Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 77 în total
Cuvinte : 22436
Mărime: 438.25KB (arhivat)
Publicat de: Timea Barbu
Puncte necesare: 12
prezentata in cadrul Facultatii de Inginerie Manageriala.

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. CAPITOLUL I 4
  3. 1.1 Organizarea transportului feroviar de marfă 4
  4. 1.2 Avantajele transportului feroviar 6
  5. 1.3 Studiul actual privind transportul feroviar 7
  6. CAPITOLUL II 10
  7. 2.1 Tehnologia activităţii staţiei Bucureşti Sud 10
  8. 2.2 Elemente de bază ale tehnologiei de prelucrarea trenurilor de marfă
  9. în staţia Bucureşti Sud 11
  10. 2.3 Modelul grafic al proceselor tehnologice 11
  11. 2.4 Tehologia prelucrării vagoanelor la activitatea comercială 15
  12. 2.5 Elemente pentru circulaţia mărfurilor 17
  13. 2.6 Tarife de transport şi principii de construcţie tarifară 30
  14. 2.7 Termenul de executare a contractului de transport 32
  15. CAPITOLUL III 34
  16. 3.1 Costul şi siguranţa în exploatare 34
  17. CAPITOLUL IV 48
  18. 4.1 Încheierea contractului de transport. Documente de transport 48
  19. CAPITOLUL V 54
  20. 5.1 Managementul transportului feroviar de marfă 54
  21. 5.2 Marketing 56
  22. CAPITOLUL VI 59
  23. 6.1 Soluţii propuse pentru redresarea societăţii CFR Marfă SA 59
  24. 6.2 Măsuri ce pot fi luate în exploatarea pentru eficientizarea activităţii 62
  25. CAPITOLUL VII 65
  26. 7.1 Protecţia muncii. Siguranţa muncii 65
  27. 7.2 Măsuri de prevenire 66
  28. 7.3 Tipuri de instructaj 67
  29. CAPITOLUL VIII. Protecţia mediului. Impactul asupra mediului 68
  30. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 73
  31. BIBLIOGRAFIE 75

Extras din licență

INTRODUCERE

Unele din principalele ramuri ale economiei naţionale a unei ţări este reprezentată de transporturi. Transporturile sunt o prelungire a tuturor industriilor pînă la locurile de consum a bunurilor materiale.

Prin faptul că leagă într-o reţea unică toate judeţele ţării, transportul feroviar prezintă un rol important în viaţa economica, politică şi strategică a ţării.

Rolul important al transportului feroviar reiese din aceea că de buna funcţionare a sa depind aprovizionarea cu materii prime şi mateiale a tuturor unităţilor economice, satisfacerea operativă a populaţiei cu mărfuri de consum.

Rezultatul muncii productive, adică transportul în sine nu constitue o marfă noua, ci o prestaţie; prin transport marfa îşi păstrează toate proprietăţile ei chimice şi fizice, însă îşi sporeşte valoarea.

Productivitatea transpotului de marfă pe calea ferată se calculează în tone/km.

Circulaţia trenurilor care transportă mărfuri se efectuează fără întreruperi, în orice timp al anului, la orice oră, ceea ce impune o productivitate foarte riguroasă şi o perfectă coordonare a tuturor sectoarelor de activitate al transportului feroviar.

Calitatea producţiei de transport se caracterizează prin siguranţă, rapiditate, regularitate.

Siguranţa transporturilor pe calea ferată ocupă poziţia cea mai favorabilă pe care nu o poate contesta nici un alt mijloc de transport existent.

Calea Ferată constituie o mare industrie ce se întinde pe tot cuprinsul ţării, unită prin liniile de cale ferată, constituind o reţea feroviară unitară.

Reţeaua feroviară se împarte în magistrale, secţii de circulaţie şi distanţe de circulaţie.

În transportul pe calea ferată se folosesc tehnologii multiple, diferite în timp şi spaţiu, dar strâns coordonate între ele: tehnologia prelucrării vagoanelor în staţii, tehnologia întreţinerii şi echipării locomotivelor în depouri şi ateliere, tehnologia întreţinerii liniilor, vagoanele şi instalaţiilor de centralizare, telecomanda, tehnologia graficului de circulaţie.

Transportul feroviar se execută numai pe bază de contract de transport care se încheie şi se execută în conformitate cu prevederile legale în vigoare, a acordurilor şi convenţiilor internaţionale, precum şi a prevederilor Regulamentului de Transport pe Căile Ferate.

