Televiziunea și trăirea prin procură

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 92 în total
Cuvinte : 38873
Mărime: 166.78KB (arhivat)
Publicat de: Cornel Vlad
Puncte necesare: 12
licenta jurnalism

Cuprins

  1. CUPRINS 1
  2. Introducere 3
  3. CAPITOLUL I 5
  4. LUMEA TELEVIZUALULUI 5
  5. 1. Caracteristicile mesajului audiovizual 5
  6. 1.1. Cantitatea mesajului televizat. 6
  7. 1.2. Capacitatea de acoperire. 6
  8. 1.3. Forţa de penetrare. 7
  9. 1.4. Viteza de transmitere. 8
  10. 2. Impactul mesajului audiovizual 9
  11. 3. Funcţiile televiziunii 11
  12. a) Funcţia de informare. 11
  13. b) Funcţia de socializare (educativă). 12
  14. c) Funcţia de divertisment 15
  15. d) Funcţia de liant social 16
  16. e) Funcţia de întărire a normelor sociale (de coeziune) 16
  17. f) Funcţia de a conferi status. 17
  18. 4. Disfuncţiile televiziunii 17
  19. a) Efemeritatea mesajului 18
  20. b) Cronofagia 19
  21. c) Efectele vizionării excesive 19
  22. d) Scăderea nivelului cultural 20
  23. e) Fenomenul manipulării 21
  24. CAPITOLUL II 22
  25. EFECTELE COMUNICĂRII TV ASUPRA MINŢII UMANE 22
  26. 1. Modelarea subconştientului 22
  27. 1.1. Captivarea atenţiei 23
  28. 1.2. Scăderea capacităţii de concentrare 24
  29. 1.3. Crearea unei atitudini mentale pasive. 24
  30. 2. Influenţa hipnotică asupra minţii 25
  31. 2.1 Cauza declanşării fenomenului hipnotic 26
  32. 2.2 Caracteristicile stării hipnotice 27
  33. 3. Dependenţa de televizor 29
  34. 3.1 Şapte criterii ale diagnosticării dependenţei 30
  35. 3.2 Mecanisme psihologice care explică apariţia dependenţei de televizor 33
  36. 3.3 Tipurile de dependenţă 34
  37. 3.4. Consecinţa dependenţei la tineri 37
  38. 1. ,,Realitatea” TV 41
  39. 1.1. Timpul ,,realităţii” TV 42
  40. 1.2. Coordonatele psihoterapeutice ale ,,realităţii” TV 44
  41. 1.3. Atitudinile şi valorile ,,realităţii” TV 46
  42. 2. Erotismul TV 47
  43. 2.1 Sexualitatea şi goliciunea prin intermediul lumii TV 48
  44. 2.2 Cum are loc erotizarea percepţiei 48
  45. 2.3 Consecinţele identificării telespectatorilor cu personajele erotice 50
  46. 3. Violenţa TV 53
  47. 3.1. Efectele violenţei TV 54
  48. 3.2 Care este lecţia pe care violenţa TV o dă noilor generaţii sau lumii întregi? 57
  49. 3.3 De ce violenţa este cel mai mult prezentă pe micul ecran? 58
  50. CAPITOLUL IV 61
  51. TELEVIZIUNEA ÎN VIAŢA ADOLESCENTULUI 61
  52. 1. Metodele cercetării 61
  53. 1.1 Chestionarul. 61
  54. 1.2. Mărturiile. 64
  55. 2. Descrierea şi interpretarea chestionarelor 64
  56. 3. Prezentarea şi interpretarea mărturiilor 79
  57. Concluzii şi principii care înlesnesc eliberarea de televizor 85
  58. Bibliografie 89
  59. A. Lucrări generale. 89
  60. B. Lucrări de specialitate 89
  61. C. Resurse electronice. 91

Extras din licență

Introducere

În principal, forţa televiziunii decurge din capacitatea pe care o are de a transmite imagini în mişcare, de a te face să vezi în faţa ochilor ,,realităţi” care nu sunt în acel loc sau care nici nu există. Aceste imagini, spre deosebire de cele formate prin vederea lucrurilor care ne înconjoară efectiv, au capacitatea de a penetra cu o forţă deosebită mintea omului. Oamenii ştiu că tot ceea ce văd pe micul ecran este ficţiune, dar se comportă după vizionare ca şi cum totul ar fi fost real şi bun de avut ca model. Televiziunea exploatează o tendinţă inconştientă a psihicului uman, înclinarea omului de a se încrede în ceea ce vede cu propriii ochi. ,,A fi văzut” a fost dintotdeauna cel mai bun argument.

