Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 15968
Mărime: 7.07MB (arhivat)
Publicat de: Alistar Dogaru
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA „ 1 DECEMBRIE 1918 ” ALBA IULIA FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMIA COMERȚULUI TURISMULUI ȘI SERVICIILOR FORMA DE ÎNVĂȚĂMÂNT: ID

Cuprins

  1. INTRODUCERE 4
  2. CAPITOLUL 1. CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIIND POTENȚIALUL TURISTIC ȘI VALORIFICAREA ACESTUIA PRIN TURISM RURAL ȘI AGROTURISM 6
  3. 1.1. Conceptele de ,,potențial turistic”, ,,turism rural” și „agroturism” 7
  4. 1.2. Evoluția turismului rural si a agroturismului în România 9
  5. CAPITOLUL 2. POTENȚIALUL TURISTIC AL VĂII GRĂDIȘTEI - JUDEȚUL HUNEDOARA 14
  6. 2.1. Resurse turistice naturale 14
  7. 2.1.1. Relieful 14
  8. 2.1.2. Clima 15
  9. 2.1.3. Hidrografia zonei 16
  10. 2.1.4. Flora și fauna 17
  11. 2.2. Resurse turistice antropice 19
  12. 2.2.1. Vestigii arheologice 20
  13. 2.2.2. Biserici și mănăstiri , instituții culturale 24
  14. 2.2.3. Monumente istorice de artă și arhitectură 25
  15. 2.2.4. Arta și tradiția populară , evenimentele cultural - artistice 26
  16. 2.3. Trasee turistice in zonă 28
  17. CAPITOLUL 3. PREZENTAREA ACTIVITĂȚII TURISTICE A VĂII GRĂDIȘTEI , JUDEȚUL HUNEDOARA 31
  18. 3.1.Prezentarea generală a Văii Grădiștei 31
  19. 3.1.1. Așezarea geografică 31
  20. 3.1.2. Căile de acces 33
  21. 3.1.3. Scurt istoric al zonei 34
  22. 3.2. Baza tehnico - materială generală a zonei 35
  23. 3.2.1. Infrastructură generală 36
  24. 3.2.2. Infrastructură turistică 38
  25. 3.2.2.1. Unități de cazare 38
  26. 3.2.2.2. Unități de alimentație 40
  27. 3.2.2.3. Instalații de agrement 41

Extras din licență

INTRODUCERE

Motivul pentru care am ales această temă , pentru lucrarea de licență este potențialul turistic bogat al zonei ( relieful , clima , hidrografia zonei , flora și fauna precum și resursele turistice antropice ) , cât și dezvoltarea precară a acestor activități în zona Văii Grădiștei.

Turismul este industria secolului XXI , el este astăzi un sector esenţial al activităţii economice a mai multor state.

Ponderea în continuă creştere a turismului în economia mondială după cel de-al doilea război mondial, în calitate de mare consumator de resurse naturale şi culturale este un fapt incontestabil. Se cunoaşte faptul că turismul este a treia industrie exportatoare la nivel mondial după petrol şi industria automobilelor. Dacă această tendinţă se menţine, turismul va deveni în viitor prima industrie exportatoare şi prima industrie generatoare de locuri de muncă în lume.

În condiţiile actuale în care societăţile super industrializate şi super sofisticate pierd contactul cu natura şi originile societăţii umane, tot mai mulţi locuitori ai marilor aglomerări urbane doresc petrecerea unei vacanţe în mijlocul naturii. Dorinţa de a se relaxa într-un mediu nepoluat, de a redescoperi modul în care se fabrică produsele alimentare care au intrat de mult în obişnuinţa de consum a omului, redescoperirea valorilor ancestrale sunt tot mai pregnante pentru omul modern.

Nu se poate vorbi despre turismul rural şi agroturismul românesc, chiar şi în condiţiile trecutului său de după decembrie 1989, fără să fie inclusă în el drept parte organică şi reprezentativă şi Valea Grădiştei.

