Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun

Licență
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 24569
Mărime: 571.96KB (arhivat)
Publicat de: Zaharia Oroș
Puncte necesare: 13
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Capitolul I
  3. Mediul de afaceri al firmei de turism
  4. 1.1. Caracteristicile şi formele mediului extern 3
  5. 1.2. Mediul de afaceri intern 5
  6. 1.2.1. Conţinutul mediului de afaceri intern 5
  7. 1.2.2. Structura mediului de afaceri intern al firmei 6
  8. 1.2.3. Potenţialul firmei 8
  9. 1.3. Componentele mediului de afaceri extern al firmei 9
  10. 1.3.1. Micromediul de afaceri al firmei de turism 10
  11. 1.3.2. Macromediul de afaceri al firmei de turism 15
  12. Capitolul II
  13. Prezentarea Hotelului Doina*** din staţiunea Neptun
  14. 2.1. Prezentarea firmei 25
  15. 2.1.1. Unităţile cu funcţiune de cazare şi afaceri 26
  16. 2.1.2. Serviciul de alimentaţie publică 29
  17. 2.1.3. Baza de de tratament 30
  18. 2.2. Piaţa firmei 35
  19. 2.2.1. Politica tarifară 37
  20. 2.2.2 Clienţii 43
  21. 2.2.3 Furnizori 47
  22. 2.3. Analiza economico-financiară 49
  23. 2.5. Analiza SWOT 53
  24. Capitolul III Impactul mediului de afaceri asupra
  25. desfăşurării activităţii Hotelului Doina
  26. 3.1. Analiza mediului de afaceri intern al H. Doina 64
  27. 3.2. Analiza micromediului de afaceri al Complexului Hotelier Doina-Neptun 54
  28. 3.2.1 Clienţii H. Doina 54
  29. 3.2.2 Personalul H. Doina 60
  30. 3.2.3 Concurenţa H. Doina 63
  31. 3.2.4 Furnizorii H. Doina 63
  32. 3.3 Analiza macromediului de afaceri 66
  33. 3.3.1. Factori economici 67
  34. 3.3.2. Factorii demografici 72
  35. 3.3.3. Factorii socio-culturali 72
  36. 3.3.4. Factorii evoluţiei tehnologice 73
  37. 3.3.5. Factori politici 74
  38. 3.3.6. Factorii juridici 75
  39. 3.3.7. Factorii naturali 75
  40. Concluzii şi propuneri 78
  41. Bibliografie 82

Extras din licență

Introducere

Dacă analiza sectorului în care activează firma, se poate realiza folosind o serie de repere metodologice, recunoscute ca valoare informaţională, din păcate, predicţiile privind viitorul sunt extrem de vulnerabile. nificabil şi controlabil; ca urmare, acest mediu putea fi supus nevoilor întreprinderii, modelat în fuuncţie de deciziile globale, politice şi sociale cărora economicul trebuia să le fie subordonat.

Reacţia mediului românesc în schimbare a fost distinctă: doar cei care au înţeles importanţa cunoaşterii şi adaptării la cerinţe au supravieţuit.

În viziunea analizei mediului de afaceri, investigarea permanentă a mediului extern este o etapă esenţială a analizei strategice impusă de nevoia de a cunoaşte şi înţelege contextul şi forţele concurenţiale care acţionează în cadrul acestuia, de a anticipa şi gestiona scimbările care se produc, de a realiza un raport optim între vocaţia firmei, capabilitatea strategică şi evoluţiile previzibile ale factorilor care-l compun.

