Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 25844
Mărime: 162.74KB (arhivat)
Publicat de: Norman Miron
Puncte necesare: 11
Universitatea din Petroșani Facultatea de Științe Program postuniversitar de conversie profesională Comerț, turism, servicii Domeniul de licență Administrarea afacerilor Programul de studii de licență Economia comerțului, turismului și serviciilor

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. Capitolul 1. POTENȚIALUL TURISTIC DIN ZONA BALȘ
  3. 1.1. Evoluție și caracteristici generale ale potențialului turistic din zona Balș
  4. 1.2. Potențialul natural din zona Balș
  5. 1.2.1. Relieful
  6. 1.2.2. Clima
  7. 1.2.3. Rețeaua hidrografică
  8. 1.2.4. Flora și fauna
  9. 1.3. Potențialul antropic
  10. 1.3.1. Obiective antropice din orașul Balș
  11. 1.3.2. Obiective antropice din zona Balș
  12. Capitolul 2. SERVICII TURISTICE
  13. 2.1. Importanța serviciilor turistice
  14. 2.2. Servicii de cazare turistică
  15. 2.2.1. Tipuri de unități de cazare în zona Balș
  16. 2.2.2. Organizarea unităților de cazare
  17. 2.3. Servicii turistice de transport
  18. 2.3.1. Transportul rutier
  19. 2.3.2. Transportul feroviar
  20. 2.3.3. Transportul aerian
  21. 2.4. Servicii turistice de alimentație publică
  22. 2.4.1. Rolul și importanța unităților de alimentație publică
  23. 2.4.2. Tipuri de unități de alimentație publică în zona Balș
  24. 2.5. Servicii complementare: de agrement, sportive, medicale, bancare.
  25. Capitolul 3. FORME DE TURISM PRACTICATE ÎN ZONA BALȘ
  26. 3.1. Turismul de tranzit
  27. 3.2. Turismul cultural
  28. 3.3. Turismul religios
  29. 3.4. Turismul de weekend
  30. Capitolul 4. DEZVOLTAREA TURISMULUI DURABIL ÎN ZONA BALȘ
  31. 4.1. Impactul economic, social și ecologic al turismului
  32. 4.2. Strategii de dezvoltare a turismului
  33. CONCLUZII
  34. BIBLIOGRAFIE

Extras din licență

INTRODUCERE

În viziunea Organizației Mondiale a Turismului(WTO), turismul este definit ca fiind ,,ansamblul activităților persoanelor aflate în timpul călătoriei și al șederii lor într-un loc distinct de locul lor de rezidență, pe o perioadă mai mică de un an, pentru odihnă, afaceri sau alte scopuri”. Această definiție elaborată în anul 1993, stabilește clar diferența între turiști și excursioniști (WTO, 2004).

Abordând problematica activităților de turism, se remarcă, uneori, tendința de interpretare îngustă a noțiunii actului turistic în sensul limitării lui numai la deplasarea turistului în timpul lui liber de la locul de reședință la obiectivele turistice, în scopuri recreative, cultural-educative, agrement, tratament, etc.

Dezvoltarea turismului în România se concretizează printr-o cerere crescândă a populației turistice pentru o gamă mereu sporită de diverse servicii și bunuri de consum, care stimulează sectoarele producătoare și prestatoare de servicii, antrenând o creștere generală a activităților economice și a produsului intern brut. Se constată, așadar, o împletire organică între activitatea de turism, care face parte din sfera serviciilor și activitățile productive din industrie, agricultură, transporturi, etc., produse și servicii care sunt solicitate în mod intens de activitatea turistică pentru asigurarea petrecerii plăcute a timpului liber al turiștilor, servicii sau activități menite să ofere satisfacția deplină în urma consumului turistic.

Rolul și locul turismului se definesc prin activitățile componente: cazare, alimentație publică, transport, agrement, etc., considerate ca subsisteme, cu relații interdependente în cadrul sistemului.

Datorită faptului că turismul acționează în direcția introducerii în circuitul economic intern și internațional a condițiilor naturale, a patrimoniului cultural, istoric, a realizărilor economice, etc., acesta contribuie direct la dezvoltarea economică a unor localități sau zone, stimulând dezvoltarea transporturilor, a circulației mărfurilor, creând totodată noi locuri de muncă.

Județul Olt, din care face parte și zona Balș, se înscrie cu un potențial turistic destul de diversificat, legat mai ales de fondul cultural-istoric și mai puțin de cadrul natural predominant de câmpie și dealuri joase.

