Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 32024
Mărime: 191.48KB (arhivat)
Publicat de: Marilena Tănase
Puncte necesare: 11
Universitatea Creştină “Dimitrie Cantemir” Facultatea de Management Turistic şi Comercial Timişoara

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I. TURISMUL-ACTIVITATE ECONOMICO-SOCIALĂ 4
  3. 1.1. Locul şi rolul turismului în economie 4
  4. 1.2. Sistemul economic al Spaniei 4
  5. 1.3. Contribuţia turismului la creşterea economică 11
  6. 1.4. Turismul în comerţul mondial cu servicii 12
  7. 1.5. Turismul şi mediul înconjurător 12
  8. CAPITOLUL II. PIAŢA TURISTICĂ A SPANIEI 14
  9. 2.1. Cererea şi oferta turistică 14
  10. 2.2. Baza tehnico-materială a turismului 42
  11. 2.2.1. Cazarea turistică 42
  12. 2.2.2. Alimentaţia publică, baza de tratament şi baza tehnico -
  13. materială 45
  14. 2.2.3. Forţa de muncă în turismul spaniol 45
  15. CAPITOLUL III. SERVICIILE TURISTICE 47
  16. 3.1. Turismul-activitate specifică de servicii 47
  17. 3.2. Transporturile turistice şi rolul transporturilor în dezvoltarea
  18. activităţii turistice spaniole 48
  19. 3.3. Formele de transport utilizate în turismul spaniol 48
  20. CAPITOLUL IV. INDICATORI TURISTICI ŞI ECONOMICI 51
  21. 4.1. INDICATORII DENSITĂŢII TURISTICE 53
  22. 4.1.1. Densitatea populaţiei 53
  23. 4.1.2. Densitatea teritoriului 53
  24. 4.2. ÎNCASAREA UNITARĂ 54
  25. 4.3. CHELTUIALA UNITARĂ 54
  26. 4.4. INDICELE RAPORTULUI DE SCHIMB 55
  27. 4.5. INDICATORII EFECTELOR ECONOMICE 55
  28. 4.5.1. Indicele participării turismului la încasările valutare ale ţării 55
  29. 4.5.2. Indicele de acoperire a importurilor totale prin încasări din
  30. turism 55
  31. 4.6. BALANŢA TRIAJELOR TURISTICE 55
  32. 4.6.1. Soldul balanţei turistice 56
  33. 4.6.2. Soldul balanţei comerciale 56
  34. 4.6.3. Indicii raportului dintre soldul balanţei turistice şi soldul
  35. balanţei comerciale 56
  36. 4.7. INDICATORII POTENŢIALULUI TURISTIC AL PIEŢEI 56
  37. 4.7.1. Intensitatea turistică 56
  38. 4.7.2. Cheltuiala turistică pe locuitor 57
  39. 4.7.3. Ponderea cheltuielilor turistice în P.I.B. 57
  40. 4.7.4. Proporţia încasărilor turistice în P.N.B. 57
  41. 4.7.5. Veniturile obţinute de populaţie din activitatea turistică 57
  42. 4.7.6. Cheltuieli turistice faţă de importurile totale 58
  43. 4.7.7. Gradul de acoperire al importurilor prin exporturi 58
  44. CAPITOLUL V. SEZONALITATEA SERVICIILOR TURISTICE 60
  45. 5.1. Variaţiile sezoniere ale fenomenului turistic 60
  46. 5.2. Ciclurile de sezonalitate în activitatea turistică 60
  47. 5.3. Implicaţiile sezonalităţii şi posibilităţile de diminuare a efectelor
  48. lor economice în industria turistică 62
  49. CONCLUZII 64
  50. BIBLIOGRAFIE 65

Extras din licență

INTRODUCERE

SPANIA: Pentru vechii greci, reprezenta tărâmul unde creşteau merele de aur ale lui Hercule; pentru arabi, era întruchiparea Raiului pe pământ; pentru scriitorii George Orwell şi Ernest Hemingway era o arenă în care istoria oscila între fapte eroice şi tragedie, când toreadorii flirtau cu moartea pe parcursul unei după-amieze.

