Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 16004
Mărime: 68.69KB (arhivat)
Publicat de: Carmen I.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. INTRODUCERE .2
  2. Capitolul 1. Agroturismul - formă de dezvoltare durabilă a turismului ...7
  3. 1.1. Dezvoltarea durabilă - necesitate fundamentală în turism ...7
  4. 1.2. Forme de turism durabil .12
  5. 1.3. Dezvoltarea durabilă a spațiului rural prin agroturism ..18
  6. Capitolul 2. Analiza pieței agroturistice în zona Malaia - Voineasa .29
  7. 2.1. Potențialul turistic ..29
  8. 2.2. Baza tehnico-materială ..39
  9. 2.3. Cerera turistică ...41
  10. 2.4. Analiza SWOT ...42
  11. Capitolul 3. Analiza pensiunii agroturistice Ciobănelu ..47
  12. 3.1. Prezentarea pensiunii ..47
  13. 3.2. Oferta de servicii 48
  14. 3.3. Strategii de dezvoltare 50
  15. CONCLUZII ..52
  16. BIBLIOGRAFIE ...54
  17. INTRODUCERE
  18. Turismul reprezintă un factor de seamă în procesul dezvoltării economice. Pornind de la aceste considerente, precum și de la faptul că România dispune de un bogat și variat cadru natural, de numeroase resurse turistice primare și secundare, turismului îi revine un rol important în dezvoltarea economico-socială a țării, un accent deosebit impunându-se pentru extinderea turismului internațional românesc.
  19. Turismul rural românesc este una dintre ofertele care prin lansarea „satului turistic” românesc pe piața națională, dar mai ales pe cea mondială, ar putea crea produse turistice de calitate, cu specific național și local, diversificate, contribuind astfel la personalizarea produsului turistic românesc. În același timp, suntem conștienți că prin complexitatea sa turismul va determina mutații în profil teritorial, contribuind la ridicarea economico-socială a unor regiuni rămase în urmă sau lipsite de resurse.
  20. Aceste transformări se vor manifesta în sistematizarea, amenajarea, construcția de locuințe, modernizarea căilor de acces și a telecomunicațiilor, serviciilor publice etc., îmbogățind peisajul geografic românesc. În acest context se impune totodată vocația ecologică a turismului prin măsurile de protejare și conservare a mediului, a valorilor fundamentale ale existenței umane.
  21. În ultimele decenii ale secolului al XX-lea curba de popularitate a turismului rural a crescut de la an la an, urmărind îndeaproape implementarea confortului în mediul ambiental (funcționalitățile spațiului, apa, electricitatea, instalațiile sanitare, dotările electronice și electrotehnice de uz casnic cotidian) cu toate dificultățile întâmpinate de acestea, dintre care costurile și înlocuirile nu sunt de neglijat. Pe aceeași linie se remarcă faptul că de mai bine de două decenii, în numeroase țări europene se generalizează dorința de revalorificare a identităților locale, salvându-se și repopulându-se arhitectura rurală, conservându-se și punându-se în valoare tot ceea ce este prețios și autentic.
  22. De la mare și până la munte, în zone mai mult sau mai puțin mediatizate și cunoscute, casele localnicilor se transformă incetul cu incetul în case de vacanță! Dacă nu aveți propria casă de vacanță, nu vă faceți probleme! Există oameni care s-au gândit să vă ofere același confort și aceeași atmosferă primitoare ca și când ați veni să petreceți timpul liber în propria dumneavoastră locuință de vacanță! Ați observat cu siguranță propunerile și ofertele agențiilor de turism din toată țara cu privire la mulțimea de posibilități de cazare. În afară de hotelurile și vilele în care aveți obiceiul să faceți rezervarea, aveți și opțiunea unei vacanțe în locuri unde nu este neapărat nevoie să existe un hotel. La fel de confortabilă, luxoasă chiar, poate fi o pensiune agroturistică. Amenajarea poate rivaliza cu cea a unui hotel bine cotat, facilitățile sunt diverse și depind de specificul zonei alese. De exemplu, o pensiune agroturistică poate avea piscină, spațiu verde și teren de joacă pentru copii, teren sportiv, acces la bucătărie cu toate dotările necesare, ca să nu mai punem la socoteală faptul că gazda vă poate oferi surprize ca mese tradiționale, la cererea sau cu implicarea dumneavoastră, vă poate însoți în excursii în locuri știute doar de localnici pentru a profita de apropierea de natură, dar și cursuri de echitație în cazul în care pensiunea deține și fermă. În ceea ce privește prețurile, acestea corespund evident, ca și pentru hoteluri, gradului de dotare a pensiunii, zonei în care este amplasată, serviciile oferite.
  23. Deși se poate spune că în România agroturismul este de-abia la început de drum față de alte țări europene, nu trebuie să vă lipsească încrederea în cei care fac eforturi pentru a vă oferi un concediu sau o vacanță de neuitat. Fiecare zonă a țării vă este deschisă explorării și destinderii, începând de pe malul mării și până în nordul țării, fiecare cu tradiții și specific regional, iar serviciile depind și ele de zona aleasă. În zonele unde turismul rural este deja un mijloc de trai pentru locuitori, așa cum este Rucăr-Bran, puteți descoperi cât de mult au investit proprietarii pentru a oferi aproape totul, de la casă și masă la distracții (drumeții, călărie, seri tradiționale, petreceri la foc de tabără și grătare, cu oferte speciale de sărbători). Pe de altă parte, există zone unde accesul poate fi mai dificil, ca și deplasarea în cazul în care nu aveți mașină (în Maramureș, Apuseni, munții Banatului, munții Buzăului, Mărginimea Sibiului) sau nu există decât un singur mijloc de transport (Delta Dunării); în aceste condiții cei care vor să profite de maximum de distracție să nu refuze niciuna din ofertele de a trăi în mijlocul tradiției și al contactului cu natura.

