Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 13382
Mărime: 207.85KB (arhivat)
Publicat de: Serafina Ionescu
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ungureanu Adrian
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA ECONOMIA COMERŢULUI TURISMULUI ŞI SERVICIILOR

Cuprins

  1. Cap. 1 Prezentarea generală a zonei
  2. 1.1 Aşezare geografică + delimitare geografică
  3. 1.2 Relief
  4. 1.3 Hidrografie
  5. 1.4 Climă
  6. 1.5 Vegetaţie
  7. 1.6 Faună
  8. 1.7 Rezervaţii naturale
  9. Cap. 2 Principalele atracţii turstice
  10. 2.1 Lacul Roşu
  11. 2.2 Hăşmaşul Mare-Piatra Singuratică şi Hăşmaşul Negru
  12. 2.3 Cheile Şugăului- Munticelu
  13. 2.4 Peştera Toşorog
  14. 2.5 Peştera Munticelu
  15. 2.6 Lacul Izvorul Muntelui
  16. Cap. 3 Amenajarea turistică a zonei Cheile Bicazului
  17. 3.1 Modelul de dezvoltare a ataţiunii montane Lacul Roşu
  18. 3.2 Premise ale dezvoltarii turismului
  19. 3.2.1 Puncte forte
  20. 3.2.2 Puncte slabe
  21. 3.2.3 Programe turistice şi activităţi premise
  22. 3.2.4 Particularităţi ale tradiţiilor şi obiceiurilor locale
  23. 3.2 Rolul amenajărilor pentru vizitarea Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş
  24. 3.3.1 Consideraţii generale
  25. 3.3.2 Centre pentru vizitare si informare
  26. 3.3.3 Căi de acces, puncte de belvedere şi semnalizarea obiectivelor turistice
  27. 3.4 Managementul turismului in Parcul Naţional Cheile Bicazului
  28. 3.4.3 Promovarea turistică a zonei Cheile Bicazului
  29. 3.4.2 Campania publicitară privind Cheile Bicazului
  30. Cap.4 Cadrul socio – economic
  31. 4.1 Forme de tuism
  32. 4.2 Structuri turistice de primire
  33. 4.2.1 Capacitate de cazare in judeţul Neanţ
  34. 4.2.2 Capacitate de cazare in staţiunea Cheile Bicazului
  35. 4.3 Structuri de alimentaţie in turism
  36. 4.3 Structuri de agrement

Extras din licență

INTRODUCERE

Cheile Bicazului sunt renumite în România, datorita mărimii lor impresionante.De asemenea, Lacul Roşu , format prin bararea natural a apelor pârâului Bicaz (în anul 1837), oferă privirii un peisaj deosebit de pitoresc.

Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş (PNCB-H) prezintă un deosebit interes ştiinţific din punct de vedere geologic, geomorfologic, paleontologic ,dar şi din punct de vedere al diversităţi biologice generate de marea varietate a condiţiilor geoclimatice.

Cheile Bicazului este defileul format de-a lungul timpului de râul Bicaz; el se află la graniţa dintre Moldova lui Ştefan cel Mare şi Transilvania lui Mihai Viteazu, la hotarul dinte tradiţiile ardelenilor şi cele ale moldovenilor.

Peisajul extreme de sălbatic este completat pe rând de stâncile extreme de înalte acoperite pe alocuri , de brazii sinucigasi am putea spune, soarele care încearcă neîncetat să străpungă stâncile iar, apele repezi ale Bicazului care sapă continuu stânca calcaroasă.

Cheile Bicazului reprezintă una din cele mai atrătătoare zone turistice ale ţarii datorită amplasării şi poziţiei geografice.Această zonă este preferata de turistii străini, dar şi de truistii romani,dar si de amatorii sporturilor extreme deoarece Parsul Naţional Cheile Bicazului gazduieşte peisaje mirifice ,dar si trasee turistice accesibile tutuor tipurior de turisti.