În ciuda traficului susţinut spre staţiunile de pe ţărm, Spania a rămas în ochii necunoscătorilor, o ţară misterioasă. Cei mai cunoscuţi spanioli în întreaga lume sunt personaje de roman: Don Juan, Don Quijote şi Carmen. Fiestele şi flamenco sunt seducătoare, nu doar pentru caracterul lor ostentativ, cât mai ales pentru exotismul lor cu influenţe din afara Europei.

Pentru turiştii care vizitează Spania, călătoria poate avea două constante. Una dintre ele este lumina: soarele strălucitor la care se îngrămădesc nordicii pentru a se răsfăţa la căldură, roşul-auriu lucios care îmbracă oraşe întregi, lumina pe care El Greco, Velasquez şi Picasso au văzut-o şi au redat-o în tablourile lor. Cealaltă este o inimaginabilă vitalitate omniprezentă, la fel ca lumina, putând fii văzută prin cafenele şi la grupurile ce ies la plimbare duminica seara în oraşele cu pretenţii şi la exuberanţii dansatori din cadrul festivalurilor ori în politeţea nobilă a unui străin aflat pe un drum de ţară oferindu-se să-şi împartă mâncarea cu tine şi interesându-se ce-ţi mai face familia.

Dintre toate aspectele pe care Spania le oferă de-a lungul unui sejur, cea mai izbitoare este cu siguranţă, “noua Spanie”, cea a postfranchismului: părintele mândru al unei noi democraţii, membru ambiţios al Uniunii Europene, al unei Spanii care în doar câteva decenii a devenit o artistă scandaloasă, o ziaristă necenzurată, un politician idealist, o scenă de desfăşurare a evenimentelor istorice şi mondiale şi o mare consumatoare de informaţie şi cultură.

Toate acestea reprezintă Spania, o lume aparte „aruncată de natură şi de istorie” între Europa şi Africa, între Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, o lume care oferă străinilor o varietate de forme de relief căreia îi corespunde un popor plin de contraste, catalani, castilieni, andaluzi, basci şi galicieni, toţi uniţi prin „simţul demnităţii şi setea de libertate”.

Anual sute de mii de turişti vizitează Spania, însetaţi de a cunoaşte şi de a simţi pulsul fierbinte al lumii spaniole.

Deşi în Spania predomină turismul cultural, turismul de litoral şi cel montan sunt de asemenea foarte bine dezvoltate, nu numai datorită peisajelor de o deosebită frumuseţe, ci şi serviciilor de o înaltă calitate oferite.

În prima parte a lucrării de faţă se prezintă importanţa turismului în economia unei ţări, serviciile turistice existente în Spania şi modul cum această ofertă contribuie la dezvoltarea turismului, Spania menţinându-şi astfel poziţia (alături de alte ţări europene ca: Franţa, Italia, Austria, Olanda, Belgia, Portugalia), în topul mondial al destinaţiilor turistice, realizând astfel importante venituri din această ramură.

Indicatorii turistici şi economici de referinţă din sfera turismului, se prezintă în ultima parte a lucrării, aceştia fiind calculaţi pe baza datelor statistice furnizate de Organizaţia Mondială a Turismului, alături de sezonalitatea serviciilor turistice, o trăsătură importantă ce caracterizează oferta turistică spaniolă.

I.TURISMUL - ACTIVITATE ECONOMICO-SOCIALĂ

1.1. Locul şi rolul turismului în economie

Turismul cuprinde în sfera sa de acţiune o serie de activităţi de natura serviciilor şi anume: furnizarea de informaţii, comercializarea de vacanţe, efectuarea unor prestaţii – transport, cazare, alimentaţie, agrement, tratament, etc. De asemenea, trăsăturile acestor activităţi, luate individual sau în totalitate, exprimate prin nematerialitate, intangibilitate, eterogenitate, consum mare de muncă vie sau dinamismul şi diversificarea lor permanentă, ca forme de materializare a comportamentului economic, sunt comune tuturor ramurilor componente ale sectorului terţiar.

