Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj

Licență
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 33981
Mărime: 151.73KB (arhivat)
Publicat de: Rafila Sandor
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ Dr. Ioan Maxim Danciu , Asist. Univ. drd. Cristina Nistor
Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării Departamentul de Jurnalism

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul 1. Istoria radioului 7
  3. 1.1 Radioul din 1807 până în prezent 7
  4. 1.2 Evoluţia radioului comparativ cu alte canale media 1
  5. Capitolul 2. Clasificarea instituţiilor radio 4
  6. 2.1 Specificitatea jurnalismului radio 4
  7. 2.1 Aria de emisie şi modul de finanţare 8
  8. 2.2 Genuri jurnalistice radio 10
  9. 2.4 Tipologia emisiunilor radio 23
  10. Capitolul 3. Radioul public în România – posturile de radio public naţionale şi regionale 27
  11. 3.1 Istoric 27
  12. 3.2 Cadrul legislativ şi administrativ – organizare şi funcţionare 35
  13. 3.3 Aria de acoperire 44
  14. 3.4 Teme regionale 44
  15. 3.5 Funcţiile şi rolul unei emisiuni regionale 53
  16. Capitolul 4. Grila de programe la Radio Cluj 56
  17. Concluzii
  18. Anexe
  19. Bibliografie

Extras din licență

Introducere

Fie că îl considerăm una dintre cele mai puternice instituţii, fie pasiunea de o viaţă a unora, radioul este şi va rămâne, indiferent de evoluţia tehnologiei, unul din mijloacele esenţiale de comunicare în masă, la graniţa cu televiziunea şi presa scrisă. Lucrarea de faţă îşi propune să descrie radioul în primul rând din punct de vedere teoretic.

Premisa sau ipoteza pe care se bazează acestă lucrare este relevanţa radioului public regional în România. Fiind un serviciu public în slujba cetăţeanului şi ca parte a Societăţii Române de Radiodifuziune, radioul public regional îşi însuşeste obligaţia şi responsabilitatea de a respecta câteva reguli esenţiale pentru informarea, educarea şi divertismentul consumatorului de radio.

Am pornit în abordarea acestei teme de la o viziune de ansamblu, de la conceptele generale precum istoricul radioului internaţional şi apoi a celui românesc. Este imposibil să vorbim despre radio dacă nu îi cunoaştem rădăcinile istorice. Radioul aşa cum îl ştim noi astăzi reprezintă evoluţia complexă şi deosebit de interesantă a unor lungi etape de timp şi mai ales unor mari descoperiri. Aici trebuie să îl amintim pe Guglielmo Marconi, considerat şi “părintele radioului” care a realizat primul sistem de radiocomunicaţie, prin trasmiterea unui semnal la distantă făra a mai fi folosit firul. Aceasta a fost calea ce a deschis drumul evoluţiei radioului şi nu numai, iar o dată partea tehnică definitivată, acest canal mass-media se va bucura de posibilităţi infinite în a informa, educa şi în a oferi divertisment. Toate descoperirile în domeniul radiotehnicii au dus la apariţia televiziunii, care are posibilitatea să ofere pe lângă sunet şi imagine. Lumea în care trăim suferă de o abundenţă de informaţie, iar instituţia media care reuşete să aducă informaţia către consumatorul de media, într-un timp cât mai scurt şi cel mai eficient va fi cea câştigată. Fuziunea dintre internet, viitorul canal media după cele tradiţionale, şi radio este una binevenită şi vom discuta despre acest aspect în finalul primului capitol.

Diversitatea este unul din cuvintele cheie atunci când amintim de radioul din zilele noastre. Societatea zilelor noastre este un adevărat mozaic cultural. Astfel capitolul Clasificarea instituţiilor radio tratează unicitatea şi specificul radioului pornind de la principalele trăsături ale acestuia. În orice post de radio exista un flux informaţional continuu, mereu se aude ceva, informaţia ajunge rapid la ascultător, radioul fiind unul dintre cele mai rapid mediu de transmitere a informaţiei. Transmisiunile în direct fac din postul de radio unul operativ şi rapid. În televiziune este posibilă transmiterea unei informaţii care are numai text, citit de prezentator, dar un post de televiziune care se respect trebuie să prezinte şi imagine, iar până se obţine materialul filmat pe video, cu un montaj adecvat, se mai pierde ceva timp. Dintre toate mijloacele de presă, radioul rămâne cel mai rapid, fiind cel care anunţă primul. Radioul este un canal media mobil şi operativ datorită flexibilităţii programelor. Amintim într-unul din capitolele lucrării despre faptul că presa scrisă o dată cu apariţia unui eveniment important trebuie să mai printeze o ediţie pe când radioul îşi poate întrerupe programul în orice moment. Publicul poate recepţiona programele de radio la distanţe foarte mari. Costurile presei radiofonice sunt relativ mici, în comparaţie cu alte canale media.