Dacă analiza sectorului în care activează firma, se poate realiza folosind o serie de repere metodologice, recunoscute ca valoare informaţională, din păcate, predicţiile privind viitorul sunt extrem de vulnerabile. Dacă lumea ar fi logică şi previzibilă, prognozele s-ar putea întocmi cu ajutorul tehnicilor statistice, prin extrapolarea tendinţelor conturate în trecut. Însă cercetarea a arătat că modelele econometrice nu sunt fiabile pentru mai mult de jumătate din an, iar prognozele bazate pe emiterea unor judecăţi de valoare sunt cel puţin la fel de bune. Prognoza economică are multe în comun cu prognoza meteorologică pe termen lung. Numărul şi variaţiile de intensitate ale forţelor cu impact asupra economiei sunt de aşa natură încât probabilitatea unei prognoze exacte este foarte mică. Chiar faptul că prognozele pe termen lung nu oferă certitudini obligă firma la o permanentă monitorizare a mediului extren. Ea va putea desprinde tendinţe, dar cu siguranţă nu va putea prezice evenimente.

Deşi ca etapă metodologică analiza mediului de afaceri extern a fost plasată după analiza mediului intern, această ordonare are doar o valoare relativă. Succesul depinde nu numai de evaluarea forţelor proprii, ci şi de cunoaşterea câmpului de operaţiuni, de aprecierea forţelor adversarilor, de tacticile pe care le utilizeză. De aceea o abordare concretă a demersului strategic presupune o studiere concomitentă a mediului de afaceri intern şi extern al organizaţiei.

CAPITOLUL I

Mediul de afaceri al firmei de turism

Indiferent de domeniul de activitate, o organizaţie nu poate acţiona decât într-un context determinat de o serie de factori şi condiţii ce alcătuiesc mediul de afaceri extern al firmei, iar prin acţiunile desfăşurate, are contacte cu o serie întreagă de alte organizaţii şi se află sub influenţa mai multor'factori, care, de cele mai multe ori, nu pot fi controlaţi.

Noţiunea mediului de afaceri extern (împrumutată din domeniul ştiinţelor naturale, pentru a sublinia complexitatea relaţiilor) al firmei, este destul de dificil de cuprins într-o definiţie, datorită structurii complexe şi eterogene pe care o prezintă, dar, subliniază, pluralitatea acţiunilor factorilor externi în care acţionează orice întreprindere. Se poate afirma, că mediul de afaceri extern al firmei reprezintă o reţea de variabile exogene aflate într-o permanentă dinamică, cărora întreprinderea le opune un set de variabile endogene definite de resursele sale materiale, financiare şi umane.

Firmele de succes au şi o viziune orientată din exterior către interior. Acestea înţeleg că, în mediul în care operează, se ivesc mereu oportunităţi sau ameninţări şi acordă o importanţă deosebită urmăririi permanente şi adaptării continue a activităţii la schimbările mediului. Prin supravegherea sistematică a mediului există posibilitatea de a revizui şi a adapta strategiile de marketing, astfel încât să facă faţă dificultăţilor ivite şi să valorifice oportunităţile.

În sens larg (teoretico-metodologic), mediul de afaceri în care organizaţia îşi desfăşoară activitatea poate fi definit ca un „ansamblu de factori de natură economică, culturală, juridică, politică, demografică, ecologică etc, ce alcătuiesc o structură complexă şi eterogenă în măsură să influenţeze în mod direct sau indirect activitatea acesteia” Viziunea macroeconomică ne indică faptul că şi întreprinderile sunt parte a mediului, în primul rând a componentei economice a acestuia.

Mediul de afaceri extern al firmei mai poate fi definit (în sens operaţional) ca un ansamblu de riscuri şi de oportunităţi pentru organizaţie. Orice variaţie a mediului poate constitui o oportunitate sau o ameninţare pentru activitatea firmei, depinzând de poziţia pe care o ocupă pe piaţă. Spre exemplu, devalorizarea monedei naţionale, pe termen scurt, pentru exportatori conduce la o impulsionare a activităţii, în timp ce pentru importatori determină o restrângere a activităţii. Raportarea eficientă la tendinţele de evoluţie ale mediului de afaceri extern presupune o cercetarea atentă a tuturor componentelor, a interacţiunii dintre acestea, precum şi a impactului lor asupra pieţei şi, evident, asupra activităţii întreprinderii.

