Biserici fortificate

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 24292
Mărime: 730.14KB (arhivat)
Cost: 11 puncte

Extras din document

INTRODUCERE

Privite până în prezent ca unități de organizare spațială a combinației între regionalizarea pozitiv-științifică, simbolic-informală și în același timp normativ-formală, cele opt unități ale țării (Muntenia, Oltenia, Banat-Crișana, Maramureș, Transilvania, Bucovina, Moldova, Dobrogea) dispun în egală măsură de un potențial turistic deosebit de atrăgător, în care se pot practica diverse forme de turism.

Microdestinația Transilvania cuprinde partea centrală a României, respectiv regiunea intracarpatică delimitată la sud de Muntenia prin lanțul Carpaților Meridionali, la est de Moldova prin Carpații Orientali, la vest de Carpații Occidentali (Munții Apuseni) care o separă de Banat-Crișana, iar în partea de nord se învecinează cu regiunea Maramureș. Din punct de vedere geografic este un platou înalt, cu înălțimi de maximum 500 de metri, fiind irigat de râurile Mureș, Someș, afluenți ai Tisei și de râul Olt, afluent al Dunării. Sub aspect administrativ-teritorial are în componență 10 județe: Alba, BistrițaNăsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu.

Cele mai importante orașe ale regiunii sunt Cluj-Napoca, Alba Iulia, Brașov, Sibiu, Deva, Târgu Mureș, renumite atât ca centre culturale și turistice, cât și ca puternice centre industriale. Atracțiile turistice ale regiunii sunt remarcabile, amintind printre acestea: Catedrala Reîntregirii Neamului și a Încoronării de la Alba Iulia, Castelul Bran, Biserica Neagră din Brașov, Castelul Huniazilor de la Hunedoara, Cetatea Medievală din Sighișoara sau capitala Daciei preromane de

la Sarmisegetuza Regia.

Zona Transilvaniei include partea centrală a României desfasurată intre ramurile Carpaților, se caracterizează printr-o dotare corespunzătoare mai ales în orașe, dar și apariția unor localități turistice în cadrul depresiunii Sibiu, Făgăraș sau arealul Bistrița-Cluj unde agroturismul se dezvoltă. In cadrul acestei regiuni se disting 3 zone turistice cu caracter complex in cadrul cărora sunt axate centre turistice. În jurul unora (Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sibiu, Alba-Iulia etc) s-au individualizat mai multe zone nu numai ca potențial ci și ca ansamblu de activitați specifice care se bucura de dotări și servicii corespunzătoare.

Trasnilvania își trage numele din expresia latina -Trans Silva -ce înseamnă -Țara de dincolo de Păduri- datorită pădurilor dese ce acopereau munții ce înconjoară, așa cum vom vedea, această zonă atât de importantă pentru România si chiar pentru o parte a Europei. Este una dintre proviciile României medievale greu încercată de-a lungul timpului, leagat de formarea poporului român dar nu în ultimul rând un important centru cultural și economic al țării. Este situată în interiorul lanțului Carpatic și constituie o zonă bogată în obiective turistice naturale și istorice.

Forma de relief principală este podișul, înconjurat de dealuri, depresiuni si străbătut de numeroase râuri. Clima este temperat continentală, vara temperaturile atingând 30 de grade Celsius iar iarna pot atinge minime de circa 23 de grade Celsius.

Istoria zonei este foarte veche ea începând odată cu Epoca Pietrei de când datează primele descoperiri de rămășițe umane și de așezări, atingând un punct de vârf în prima vârstă a fierului când în interiorul arcului carpatic civilizația dacică a atins un înalt grad de cultură materială și spirituală, fapt dovedit de numeroasele descoperiri arhelogice de la Cioclovia, Ohaba Ponor, Pecica Cucuteni, sau Ariusd.

Transilvania este renumită pentru cele peste 160 de biserici fortificate, a căror istorie începe în epoca medievală. Fiind o regiune de graniță, pe vremea aceea, aveau loc multe războaie. Pentru a se apăra, locuitorii au început să fortifice bisericile construind în jurul lor ziduri de apărare. În caz de atac, zidurile le asigurau sătenilor adăpost și protecție. În decursul secolelor, fortificațiile au fost întărite și extinse. Multe dintre ele s-au păstrat până astăzi și constituie un peisaj unic în lume, mai ales prin densitatea și varietatea monumentelor. Acestea au devenit simbolul marcant al multor sate și al regiunii în general.

