Transporturile feroviare

Licență
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 22055
Mărime: 467.36KB (arhivat)
Publicat de: Paul Nechifor
Puncte necesare: 13

Extras din licență

Istoric

• Secolul al XIX- lea a marcat începutul istoriei Căilor Ferate din România, a căror tradiţie solida este demonstrata şi atestata de documenţe şi imagini de arhiva...

Căile Ferate din România au o istorie de mai bine de 125 de ani. De-a lungul acestora, calea ferată a fost un motor al progresului tehnic şi uneori, chiar economic al societăţii. De asemenea, a fost un factor de stabilitate care, in mare măsură, nu a putut fi influenţat de curentele politice.

Începutul secolului al XIX-lea marchează naşterea căii ferate, adevărată aventură tehnică feroviară schimbând viaţa şi condiţiile existenţiale ale locuitorilor planetei.

Apariţia căii ferate a înlăturat un concurent: tracţiunea animalelor, nu după mult timp de la primul drum făcut de locomotiva cu abur. Inevitabil căile ferate vor lupta din greu cu un concurent puternic: transportul auto, pentru a-şi menţine importanţa transportatorilor.

O dată ce nu poate fi uitată: 15 septembrie 1830, se deschidea în Anglia prima cale ferată din lume, între Liverpool şi Manchester. La 27 octombrie 1831 linia a fost vizitată de tânărul bursier român Petrache Poenaru, care, în raportul său oficial, spunea printre altele:

"Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane sunt trase deodată de o singură maşină cu aburi..."

A fost primul român care a călătorit cu trenul.

• Prima cale ferată construită pe teritoriul României: "Linia cărbunarilor" - Oraviţa - Baziaş

Directorul districtului minier din munţii Banatului, Gustav Granzsteim, prin memoriul său adresat Baronului Kubek - şeful Administraţiei Averilor Imperiale de la Viena - în anul 1845, atrăgea atenţia asupra importanţei economice a extragerii cărbunelui din zona Aninei. Aceasta era o importantă sursă de alimentare cu cărbune, la Baziaş, a liniilor de navigare pe Dunăre.

Între anii 1845-1846 statul austriac pune stăpinire pe toate minele particulare de cărbune din Munţii Aninei.

La 31 octombrie 1846 Cancelaria de la Viena aprobă planul de construire a unei căi ferate cu tracţiune cabalină, care să transporte cărbunele de la Anina la Oraviţa, ca şi construcţia fără întârziere a unei căi ferate normale de la Oraviţa până în portul Baziaş de la Dunăre.

La 20 august 1854 s-a inaugurat linia Oraviţa-Baziaş, în lungime de 62,5 km, numai pentru transportul cărbunelui, aceasta fiind prima cale ferată construită pe teritoriul de astăzi al României.

Preluată la 12 ianuarie 1855 de către "Societatea Cezaro-Craiasca privilegiată a Căilor Ferate Austriece" (St.E.G.), după unele îmbunătăţiri, la 1 noiembrie 1856 a fost deschisă şi pentru transportul călătorilor.

Prima linie din lume construită pentru transportul mărfurilor a fost în Anglia, "linia cărbunelui": Stokton-Darlington (1825), pentru ca în România, prima cale ferată pentru transportul mărfurilor să fie tot o "linie a cărbunelui": Oravita-Baziaş.

• Construcţia de căi ferate în România

Perioada concesiunilor străine

1864-1880 În Principatele Române construcţia de drumuri de fier a început prin câteva linii construite de concesiuni străine: Barkley, Strousberg şi Offenheim.

Concesiunea Barkley. La 1 septembrie 1865, sub Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Guvernul Român dă în construcţie companiei engleze John Trevor-Barkley, linia Bucureşti-Giurgiu, linie care a fost terminată la 26 august 1869. Atunci regele Carol I a putut pleca cu primul tren românesc de la Bucureşti la Giurgiu şi de acolo, cu vaporul, mai departe la Viena.

După inaugurarea oficială, linia a fost dată în exploatare pentru transportul de călători la 19 octombrie 1869, sub direcţia francezului Dubois.Concesiunea Strousberg. În septembrie 1866 Parlamentul Român votează legea pentru concesia construcţiei liniei Varciorova - Bucureşti - Buzău - Brăila - Galaţi - Tecuci - Roman şi Tecuci - Bârlad, în lungime totală de 915 km, unui consorţiu german în frunte cu doctorul Strousberg. Concesiunea era dată pentru o perioadă de 90 de ani, preţul construcţiei fiind de 270.000 franci aur/km. Statul Român garanta 7,5% din capitalul investit, drept dobânda şi amortisment.

