Tendințe actuale în turismul statului Quebec

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 122 în total
Cuvinte : 53115
Mărime: 4.96MB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13

Cuprins

  1. Scopul lucrării 2
  2. Capitolul I Factori de dezvoltare ai turismului 3
  3. I.1 Localizare geografică şi factori naturali favorabili 3
  4. Rolul turistic al climatului 4
  5. Rolul turistic al apelor 5
  6. Rolul turistic al vegetaţiei şi faunei 6
  7. I.2 Dinamici recente ale peisajului geografic. 6
  8. I.3 Dezvoltarea economică actuală 42
  9. I.4 Implicaţii politice şi sociale în dezvoltarea turismului 46
  10. I.5 Resurse umane 47
  11. Capitolul II Obiective turistice de interes naţional si local 53
  12. II.1 Obiective naturale 53
  13. II.1.1 Aflorimente geologice 53
  14. II.1.2 Elemente geomorfologice 56
  15. II.1.3 Elemente hidrografice 58
  16. II.2 Obiective antropice 71
  17. II.2.1 Obiective culturale 71
  18. II.2.2 Obiective religioase 76
  19. II.2.3 Construcţii urbane 78
  20. II.2.4 Manifestări artistice, sportive şi de divertisment 80
  21. Capitolul III Tipuri de turism 89
  22. Capitolul IV Fluxuri turistice 93
  23. IV.1 Fluxul intern 93
  24. IV.2 Fluxul extern 94
  25. Capitolul V Facilităţi turistice 98
  26. V.1Amenajări în scopul atractivităţii 98
  27. V.1.1 Capacităţi de cazare 98
  28. V.2 Amenajări pentru accesibilitate (infrastructură de transport) 112
  29. Capitolul VI Perspective ale dezvoltării turismului 115
  30. Concluzii 119
  31. Bibliografie 121

Extras din licență

Am ales acest subiect pentru lucrarea de diplomă pentru că mi-ar plăcea să studiez un fenomen turistic de mare amploare desfăşurat într-un cadru natural, social, cultural, economic performant, în care valorificarea şi amenajarea potenţialului turistic reprezintă o prioritate de importanţă locală, naţională şi chiar mondială.

Deşi nu am avut şansa să vizitez această provincie canadiană , mi-am dedicat o mare parte a timpului vizionând reportaje şi documentare video despre Québec , dar şi citind o serie de enciclopedii de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” şi Centrul Cultural Francez şi Canadian.

Oraşe pline de istorie , castele impresionante, muzee, parcuri naţionale, grădini zoologice, oameni primitori şi întreprinzători, iată o impresie de ansamblu a unui turist în căutarea ineditului.

Alegerea acestei teme de licenţă este o oportunitate pentru mine, ca viitor geograf, pentru a studia un model turistic performant, cu o metodologie riguroasă, cu o infrastructură turistică bine reprezentată. Este impresionantă activitatea specialiştilor quebechezi în domeniul turismului. Obiectivul lor este dezvoltarea turistică a regiunii, realizând în permanenţă studii statistice care fac posibilă o utilizare strategică a datelor colectate.

Pentru mine, ca posibil viitor specialist în domeniul turismului, studiul modelului quebechez reprezintă o experienţă utilă.

Obiectivele lucrării sunt:

- să prezinte potenţialul turistic natural şi antropic al provinciei,

- gradul său de valorificare,

- să realizeze un studiu obiectiv asupra dinamicii turismului pe valea Saint-Laurent

- să ofere imaginea unui tip de turism performant care poate servi drept model pentru specialiştii români.

Lucrarea, nu îşi propune, nicidecum epuizarea tuturor informaţiilor referitor la acest subiect sau o analiză în detaliu a fenomenului turistic în provincia Québec, ci doar surprinderea esenţialului.

Tendinţe actuale în Turismul Statului QUÉBEC

Capitolul I Factori de dezvoltare ai turismului

I.1 Localizare geografică şi factori naturali favorabili

Situat în nordul extrem al continentului american, cea mai mare provincie a Canadei, Québec, acoperă o arie de 1,667,926 Km2. Provincia Québec ocupă 16% din teritoriul canadian şi este de 7 ori mai mare faţă de Marea Britanie şi de două ori faţă de Texas.

Teritoriul imens al provinciei Québec se întinde pe aproape 2000 Km. De la Nord spre Sud şi are 1500 Km de la Est spre Vest. Se extinde de la pământurile fertile ale părţii de sud (Lawlands) ale fluviului Saint-Laurent Laurenţiu, care este graniţă pentru câteva state americane (New York, Vermont, New Hampsire, Maine), până la vasta întindere a Insulei Baffin şi mările boreale nordice. Québec-ul este graniţă pentru Ontario în partea de vest, iar în partea estică limitează New Brunswick.