Prin caracteristicile şi intensitatea experienţei, prin periodicitatea cu care intervine încă din primii ani ai vieţii, privitul la televizor influenţează în mod definitoriu viaţa omului contemporan. Oamenii ajung sa gândească, să se comporte, să se îmbrace după cum le sugerează televiziunea.

Televiziunea, televizionarea sau mass-media în general reconstruiesc realitatea, configurează un nou mediu de existenţă pentru omul zilelor noastre, un nou mod de a fi.

Lucrarea de faţă studiază modul în care influenţează televiziunea mintea şi comportamentul uman. Am tratat atât problemele ridicate de tehnologia audio-video, de obiceiul vizionării în sine, cât şi cele ce vizează influenţa mesajelor TV asupra modului de viaţă al oamenilor. Am acordat o atenţie deosebită mecanismelor care stau la baza efectului puternic al televiziunii, acţiunii sale hipnotice, dependenţa pe care o creează.

Scopul principal al lucrării nu este acela de a critica sau stigmatiza televiziunea, ci de a înţelege în ce constă efectul acesteia, care este modul în care acţionează ea asupra creierului şi a sufletului, a comportamentului omului din zilelor noastre, dar în special cum acţionează asupra tinerilor, adolescenţilor.

În primul capitol, am vorbit despre lumea televiziunii, care sunt caracteristicile mesajului audiovizual, care este impactul acestui tip de mesaj, care sunt funcţiile televiziunii şi disfuncţiile sale.

În capitolul al doilea au fost analizate efectele pe care ecranul TV şi vizionarea TV, ca obicei cotidian, le are asupra dezvoltării şi funţionării creierului uman, independent de natura mesajelor transmise prin televizor.

Capitolul al treilea aduce în atenţie ,,realitatea” TV, acea ,,trăirea prin procură”, eroticul şi violenţa care sunt prezente pe micile ecrane, cosecinţele acestora în viaţa oamenilor.

În partea finală a lucrării, pentru a da un caracter practic, am întocmit un studiu de caz, cu referire la modelele adolescenţilor de azi, ce rol ocupă televiziunea în viaţa lor. Am ales şase licee, Liceul Tehnic de Alimentaţie şi Turism Dumitru Moţoc ; Colegiul Tehnic Traian Vuia ; Liceul Gheorghe Asachi ; CFR ; Liceul A.I.Cuza ; Liceul Metalurgic ; Colegiul National Vasile Alecsandri, dorind a demostra impactul pe care îl are televiziunea asupra comportamentului adolescentului.

La întocmirea lucrării am folosit o serie de cărţi de specialitate, dintre care cele mai importante sunt: Gheorghe Virgiliu, ,,Efectele televiziunii asupra minţii umane '', ,, Revrăjirea lumii sau de ce nu ne mai desprindem de televizor'', Bourdieu Pierre, ,,Despre televiziune'', Bucheru Ion, ,,Fenomenul televiziunii'', Marshall McLuhan, ,,Mass-media sau mediul invizibil ''.

Subiectul fiind unul analizat exhaustiv, competent, de autori reputaţi în tratate şi reviste de specialitate, încercarea de a clinti ceva din ceea ce s-a spus până acum sau de a mai adăuga ceva la patrimoniul stiintific deja acumulat în domeniu, ar putea să pară temerară. Nu mai puţin, ea reprezintă experienţă ştiinţifică incitantă de sub tentaţia căreia nu întelegem să ne sustragem.

CAPITOLUL I

LUMEA TELEVIZUALULUI

1. Caracteristicile mesajului audiovizual

Televizunea este categoric un fenomen. Dar, spre deosebire de un fenomen natural care se produce, provoacǎ pagube şi apoi dispare, televiziunea este un fenomen în continuă desfăşurare şi progres. Este un fenomen care se autocreează. S-a produs, a influenţat societatea, societatea a influenţat fenomenul, care s-a modificat, a reinfluenţat societatea şi aşa mai departe, ca un bulgăre de zăpadă. Televiziunea este o comunicare, relaţie, interacţiune ce are caracter de masă . Astăzi e greu să ne dăm seama cine pe cine influenţează mai mult: televiziunea, societatea sau invers? A influenţa înseamnă a manipula contextele situaţiei pentru a crea sensul dorit . Mulţi consideră ca, fiind parte integrantă a societăţii, televiziunea nu poate exercita un efect de schimbare asupra acesteia decât concomintent cu modificarea principiilor după care ea însăşi acţionează. Că televiziunea este doar o oglindă care trebuie să reflecte ceea ce societatea arată. Că, în fapt, televiziunea nu este decât societatea redusă la dimensiunile unei cutii. Ne este greu sa fim de acord cu acest lucru. Privind strict momentul de faţă, putem spune cu precizie că televiziunea este o reacţie a societăţii? Am înclina mai mult spre a doua variantă. Credem că televiziunea a devenit un organ aparte, un supraorgan care controlează, în primul rând, prin importanţa pe care i-o dau oamenii, tot ceea ce se întâmplă în restul oraganismului. Încet, încet, televiziunea a devenit un pol în jurul căruia se învârt celelalte sectoare ale existenţei societăţii.