Totodată, diversitatea activităţilor ce dau conţinut prestaţiei turistice, ca şi prezenţa unora dintre ele în structura altor ramuri ale economiei, conferă turismului caracterul unei ramuri de interferenţă. De aici, amploarea şi complexitatea legăturilor ce se dezvoltă între turism şi celelalte ramuri ale economiei, indiferent din ce sector fac parte.

Aceste relaţii îmbracă forme diferite, manifestându-se direct sau indirect, permanent sau periodic, pe orizontal sau vertical. Spre exemplu, pentru desfăşurarea activităţii turistice sunt necesare intrări în alte ramuri ca: industria construcţiilor (şi indirect, industria materialelor de construcţii, a sticlei, a lemnului, metalurgiei etc), energetică, alimentară, textilă, etc.; de asemenea turismul întreţine legături directe cu transporturile, telecomunicaţiile, cultura şi arta. La rândul său, prin produsele care le oferă, contribuie nemijlocit la asigurarea consumului populaţiei.

Toate acestea ilustrează poziţia importantă a turismului în structura mecanismului economic şi rolul său activ în procesul de dezvoltare şi modernizare a economiei.

1.2. Sistemul economic al Spaniei

1. Agricultura

De când s-a alăturat Comunităţii Europene, sectorul agriculturii, a trebuit să respecte politicile Comunităţii Europene, rezultatul fiind acela că multe operaţii realizate la scară mică, în special obţinerea produselor lactate, a trebuit să înceteze.

În prezent, în cadrul agriculturii spaniole lucrează aproximativ 10% din forţa de muncă.

Producţia de cereale ocupă un loc important în agricultura Spaniei, principalele recolte fiind cele de grâu care este cultivat în Castilla, Aragon şi Extremadura şi de orz, cultivat în sud-estul Spaniei. De asemenea există şi o producţie considerabilă de orez cultivat în regiunile din nordul Valenciei şi sudul Cataloniei. Cea mai importantă recoltă folosită, din totalul producţiei de cereale este lucerna folosită pentru hrana animalelor.

Alte recolte semnificante sunt cele de sfeclă de zahăr, măsline (folosite în mare parte pentru ulei), legume (fasole, linte şi mazăre), citrice (în special portocale), mere, pere, piersici şi banane, vegetale (în special roşii, ceapă şi cartofi) şi migdale.

Spania este una dintre cele mai mari producătoare de vin. Viţa de vie, foarte răspândită, se concentrează mai ales în zonele: La Rioja, Valdepenas în Noua Castillie, Malaga, Valea Duero în Vallavoid, Levante în Valencia şi Jerez de la Frontera, aceasta din urmă fiind şi un important centru al producţiei de cireşe.

Creşterea animalelor este de asemenea o parte importantă a agriculturii spaniole. Carnea de porc constituie cea mai vastă producţie, urmată de cea de pasăre, viţel şi miel.

Creşterea animalelor este dezvoltată mai ales în munţi (în special a oilor şi a caprelor) şi cu precădere în Cordiliera Iberică, Cordiliera Centrală, Cordiliera Cantabrică, Sierra Morena, în Extremadura de Nord şi pe valea mijlocie a Guadalquivirului.

La nivelul anului 2000 Spania a ocupat locul 7 de pe glob între producătorii de fructe cu 13,095,000 tone şi locul 9 între producătorii de carne (4,800,000 tone) şi legume (10,524,000 tone). Spania a fost şi este una dintre puterile mari în domeniul pescuitului.

Principalele zone de pescuit sunt în N-V Spaniei, mai ales Vigo şi La Coruna. Marile zone de pescuit sunt: Coasta Cantabrică ( sardele, ton, morua, pălămidă), Coasta Galiciană (mai ales sardele şi morua), Coasta Andaluză (sardele), Insulele Baleare (languste) şi Insulele Canare (sardele).