Ţară a contrastelor, cu o diversitate uimitoare a peisajelor, Québec-ul aşteaptă să fie descoperit. Vastele sale întinderi de păduri boreale, taiga şi tundră presărată cu milioane de locuri şi râurile ce formează o reţea de apă bogată de 180.000 Km2, îţi spun că nu poţi să nu-l vizitaţi.

De asemenea, unul dintre cele mai mari fluvii ale lumii Saint-Laurent cu ale sale 400.000 de lacuri joacă un rol important în topografia regiunilor sudice ale provinciei Québec. Câmpurile lui fertile se întind între Scutul Canadian în Nord şi Munţii Apalaşi în Sud.

Munţii Laurentides sunt unii dintre cei mai vechi munţi de pe planetă. Cele mai mari înălţimi din Québec sunt Mont D’ Iberville (1622 m) din lanţul Tongat, mărginind Labradorul şi Munţii Jacques-Cartier (1268 m) în peninsula Gaspé.

Provincia Québec are forma unei lalele şi geografia sa este simplă. De la nord la sud se întâlnesc trei regiuni naturale: Scutul Canadian, Câmpia Saint-Laurent şi lanţul Apalaşian.

Scutul Canadian ocupă 4/5 din stat. Alcătuit din rocile cele mai vechi de pe glob, regiunea este o adevărată mină de resurse naturale, încă puţin explorate. Istoria acestei regiuni începe în era primară, când a avut loc înălţarea unor masive muntoase imense, foarte cutate, formate din graniţe, gnaise şi şisturi. Efectul unei abraziuni îndelungate a fost erodarea acestor masive până la rădăcină. A rezultat apoi o serie lungă de platouri ondulate, văi adânci, sau depresiuni adânci, uneori până sub nivelul mării. Mai târziu, glaciaţii succesive au finisat totul, au luat naştere o serie de locuri împânzind colinele şi văile.

Câmpia fertilă a Saint-Laurent s-a format în urma retragerii mării Champlain. La sud de fluviul Saint-Laurent, un triunghi lung uneşte Montréal-ul, Québec-ul şi Lacul Champlain; aceasta este câmpia Saint-Laurent. Primii amerindieni au cunoscut, cu siguranţă, marea Champlain care a existat acum aproximativ 6000 de ani, făcând loc unei văi cu câmpii joase, cu depozite de argile şi nisip, pe unde fluviul curge maiestuos. Aceasta este, de altfel, regiunea unde se concentrează majoritatea populaţiei din provincia Québec.

Regiunea Apalaşilor se întinde în sudul provinciei, mărginind Statele Unite. Acest lanţ montan se întinde din nordul Golfului Mexic şi apoi dispar în Oceanul Atlantic. Apalaşii din Québec sunt alcătuiţi din calcare, gresii şi şisturi. Subsolul lor este bogat în diferite minereuri.

Rolul turistic al reliefului în regiunea Québec se traduce prin existenţa unor forme de relief şi a unor structuri geologice interesante.

Rolul turistic al climatului

Climatul este deseori un factor capital, soarele şi zăpada sunt indispensabile pentru cura heliomarină sau sporturile de iarnă. Un climat însorit justifică prin el însuşi prezenţa unor importante centre turistice, fiind nelipsit, de altfel, din spoturile publicitare.

Climatul este variabil atât sezonier cât şi cotidian, aşa încât nu poate fi garantat întotdeauna timpul frumos. Studiile meteorologice permit, însă, cunoaşterea caracteristicilor medii ale climatului putând fi anticipate unele variaţii excepţionale, pluviometrice sau termice.

Bibliografie

1.Dominique, Chambaron, L’Importance de L’Eau dans la Colonisation de la Nouvelle-France, 1989;

2.Archambault,M., Developements in International Transport in North America ,1987;

3.Archambault,M., Recent Trends in Canadian and American Overseas Trade Trough Each Others’Ports 1986;

4.Daglanais,M.G.et al., Evolution and Forecast of COFC/TOF Traffic in Canada.Montreal:Université de Montréal,Centre de recherché sur les transports. 1989;

5.Higgins,B. The Rise and Fall of Montreal,The Canadian Institute for Researchon Regional Development. 1986;

6.Charlier,J. L’Hiver en aval de Montréal. 1987

7.Slack,Brian: Gateway or cul-de-Sac?The St.Lawrence River and Eastern Canadien Container Traffic.Montreal, 1989;

8.Marsan,J-C. Montréal in Evolution. Montreal, 1989;

9.McCalla,R.,Water Transport in Atlantic Canada:Overview and Contemporary Trends.Coastal Canada:West-East Comparison.Ed.by D.Day&P.Richetts.Halifax:St.Mary’s Department of Geography, 1984;

