Mijloace și Echipamente de Salvare

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 20169
Mărime: 877.17KB (arhivat)
Publicat de: Cristian Badea
Puncte necesare: 15
Proiect de diploma

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1 4
  2. GENERALITATI 4
  3. 1.1. SCURT ISTORIC AL TRANSPORTULUI PE MARE 4
  4. 1.2. ROLUL TRANSPORTULUI MARITIM IN ECONOMIA MONDIALA 5
  5. 1.3. AVANTAJELE TRANSPORTULUI MARITIM 6
  6. 1.4. PREOCUPARI ALE ORGANISMELOR INTERNATIONALE REFERITOARE LA SALVAREA PE MARE 8
  7. 1.5. CERINTE GENERALE PENTRU MIJLOACELE DE SALVARE 9
  8. CAPITOLUL 2 11
  9. MIJLOACE INDIVIDUALE DE SALVARE 11
  10. 2.1. COLACI DE SALVARE 11
  11. 2.1.1. CERINTE GENERALE PENTRU COLACII DE SALVARE: 11
  12. 2.1.2. DOTARILE COLACILOR DE SALVARE 13
  13. 2.2. VESTE DE SALVARE 14
  14. 2.2.1. CERINTE GENERALE PENTRU VESTELE DE SALVARE 14
  15. 2.2.2. CONSTRUCTIA VESTEI DE SALVARE 15
  16. 2.2.3. DOTARILE VESTEI DE SALVARE 16
  17. 2.2.4. VESTE DE SALVARE GONFLABILE 16
  18. 2.3. COSTUME DE PROTECTIE HIDROTERMICA 17
  19. 2.3.1. CERINTE GENERALE PENTRU COSTUMELE DE PROTECTIE HIDROTERMICA. 18
  20. 2.3.2. CERINTELE PRIVIND CARACTERISTICILE TERMICE PENTRU COSTUMELE DE PROTECTIE HIDROTERMICA 19
  21. 2.3.3. CERINTE DE FLOTABILITATE PENTRU COSTUMELE DE PROTECTIE HIDROTERMICA 20
  22. 2.4. MIJLOACE DE PROTECTIE TERMICA 20
  23. CAPITOLUL 3 21
  24. MIJLOACE COLECTIVE DE SALVARE 21
  25. 3.1. BARCI DE SALVARE 21
  26. 3.1.1. CERINTE GENERALE PENTRU BARCILE DE SALVARE 21
  27. 3.1.2. PROPULSIA BARCII DE SALVARE 24
  28. 3.1.3. DOTAREA BARCILOR DE SALVARE 26
  29. 3.1.4. ECHIPAMENTUL BARCILOR DE SALVARE 28
  30. 3.1.5. INSCRIPTIONARI PE BARCILE DE SALVARE 31
  31. 3.1.6. BARCI DE SALVARE PARTIAL ÎNCHISE 31
  32. 3.1.7. BARCILE DE SALVARE PARTIAL ÎNCHISE CU REDRESARE AUTOMATA 32
  33. 3.1.8. BARCILE DE SALVARE COMPLET ÎNCHISE 33
  34. 3.1.9. BARCI DE SALVARE LANSATE LA APA PRIN CADERE LIBERA 34
  35. 3.1.10. BARCI DE SALVARE ECHIPATE CU INSTALATIE AUTONOMA DE ALIMENTARE CU AER 35
  36. 3.1.11. BARCI DE SALVARE PROTEJATE CONTRA INCENDIULUI 35
  37. 3.1.12. INSTALATII PENTRU MANEVRAREA BARCILOR DE SALVARE LA BORD 36
  38. 3.2. PLUTE DE SALVARE 42
  39. 3.2.1. CERINTE GENERALE PENTRU PLUTELE DE SALVARE 42
  40. 3.2.2. ANEXELE PLUTELOR DE SALVARE 44
  41. 3.2.3. ECHIPAMENTUL PLUTELOR DE SALVARE 44
  42. 3.2.4. DISPOZITIVE CARE SA PERMITA PLUTELOR DE SALVARE PLUTIREA LIBERA 46
  43. 3.2.5. PLUTE DE SALVARE LANSATE DIN GRUI 47
  44. 3.2.6. PLUTE DE SALVARE GONFLABILE 48
  45. 3.2.7. PLUTE DE SALVARE RIGIDE 51
  46. 3.3. BARCA DE URGENTA 54
  47. 3.3.1. CERINTE GENERALE PENTRU BARCILE DE URGENTA 54
  48. 3.3.2. ECHIPAMENTUL BARCILOR DE URGENTA 54
  49. 3.3.3. CERINTE SUPLIMENTARE PENTRU BARCILE DE URGENTA GONFLATE 56
  50. CAPITOLUL 4 58
  51. ECHIPAMENTE DE SEMNALIZARE PENTRU LOCALIZAREA LOCULUI SINISTRULUI 58
  52. 4.1. ECHIPAMENTE DE SEMNALIZARE VIZUALA 58
  53. 4.1.1. RACHETA PARASUTA LUMINOASA 58
  54. 4.1.2. FACLE DE MÂNA 58
  55. 4.1.3. SEMNALE FUMIGENE PLUTITOARE 59
  56. 4.2. ECHIPAMENTE DE SEMNALIZARE RADIO 59
  57. 4.2.1. RADIOBALIZE PENTRU LOCALIZAREA SINISTRULUI 59
  58. 4.2.2. TRANSPONDERUL RADAR 62
  59. 4.2.3. RADIOTELEFONUL 62