Transportul feroviar este un proces în permanentă dezvoltare, în primul rînd datorită avantajelor tehnico-economice pe care le oferă în comparaţie cu celalalte moduri de transport. Pentru anumite condiţii geoclimaterice şi economice, transportul feroviar este liderul mijloacelor terestre şi poate ocupa chiar primul loc la nivelul unor regiuni geografice pentru anumite servicii de marfă.

În România, transportul feroviar a cunoscut după 1990 schimbări profunde prin reorganizarea instituţională bazată pe principiul trecerii de la conceptual tehnicist la cel comercial, urmărindu-se satisfacerea la un nivel calitativ cât mai ridicat a serviciilor de transport feroviar şi crearea condiţiilor pentru integrarea deplină a transportului feroviar din România în reţeaua europeană.

Orice stat are nevoie de o cale ferată de tip nou, care să răspundă cerinţelor economiei de piaţă, lucru ce nu se poate obţine decât prin reforme organizaţionale şi financiare care să conducă la un maxim de eficienţă al activităţii transportului feroviar.

În tendinţa generală de creştere a vitezei de exploatare feroviară a fost dezvoltată tehnologia de mare viteză care să învingă natura, topografia şi condiţiile sociale.

Recent, preocupările pentru economia de energie şi problematica mediului înconjurător privind poluarea atmosferei cu emanaţiile de gaze de la autovehicule (în special CO2), aferente efectului de seră prin reducerea stratului de ozon, ploile acide şi pierderile de vieţi în accidentele de trafic au accelerat tendinţele de revigorare a transportului feroviar, dând pentru viitor impulsul necesar dezvoltării căii ferate de mare viteză. Studiile elaborare la nivel internaţional au scos în evidenţă în mod clar faptul că mijlocul de transport actual cel mai adecvat în raport cu mediul înconjurător este calea ferată. Urmare a analizei şi a protocolului încheiat Kyoto (10.12.1997), Uniunea Europeană a convenit să-şi reducă până în 2012 emisiile de CO2 cu 8%.

În domeniul transportului de marfă, concentraţia substanţelor poluante este de 30 de ori mai mare în transportul cu autocamioanele, în raport cu transportul pe calea ferată. În transportul de marfă, consumul de energie pentru autocamioane este de 8,7 ori mai mare decât în transportul pe calea ferată.

Avantajele căii ferate iau în considerare transporturile pe liniile elecrificate care nu sunt dependente de combustibil. În acest sens, se prezintă şi cazul României, unde reţeaua electrificată reprezintă 33% din totalul reţelei, iar transportul feroviar pe reţeaua electrificată fiind de 54% din total transport. Şi din punct de vedere al circulaţiei, calea ferată se situează înaintea altor mijloace de transport.

Cu toate avantajele certe pe care calea ferată le are faţă de celelalte sisteme de transport în ceea ce priveşte efectele asupra mediului, există încă multe probleme care pot fi îmbunătăţite. Dintre aceste probleme, putem aminti: soluţii ecologice în tratarea secţiilor de spălat cisterne, protecţia depozitelor de lubrefianţi şi combustibil, funcţionarea ecologică a decantoarelor din complexele feroviare, salubrizarea vagoanelor.

Transporturile de mărfuri sunt mai aproape de ceea ce înseamnă un serviciu de producţie decât un serviciu public. Influenţând preţul final al produselor, transportul de marfă reprezintă un serviciu comercial pur care trebuie tratat ca o afacere. Metaforic, din familia feroviară, transportul de mărfuri poate fi considerat unghiul bogat.

Una din cerinţele fundamentale care se impun circulaţiei pe o anumită linie de cale ferată, este aceea că pe o porţiune a sa să nu se găsească în acelaşi timp decât un singur vehicol. Din aceste motive, reţeaua feroviară se împarte în magistrale, secţii de circulaţie şi distanţe de circulaţie.

Magistralele sunt liniile din cuprinsul unei reţele feroviare, care au caracter de linii principale, servesc ca ax al unei întregi reţele de căi ferate, au o zonă proprie de influenţă economică, politică şi strategică.

Secţia de circulaţie este acea porţiune de linie magistrală sau secundară, pe care se păstrează aceleaşi caracteristici de trafic. Aceasta este cuprinsă între două staţii de dispoziţie şi include în cea mai mare parte un număr de staţii intermediare.