Capitolul Aria de emisie şi modul de finanţare clasifică radiourile în funcţie de aceste două criterii. Acest capitol clasifică trăsăturile şi modul de funcţionare a posturilor internaţionale, naţionale, regionale şi locale. Resursele finaciare pentru orice canal media sunt importante, acestea fiind private şi în mare parte venituri din advertising, şi din banii publici în cadrul radioului public.

Geurile jurnalistice radio reprezintă cosmetizarea sau adaptarea genurilor jurnalistice la modulul de radio. Ştirea radio este caracterizată de exactitate, echilibru şi claritate. Desigur ştirea pentru radio este adaptată canalului pe care îl foloseşte şi anume auzului, fiind concepută în aşa manieră încât să fie percepută şi înţeleasă de ascultător cel mai bine. Echilibrul ştirii radio este dat de către prezentarea echidistantă a tuturor părţilor implicate într-un eveniment iar exactitatea acesteia reiese din prezentarea cât mai riguroasă a informaţiei. Relatarea reprezintă acel gen publicistic care se află la graniţa dintre ştire şi reportaj. Presupune prezenţa pe teren a jurnalistului şi realizarea unei documentări directe.

Lumea înconjurătoare este mereu surprinzătoare şi fascinantă – reportajele radio substituie atmosfere realizate prin imagini sau fraze scrise, vorbelor şi sunetelor. Există o întreagă serie de caracteristici ale reportajului radio pe care le vom trata pe îndelete la timpul potrivit. Interviul este genul ce constituie inima jurnalismului audio-vizual. Interviul radio este considerat în radio un gen jurnalistic fundamental, fiind prezent în majoritatea emisiunilor. Dialogul dintre jurnalist şi interlocutor reprezintă cel mai eficient mijloc de a obţine şi transmite o informaţie către public, mai ales în radio unde se lucrează cu cuvântul rostit. Ancheta şi comentariul sunt genuri jurnalistice adaptate la radio. Desigur pentru realizarea unui reportaj de investigaţie sau pentru un comentariu bine construit trebuie respectate câteva reguli esenţiale. În cele din urmă abordăm şi genurile jurnalistice ale dezbaterii şi talk-showlui. Dezbaterea este un tip de emisiune în care prezentatorul devine moderatorul unei discuţii cu unul sau mai mulţi invitaţi. Aceasta discuţie nu trebuie să fie sterilă, ci să capete aspectul unei dezbateri între moderator şi invitaţi şi chiar între invitaţi. Talk show-ul este o emisiune apropiată ca gen cu dezbaterea, în care, însă, intervin şi unele elemente de spectacol.

Tipologia emisiunilor radio aranjează ierarhic emisiunile radio în funcţie de mai multe criterii. Structura emisiunilor difuzate de un post de radio este dictată de câteva detalii, în funcţie de care fiecare post îşi alcătuieşte o grilă de programe sau un format radio. Fie că este o emisiune specializată sau fie că este una generalistă, aceste tipuri de programe radio trebuie cunoscute pentru a putea privi în ansamblu tipul radioului respectiv.

Preview document

Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 1
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 2
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 3
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 4
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 5
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 6
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 7
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 8
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 9
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 10
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 11
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 12
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 13
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 14
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 15
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 16
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 17
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 18
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 19
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 20
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 21
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 22
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 23
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 24
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 25
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 26
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 27
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 28
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 29
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 30
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 31
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 32
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 33
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 34
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 35
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 36
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 37
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 38
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 39
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 40
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 41
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 42
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 43
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 44
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 45
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 46
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 47
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 48
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 49
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 50
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 51
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 52
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 53
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 54
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 55
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 56
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 57
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 58
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 59
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 60
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 61
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 62
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 63
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 64
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 65
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 66
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 67
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 68
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 69
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 70
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 71
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 72
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 73
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 74
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 75
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 76
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 77
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 78
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 79
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 80
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 81
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 82
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 83
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 84
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 85
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 86
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 87
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 88
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 89
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 90
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 91
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 92
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 93
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 94
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 95
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 96
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 97
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 98
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 99
Radioul public regional în România - grilă de programe la Radio Cluj - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Radioul Public Regional in Romania - Grila de Programe la Radio Cluj.doc

Alții au mai descărcat și

Programele informaționale și de divertisment la posturile de radio din românia

Prezenta lucrare are ca scop evidențierea celor mai importante concepte care definesc această lume a radioului: informația și divertismentul,...

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Master Relatii Publice An 1 Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte...

Comunicare noțiuni generale și interpersonală

Definirea comunicării COMUNICAREA: reprezintă un proces de transmitere de informații (fapte, idei, impresii) necesita cel puțin doi poli...

Anti Fumat

1 . Introducere Tutunul este original din Mexic, unde în secolul al VI – lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau...

Dimensiunea socială a publicității

In societatea de astazi se poate remarca prezenta tot mai pregnanta a publicitatii. Strans legata de comunicarea de masa, aceasta isi trage...

Ai nevoie de altceva?