Bisericile fortificate au fost construite, folosite și întreținute în mare parte de coloniștii vorbitori de limbă germană - sașii transilvăneni. Timp de secole ele au reprezentat centrul religios și cultural al comunităților rurale. După o perioadă de peste 800 de ani, în ultimele decenii, majoritatea sașilor transilvăneni a părăsit regiunea. Astfel, astăzi se pune problema viitorului bisericilor fortificate, a acestei moșteniri de valoare universală, care face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Bisericile fortificate săsești sunt administrate de Biserica Evanghelică C.A. din România (B.E.C.A.R.). Din cauza emigrării sașilor transilvăneni, numărul enoriașilor a scăzut drastic, astfel încât multe dintre biserici nu mai sunt folosite deloc sau numai foarte rar. În același timp, din sate a dispărut chiar acea populație care a ridicat și întreținut monumentele.

Acesta este motivul care a dus la înființarea Fundației Biserici Fortificate, care este o instituție specializată în conservarea patrimoniului cultural bisericesc.

Președintele României Klaus Werner Iohannis precum și Președintele Republicii Federale Germania Joachim Gauck au preluat împreună patronajul fundației.

Fundația este finanțată în cea mai mare parte din donații, subvenții și fonduri externe care asigură, pe de-o parte, desfășurarea activităților și, pe de altă parte, contribuie la majorarea capitalului social.

Fundația este de asemenea susținută de o asociație non-profit din Germania.

Bibliografie

Anghel Gh., (1972), Cetăți medievale din Transilvania, Editura Meridiane, București

Anghel Gh., (1986), Fortificații medievale din piatră din sec. XIII-XVI, Editura Dacia, Cluj-

Napoca

Catalui I., (2008), Biserici fortificate din județul Brașov, Editura Orator, Brașov

Fabini H., (2009), Universul cetăților bisericești din Transilvania, Editura Monumenta, Sibiu

Fabritius-Dancu J., (1980), Cetăți bisericești ale sașilor din Transilvania, Editura Arca, Sibiu

Hurezeanu E., (2009), Așezări sătești cu biserici fortificate din Transilvania, Ed. Vellant

Iambor P., Edroiu N, Sălăgean T., (2005), Așezări fortificate din Transilvania (sec. IX-XIII),

Editura Argonaut

Nagler Th., (1992), Așezarea sașilor în Transilvania, Editura Kriterion, București

Oprescu G., (1967), Bisericile cetăți ale sașilor din Ardeal, București

Rusu A., (2005), Castelarea carpatică. Fortificații și cetăți din Transilvania și teritoriile

învecinate, Editura Mega, Cluj-Napoca

Stoica L., Stoica G., Popa G., (2011), Castele și cetăți din Transilvania: județul Brașov,

București

Velescu O., (1964), Cetăți țărănești din Transilvania, Editura Enciclopedică, București

Wagner E., (2000), Istoria sașilor ardeleni, Editura Meronia, București

- * *, (1983-1992), Geografia României, vol I-IV, Editura Academiei, București

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserici_fortificate_din_Transilvania

http://www.cimec.ro/monumente/unesco/UNESCOro/Album/Transilvania/Darjiu/BisFortif.htm

http://statistici.insse.ro/shop/, Institutul Național de Statistică, Baza de date Tempo on-line

http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002.htm , Varga A., Statisticile etnice și religioase din