10.QCGN, Le magazine du tourisme au Québec et Canada

11.Morrissette,H.: Le Saint-Laurent,ressource nationale prioritaire.Quebec:Project Saint-Laurent. 1985;

12.Slack,B.: The Locational Determinants of Inland Load Centres.Ottawa:Transport Canada. 1988;

13.Wallace,I.: Containerization at Canadian Ports.Annals of the Association of American Geographers,65,433-448., 1975;

14.Sanguin, André-Louis: Charlevoix:Le Saint-Laurent Comme Espace De Loisires., 1989;

15.Morin,Gaétan: Atlas régional du Saguenay-Lac Saint-Jean, 1981;

16.Blanchard,R.: L’Est du Canada Français,Montréal,1935;

17.Bureau,Luc: Des paysages,des idées et des hommes:le project collectif de Charlevoix., 1977.vol.21,nr.53-54;

18.Dionne,Jean-Claude: Les Estuaires du Saint-Laurent.Chaiers de Géographie du Québec, 1967,vol.11,nr.23;

19.Lasserre,Jean-Claude: Le Saint-Laurent,grande porte de l’Amérique.Montreal, 1980;

20.Leblond,Robert: Le Saint-Laurent;Cahier de Géographie du Québec, 1967,vol.11,nr.3;

21.Potvin,Pierre: Les voitures d’eau,Montréal, 1969;

22.Trudel,Marcel:Le Terrier du Saint-Laurent.Ottawa, 1973;

23.Blanchard,Raoul:L’Est du Canada Français.Montréal, 1935;

24.Bureau,Luc:Des paysages,des idéeset des hommes:le projet collectif de Charlevoix.Cahiers de Géographie du Québec,1977,vol.21,nr.53-54;

25.Perrault,Pierre:Les voitures d’eau,Montréal:Ed.Bernard Valiquette,1940;

26.Bouchard,M.A.,Marsan,B., Géologié glaciare cratère du Nouveau-Québec;XII-ième Congrès International de l’INQUA, Ottawa,Résumé des communications;1987;

27.Currie,K.L.,The geology of the New Quebec crater;Canadian Survey of Earth Sciences,vol.2, 1965;

28.Grieve,R.A.F.,Robertson,P.B. Terrestrial Impact Structures; Geological Association of Canada,, 1987;

29.Meen,V.B. Chub crater,Ungava;Proceedings of the Geological Association of Canada,vol.4, 1951;

30.Millman,P.M., A Profile study of the New Quebec crater Dominion Observatory Plubications, Ottawa,vol.18, 1956;

31.Stevenson,I.M., A geological reconnaissance of Leaf River map-area,New Quebec and Nortwest Territories;Geological Survey of Canada., 1968;

32. www. bonjourquébec. com

33.www.destinationquébec.com

34.www.sepaq.com

35.www.amb-canada.fr

36.www.campingquébec.com

37.www.ecotourisme.qc.ca.

Preview document

Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 1
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 2
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 3
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 4
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 5
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 6
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 7
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 8
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 9
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 10
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 11
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 12
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 13
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 14
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 15
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 16
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 17
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 18
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 19
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 20
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 21
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 22
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 23
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 24
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 25
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 26
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 27
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 28
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 29
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 30
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 31
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 32
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 33
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 34
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 35
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 36
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 37
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 38
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 39
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 40
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 41
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 42
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 43
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 44
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 45
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 46
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 47
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 48
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 49
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 50
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 51
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 52
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 53
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 54
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 55
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 56
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 57
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 58
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 59
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 60
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 61
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 62
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 63
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 64
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 65
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 66
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 67
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 68
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 69
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 70
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 71
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 72
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 73
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 74
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 75
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 76
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 77
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 78
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 79
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 80
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 81
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 82
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 83
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 84
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 85
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 86
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 87
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 88
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 89
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 90
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 91
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 92
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 93
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 94
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 95
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 96
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 97
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 98
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 99
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 100
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 101
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 102
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 103
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 104
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 105
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 106
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 107
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 108
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 109
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 110
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 111
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 112
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 113
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 114
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 115
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 116
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 117
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 118
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 119
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 120
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 121
Tendințe actuale în turismul statului Quebec - Pagina 122

Conținut arhivă zip

  • Tendinte actuale in turismul statului Quebec.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect turism internațional - Mexic

Prezentare generala. Cu o cultura si o geografie variate, Mexicul este o tara a contrastelor, cu ceva pe gustul fiecaruia: orase coloniale si...

Turismul în India

Introducere În această teză de lecenţă se analizează potenţialul turistic al Indiei. Cauzele care mau detrerminat sămi aleg această tema este...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Ai nevoie de altceva?