Extras din licență

INTRODUCERE

Turismul reprezintă un factor de seamă în procesul dezvoltării economice. Pornind de la aceste considerente, precum și de la faptul că România dispune de un bogat și variat cadru natural, de numeroase resurse turistice primare și secundare, turismului îi revine un rol important în dezvoltarea economico-socială a țării, un accent deosebit impunându-se pentru extinderea turismului internațional românesc.

Turismul rural românesc este una dintre ofertele care prin lansarea „satului turistic” românesc pe piața națională, dar mai ales pe cea mondială, ar putea crea produse turistice de calitate, cu specific național și local, diversificate, contribuind astfel la personalizarea produsului turistic românesc. În același timp, suntem conștienți că prin complexitatea sa turismul va determina mutații în profil teritorial, contribuind la ridicarea economico-socială a unor regiuni rămase în urmă sau lipsite de resurse.

Aceste transformări se vor manifesta în sistematizarea, amenajarea, construcția de locuințe, modernizarea căilor de acces și a telecomunicațiilor, serviciilor publice etc., îmbogățind peisajul geografic românesc. În acest context se impune totodată vocația ecologică a turismului prin măsurile de protejare și conservare a mediului, a valorilor fundamentale ale existenței umane.

În ultimele decenii ale secolului al XX-lea curba de popularitate a turismului rural a crescut de la an la an, urmărind îndeaproape implementarea confortului în mediul ambiental (funcționalitățile spațiului, apa, electricitatea, instalațiile sanitare, dotările electronice și electrotehnice de uz casnic cotidian) cu toate dificultățile întâmpinate de acestea, dintre care costurile și înlocuirile nu sunt de neglijat. Pe aceeași linie se remarcă faptul că de mai bine de două decenii, în numeroase țări europene se generalizează dorința de revalorificare a identităților locale, salvându-se și repopulându-se arhitectura rurală, conservându-se și punându-se în valoare tot ceea ce este prețios și autentic.

De la mare și până la munte, în zone mai mult sau mai puțin mediatizate și cunoscute, casele localnicilor se transformă incetul cu incetul în case de vacanță! Dacă nu aveți propria casă de vacanță, nu vă faceți probleme! Există oameni care s-au gândit să vă ofere același confort și aceeași atmosferă primitoare ca și când ați veni să petreceți timpul liber în propria dumneavoastră locuință de vacanță! Ați observat cu siguranță propunerile și ofertele agențiilor de turism din toată țara cu privire la mulțimea de posibilități de cazare. În afară de hotelurile și vilele în care aveți obiceiul să faceți rezervarea, aveți și opțiunea unei vacanțe în locuri unde nu este neapărat nevoie să existe un hotel. La fel de confortabilă, luxoasă chiar, poate fi o pensiune agroturistică. Amenajarea poate rivaliza cu cea a unui hotel bine cotat, facilitățile sunt diverse și depind de specificul zonei alese. De exemplu, o pensiune agroturistică poate avea piscină, spațiu verde și teren de joacă pentru copii, teren sportiv, acces la bucătărie cu toate dotările necesare, ca să nu mai punem la socoteală faptul că gazda vă poate oferi surprize ca mese tradiționale, la cererea sau cu implicarea dumneavoastră, vă poate însoți în excursii în locuri știute doar de localnici pentru a profita de apropierea de natură, dar și cursuri de echitație în cazul în care pensiunea deține și fermă. În ceea ce privește prețurile, acestea corespund evident, ca și pentru hoteluri, gradului de dotare a pensiunii, zonei în care este amplasată, serviciile oferite.

Deși se poate spune că în România agroturismul este de-abia la început de drum față de alte țări europene, nu trebuie să vă lipsească încrederea în cei care fac eforturi pentru a vă oferi un concediu sau o vacanță de neuitat. Fiecare zonă a țării vă este deschisă explorării și destinderii, începând de pe malul mării și până în nordul țării, fiecare cu tradiții și specific regional, iar serviciile depind și ele de zona aleasă. În zonele unde turismul rural este deja un mijloc de trai pentru locuitori, așa cum este Rucăr-Bran, puteți descoperi cât de mult au investit proprietarii pentru a oferi aproape totul, de la casă și masă la distracții (drumeții, călărie, seri tradiționale, petreceri la foc de tabără și grătare, cu oferte speciale de sărbători). Pe de altă parte, există zone unde accesul poate fi mai dificil, ca și deplasarea în cazul în care nu aveți mașină (în Maramureș, Apuseni, munții Banatului, munții Buzăului, Mărginimea Sibiului) sau nu există decât un singur mijloc de transport (Delta Dunării); în aceste condiții cei care vor să profite de maximum de distracție să nu refuze niciuna din ofertele de a trăi în mijlocul tradiției și al contactului cu natura.