Transilvania (1850-2002)

http://szekelyderzs.com/ro/ biserica fortificată Dârjiu

http://www.medievale.ro/

https://www.cnr-unesco.ro/

http://kirchenburgen.org/ro/ Fundația Biserici Fortificate

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_localitatilor_cu_biserici_fortificate_din_Transilvania

https://ro.wikipedia.org/wiki/Viscri,_Brasov

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biertan,_Sibiu

https://ro.wikipedia.org/wiki/Prejmer,_Brasov

https://ro.wikipedia.org/wiki/Valea_Viilor,_Sibiu

Preview document

Biserici fortificate - Pagina 1
Biserici fortificate - Pagina 2
Biserici fortificate - Pagina 3
Biserici fortificate - Pagina 4
Biserici fortificate - Pagina 5
Biserici fortificate - Pagina 6
Biserici fortificate - Pagina 7
Biserici fortificate - Pagina 8
Biserici fortificate - Pagina 9
Biserici fortificate - Pagina 10
Biserici fortificate - Pagina 11
Biserici fortificate - Pagina 12
Biserici fortificate - Pagina 13
Biserici fortificate - Pagina 14
Biserici fortificate - Pagina 15
Biserici fortificate - Pagina 16
Biserici fortificate - Pagina 17
Biserici fortificate - Pagina 18
Biserici fortificate - Pagina 19
Biserici fortificate - Pagina 20
Biserici fortificate - Pagina 21
Biserici fortificate - Pagina 22
Biserici fortificate - Pagina 23
Biserici fortificate - Pagina 24
Biserici fortificate - Pagina 25
Biserici fortificate - Pagina 26
Biserici fortificate - Pagina 27
Biserici fortificate - Pagina 28
Biserici fortificate - Pagina 29
Biserici fortificate - Pagina 30
Biserici fortificate - Pagina 31
Biserici fortificate - Pagina 32
Biserici fortificate - Pagina 33
Biserici fortificate - Pagina 34
Biserici fortificate - Pagina 35
Biserici fortificate - Pagina 36
Biserici fortificate - Pagina 37
Biserici fortificate - Pagina 38
Biserici fortificate - Pagina 39
Biserici fortificate - Pagina 40
Biserici fortificate - Pagina 41
Biserici fortificate - Pagina 42
Biserici fortificate - Pagina 43
Biserici fortificate - Pagina 44
Biserici fortificate - Pagina 45
Biserici fortificate - Pagina 46
Biserici fortificate - Pagina 47
Biserici fortificate - Pagina 48
Biserici fortificate - Pagina 49
Biserici fortificate - Pagina 50
Biserici fortificate - Pagina 51
Biserici fortificate - Pagina 52
Biserici fortificate - Pagina 53
Biserici fortificate - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Biserici fortificate.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Studiul comparativ asupra turismului cultural între România și Franța

Schimbările majore din toate sectoarele vieții economice conduc la implementarea unor modele de creștere economică orientate spre globalizare și...

Structura, comportamentul și performanțele Agenției de Turism Coral Tour

Denumire : Coral Tour CORAL TOUR CARPAT SRL Obiect de activitate: COD CAEN: 7912- Activitati ale Tour-Operatorilor. Aceasta clasa include:...

Destinații turistice

Cap. 1 Destinatia turistica – Concept, management si marketing O destinatie turistica locala este spatiul fizic in care un turist petrece cel...

Potențialul turistic al spațiului rural și valorificarea lui în Depresiunea Făgăraș

INTRODUCERE Activitatea turistică reprezintă călătoria de plăcere, pentru recreere. Această noţiune a fost extinsă în ultimii ani pentru a include...

Bisericile, ansamblurile mânăstirești și monumentele înscrise în Patrimoniul UNESCO

1. Mănăstirea Hurezi Numele mănăstirii se trage de la păsările numite "huhurezi", păsări de noapte cu un penaj deosebit de colorat. Potrivit...

Plan de Dezvoltare - SC Euro Tour SRL Hotel Ambient

1. Concepte generale Hotel Ambient, amplasat la doar cateva minute distanta de centrul vechi al orasului, este unul dintre cele mai importante...

Pensiune turistică - Casa Râșnoveana

Turismul reprezintă un factor de seamă în procesul dezvoltării economice. Pornind de la aceste considerente, precum şi de la faptul că România...

Înființarea agenției de turism Ro Tour SRL

Capitolul 1. Înfiinţarea agenţiei Ro Tour SRL Fişa de prezentare a agenţiei O echipă tânără, o atmosferă plină de viaţă şi căldură într-un...

Ai nevoie de altceva?