Distanţa de circulaţie este reprezentată de porţiunea de linie dintre două puncte de selecţionare în care se pot realiza încrucişări şi depăşiri de trenuri. Ea poate fi între două halte de mişcare, între o haltă de mişcare şi staţie intermediară, între o haltă de mişcare şi o staţie de dispoziţie, între două staţii intermediare, între o staţie intermediară şi una de dispoziţie sau între două staţii de dispoziţie când secţia de circulaţie conţine numai o distanţă de circulaţie.

CAPITOLUL I

1.1 Organizarea transportului feroviar de marfă

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 582 s-a înfiinţat Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă “C.F.R. Marfă” S.A. prin reorganizarea S.N.C.F.R..

C.F.R. Marfă desfăşoară activităţi de interes public naţional în scopul realizării transportului feroviar public de marfă şi al satisfacerii nevoilor de apărare a ţării şi are, în principal, ca obiect de activitate:

- efectuarea transportului de marfă în trafic intern şi internaţional ca expediţii de mesagerie, coletărie, containere şi vagoane complete;

- transportul mărfurilor în trafic combinat;

- lucrări de întreţinere şi reparaţii de locomotive, mijloace de transport şi utilaje de mecanizare;

- comerţ intern şi import-export;

- operaţiuni vamale.

Preview document

Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 1
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 2
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 3
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 4
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 5
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 6
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 7
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 8
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 9
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 10
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 11
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 12
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 13
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 14
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 15
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 16
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 17
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 18
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 19
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 20
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 21
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 22
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 23
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 24
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 25
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 26
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 27
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 28
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 29
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 30
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 31
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 32
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 33
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 34
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 35
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 36
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 37
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 38
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 39
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 40
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 41
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 42
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 43
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 44
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 45
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 46
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 47
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 48
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 49
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 50
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 51
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 52
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 53
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 54
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 55
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 56
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 57
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 58
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 59
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 60
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 61
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 62
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 63
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 64
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 65
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 66
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 67
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 68
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 69
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 70
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 71
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 72
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 73
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 74
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 75
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 76
Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor - Pagina 77

Conținut arhivă zip

  • Cuprins.doc
  • Managementul in Statia CFR Bucuresti Sud pentru Circulatia Marfurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Transporturile feroviare

Istoric • Secolul al XIX- lea a marcat începutul istoriei Căilor Ferate din România, a căror tradiţie solida este demonstrata şi atestata de...

Transporturile Turistice și Rolul Lor în Activitatea de Turism

Introducere Din cele mai vechi timpuri transporturile au fost prezente în activităţile cotidiene ale oamenilor, iar pe măsură, ce societatea a...

Îmbunătățirea Activității de Transport și Efectele Acesteia asupra Performanțelor Logisticii de Aprovizionare

INTRODUCERE Termenul de logistică a fost utilizat prima oară în vocabularul militar, în timpul războiului, şi desemna activităţile de...

Proiectarea unei linii de transport pentru angajații unei firme de salubrizare (SC Urban SA)

Capitolul I I Analiza situației actuale a transporturilor de călatori la nivelul județului Teleorman I.1 Analiza situației actuale...

Perfecționarea tehnologiei de reparații și revizii tehnice a vagoanelor în depoul de vagone călători Chișinău cu elaborarea sectorului de reparație a osiilor montate

ÎNTRODUCERE Vagoanele de călători ca si orice vehicul, după un timp de funcționare prezintă diferite defecte la gregatele și piesele componente....

Bune practici de promovare a transportului multimodal în Europa de Sud-Est

CUPRINS INTRODUCERE 6 CAP. 1. ELEMENTE PRIVIND DINAMICA TRANSPORTULUI ..8 1.1.Aspecte generale ale transportului multimodal 8 1.2. Logistica în...

Studiu tehnico-economic privind dezvoltarea Portului Galați

INTRODUCERE Avântul economic înregistrat de societatea umană în ultima perioadă, a implicat o creştere fără precedent a comerţului internaţional....

Planul de lucru al unei unități de transport marfă

ARGUMENT Transporturile au apărut ca activitate de sine-stătătoare şi s-au dezvoltat, diversificat şi modernizat pe măsura amplificării schimbului...

Ai nevoie de altceva?