Bibliografie

1. Alecu Ioan, și colaboratorii 2004 - Funcțiile turismului rural, în Turismul rural românesc. Potențial și valorificare, Editura Pan Europe, Iași;

2. Acatrinei Marilena, 2002 - Tendințe în dezvoltarea turismului rural. Turismul rural românesc, Editura Pan Europe, Iasi;

3. Bălinișteanu Domnița, Honciat Doinița, Matei Daniela, 2002 - Influența turismului asupra meseriilor satului, în volumul Turismul rural românesc,

Ed. Pan Europe, Iași;

4. Roșca Elisabeta 1999 - Unele probleme cu privire la indicatorii resurselor materiale din turismul rural, în volumul „Turismul rural românesc. Actualitate și perspectivă, Editura Pan Europe, Iași;

6. Bran Florina, Istrate Ion, Manole V. 1996 - Agroturism și turism rural, Editura Economică București;

7. Bran Florina și colaboratorii, 1997 - Turismul rural - modelul european, Editura Economică;

8. Buciuman Eugen, 1999 - Economia turismului și agroturismului, Editura ALE, București;

9. Cîndea Melinda, Bran Florina - Spațiul geografic românesc 2001. Editura Economică, București;

10. Andreea Bălătrețu, 2007 - Ecoturism și dezvoltare durabilă, Editura Prouniversitaria, București;

11. Remus Homoiu, 2009 - Ecoturismul orientare prioritară în dezvoltarea durabilă a comunităților locale, Editura ASE, București;

12. Elena Matei, 2001 - Ecoturism, Editura Top Forum, Bucureși;

13. Vasile Glăvan - Turismul în România, Editura Economică, București;

14. Puiu Nistoreanu, 2003 - Ecoturism și turism rural, Editura ASE, București;

15. Dobrin Petria, 2002 - Voineasa - trecut și prezent, Editura Economică, București;

16. Sporiș Gheorghe, 2003 - România turistică, nr.179-180;

17. www.inforegio.ro

18. www.valceatourism.ro

19. www.tratamentbalnear.ro

20. www.cjvalcea.ro

Preview document

Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 1
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 2
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 3
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 4
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 5
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 6
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 7
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 8
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 9
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 10
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 11
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 12
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 13
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 14
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 15
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 16
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 17
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 18
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 19
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 20
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 21
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 22
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 23
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 24
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 25
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 26
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 27
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 28
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 29
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 30
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 31
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 32
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 33
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 34
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 35
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 36
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 37
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 38
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 39
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 40
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 41
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 42
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 43
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 44
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 45
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 46
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 47
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 48
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 49
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 50
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 51
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 52
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 53
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 54
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 55
Agroturismul, forma de relansare a satului vâlcean - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Agroturismul, forma de relansare a satului valcean.doc

Alții au mai descărcat și

Strategia de dezvoltare a Comunei Arieșeni

CAPITOL I ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ 1.1. STRUCTURA TERITORIULUI 1.1.1. Localizare geografică; Din punct de vedere geografic comuna Arieșeni este...

Turism rural oportunitate și-sau afacere - Pensiunea Turistică Phoenix Simeria

INTRODUCERE În cadrul contemporan actual tot mai mulți oameni doresc sa călatorească și să cunoască locuri și persoane noi. Mulți dintre ei...

Dezvoltarea Ecoturismului în Țara Dornelor

INTRODUCERE Am ales dezvoltarea zonei turistice Ţara Dornelor prin ecoturism deoarece această formă de turism a cunoscut un ritm de creştere...

Perspectivele dezvoltării agroturismului montan în zona Monana Semenic

INTRODUCERE Turismul în mediul rural oferă posibilitatea ca oamenii să se apropie, să cunoască condiţiile vieţii materiale şi spirituale a...

Rolul Turismului în Dezvoltarea Economică a Regiunii Nord-Est

Rolul turismului în dezvoltarea economică a Regiunii Nord-Est Pornind de la ideea că dezvoltarea economică presupune procesul creşterii produsului...

Polovragi

CAPITOULUL 1. CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIND TURISMUL RURAL ÎN ROMÂNIA ȘI OLTENIA 1.1 Turismul rural în România Turismul rural, ca parte...

Fundu Moldovei

FUNDU MOLDOVEI Fundu Moldovei este o comună reprezentativă pentru zona de munte a Bucovinei, ca vatră etnofolclorică deosebit de interesantă,...

Proiect la ecoturism și turism rural - Zona Maramureșului

Capitolul 1. 1.1. Analiza SWOT a turismului rural în România. Identificarea principalelor zone cu potenţial turistic din mediul rural. PUNCTE...

Ai nevoie de altceva?