online corespunzător cerințelor și nevoilor de afirmare și eficientizare a publicității considerată preocupare de sinestătătoare?Cât de eficient este acest model de publicitate?Cum putem demonstra eficiența publicității online?Ce aduce nou această „new media”?

Teza: Impactul publicității online asupra acțiunilor de promovare a mărcii/brand-ului sau a produselor companiilor, asupra civilizației printr-o proiectare interactivă a informației, oamenii recurgând foarte des la Internet în căutare de informații, divertisment și cumpărături online, dar și asupra publicității tradiționale care pierde teren în fața ofertei deloc de neglijat prezentate de publicitatea online.

Lucrarea de față își propune să definească publicitatea online, să o caracterizeze prin prisma mediului în care se desfășoară dar și a instrumentelor sau modelelor de promovare și să prezinte etapele conceperii unei campanii desfășurate exclusiv în mediul online. Aceste elemente teoretice se regăsec detaliate în primul capitol al lucrării noastre, „Concept, instrumente și realizare”. În redactarea primului capitol am folosit, cu precadere, ca sursă bibliografică, cartea autorilor Iulian Vegeș-Ruff și Bogdan Grigore, „Relaţiile publice şi publicitatea online”, Iași, Editura Polirom, 2003, dar și informații colectate din interviuri acordate de specialiști în domeniu și manageri, directori executivi ai unor agenții de publicitate online, la fel și informații de pe site-ul www.IAB.net/www.iab.ro, site-ul oficial al publicității online dacă luăm în considerare faptul că IAB(Internet Advertising Bureau) este o asociație profesională, fără scop lucrativ, neguvernamentală, apolitică și autonomă care își propune să protejeze și să promoveze interesele profesionale și investițiile realizate pe piața de publicitate online, să elaboreze standarde ale industriei și să creeze cadrul pentru autoreglementare.

Al doilea capitol se axează pe demonstrarea teoretică a eficienței publicității online, motiv pentru care are ca titlu „Elemente de eficiență”. În acest al doilea capitol trec în revistă avantajele publicității online, ce aduce nou aceasta și motivele pentru care publicitatea online trebuie luată în considerare de către publicitari, apoi, fac o scurtă analiză comparativă a publicității online cu cea offline (tradițională), pentru ca mai apoi să vorbesc despre eficiența online, indicatori de eficiență și modalitățile de măsurare ale acesteia. Sursa bibliografică folosită în redactarea celui de-al doilea capitol este cartea autorilor Iulian Vegeș-Ruff și Bogdan Grigore, „Relaţiile publice şi publicitatea online”, Iași, Editura Polirom, 2003 și Janoschka Anja, „Web advertising: new forms of communication on the Internet”, Amsterdam, Philadelphia, Editura John Benjamins, 2004.

Studiul de caz își propune prin analiza unei campanii desfășurate online, campania de promovare a mărcii și produselor(Ice Tea) Cuculand, să verifice validitatea cuprinsului teoretic dar și pretentia de eficiență a publicității online. Informațiile cu privire la campanie au fost colectate de pe site-ul www.cuculand.ro și www.brandient.com.

Prin intermediul acestei lucrări doresc să subliniez faptul că publicitatea online este alternativa eficientă la care pot recurge publicitarii în promovarea produselor sau a serviciilor și în conturarea unui brand.

Capitolul I. Concept. Instrumente. Realizare

1.1 Publicitatea în mediul online

Trăim într-o lume virtuală, ne perindăm într-un spațiu fără delimitări geografice și bariere culturale, unde timpul dictează progresul incredibil al omenirii. Apariția televiziunii în urmă cu 40 de ani sau a televiziunii prin cablu în urmă cu 15 ani a fost privită ca un boom al tehnologiei și a capacității creatoare a omului, însă apariția Internetului venea ca o amenințare pentru audientele tv, lucru care în realitate s-a și întâmplat, grație popularității Web-ului și a multitudinii de facilități pe care le oferea “noua media”. Ceea ce consider mult mai spectaculos este că Internetul nu este văzut doar ca un progres excepțional al tehnologiei, ci este perceput ca un mediu indispensabil de căutare a informației, un mediu de comunicare, de socializare, de divertisment și nu în ultimul rând un mediu în care iau naștere afaceri profitabile.

Cine ar fi zis că Internetul de la simpla sa funcționalitate, aceea de a transmite informații și date între persoane și instituții urma să devină: „o nouă modalitate de prelucrare, prezentare şi comunicare a informaţiei ce permite implementarea unor noi modele şi concepte până acum de neimaginat: de la un alt mod de a parcurge informaţia scrisă utilizînd referinţe încrucişate generate de hyperlinks, la prezentări multimedia ce includ text, imagini, animaţii şi sunete în aceeaşi entitate; de la anchete sociale şi statistici în timp real generate simultan cu schimbarea datelor de intrare, de la prezentarea informaţiei la adaptarea ei la utilizatori.”