Străveche vatră de cultură şi civilizaţie românească, dăruită de Dumnezeu cu inegalabile resurse naturale, străjuită în partea sudică de Munţii Orăştiei, în care se mai văd vestigiile fortificaţiilor ridicate pe înălţimi de străbunii noştri daci, Valea Grădiştei cu oamenii săi vrednici şi cu locuri de o neîntrecută frumuseţe - constituie un colţ de pământ românesc ce merită să fie vizitat şi cunoscut. Valea Grădiştei circumscrie nu numai un perimetru al unor forme de relief de un pitoresc deosebit, cu munţi înconjurători şi plaiuri de legendă, ci şi o populaţie românească păstrătoare a unor bogate tradiţii şi cu un trecut istoric măreţ ce se înscrie firesc în industria patriei.

Turismul rural, una din cele mai eficiente soluţii de organizare a cerinţelor turismului cu exigenţele protejării mediului şi dezvoltării durabile, nu este în total nou, dar cel care se afirmă începând cu anii ‘70 este sensibil diferit sub aspectul delimitării spaţiului, al caracteristicilor şi conţinutului vacanţelor. El se referă la toate activităţile ocazionale de petrecere a unei perioade determinate de timp în mediul rural, mijlocul de găzduire putând fi atât gospodăria ţărănească cât şi echipamentele turistice de natură mai generală: hoteluri rustice, hanuri, popasuri.

Agroturismul ,, reprezintă acţiunea de deplasare a unei persoane într-o localitate rurală, pitorească, având specific agrar, finalizată prin vederea pentru o durată de cel puţin 24 de ore, într-o gospodărie ţărănească, consumul de produse locale alimentare şi nealimentare şi coabitarea, observaţia, asistenţa şi participarea în comunitatea locală, prin respectarea normelor ce fac posibilă întreaga acţiune ”.

Prin dezvoltarea serviciilor de găzduire şi valorificare a produselor proprii şi locale, agroturismul oferă o soluţie pentru gospodăriile rurale. El este capabil să valorifice excedentul de cazare existent în gospodăria ţărănească, pregătit şi amenajat special pentru primirea de oaspeţi şi să ofere o serie de activităţi care gravitează în jurul gospodăriei ţărăneşti spre consumul persoanelor care, pe o perioadă determinată, vin în mediul rural pentru relaxare, odihnă şi agrement, cure terapeutice, tranzacţii sau afaceri, pentru satisfacerea unui hobby, iniţiere în arta meşteşugurilor tradiţionale, pentru studii şi documentare, precum şi alte activităţi specifice.

Pe parcursul lucrării s-a încercat să se evidențieze cele mai importante aspecte , care contribuie la valorificarea potențialului turistic, prin turism rural și agroturism , în zona Văii Grădiștei.

În primul capitol intitulat ,, Considerații generale priviind potențialul turistic și valorificarea acestuia prin turism rural și agroturism ”, s-a realizat prezentarea evoluției turismului rural și a agroturismului în România , precum și conceptele acestora.

Cel de-al doilea capitol intitulat ,, Potențialul turistic al Văii Grădiștei - județul Hunedoara ”, cuprinde prezentarea resurselor turistice naturale și resurselor turistice antropice ale potențialului turistic al Văii Grădiștei , județul Hunedoara ; continuând cu capitolul al treilea intitulat ,, Prezentarea activității turistice a Văii Grădiștei , județul Hunedoara , unde s-a realizat prezentarea activității turistice a Văii Grădiștei priviind: prezentarea generală a văii , așezarea geografică , căile de acces , scurt istoric al zonei , precum și baza tehnico – materială turistică a zonei.

În cel de-al patrulea capitol intitulat ,, Propuneri de valorificare a potențialului turistic al Văii Grădiștei, județul Hunedoara ”, s-a încercat realizarea valorificării potențialului turistic al Văii Grădiștei , priviind menționarea unor propuneri de valorificare a potențialului turistic prin turism rural și agroturism , analiza SWOT a Văii Grădiștei , precum și elaborarea și comercializarea produsului turistic ,,Valea Grădiștei ” din județul Hunedoara.