Pentru obţinerea capitalului necesar construcţiei, consorţiul era autorizat să emită obligaţiuni a căror dobândă era plătită pe timpul construcţiei de către consorţiu, iar după terminarea lucrărilor şi darea liniilor în exploatare, de către Statul Român, din venitul obţinut prin exploatarea căii ferate. La 10 septembrie 1868 se pune piatra fundamentală a Gării de Nord din Bucureşti, iar la 27 decembrie 1870 se deschide provizoriu linia Bucureşti - Buzău - Brăila - Galaţi - Tecuci - Roman. În primavara anului 1871 ploile distrug o parte a liniei întrerupând circulaţia. Guvernul Român refuză în consecinţă plata cuponului pe ianuarie 1871. Compania Strousberg neîndeplinindu-şi obligaţiunile a fost înlocuită prin "Noua Societate a Acţionarilor CFR".

La 13 septembrie 1872 se deschidea oficial linia Piteşti - Bucureşti - Buzău - Galaţi - Tecuci - Roman, iar la 9 mai 1878, linia Piteşti-Varciorova.

În decembrie 1879 şi ianuarie 1880 Parlamentul, sub presiunea Germaniei, care condiţiona de aceasta recunoaşterea independenţei noastre, votează răscumpărarea liniilor construite şi administrate de consorţiul Strousberg şi apoi de "Noua Societate a Acţionarilor CFR", şi asfel ia fiinţă la 1 aprilie 1880 prima direcţie a CFR, constituită din domnii Kalinderu, Statescu şi Fălcoianu.

Concesiunea Offenheim. La 24 mai 1868 şi în condiţii aproape similare cu concesiunea Strousberg, Statul Român încheie cu consorţiul Offenheim o convenţie pentru construcţia liniilor Roman-Iţcani; Paşcani-Iaşi şi Vereşti-Botoşani, în lungime totală de 224 km.

În decembrie 1869 se dă în circulaţie linia Roman-Iţcani; în iunie 1870 linia Paşcani-Iaşi şi în noiembrie 1871 linia Vereşti-Botoşani.

Exploatarea liniilor se face însă în condiţii foarte proaste, statul trebuind în mod continuu să plătească anuitatea (amortismentul şi dobânda cumulate în baza unui credit şi care se plătesc anual) până când, la 18 decembrie 1888 este nevoit să sechestreze liniile, iar în ianuarie 1889 să le răscumpere, oblîgandu-se la plata unei anuităţi de 3.865.173 lei aur.

Între timp, în urma războiului de independenţă din 1877, Dobrogea redevenind teritoriu românesc, Statul Român răscumpără în 1882 şi linia Cernavodă- Constanţa, construită sub Imperiul Otoman în 1860 de către aceeaşi companie Barkley, care construise şi linia Giurgiu-Bucureşti şi care o exploata. Astfel Statul Român devine proprietarul tuturor liniilor de cale ferată de pe teritoriul său, în lungime totală de 1377 km, pe care le exploatează de acum înainte în regie, cu personalul şi controlul său.

Preview document

Transporturile feroviare - Pagina 1
Transporturile feroviare - Pagina 2
Transporturile feroviare - Pagina 3
Transporturile feroviare - Pagina 4
Transporturile feroviare - Pagina 5
Transporturile feroviare - Pagina 6
Transporturile feroviare - Pagina 7
Transporturile feroviare - Pagina 8
Transporturile feroviare - Pagina 9
Transporturile feroviare - Pagina 10
Transporturile feroviare - Pagina 11
Transporturile feroviare - Pagina 12
Transporturile feroviare - Pagina 13
Transporturile feroviare - Pagina 14
Transporturile feroviare - Pagina 15
Transporturile feroviare - Pagina 16
Transporturile feroviare - Pagina 17
Transporturile feroviare - Pagina 18
Transporturile feroviare - Pagina 19
Transporturile feroviare - Pagina 20
Transporturile feroviare - Pagina 21
Transporturile feroviare - Pagina 22
Transporturile feroviare - Pagina 23
Transporturile feroviare - Pagina 24
Transporturile feroviare - Pagina 25
Transporturile feroviare - Pagina 26
Transporturile feroviare - Pagina 27
Transporturile feroviare - Pagina 28
Transporturile feroviare - Pagina 29
Transporturile feroviare - Pagina 30
Transporturile feroviare - Pagina 31
Transporturile feroviare - Pagina 32
Transporturile feroviare - Pagina 33
Transporturile feroviare - Pagina 34
Transporturile feroviare - Pagina 35
Transporturile feroviare - Pagina 36
Transporturile feroviare - Pagina 37
Transporturile feroviare - Pagina 38
Transporturile feroviare - Pagina 39
Transporturile feroviare - Pagina 40
Transporturile feroviare - Pagina 41
Transporturile feroviare - Pagina 42
Transporturile feroviare - Pagina 43
Transporturile feroviare - Pagina 44
Transporturile feroviare - Pagina 45
Transporturile feroviare - Pagina 46
Transporturile feroviare - Pagina 47
Transporturile feroviare - Pagina 48
Transporturile feroviare - Pagina 49
Transporturile feroviare - Pagina 50
Transporturile feroviare - Pagina 51
Transporturile feroviare - Pagina 52
Transporturile feroviare - Pagina 53
Transporturile feroviare - Pagina 54
Transporturile feroviare - Pagina 55
Transporturile feroviare - Pagina 56
Transporturile feroviare - Pagina 57
Transporturile feroviare - Pagina 58
Transporturile feroviare - Pagina 59
Transporturile feroviare - Pagina 60
Transporturile feroviare - Pagina 61
Transporturile feroviare - Pagina 62
Transporturile feroviare - Pagina 63
Transporturile feroviare - Pagina 64
Transporturile feroviare - Pagina 65
Transporturile feroviare - Pagina 66
Transporturile feroviare - Pagina 67
Transporturile feroviare - Pagina 68
Transporturile feroviare - Pagina 69
Transporturile feroviare - Pagina 70
Transporturile feroviare - Pagina 71
Transporturile feroviare - Pagina 72
Transporturile feroviare - Pagina 73
Transporturile feroviare - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Transporturile feroviare.doc