Preview document

Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 1
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 2
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 3
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 4
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 5
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 6
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 7
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 8
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 9
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 10
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 11
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 12
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 13
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 14
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 15
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 16
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 17
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 18
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 19
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 20
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 21
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 22
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 23
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 24
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 25
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 26
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 27
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 28
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 29
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 30
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 31
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 32
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 33
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 34
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 35
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 36
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 37
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 38
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 39
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 40
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 41
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 42
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 43
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 44
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 45
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 46
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 47
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 48
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 49
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 50
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 51
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 52
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 53
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 54
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 55
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 56
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 57
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 58
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 59
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 60
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 61
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 62
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 63
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 64
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 65
Analiza Ofertei Turistice pe Piața Spaniei - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Analiza Ofertei Turistice pe Piata Spaniei.docx

Alții au mai descărcat și

Performanță și Calitate în Turismul Internațional Studiu de Caz Italia și Spania

Introducere Turismul ca fenomen economic şi social a cunoscut dezvoltări spectaculoase, explozive în cea de-a doua jumătate a secolului XX....

Turismul Activitate economico-socială

1.1 Concepte de „turism” şi „turist”. Obiective: • De a da noţiunea de „turist” şi „turism”. • De a analiza termenul „turist” din perspeciva...

Turism internațional - Spania

Spania In Spania, Administratia de Stat in domeniul turismului este reprezentata de 3 organisme: Secretariatul de Stat, Directia generala de...

Analiza Indicatorilor Economici ai Spaniei

Capitolul I “Potentialul turistic in Spania” 1.1 Descrierea generala a Spaniei Spania este prin excelenta o piata primitoare de turisti....

Locul Turismului în Economia Ungariei

CAP.I. PREZENTAREA UNGARIEI CA DESTINAŢIE TURISTICĂ 1.1. Generalităţi Nume oficial: Republica Ungară Situare: în sud-estul Europei Centrale...

Profilul pieței turistice în Spania

PROFILUL PIETEI TURISTICE IN SPANIA I. Introducere: Spania este asezata in sud-estul Europei, in Peninsula Iberica, inconjurata de Oceanul...

Turismul Spaniei

Denumire oficiala: Regatul Spaniei Localizare: Insula Iberica, in sudul Franteti, intre marea Mediterana la est si la sud si Oceanul Atlantic la...

Spania

Capitolul I Analiza situatie economice a Spaniei Regatul Spaniei (spaniolă Reino de España) sau Spania (spaniolă España) este o țară situată în...

Te-ar putea interesa și

Impactul globalizării serviciilor turistice asupra economiei mondiale - studiu de caz

INTRODUCERE În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Studiu Comparativ privind Dezvoltarea Turismului din Timisoara-Romania cu Cel din Sevilla-Spania

INTRODUCERE Turismul de factură religioasă apare în a II-a etapă a evoluţiei turismului, numită etapa pseudo-turistică, ce coincide perioadei...

Agenția de Turism SC Paradis Travel SRL

Capitolul 1. Constituirea agentiei de turism ,,Paradis Travel” - FISA DE PREZENTARE – Paradis Travel este o agentie de turism tur-operatoare,...

Turism - Afaceri

INTRODUCERE Actualitatea cercetării. Turismul de afaceri reprezintă o călătorie asociată cu participarea la întâlniri la nivel de companie sau de...

Înființarea agenției Romantic Travel

Capitolul 1 - Constituirea unei firme – aspecte conceptual – metodologice 1.1. Motivaţia înfiinţării unei firme Motivaţia înfiinţării unei firme...

Producerea, Comercializarea Produselor Turistice

INTRODUCERE Calatoriile au constituit înca de la începuturile umanitatii o preocupare cu multiple scopuri, oamenii manifestând nevoia de deplasare...

Campanie de Promovare Sibiu

I. ANALIZA DE PIATA 1. Analiza turismului in general si particularizarea discutiei 1.1 Analiza turismului in Romania In ultimii ani, Romania a...

Marketing Turistic

1. Misiunea Agentia de turism si-a stabilit drept misiune asigurarea unor pachete de servicii atractive, complete si de calitate pentru turistii...

Ai nevoie de altceva?