Cunoaşterea fizionomiei şi cerinţelor mediului de afaceri extern în care acţionează întreprinderea prezintă o importanţă deosebită pentru conectarea activităţii la dinamica acestuia. Astfel, întreprinderea îşi poate propune să:

- dezvolte cererea pentru anumite produse şi servicii;

- înnoiască cu frecvenţă ridicată oferta de mărfuri;

- perfecţioneze distribuţia produselor sau serviciilor sale;

- realizeze acţiuni promoţionale eficiente, etc.

Pentru a fi mai uşor de investigat, în funcţie de tipul de relaţii ce apar între organizaţie şi mediul de afaceri extern, acesta poate fi împărţit în două componente sau zone:

a) Mediul de afaceri intern

b) Mediul de afaceri extern - care îmbracă două forme principale:

• Micromediul de afaceri firmei

• Macromediul de afaceri extern firmei

Această calsificare uşurează procesul de analiză a mediului grupând influenţele exercitate asupra organizaţiei în directe (micromediul de afaceri) şi indirecte (macromediul de afaceri), iar, în paralel, evidenţiind atenţia deosebită ce trebuie acordată micromediului de afaceri, din perspectiva strategiilor pe care o le va adopta firma.

Analiza mediului de afaceri semnifică în primul rând, un proces de identificare şi cunoaştere a factorilor de influenţă asupra activităţii întreprinderii, precum şi a evoluţiei acestora.

Preview document

Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 1
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 2
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 3
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 4
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 5
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 6
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 7
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 8
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 9
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 10
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 11
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 12
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 13
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 14
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 15
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 16
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 17
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 18
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 19
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 20
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 21
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 22
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 23
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 24
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 25
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 26
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 27
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 28
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 29
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 30
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 31
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 32
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 33
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 34
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 35
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 36
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 37
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 38
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 39
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 40
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 41
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 42
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 43
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 44
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 45
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 46
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 47
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 48
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 49
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 50
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 51
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 52
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 53
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 54
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 55
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 56
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 57
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 58
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 59
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 60
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 61
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 62
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 63
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 64
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 65
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 66
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 67
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 68
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 69
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 70
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 71
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 72
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 73
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 74
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 75
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 76
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 77
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 78
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 79
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 80
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 81
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 82
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 83
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 84
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 85
Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfășurării Activității Hotelului Doina din Statiunea Neptun - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Impactul Mediului de Afaceri asupra Desfasurarii Activitatii Hotelului Doina din Statiunea Neptun.doc

Alții au mai descărcat și

Politica de produs turistic la SC Coroana Tourism SA

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizaţiei moderne, manifestându-se ca o componentă distinctă a economiei,...

Strategia de dezvoltare a Comunei Arieșeni

CAPITOL I ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ 1.1. STRUCTURA TERITORIULUI 1.1.1. Localizare geografică; Din punct de vedere geografic comuna Arieșeni este...

Produsul turistic al unei societăți de turism și promovarea lui cu referire la SC Inter-Tour SRL Bacău

CAPITOLUL I PRODUSUL TURISTIC: CONCEPT, PARTICULARITĂŢI, COMPONENTE STRUCTURALE 1.1. Produsul turistic: concept, particularităţi, componente...

Dezvoltarea și Promovarea Turismului în Eforie Sud

Contextul socio-economic în care se realizează proiectul: După integrarea României în Uniunea Europeană, dezvoltarea unei afaceri în domeniul...

Studiu de oportunitate privind amenajarea turistică a județului Suceava și a stațiunii climaterice Gura Humorului

INTRODUCERE Meleagurile humorene sunt atestate in documentele scrise medievale emise de cancelaria Moldovei, inca de la inceputul secolului XV...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Ai nevoie de altceva?