Zona Balș, situată în lungul văii Oltețului, la contactul Podișului Getic cu Câmpia Română, s-a dezvoltat de-a lungul timpului istoric, într-o arie de intensă și străveche circulație, ca o zonă agricolă, cerealieră, influențată favorabil de existența celor două orașe mari din apropiere: Craiova și Slatina.

Cadrul natural favorabil, asociat cu caracteristicile economice ale zonei, a permis instalarea și permanentizarea populației pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri. Trasarea drumului București-Craiova în anul 1845(actualul DN 65/E 574) și construirea căii ferate București-Pitești-Slatina-Balș-Craiova în anul 1875, a generat dezvoltarea zonei și a localității Balș care a primit statut urban în anul 1921.

Orașul Balș, situat la distanțe aproximativ egale(25 km) de orașele Craiova(principala metropolă a Olteniei) și Slatina(reședința județului Olt), și-a conturat cu dificultate o arie de polarizare între cele două orașe.

În conformitate cu Planul de Amenajare a Teritoriului Național(PATN)-Secțiunea a IV-a- ,,Rețeaua de localități”, orașul Balș intră în categoria localităților urbane de rangul III, reprezentând un centru de atracție zonală. Datorită funcțiilor urbane complexe, orașul Balș este un important centru polarizator pentru partea nord-vestică a județului Olt. Orașul Balș polarizează activitățile turistice pe spații restrânse, fiind în același timp localitatea din care pornesc fluxuri turistice modeste spre zonele învecinate de pe Valea Oltețului.

În zona Balș se identifică astăzi, o mulțime de obiective turistice de interes local, zonal și chiar național : biserici și mănăstiri din sec. XVI-XIX, case memoriale, un variat fond etnofolcloric, puțin cunoscute, cu fluxuri turistice mici, dar cu un potențial mare de valorificare pe viitor. Pentru turiști sunt importante : bisericile vechi și mănăstirile Măinești, Călui, Brâncoveni unde au loc procesiuni religioase de marile sărbători creștine sau hramuri, centrul de olărit de la Oboga, Pădurea Sarului, Lunca și Valea Oltețului- adevărate oaze de relaxare și recreere.

Aceste obiective naturale deosebite, alături de valorile cultural-antropice de o inestimabilă valoare, de ospitalitatea și tradițiile strămoșești, au contribuit și contribuie în egală măsură la dezvoltarea turismului în această zonă. Frumusețile și bogățiile naturale ale acestei zone, cât mai ales cele create de mintea și de mâna omului, te cheamă să le vezi, să le cunoști, să le admiri, să-ți îmbogățești mintea și să-ți umpli inima de bucurie și mulțumire sufletească.

Toate acestea reprezintă motivul alegerii acestei teme.

Bibliografie

Bănică, Paula, Buică, Adriana, Vasile, Elisabeta, Luminița, Monografia orașului Balș, Editată de Primăria orașului Balș, 2013.

Bănică, Paula, Buică, Adriana, Vasile, Elisabeta, Luminița, Monografia comunei Bobicești, Editura Reprograph, Craiova, 2015.

Bibirigea, R., Turismul durabil, oportunități și provocări, Editura Universitară, București, 2009.

Ciangă, N., România. Geografia turismului, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2007.

Cocean, P., Dezsi, Șt., Geografia turismului, Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2009.

Coteț, Petre, Urucu, Veselina, Județele patriei-Județul Olt, Editura Academiei RSR, București, 1975.

Duma, Raluca Estera, Turism cultural-definire, tendințe și impact asupra culturii, societății și mediului- referat în Revista Terra a Societății de Geografie din România, nr. 1- 2/ 2014, Anul XLV(LXV), Editura CD-Press, București, 2014.

Glăvan, Vasile, Turismul în România, Editura Economică, București, 2000.

Grosu, Aurelia, Mănăstirea Căluiu. Album monografic, Editura Episcopiei Slatinei și Romanaților, Slatina, 2015.

Ielenicz, Mihai, Comănescu, Laura, România. Potențial turistic, Editura Universitară București, 2006.

Ielenicz, Mihai, Comănescu, Laura, Turism. Teorie și metodologie, Editura Universitară, București, 2013.

Ielenicz, Mihai, Postea, Maria, Moraru Gabriela, Boutte, Amalia, Turismul cultural desfășurat în spațiul religios. Tradiție milenară și diversitate de forme- referat în Revista Terra a Societății de Geografie din România, nr. 1- 2/ 2014, Anul XLV(LXV), Editura CD-Press, București.