În finalul lucrării s-a prezentat o serie de concluzii și propuneri referitoare la valorificarea potențialului turistic al Văii Grădiștei din județul Hunedoara , prin turism rural și agroturism.

Această lucrare urmăreşte să contureze , pornind de la analiza detaliată a potenţialului natural şi antropic evidenţierea principalelor funcţiuni turistice ale localităţilor respectivelor puncte turistice din teritoriu , precum și posibilităţile de amenajare în scopul dezvoltării activităţii de turism rural şi agroturism din Valea Grădiştei şi din zona adiacentă acesteia.

CAPITOLUL 1. CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIIND POTENȚIALUL TURISTIC ȘI VALORIFICAREA ACESTUIA PRIN TURISM RURAL ȘI AGROTURISM

1.1. Conceptele de ,,potențial turistic”, ,,turism rural ” și ,,agroturism”

Parte integrantă a ofertei turistice , potențialul turistic constituie , prin dimensiunile și varietatea componentelor sale , prin valoarea și originalitatea acestora , condiția esențială a dezvoltării turismului în limitele unui perimetru.

Potențialul turistic al unui teritoriu poate fi definit , la modul general , prin „ ansamblul ele-

mentelor ce se constituie ca atracții turistice și care se pretează unei amenajări pentru vizitare și primirea călătorilor ”

Potențialul turistic poate fi clasificat în două mari categorii :

- potențialul turistic natural;

- potențialul turistic antropic.

Preview document

Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 1
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 2
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 3
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 4
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 5
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 6
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 7
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 8
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 9
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 10
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 11
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 12
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 13
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 14
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 15
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 16
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 17
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 18
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 19
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 20
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 21
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 22
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 23
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 24
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 25
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 26
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 27
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 28
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 29
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 30
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 31
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 32
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 33
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 34
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 35
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 36
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 37
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 38
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 39
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 40
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 41
Valorificarea potențialului turistic al Văii Gradistei - Județul Hunedoara, prin turism rural și agroturism - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea Potentialului Turistic al Vaii Gradistei - Judetul Hunedoara, Prin Turism Rural si Agroturism.doc

Alții au mai descărcat și

Turism rural oportunitate și-sau afacere - Pensiunea Turistică Phoenix Simeria

INTRODUCERE În cadrul contemporan actual tot mai mulți oameni doresc sa călatorească și să cunoască locuri și persoane noi. Mulți dintre ei...

Dezvoltarea turismului rural în județul Vâlcea

INTRODUCERE Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în...

Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Bistrița Năsăud

I. REPERE TEORETICE Turismul, se manifestă astăzi ca un domeniu distinct de activitate, cu o prezenţă tot mai activă în viaţa economică şi...

Posibilități de Dezvoltare a Turismului Rural în Zona Țara Făgărașului

INTRODUCERE Turismul are, pe lângă consecinţele economice, şi o profundă semnificaţie socio-umană. Acţiunea sa se exercită atât asupra turiştilor,...

Agroturismul și Turismul Rural

Turismul rural este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o stransa legatura...

Turismul Rural - Formă Modernă a Turismului în Regiunea Bran - Moeciu

INTRODUCERE Activitatea turistică reprezintă călătoria efectuată de plăcere, având ca scop final inducerea unei stări de bună dispoziţie şi...

Stațiuni Montane din Județul Hunedoara

ARGUMENT Natura îşi oferă lumii întregi în permanenţă din frumuseţea, varietatea şi unicitatea ei. Ţine doar de noi oamenii să o înţelegem, să o...

Turismul în zona rurală - influența acestuia asupra mediului înconjurător

Introducere Turismul rural cuprinde toate activitatile turistice desfasurate in mediul rural, in afara zonelor destinate „turismului luminilor”...

Ai nevoie de altceva?