Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional

Licență
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 87 în total
Cuvinte : 38964
Mărime: 822.98KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Pavel Toma
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vasile Isan

Extras din licență

CAP.I ABORDĂRI CONCEPTUALE

1.1. Globalizarea - noţiuni generale

Transportation is the industry that connects other industries

It’s the key to globalization

Lawrence H. Summers

Secretary, U.S. Department of Treasury

International Transportation Symposium, Washington 2002

Nu există o definiţie a globalizării într-o formă universal acceptată, şi probabil nici definitivă. Motivul rezidă în faptul că globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamică variabilă atingând domenii diverse ale unei societăţi. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.

Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbărilor în societăţi şi în economia mondială care rezultă din comerţul internaţional extrem de crescut şi din schimburi culturale. Descrie creşterea comerţului şi a investiţiilor datorită căderii barierelor şi interdependenţei dintre state. În context economic, este des întâlnită referirea aproape exclusivă la efectele comerţului şi în particular la liberalizarea comerţului sau la liberul schimb.

Haosul cu care ne confruntăm astăzi derivă din faptul că, pornind de la dezvoltarea tehnologică şi economică, ale cărei origini provin în special din Statele Unite, un număr important al activităţilor umanităţii se situează pe o scală şi un orizont atât de mari, încât au depăşit graniţele naţionale, în limitele cărora statele suverane îşi exercită dreptul la guvernare. Acest fenomen a fost denumit globalizare, un termen care ascunde mai multe decât lasă să se înţeleagă. Pe măsură ce domeniul activităţilor umane se extinde dincolo de reglementările statului-naţiune, legalitatea şi regulile au devenit prea strâmte.

Noii jucători au trebuit să facă faţă provocării iscate de guvernarea de tip monopol; au apărut corporaţiile multinaţionale, pieţele financiare globale, organizaţiile non guvernamentale, dar şi organizaţii criminale şi reţele teroriste internaţionale.

Activitatea acestor noi jucători nu este acoperită de legile internaţionale, care se bazează pe înţelegeri formale între statele-naţiune, pentru că acestea nu au fost capabile până acum să găsească un teren comun pentru înţelegeri care vizează problema globalizării.

Între 1910 şi 1950 o serie de schimbări economice şi politice au redus dramatic volumul şi importanţa fluxurilor comerciale internaţionale. Dar începând cu primul război mondial şi continuând cu cel de-al doilea război mondial, când au fost create FMI şi GATT, trendurile s-au inversat. În mediul de după cel de-al doilea război mondial, stimulat de către instituţii economice internaţionale şi programe de reconstrucţie şi dezvoltare, comerţul internaţional a crescut brusc. Începând cu anii ’70 efectele acestui tip de comerţ deveneau mult mai vizibile atât în privinţa beneficiilor, cât şi ca efecte distrugătoare.

Chiar dacă aceste trei aspecte sunt întreţesute, este util să distingem efectele globalizării în fiecare din mediile economice, politice şi culturale. Alt aspect cheie al globalizării este schimbarea în tehnologie şi inovaţie în special în sectoarele transporturilor şi telecomunicaţiilor, despre care se crede că au ajutat la crearea satului global primordial. Mondializarea este o mişcare mondială care nu include liberalizarea. Mondializarea este mai mult declararea unui teritoriu specific – un oraş, un municipiu, un stat, de exemplu – ca teritoriu internaţional, mondial, cu responsabilităţi şi drepturi la scară internaţională.

1.1.1. TIPURI DE GLOBALIZARE

Redus la conceptele economice se poate spune că globalizarea contrastează cu naţionalismul economic şi cu protecţionismul. Este înrudită cu economia de piaţă liberă şi neo-liberalismul. Împarte o parte din caracteristici cu internaţionalizarea şi este deseori interschimbabilă, chiar dacă unii preferă să folosească termenul de globalizare pentru lărgirea găurilor din graniţele naţionale sau statale. Globalizarea ajută la formarea statului global cu o mai mare apropiere între diferite părţi ale lumii odată cu creşterea posibilităţilor de schimburi personale, înţelegere mutuală şi prietenie între cetăţeni “internaţionali”, şi crearea civilizaţiei globale.

Globalizarea economică – patru aspecte se referă la globalizarea economică ce indică patru tipuri de fluxuri peste graniţe, şi anume fluxuri de bunuri/servicii, de exemplu liber schimb, fluxuri de persoane (migraţia), de capital şi de tehnologie. O consecinţă a globalizării economice este îmbunătăţirea relaţiilor dintre dezvoltatorii aceleiaşi industrii din diferite părţi ale lumii (globalizarea unei industrii), dar şi o erodare a suveranităţii naţionale asupra sferei economice. FMI-ul defineşte globalizarea ca şi “creşterea în interdependenţa economică a ţărilor din întreaga lume prin creşterea volumului şi a varietăţii tranzacţiilor de bunuri şi servicii peste graniţe, fluxul de capital internaţional mult mai liber şi mai rapid, dar şi o difuziune mai largă a tehnologiei.”(FMI, World Economic Outlook, mai 1997). Banca Mondială defineşte globalizarea ca “Libertatea şi capacitatea indivizilor şi a firmelor de a iniţia tranzacţii economice voluntare cu rezidenţi ai altor ţări”.