Pentru a putea explica poderea şi impactul deosebit pe care le au mesajele transmise pe micile ecrane asupra publicului, trebuie avute în vedere caracteristicile lor specifice, unice în peisajul mediatic: cantitatea mesajului, capacitatea sa de acoperire şi de penetrare (răspândirea sa), viteza de transmitere.

1.1. Cantitatea mesajului televizat.

Începând din deceniul al 8-lea al secolului XX, oferta canalelor de televiziune a depăşit-o pe cea a presei scrise, însumând un public din ce în ce mai numeros. În Statele Unite sunt peste 30 de canale alternative cu emisie non-stop, în ţările europene occidentale au apărut, pe lângă televiziunile naţionale de stat, numeroase posturi private (cu răspândire locală, regională sau naţională). În ultimii ani, internaţionalizarea mesajului televizat, datorită transmiterii sale prin satelit şi cablu, a înmulţit considerabil oferta de programe, contribuind la diversificarea opţiunilor (posturile TV internaţionale având sute de milioane de receptori potenţiali zilnic). În România, în ultimii 17 ani a crescut semnificativ cantitatea ofertei din domeniul audiovizual, pe lângă televiziunea de stat existând mai multe posturi private de mare audienţă la public ( ANTENA1, PRO TV, PRIMA TV, ACASĂ, etc), precum şi alte posturi locale şi de televiziune prin cablu.

1.2. Capacitatea de acoperire.

Potrivit datelor oferite de Comisia Natională de Statistică, televizorul este în România unul din bunurile cele mai dorite de către populaţie. Din 1990, practicile de petrecere a timpului liber au crescut tot mai mult, pe lângă diversificarea paletei activităţilor de divertisment înmulţindu-se considerabil şi oferta specifică acestora, însă cea mai spectaculoasă creştere, din această perspectivă, a înregistrat-o urmărirea posturilor de televiziune. Având un cost scăzut al abonamentului (chiar dacă îl includem şi pe cel al recepţiei prin cablu), privitul la televizor a cunoscut după 1990 o creştere impresionantă a audienţei, ajungând astăzi să ocupe primul loc în bugetul de timp liber al românilor. După 1990, aproximativ 53% din familii şi-au cumpărat TV color, procent ce reprezintă 78% din totalul televizoarelor color posedate de familiile din România, faţă de 3 500 000 de televizoare (adica 1 televizor la 6 locuitori) cât indicau statisticile în 1989. Barometrul de Opinie Publică, realizat de Institutul de Sondare a Opiniei Publice METRO MEDIA TRANSILVANIA indică faptul că televizorul continuă să se situeze pe primul loc în topul preferinţelor cumpărătorilor. Aceste date sunt totuşi departe de statisticile care se înregistrează în SUA, unde circa 98% din locuinţe sunt dotate cu aparat TV, micul ecran deţinând supremaţia asupra celorlalte mijloace de comunicare în masă.

Preview document

Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 1
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 2
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 3
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 4
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 5
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 6
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 7
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 8
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 9
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 10
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 11
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 12
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 13
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 14
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 15
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 16
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 17
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 18
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 19
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 20
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 21
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 22
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 23
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 24
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 25
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 26
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 27
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 28
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 29
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 30
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 31
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 32
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 33
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 34
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 35
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 36
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 37
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 38
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 39
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 40
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 41
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 42
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 43
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 44
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 45
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 46
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 47
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 48
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 49
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 50
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 51
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 52
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 53
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 54
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 55
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 56
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 57
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 58
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 59
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 60
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 61
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 62
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 63
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 64
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 65
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 66
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 67
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 68
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 69
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 70
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 71
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 72
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 73
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 74
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 75
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 76
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 77
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 78
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 79
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 80
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 81
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 82
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 83
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 84
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 85
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 86
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 87
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 88
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 89
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 90
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 91
Televiziunea și trăirea prin procură - Pagina 92

Conținut arhivă zip

  • Televiziunea si Trairea prin Procura.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Psihologie socială - adolescentul din Maramureș

Cuvântul „adolescenţă” este de origine latină, de la verbul adolesco-ere şi înseamnă a creşte, a căpăta putere. Din punct de vedere etimologic...

Ai nevoie de altceva?