Extras din licență

Capitolul 1

GENERALITATI

1.1. Scurt istoric al transportului pe mare

Istoria dezvoltarii civilizatiei aduce dovezi certe care demonstreaza ca navigatia a fost una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului. Începutul navigatiei s-a produs cu câteva sute de mii de ani în urma, când unul dintre stramosii nostri, pentru a scapa fie de primejdia animalelor salbatice, fie de calamitatile naturii, fie pentru a-si gasi un loc în care sa se poata hrani, a încalecat pe un bustean si a fost purtat de apele râului sau, si mai departe, în largul marii de catre curentii marini. Acest act de curaj si poate, în acelasi timp, de curiozitate pentru el a constituit primul pas în descoperirea unei noi activitati care avea sa devina, ceea ce numim noi astazi, navigatia.

Dezvoltarea acestei activitati, începând de la busteanul de lemn scobit pâna la nava moderna din zilele noastre, a reprezentat si reprezinta un mijloc de comunicare între oameni, un mijloc de schimburi sau modalitatea de a descoperi si a cuceri pamânturi noi.

Evolutia navigatiei a fost lenta si calea maritima a fost întotdeauna plina de primejdii iar omul care-si desfasoara activitatea pe nava este lipsit de avantajele celui care îsi desfasoara activitatea pe uscat.

Dar, cu toate aceste riscuri si privatiuni, marea l-a atras pe om, iar omul a cautat sa o înfrunte si sa o supuna. Se poate spune ca navele actuale, dotate cu echipament de înalt nivel tehnic si care ofera un confort sporit, reprezinta o concentrare colectiva, în scopul efectuarii transportului maritim în deplina siguranta pentru om, nava si marfa aflata la bord.

În cadrul activitatii complexe si specifice a transporturilor maritime, un loc de seama îl ocupa semnarea contractului, modul de amplasare al marfii la bord, astfel încât expeditia maritima sa se desfasoare în deplina siguranta, marfa sa nu se deplaseze si sa nu se pericliteze stabilitatea navei, în orice fel de conditii meteorologice si de starea marii. Apoi, marfa sa fie predata la destinatie asa cum a fost încarcata.

1.2. Rolul transportului maritim in economia mondiala

Avântul economic înregistrat de societatea umana în ultima perioada a implicat o crestere fara precedent a comertului mondial, a traficului de materii prime de baza necesare industriei (minereu, carbune, petrol) si agriculturii (azotati, fosfati si alte produse chimice) cât si a schimburilor de produse finite industriale sau alimentare.