Ilinca, Lucian Irinel, Tătaru, Alexandra, Pipirigeanu, Ioan, Atlasul turistic al României, Editura TREND, Pitești, 2011.

Ionică, Liviu, Marian, Preda, Daniel, Mircea, Iancu Jianu-Moșia de vatră a boierilor Buzești, Editura Alutus, Slatina, 2012.

Micle, Veniamin- arhimandrit la Sfânta Mănăstire Bistrița, Istoricul Sfintei Mănăstiri Căluiu, județul Olt, Eparhia Râmnicului, Rm. Vâlcea, 2001.

Mihăescu, Corina, Carte de învățătură(I). Ouăle de Paști din Oboga, Editura tradițiioltene.ro, Slatina, 2010.

Mincă, A., Butoi, M., Monumente istorice și de artă din județul Olt, Editura Meridian, București, 1984.

Minciu, Rodica, Economia turismului, Ediția a III-a revăzută și adăugită, Editura Uranus, București, 2005.

Stănciulescu, Gabriela, Managementul operațiunilor de turism, Ediția a II-a, Editura ALL Beck, București, 2003.

Stănciulescu, Gabriela, Managementul turismului durabil în centrele urbane, Editura Economică, București, 2004.

Stoica, Georgeta, Ilie, Rada, Zona etnografică Olt, Editura Sport-Turism, București, 1986.

Teodorescu, Camelia, Turism cultural, Editura Transversal, Târgoviște, 2009.

*** Revista Terra, nr. 1-4/1993, anul XXV(XLVIII), Casa editorială Glasul Bucovinei, Iași.

*** Revista Datini. nr. 3/1998, Centre de pe Valea Oltețului: Româna și Oboga. Drumul lutului.

*** Sfânta Mănăstire Brâncoveni, județul Olt- pliant.

*** Meșteșuguri străvechi în sudul Olteniei(Ancient crafts in southern Oltenia), Programul Operațional Regional REGIO, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, F-PRO, 2012.

*** Strategia de Dezvoltare a orașului Balș pentru perioada 2014-2020, elaborată de Consiliul Local al orașului Balș și Primăria orașului Balș, 2014.

www. bals.ro

www.infopensiuni.ro

www.infoturism.ro

www.olt.djc.ro

www. trivago.ro

wwww.padureasarului.ro

www.super.cazare.com

Preview document

Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 1
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 2
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 3
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 4
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 5
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 6
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 7
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 8
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 9
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 10
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 11
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 12
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 13
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 14
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 15
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 16
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 17
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 18
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 19
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 20
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 21
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 22
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 23
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 24
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 25
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 26
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 27
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 28
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 29
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 30
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 31
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 32
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 33
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 34
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 35
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 36
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 37
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 38
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 39
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 40
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 41
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 42
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 43
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 44
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 45
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 46
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 47
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 48
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 49
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 50
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 51
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 52
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 53
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 54
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 55
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 56
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 57
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 58
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 59
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 60
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 61
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 62
Premise de dezvoltare a turismului în zona Balș, județul Olt - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Premise de dezvoltare a turismului in zona Bals, judetul Olt.doc

Alții au mai descărcat și

Adaptarea ofertei turistice la exigențele turismului montan - studiu de caz - Complex Clăbucet-Sosire Predeal

Introducere Între fenomenele economice şi sociale caracteristice epocii contemporane, se numǎrǎ şi dezvoltarea rapidă a turismului. Realizările...

Turismul Religios în Bucovina

I. Introducere Regiunea istorica BUCOVINA, al cărei teritoriu se întinde astăzi peste zona din apropierea oraşelor Suceava, Campulung Moldovenesc...

Potențialul turistic al Bucovinei

Introducere: Turismul este un fenomen socio-economic, puternic ancorat în aproape toate sectoarele economiei, pe plan mondial industria turistică...

Potențialul Turistic al Comunei Polovragi

POTENŢIALUL TURISTIC AL COMUNEI POLOVRAGI ( JUDEŢUL GORJ ) INTRODUCERE Turismul rural nu este numai un sejur la o fermă sau într-o casă...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Perspectivele turismului în județul Olt

1. Localizarea si caracterizarea zonei Situat în sudul României, între Dunăre şi Podişul Getic, străbătut de la nord la sud de valea largă a...

Ai nevoie de altceva?