Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 17085
Mărime: 1.94MB (arhivat)
Publicat de: Cristobal Sârbu
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Univ. Mihaela Pădurean

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. CAPITOLUL 1 – Consideraţii generale privind turismul balnear 2
  3. 1.1. Turismul balnear – aspecte teoretice 2
  4. 1.2. Particularităţi ale turismului balnear 5
  5. 1.3. Factorii naturali de cură 6
  6. CAPITOLUL 2 – Experienţa internaţională şi naţională privind turismul
  7. balnear 10
  8. 2.1. Turismul balnear mondial – destinaţii turistice 10
  9. 2.2. Turismul balnear în România 13
  10. CAPITOLUL III – Dezvoltarea turismului balnear în staţiunea Pucioasa 26
  11. 3.1. Potenţialul natural şi antropic 27
  12. 3.2. Analiza echipamentelor şi circulaţiei turistice 31
  13. 3.3. Direcţii de valorificare a potenţialului turistic balnear 33
  14. CONCLUZII 39
  15. BIBLIOGRAFIE 40
  16. ANEXE 42

Extras din licență

INTRODUCERE

Turismul pentru tratament sau cură balneomedicală este o formă specifică a turismului de (sejur) odihnă, practicată de persoanele care se deplasează în staţiunile balneare pentru îngrijirea sănătăţii sau prevenirea unor boli.

România este una din ţările cu cele mai bogate şi mai variate resurse turistice şi un important potenţial economico-social. Turismul reprezintă unul din sectoarele capabile să asigure o dezvoltare economică semnificativă. În condiţiile în care România dispune de un potenţial balnear de excepţie, caracterizat nu numai prin faptul că deţine o treime din apele minerale existente în Europa, dar şi prin cea mai mare diversitate de factori naturali de cură între care unii cu valoare de unicat sau puţin răspândiţi în Europa, poate deveni un pilon de bază al turismului românesc.

Aceasta presupune însă un proces profund, o restructurare a turismului românesc, o regândire a acestuia pornind de la cerinţele pieţei interne şi internaţionale, de la cerinţele pe care le au consumatorii acestui turism şi creând un turism balnear de calitate. Pentru aceasta se impune stabilirea unor direcţii clare de valorificare a potenţialului turistic precum şi aplicarea, în cadrul acestora, a unor măsuri, soluţii bine etapizate şi ştiinţific fundamentate în toate subsistemele turistice.

Lucrarea de faţă este structurată în 3 capitole şi încearcă să cuprindă aspectele cele mai importante ale turismului balnear românesc. În primul capitol am prezentat aspecte teoretice cu referire la turismul balnear. În al 2-lea capitol am realizat în prima parte o scurtă prezentare a staţiunilor balneare la nivel internaţional, urmând ca în a doua parte să se pune în evidenţă aspecte cu privire la turismul balnear din România, prin analizarea structurilor de primire – cazare turistică din staţiunile balneare ale României şi evoluţia acestora pe o perioadă de 5 ani, respectiv 2004-2008, cât şi a circulaţiei turistice în staţiunile balneare, prezentând principalele fluxuri turistice în funcţie de numărul turiştilor cazaţi, numărul înnoptărilor în unităţile turistice cu profil balnear şi evoluţia duratei sejurului. Ultimul capitol constă în prezentarea unei staţiuni balneare, respectiv staţiunea Pucioasa, conturând posibilele direcţii de valorificare a turismului balnear în cadrul acesteia.

CAPITOLUL 1

Consideraţii generale privind turismul balnear

Turismul este astăzi una din cele mai dinamice ramuri economice din lume. Este un lucru pe care l-au înteles deja organizaţiile de turism, guvernele, asociaţiile profesionale şi chiar turiştii înşişi. Volumul crescând şi complexitatea de oferte turistice au generat dezvoltarea unei adevărate industrii a călătoriilor şi turismului, ceea ce justifică importanţa dată acestei componente a sectorului terţiar. Prin natura sa, fenomenul turistic este deosebit de complex, cu adânci implicaţii sociale, culturale, politice şi economice.