Apariția Internetului a determinat transformări esențiale în publicitate. Rețeaua Internet, ca mijloc de comunicare universal, cu servicii de poștă electronică, transmisii de date (sunet, imagini statice și în miscare), concentrează toate caracteristicile mediilor tradiționale, de aceea, ea a fost rapid adoptată ca suport publicitar.

Internetul a fost văzut de publicitari ca o piață cu reale oportunități de reușită, ca spre surprinderea lor să afle că acesta funcționează, în acest caz, ca o „mașinărie de făcut bani”.

În aceste condiții s-au pus bazele unei noi ramuri a publicității, publicitatea online (webvertising-eng ).

O definiție unanim acceptată a publicității online nu a fost conturată până acum.În cele ce urmează voi utiliza definiția avansată de autorii Iulian Vegheș Ruff și Bogdan Grigore, deoarece este cea mai cuprinzătoare și concludentă.

Pulicitatea online este acel tip de publicitate afișată pe Internet, având scopuri similare publicității tradiționale, însă mijloace și metode de exprimare, comunicare și interacțiune cu publicul-țintă specifice mediului electronic. Acest specific se manifestă în principal prin interacțiune directă, comunicare și feedback în timp real și targetare restransă până la nivel de individ.

Preview document

Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 1
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 2
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 3
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 4
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 5
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 6
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 7
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 8
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 9
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 10
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 11
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 12
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 13
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 14
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 15
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 16
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 17
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 18
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 19
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 20
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 21
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 22
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 23
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 24
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 25
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 26
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 27
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 28
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 29
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 30
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 31
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 32
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 33
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 34
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 35
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 36
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 37
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 38
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 39
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 40
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 41
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 42
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 43
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 44
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 45
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 46
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 47
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 48
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 49
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 50
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 51
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 52
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 53
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 54
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 55
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 56
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 57
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 58
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 59
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 60
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 61
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 62
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 63
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 64
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 65
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 66
Publicitate online. identitate și eficiență - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Publicitate Online. Identitate si Eficienta.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de comunicare în vânzări

INTRODUCERE Comunicarea reprezintă unul dintre cele mai dificile aspecte ale muncii unui manager. Sursa majorităţii problemelor de comunicare o...

Faptul Divers

Argument Faptul divers înainte şi după 1989 este un gen de informaţie care a schimbat faţa mass-mediei româneşti, motiv datorită căruia m-am...

Aparatul argumentativ, instrument pentru organizarea textului

1. Introducere Epoca contemporană este caracterizată de evoluția tehnologiei și apariția unor inovații remarcabile. Datorită progresului...

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Master Relatii Publice An 1 Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte...

Anti Fumat

1 . Introducere Tutunul este original din Mexic, unde în secolul al VI – lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau...

Dimensiunea socială a publicității

In societatea de astazi se poate remarca prezenta tot mai pregnanta a publicitatii. Strans legata de comunicarea de masa, aceasta isi trage...

Te-ar putea interesa și

Marketingul Electronic

Ce este Internetul? Internetul este o retea mondiala de zeci de mii de computere de mare capacitate, conectate intern ele. Persoane particulare si...

Guvernarea Electronica și Implicațiile Sale în Instituțiile Administrației Publice din România

INTRODUCERE Administraţia publica reprezintă acea activitate care constă în principal în organizarea şi executarea prevederilor Constituţiei, a...

Avantajele publicității online în mixul de media. Campania virală Sprite

Introducere În condiţiile în care piaţa a devenit din ce în ce mai segmentată, companiile care doresc să pătrundă pe piaţă sau să lanseze un nou...

Implementarea E-Guvernării în Uniunea Europeană

CAP. I. UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI SOCIETATEA INFORMAŢIONALĂ I. 1. Societatea informaţională, egalitate şi dezvoltare Fiinţa umană este facută să...

Marketingul în Cadrul BCR

INTRODUCERE Importanţa activităţii de marketing este demonstrată în condiţiile în care, pe de-o parte concurenţa din sectorul financiar-bancar...

Analiză comparativă Orange și Vodafone

I. ANALIZA COMUNICĂRII DE MARKETING PENTRU MARCILE :ORANGE SI VODAFONE 1.Demersurile comunicationale ale marcii Orange in perioada 2006-2007 a....

Marketingul în Cadrul BCR

INTRODUCERE În condiţiile economiei contemporane, ale sporirii şi diversificării neîntrerupte a bunurilor şi serviciilor destinate satisfacerii...

Strategii de Fidelizare a Clienților cu Ajutorul Internetului

Deşi Internt-ul este un domeniu în care orcine poate intra fără cheltuieli prea mari, încâ nu este atât de accesibil cât şi-ar dori multe firme....

Ai nevoie de altceva?