Alții au mai descărcat și

Transportul naval, rutier și feroviar al mărfurilor periculoase

Introducere În această lucrare sunt expuse cîteva din cele mai importante elemente privind mărfurile periculoase, segment deosebit de problematic...

Managementul în stația CFR București Sud pentru circulația mărfurilor

INTRODUCERE Unele din principalele ramuri ale economiei naţionale a unei ţări este reprezentată de transporturi. Transporturile sunt o prelungire...

Îmbunătățirea Activității de Transport și Efectele Acesteia asupra Performanțelor Logisticii de Aprovizionare

INTRODUCERE Termenul de logistică a fost utilizat prima oară în vocabularul militar, în timpul războiului, şi desemna activităţile de...

Sistemul Transporturilor în România

Introducere In cadrul dezvoltarii relatiilor economice internationale, a largirii si dezvoltarii schimburilor comerciale din state, un rol de...

Noțiunea de port sigur și implicațiile acesteia asupra activității portuare

CAP .1. SCURT ISTORIC AL PIETEI MARITIME MONDIALE 1.1. Importanta economica a activitatii de transport maritim Istoria activitatii de transport...

Transportul Maritim

1. Caracteristici si avantaje ale transportului maritim international Având în vedere progresul economic general al societatii, în ultimul...

Transportul Naval Porturile

Sistemul transporturilor in tara noastra, cuprinde transportul feroviar, rutier, naval, aerian, prin conducte magistrale, in interdependenta...

Planul de lucru al unei unități de transport marfă

ARGUMENT Transporturile au apărut ca activitate de sine-stătătoare şi s-au dezvoltat, diversificat şi modernizat pe măsura amplificării schimbului...

Te-ar putea interesa și

Transporturi și Expediții Internaționale

TRANSPORTURILE INTERNAŢIONALE Coordonatele activităţii de transport În accepţiunea curentă, transporturile reprezintă deplasarea bunurilor şi...

Transporturile Feroviare

Cap. 1 Restructurarea si Dezvoltarea Transporturilor Transporturile Feroviare 1. Prezentare generala - subsistemele transporturilor feroviare...

Evoluția în Sfera Calitații Serviciilor Turistice Internaționale

Evoluţia în sfera calitaţii serviciilor turistice internaţionale I. Serviciile turistice 1. Definiţia serviciilor Serviciile turistice...

Sistemul de Calitate în Transporturile Feroviare

Implementarea unui sistem al calitatii care sa asigure cadrul european de actiune si integrarea României in sistemul de transport feroviar al...

Mediul Economic în SUA

INTEGRAREA ECONOMICĂ ÎN AMERICA DE NORD Autopact (1965) O incursiune în istoria relativ recentă a relaţiilor intra-nordamericane evidenţiază că...

Transporturile feroviare de la începuturi până în prezent

Istoria transportului feroviar Primele mărturii ale unor căi de rulare pot fi considerate cele din Diolkos, prin care se transportau bărci de-a...

Transporturile Feroviare în Europa

CAPITOLUL I IMPORTANTA TRANSPORTURILOR FEROVIARE ÎN ECONOMIA UNEI REGIUNI 1. IMPORTANTA TRANSPORTURILOR FEROVIARE Sistemul de transport feroviar...

Transportul Feroviar

CAPITOLUL I. Transporturile feroviare.Noţiuni generale 1.1. Particularităţile transporturilor pe calea ferată în ceea ce priveşte transporturile...

Ai nevoie de altceva?