În Management, globalizarea este un termen de marketing sau de strategie care se referă la apariţia unor pieţe internaţionale pentru bunuri de consum caracterizate de nevoi şi gusturi similare ale clienţilor, reuşind astfel, de exemplu, să vândă aceleaşi maşini sau săpunuri sau produse alimentare prin campanii de publicitate similare, unor persoane ce aparţin unor culturi diferite. Această uzanţă contrastează cu internaţionalizarea, care descrie activităţile companiilor multinaţionale ori în instrumente financiare, mărfuri, ori în produse care sunt exclusiv destinate pieţelor locale.

În domeniul software, globalizarea este termenul tehnic ce combină procesele de internaţionalizare şi localizare. Efectele negative asupra companiilor multinaţionale axate pe profit – folosirea unor metode legale şi financiare sofisticate de a atinge limitele legilor şi standardelor locale pentru a controla balanţa dintre muncă şi servicii ale unor regiuni inegal dezvoltate şi a le întoarce împotriva lor. Răspândirea capitalismului din ţările dezvoltate către ţările în curs de dezvoltare.

“Conceptul de Globalizare se referă la micşorarea lumii şi la mărirea gradului de conştientizare a lumii ca un întreg” – Roland Robertson.

Preview document

Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 1
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 2
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 3
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 4
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 5
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 6
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 7
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 8
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 9
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 10
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 11
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 12
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 13
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 14
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 15
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 16
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 17
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 18
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 19
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 20
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 21
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 22
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 23
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 24
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 25
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 26
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 27
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 28
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 29
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 30
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 31
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 32
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 33
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 34
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 35
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 36
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 37
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 38
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 39
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 40
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 41
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 42
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 43
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 44
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 45
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 46
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 47
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 48
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 49
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 50
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 51
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 52
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 53
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 54
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 55
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 56
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 57
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 58
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 59
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 60
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 61
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 62
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 63
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 64
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 65
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 66
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 67
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 68
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 69
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 70
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 71
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 72
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 73
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 74
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 75
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 76
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 77
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 78
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 79
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 80
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 81
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 82
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 83
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 84
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 85
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 86
Globalizarea Afacerilor în Transportul Aerian Internațional - Pagina 87

Conținut arhivă zip

  • Globalizarea Afacerilor in Transportul Aerian International.doc

Alții au mai descărcat și

Bursele de Valori din SUA

INTRODUCERE Bursa este o piaţă pe care se oferă şi se desfac, după o procedură specială, mărfuri sau valori mobiliare. Caracteristica ţărilor cu...

Petrolul

PETROLUL sursa naturala de hidrocarburi În limba latina, echivalentul pentru petrol- ''Petrolum'' semnifica ulei de piatra; nafta (în greaca-...

Condițiile INCOTERMS

Incoterms se referă la obligaţiilor reciproce ale vânzătorului şi cumpărătorului într-un contract de vânzare internaţională, propunând o serie de...

Tehnologie hotelieră și de restaurant

1.1. Prezentarea unităţii de cazare Tipul de unitate: hotel Numele: SunShine Categoria: 3* Profilul unităţii: hotel Numărul de camere: 40...

Strategii de întrare pe piețele internaționale

Prezentare societatii Antibiotice S.A. I. Istoric 1953 - 1959 - Se pune prima piatra la temelia unei industrii noi, prin constructia Fabricii...

Boeing corporation - organizație globală

Industria aerospatiala civila globala, mai ales pe segmental de piata a aeronavelor cu mai mult de 110 locuri, este un duopol intre Boeing si...

Depozitarea mărfurilor

Magazinul este un -vânzator- de prim ordin, fie ca este organizat în forma de vânzare cu autoservire, fie în forma clasica unde progresele...

Etica în relațiile internaționale

Introducere În 1991 fortele irakiene masacrau populatia kurda din nordul si sudul Irakului pentru mentinerae la putere a lui Sadam Hussein. Zeci...

Te-ar putea interesa și

Tendințe în Evoluția Transporturilor Turistice Interne și Internaționale

Introducere Turismul a constituit la începutul secolului XX un privilegiu al claselor avute, pentru ca în ultimile decenii sa înregistreze o...

Raport de Tara-Ungaria

Denumirea oficiala ( Nationala ) : Magyar Köztársaság Unitatea monetara : Forint I. I. Geografia Suprafata : 93,036 km² , din care 92,341 km²...

Globalizarea

GLOBALIZAREA Cap.I TENDINTE PRIVIND CONTINUTUL GLOBALIZARII I.1 CE ESTE GLOBALIZAREA? In Dictionarul de economie GLOBALIZAREA este definita ca...

Mediul Demografic al UE

CAPITOLUL 1 : NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1 OBIECTIVUL URMARIT Obiectivul nostru nu este de a intra intr-un dialog stiintific cu diferitele opinii...

Globalizarea, rolul statului și sistemul economic - influențe

Capitolul 1. Conceptul de globalizare 1.1. Globalizarea – definiţii În ultimele decenii, printre domeniile cele mai frecvent abordate, analizate...

Economia Serviciilor

ACQUIS-UL COMUNITAR ÎN DOMENIUL SERVICIILOR Avantajul competitiv al întreprinderilor depinde tot mai mult de concepţia, gestiunea şi integrarea cu...

Globalizarea

. Globalizarea Denumit, în mod uzual, globalizare, acest proces înseamna de fapt cresterea inter¬conexiunilor dintre societati, astfel încât...

Ai nevoie de altceva?