1.1. Turismul balnear – aspecte teoretice

Dezvoltarea economică şi evoluţia condiţiilor de viaţă ale omului modern aduc, pe lângă beneficiile cunoscute, şi unele aspecte negative cum ar fi: creşterea poluării, ce are consecinţe semnificative asupra sănătăţii organismului uman, intensificarea muncii ( mai ales intelectuale) şi a stresului, dezechilibrele alimentare cantitative şi calitative. Toţi aceşti factori îl determină pe om, în calitatea sa de turist să aleagă ca destinaţie de vacanţă staţiunile balneare, cu scopul de a-şi îmbunătăţi starea fizică şi psihică.

Datorită evoluţiei spectaculoase, dar şi a complexităţii dobândite, noţiunea de turism balnear a cunoscut, de-a lungul timpului diferite abordări conceptuale. Astfel specialiştii Institutului de Cercetare pentru Turism prezintă această formă de turism astfel: “turismul balnear reprezintă un mijloc şi dotări turistice menite să pună în valoare factorii naturali ( apele minerale, nămolurile, gazele terapeutice, litoralul cu complexul său de factori terapeutici şi altele )”

Turismul de îngrijire a sănătăţii îşi are originile în timpurile antice, când oamenii cunoşteau şi exploatau proprietăţile curative ale apelor minerale şi termale, ale curei heliomarine, ale nămolului, ş.a. Este considerat cel mai vechi tip de turism, despre care au fost găsite dovezi la Herculaneum (Băile Herculane), Germisare (Geoargiu Băi), Pamukkale. Deşi este o formă de turism ce se adresează tuturor categoriilor de turişti se observă prezenţa unui număr mai mare în cazul turiştilor mai învârstă ce sunt adeseori însoţiţi de copii.

O altă definiţie a turismului balnear prezintă această formă de turism ca fiind: “modalitatea prin care se asigură necesarul de ape minerale şi termale pentru a fi băute sau folosite la băi.”

În ţara noastră turismul balnear are accepţiunea efectuării unor cure de prevenire a unor boli sau pentru îngrijirea sănătăţii, spre deosebire de unele ţări ale Uniunii Europene, precum Franţa, Italia şi Spania, unde turismul balnear este considerat turism de litoral, fără ca acesta să presupună efectuarea unor tratamente cu utilizarea complexului de factori terapeutici ai litoralului, acest tip de cură fiind cunoscut sub denumirea de talasoterapie. Pentru turismul balnear, în ţările menţionate mai sus, se foloseşte conceptul de termalism. Termalismul, sau crenoterapia reprezintă utilizarea în scopuri terapeutice a apei minerale termale direct de la sursă. În România, termenul de termalism este cunoscut ca fiind “ansamblul activităţilor legate de valorificarea şi utilizarea apelor minerale calde în scop curativ pentru turiştii aflaţi într-o staţiune termală.”

Şi noţiunea de balneoterapie are diferite accepţiuni conform literaturilor de specialitate din diferite ţări. Astfel în timp ce în ţara noastră, balneoterapia semnifică utilizarea băilor curative pentru efectuarea unor tratamente, în Franţa reprezintă utilizarea apei curente ( nu a celei minerale, termale sau de mare ) în scopuri terapeutice. Alături de aceste concepte mai întâlnim şi alte noţiuni, precum: climatoterapia şi balneoclimatoterapia.

Climatoterapia semnifică folosirea acţiunii diverselor tipuri de climat în scop profilactic şi curativ. Aceasta are efecte asupra creşterii rezistenţei organismului la infecţii şi stres, în tratarea astmului bronşic alergic, a tuberculozei, a hipertensiunii arteriale oscilante, a nevrozelor, afecţiuni endocrine.

Cel mai cuprinzător concept este cel al balneoclimatoterapiei ce presupune folosirea complexului de factori naturali: clima, factorii naturali ( ape minerale, lacuri sărate, saline, nămoluri, gaze terapeutice, plaje ) ai unei staţiuni sau a unei localităţi balneoclimaterice în scop profilactic, curativ sau de recuperare medicală.

Dezvoltarea turismului a depins semnificativ de cercetările întreprinse în cadrul balneologiei. Aceasta reprezintă ştiinţa ce se ocupă cu descoperirea, studiul complex şi aplicarea în practica medicală a factorilor naturali: ape minerale, nămoluri, gaze terapeutice etc.