CAPITOLUL 1

Prezentarea generală a zonei

1.1Aşezare georgrafică

Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş a fost organizat ca arie protejată în anul 1990 prin Ordinul Ministrului Mediului nr. 7 şi reconfirmat prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a II-a – zone protejate. Conform Legii nr. 462/2001 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, un parc naţional este reprezentat de „acele arii naturale protejate al căror scop este protecţia şi conservarea unor eşantioane reprezentative pentru spaţiul biogeografic naţional, cuprinzând elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico – geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic sau de altă natură, oferind posibilitatea vizitării în scopuri ştiinţifice, educative, recreative şi turistice” [1].

Parcurile naţionale corespund categoriei II IUCN – „Parc naţional: arie protejată administrată în special pentru protecţia ecosistemelor şi pentru recreere”.

1.1. Localizare, suprafaţă şi limite

Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş este localizat în Munţii Hăşmaş la limita judeţelor Harghita şi Neamţ. Suprafaţa parcului conform Legii nr. 5/2000 este de 6.575 hectare. După noi calcule efectuate sub coordonarea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului în anul 2002 s-a determinat analitic o suprafaţă de 6.937,09 hectare, din care 3.621,27 ha se află pe teritoriul judeţului Harghita şi 3.315,82 ha se află pe teritoriul judeţului Neamţ. Din punct de vedere administrativ Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş este situat pe teritoriul localităţilor Gheorgheni, Bălan, Bârnadu, Bicaz Chei şi Trei Fântâni.

Limitele Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş sunt [2]:

Limita nordică porneşte din vf. Licaş (1675,2 m) şi ocoleşte pe la nord poiana de pe pisc şi coboară spre est pe interfluviul dintre bazinele hidrografice Licaş şi Cupaş şi apoi pe culmea dintre pârâul Suhard şi pârâul Cupaş până în vârful Suhard (1507 m). De aici limita coboară pe culmea secundară dintre cele două pâraie cu obârşiile în estul vârfului Suhard până la confluenţa acestora şi apoi pe pârâu până la confluenţa cu pârâul Cupaş. În continuare urmăreşte aval malul stâng al pârâului Cupaş până la cota 954,1 m aflată la confluenţa cu primul afluent pe stânga, urcă pe acesta până la obârşie şi continuă pe limita fondului forestier până la cota 1358 m aflată pe interfluviul dintre bazinele hidrografice Cupaş şi Lapoş. Limita urmează, în continuare, interfluviul spre est până la cota 1332 m de unde coboară spre nord-est pe culmea secundară din vestul cheilor Lapoşului până în amonte de acestea. De la capătul din amonte al cheilor, limita parcului se continuă spre est pe limita fondului forestier până la est de localitatea Bârnadu. De aici urmăreşte talvegul pârâului prin pădure (pe limită de parcelă silvică) şi apoi pe limita fondului forestier până în valea Şugăului. Din acest loc limita continuă pe creasta abruptului stâng al văii Şugăului până la confluenţa acesteia cu Bicazul, incluzând în parc cheile Şugăului.