Participarea activa la diviziunea mondiala a muncii a impulsionat schimburile de valori materiale dintre tarile aflate în diverse zone geografice, participarea conferita reprezentând o necesitate a epocii moderne, o conditie care asigura progresul economic si social al fiecarei natiuni.

La realizarea circulatiei volumului imens de marfuri, în cresterea anuala vertiginoasa, transportului naval i-a revenit rolul de prim ordin atât cantitativ cât si ca operativitate si aceasta nu numai pentru ca transportul pe apa este mai ieftin ci, mai ales, din cauza diversificarii surselor de relatii comerciale, înmultirii numarului de participanti la aceste diversificari si caracterul cât mai complex al schimburilor comerciale internationale.

Marile si oceanele formeaza o punte de legatura trainica, eficienta si necesara între tarile lumii, mai mult decât atât, tarile continentale îsi dezvolta prin mari lucrari artificiale reteaua de ape naturale în cai navigabile spre a prelungi transportul pe apa cât mai adânc în interiorul continentelor si, prin canaluri, pâna la portile marilor întreprinderi industriale.

Ca urmare, flotele maritime de transport au cunoscut în perioada postbelica o crestere vertiginoasa a tonajului global, însotita de diversificarea tipurilor de nave, de specializare si de perfectionare tehnico-constructiva, tonaj unitar marit, cresterea vitezei de mars, introducerea automatizarii în functionarea instalatiilor de bord, îmbunatatirea conditiilor de munca si de viata la bord, cresterea securitatii navelor angajate în expeditii maritime, în orice zone navigabile ale oceanului mondial.

Cu toate progresele tehnice realizate în celelalte tipuri de transport, navele ramân principalul mijloc de transport în comertul international. Acest fapt este deosebit de evident daca se ia în considerare volumul comertului mondial, dar si valoarea acestuia.

Situatia mondiala a transporturilor maritime se caracterizeaza astazi printr-o mare diversitate. Aceste masuri de ordin tehnic, economic si juridic sunt cu atât mai indispensabile cu cât caracteristice în transportul maritim sunt distantele mari de parcurs, cantitatile de zeci si sute de mii de tone de marfa într-un singur transport, strabaterea la un singur voiaj a mai multor zone climatice, care prin variatia conditiilor meteorologice, pe lânga faptul ca supun nava unor solicitari mari de rezistenta structurala pot expune marfurile fie la degradari prin variatii mari de temperatura, eventuale infiltratii de apa, etc., fie la deplasarea încarcaturii din cauza oscilatiilor, periclitând stabilitatea navei.

Ca activitate economica, transportul maritim modern nu se poate limita numai la masuri privind realizarea rentabilitatii - conditie de altfel ireductibila -, ci se impune si ca o necesitate obiectiva a dezvoltarii societatii umane în conditiile geografice, economice si politice concrete ale lumii si epocii noastre. La stadiul actual tehnic atins de civilizatia umana, nici un alt mijloc de transport în afara de nave nu poate asigura traficul peste mari si oceane al procesului de productie sau de transfer al produselor de la producator la consumatorul final, creându-se astfel conditii ca transportul maritim sa apara ca rational si eficace, dar nu lipsit de orice problema.

În alte sectoare, ca de exemplu cel al transportului marfurilor de catre navele de linie, efectele schimburilor de ordin tehnic, institutional, structural sau social au fost atât de profunde, încât practicile, traditiile si obiceiurile de ordin vechi sunt astazi perimate.