Preview document

Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 1
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 2
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 3
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 4
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 5
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 6
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 7
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 8
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 9
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 10
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 11
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 12
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 13
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 14
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 15
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 16
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 17
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 18
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 19
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 20
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 21
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 22
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 23
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 24
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 25
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 26
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 27
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 28
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 29
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 30
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 31
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 32
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 33
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 34
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 35
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 36
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 37
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 38
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 39
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 40
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 41
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 42
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 43
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 44
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 45
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 46
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 47
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 48
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 49
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 50
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 51
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 52
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 53
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 54
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 55
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 56
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 57
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 58
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 59
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 60
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 61
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 62
Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Perspectivele Dezvoltarii Turismului Balnear in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul Balnear în România

Introducere Balneologia şi climatologia, sunt ştiinţe tradiţionale care studiază si valorifică remediile oferite de natură (ape minerale, climat,...

Turism Rural

INTRODUCERE Ca sa poata fi cuprinsa intr-o definitie, sfera turismului il are in centrul sau pe “ Homo viator”, adica omul care calatoreste in...

Propuneri de Dezvoltare a Activitatii Turistice din Calimanesti-Caciulata

Introducere Motto: “Turismul nu reprezinta doar o modalitate simpla pentru realizarea de activitati comerciale; el este, de asemenea, o...

Perspectivele dezvoltării turismului balnear - studiu de caz stațiunea Slănic Prahova

Introducere Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la...

Turismul de litoral. studiu de caz. analiză comparativă

INTRODUCERE În zilele noastre, turismul a devenit o activitate la fel de importantă precum cea care se desfăşoară în alte sectoare-cheie din...

Litoralul Românesc al Mării Negre

Resursele turistice naturale ale României, care o situeaza, prin bogatie si varietate, printre tarile cele mai dotate din acest punct de vedere,...

Strategii de Dezvoltare și Promovare a Stațiunii Ocna Sibiului

INTRODUCERE Datoritǎ amplasǎrii geografice, România dispune de un bogat fond de resurse naturale care oferǎ posibilitatea practicǎrii unei game...

Turismul Rural - Studiu de Caz Dobrogea

Introducere Putem afirma, fără a greşi, că apariţia călătoriilor turistice s-a produs în antichitate, iar activităţile turistice în spaţiul rural...

Te-ar putea interesa și

Turismul Balnear în România

Introducere Balneologia şi climatologia, sunt ştiinţe tradiţionale care studiază si valorifică remediile oferite de natură (ape minerale, climat,...

Caracteristicile Ofertei și Cererii Turistice - Turismul Balnear

INTRODUCERE In ţările europene dar şi în diferite ţări ale lumii, problemele referitoare la organizarea stiintifica a spatiului, la valorificarea...

Potențialul Turistic Balnear între Agigea și Mangalia

Introducere Având în considerare distribuția activității turistice la nivel mondial observăm că sunt regiuni foarte dezvoltate din punct de vedere...

Potențialul Turistic al Mușcelelor Argeșului și Valorificarea Acestora

1.INTRODUCERE Regiunea Argeş, locuită din vremuri străvechi, a favorizat dezvoltarea aşezărilor geto-dacice care au devenit în timp centre...

Rolul economico-social al serviciilor pe piața de muncă

CAPITOLUL I ROLUL ECONOMICO-SOCIAL AL SERVICIILOR 1. Incursiune în evoluţia managemetului resurselor umane Pe măsura dezvoltării şi...

Proiect de amenajare a stațiunii balneare Băile Herculane

Capitolul I Prezentarea generală a staţiunii Baile Herculane 1.1. Aşezare geografică Staţiunea Băile Herculane este situată în partea de sud -...

Turism România Franța

INTRODUCERE Actualitatea temei. Turismul reprezintă, atât prin conţinut cât şi prin rolul său, un fenomen care s-a impus pregnant în epoca...

Previziunea Cererii de Servicii Turistice la Hotelul Hefaistos din Stațiunea Covăsita

INTRODUCERE Turismul, ca activitate economică, ce face parte din sectorul terţiar, inclus relativ recent (a fost considerat ca o simpla petrecere...

Ai nevoie de altceva?