Limita estică. De la confluenţa Şugăului cu Bicazul, limita urcă pe Bicaz până la circa 100 m amonte de ramificaţia drumului, apoi se orientează spre sud–est şi urcă pe interfluviul dintre Bicaz şi Surduc, urmărind limita fondului forestier până în vârful Surduc (925,5 m). Din acest vârf limita parcului urmăreşte limita sinuoasă a fondului forestier până la confluenţa pârâului Ţiganul cu primul afluent pe dreapta. Din valea pârâului Ţiganul limita parcului urmează liziera pădurii de pe versantul drept al Bicăjelului până în afluentul de dreapta al pârâului Făgetul, aflat sub linia de înaltă tensiune (20KV). În continuare urmează aceeaşi limită a fondului forestier mai întâi în aval, în lungul acestui afluent circa 250 m de unde urcă în vârful de cotă 897 m pentru a coborî apoi în valea Bicăjelului la intrarea din amonte a cheilor incluzându-le în parc. Limita se continuă traversând Bicăjelul, urcă apoi pe versantul stâng făcând un intrând spre nord pe limita fondului forestier după care se orientează spre S-V aproximativ paralel cu linia de înaltă tensiune (20 KV) până la cumpăna de ape dintre Bicaz şi Bicăjel. De aici limita parcului merge pe versantul stâng al Bicăjelului, urmând limita fondului forestier şi lăsând în afară sălaşele şi fâneţele, până la confluenţa cu Măturişca. În continuare urmează versantul drept al cheilor formate de Bicăjel până la confluenţa cu pârâul Groapa incluzându-le în parc. Urmează apoi spre amonte cursul Bicăjelului până la intrarea în chei de unde urcă pe versantul drept, ocoleşte pe limita fondului forestier cota 1045 m şi coboară la intrarea din amonte a cheilor. Din acest punct limita formează un intrând spre NV şi traversând pârâul Oniga pe limita fondului forestier. Din pârâul Oniga limita parcului se orientează spre sud pe versantul stâng al Bicăjelului urmând limita fondului forestier, până în Pârâul lui Melot. De la baza Culmii lui Lazăr limita parcului face un intrând spre vest pe limita fondului forestier mai întâi pe stânga şi apoi pe dreapta Pârâului lui Melot şi urcă pe cumpăna de ape dintre Pârâul lui Melot şi pârâul Druniţei, coboară în acesta şi îl urmează până la ieşirea din pădure. De aici până la pârâul Trei Fântâni urmează limita fondului forestier. Din pârâul Trei Fântâni limita parcului urcă pe interfluviul din dreapta şi urmează limita fondului forestier până la borna silvică 152 UP V, OS Bicazu Ardelean. Urcă la cota 1244 şi se menţine spre sud pe linia de schimbare de pantă de pe versantul stâng al Pârâului Tainic, urcă până la înşeuarea de pe cumpăna de apă pe care se continuă apoi până în Vârful Stâncilor (1461,8 m).

Preview document

Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 1
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 2
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 3
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 4
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 5
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 6
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 7
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 8
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 9
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 10
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 11
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 12
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 13
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 14
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 15
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 16
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 17
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 18
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 19
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 20
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 21
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 22
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 23
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 24
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 25
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 26
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 27
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 28
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 29
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 30
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 31
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 32
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 33
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 34
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 35
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 36
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 37
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 38
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 39
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 40
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 41
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 42
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 43
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 44
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 45
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 46
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 47
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 48
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 49
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 50
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 51
Amenajarea Zonei Cheile Bicazului în Scopuri Turistice - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea Zonei Cheile Bicazului in Scopuri Turistice.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul Balnear în România

Introducere Balneologia şi climatologia, sunt ştiinţe tradiţionale care studiază si valorifică remediile oferite de natură (ape minerale, climat,...

Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România

INTRODUCERE Turismul pentru tratament sau cură balneomedicală este o formă specifică a turismului de (sejur) odihnă, practicată de persoanele care...

Analiza Preferințelor Turiștilor Privind Formele de Turism Practicate în Zona Maramureș

Introducere Turismul reprezintă astăzi, prin rolul şi conţinutul său un domeniu distinct de activitate, o componentă de primă importanţă a vieţii...

Strategii de Amenajare Turistică a Teritoriului

Introducere Amenajarea turistică a teritoriului constituie un element ce direct sau indirect uneori, contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii....

Înființarea unui hotel

Capitolul 1. Prezentarea societatii 1.1Date de identificare a hotelului Gambit Hotelul Gambit este unitatea reprezentativa a societatii...

Deschiderea unei unități de alimentație - Hotel Solaris

I. PREZENTAREA UNITATII HOTEL-RESTAURANT « SOLARIS » Hotelul “Solaris”, din Mamaia, este un hotel de 3 stele, cu drept de functionare din anul...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș

Poziţia geografică şi limitele Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş (PNCB - H) reprezintă o arie protejată de interes naţional, fiind situat în...

Ai nevoie de altceva?