1.3. Avantajele transportului maritim

A devenit axiomatic faptul ca transportul pe apa, în general, este mai ieftin si deci mai avantajos decât transportul pe oricare dintre celelalte cai de comunicatie. În acest sens se considera ca avantaje esentiale si caracteristice urmatoarele:

a) este mijlocul cel mai economic, calculat fie la cost global, fie la tona transportata, dar mai ales la tona/mila; deci, avantajul iese in evidenta îndeosebi pe distantele mari, transoceanice;

Preview document

Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 1
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 2
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 3
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 4
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 5
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 6
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 7
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 8
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 9
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 10
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 11
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 12
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 13
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 14
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 15
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 16
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 17
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 18
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 19
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 20
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 21
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 22
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 23
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 24
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 25
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 26
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 27
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 28
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 29
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 30
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 31
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 32
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 33
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 34
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 35
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 36
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 37
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 38
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 39
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 40
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 41
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 42
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 43
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 44
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 45
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 46
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 47
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 48
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 49
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 50
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 51
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 52
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 53
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 54
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 55
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 56
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 57
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 58
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 59
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 60
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 61
Mijloace și Echipamente de Salvare - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Mijloace si Echipamente de Salvare.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul de propulsie la prova navelor - bowthruster

INTRODUCERE SCURT ISTORIC AL NAVELOR, PREZENTARE TEMA  FUNDAMENTARE TEORETICA 1.1 Scurt istoric al navelor Navigare necesse, vivere non...

Proiectarea unei centrale de avertizare fum, senzori la o navă petrolier de 35000 TDW

INTRODUCERE. Este bine cunoscut cã, dintre toate mijloacele de transport, transportul naval deţine ponderea cea mai mare atât datoritã faptului cã...

Serviciile de Transport Internațional și Dezvoltarea lor în Economia României

Introducere În lucrarea de faţă am încercat să prezint anumite particularităţi ale transportului internaţional, particularităţi care prevăd...

Descrierea Voiajului

Cu câteva decenii în urmă, înainte ca avionul sau nava cosmică să-si facă aparitia, prin navigatie se întelegea, implicit, navigatia maritimă,...

Transportul naval - generalități

Transportul naval ca unul din cele mai vechi sisteme de transport, a aparut si s-a dezvoltat vertiginos datorita avantajelor pe care le are in...

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Instalații de control și comandă a circulației

Pentru statia de cale ferata având configuratia dispozitivului de linii stabilita prin tema proiectului ( codul proiectului), se vor întocmi...

Te-ar putea interesa și

Organizarea Asistenței pe Mare în Caz de Naufragiu

INTRODUCERE GENERALITĂŢI. SINISTRE NAVALE Problema securitatii pe mare este desigur la fel de veche ca si istoria comertului maritim insusi si...

Transportul naval, rutier și feroviar al mărfurilor periculoase

Introducere În această lucrare sunt expuse cîteva din cele mai importante elemente privind mărfurile periculoase, segment deosebit de problematic...

Organizarea apărării împotriva incendiilor la AF Mihalca

Cap. 1. PREVEDERI GENERALE Organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor presupune: a) stabilirea structurilor cu atribuţii în...

Aspecte privind evoluția calității apei mării în zona Mamaia Nord - Constanța cu ajutorul multiparametrului PCD 6500

Capitolul I Noțiuni introductive 1.1 Marea Neagră- Generalități Conform definiției lansate de Biroul Hidrografic Internațional în anul 1952,...

Organizarea activității de apărare împotriva incendiilor la un obiectiv de tip Seveso S.C. Rafo Ploiești S.A

În prezent lumea trăieşte într-un mediu de securitate tot mai complex, cu schimbări rapide, cu implicaţii pe termen scurt, mediu sau lung. Pe plan...

Implementarea Panourilor Solare la Bordul unei Nave Pasager Fluvială

1. DESCRIEREA GENERALĂ A NAVEI 1.1. Consideraţii generale Nava pasager este nava special destinată transportului de călători, colete si scrisori...

Metode, tehnici și modalități pentru optimizarea cautării, salvării și acordării primului ajutor pe mare

1.1 Metode, tehnici şi modalităţi pentru optimizarea căutării, salvării şi acordării primului ajutor pe mare. Consideraţii generale. Poziţia...

Prevenirea și combaterea poluării apei

Argument APA este cea mai comună substanţă din natură, pentru că intră în compoziţia chimică a mineralelor din crusta planetei şi în nucleul...

Ai nevoie de altceva?