Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 17295
Mărime: 1.58MB (arhivat)
Publicat de: Atena Nițu
Puncte necesare: 10

Extras din licență

OBIECTIVELE ȘI METODOLOGIA DE CERCETARE

Această lucrare este rezultatul analizei unor surse bibliografice diverse, metodele utilizate fiind de natură teoretică și descriptivă. Pentru realizarea acestui demers a fost necesară o documentare detaliată, analiza statisticilor existente sprijinită chiar și de diagrame.

Sprijinindu-ne pe un bogat trecut istoric al regiunii ne propunem să scoatem în evidență potențialul turistic, tradițiile folclorice și meșteșugărești autentice, încercând întărirea identității locale.

Pentru revitalizarea tradițiilor și dezvoltarea depresiunii Țării Hațegului este necesară oferirea unor facilități, scutiri de taxe și impozite a investitorilor în turismul rural, creându-se mai multe spații de cazare de diferite tipuri (pensiuni rurale, pensiuni agroturistice, hanuri, etc.), oprindu-se astfel migrarea locuitorilor din zonă prin crearea unor noi locuri de muncă generatoare de bunăstare.

Prin organizarea unor cursuri de formare și reconversie profesională a membrilor comunităților locale se poate face față exigențelor și nevoilor turiștilor, îmbunătățindu-se astfel calitatea serviciilor oferite, cât și intensificarea comerțului cu suveniruri și obiecte de artizanat.

Depresiunea Haţegului este situată la poalele unor munţi masivi, alcătuiţi din roci vulcanice, şisturi cristaline și calcare, cu un relief așezat în rânduri suprapuse, râuri dispuse radiar și văi adânci, iar pe formaţiunile calcaroase din nord şi est s-au dezvoltat peşteri.

Fiind situată la răscrucea Râului Mare cu râul Strei, depresiunea întâlnește trei drumuri ce fac legatura între regiunile principale din S-V Transilvaniei, fiind delimitate de Munţii Şureanu, Munţii Retezat şi Ţarcu, Muţii Poiana Ruscă și pasul Merişor, întrunind toate însușirile unei depresiuni intracarpatice, fiind considerată o adevarată câmpie intercalată şi etajată.

Individualizarea Depresiunii Haţegului se datorează caracterului tectonic, ce determină forma sa triunghiulară, usor alungită de la vest la est.

Ţara Haţegului corespunde, cu aria de cuprindere a celor 11 unităţi administrative de bază, centrate în vatra depresiunii, aşa cum sunt structurate încă de la reorganizarea administrativ-teritorială din 1968: oraşul Haţeg, apoi comunele Baru, Densus, Pui, Răchitova, Râu de Mori, Sarmizegetusa, Sălaşu de Sus, Sântămăria Orlea, Toteşti si Unirea.

Ţara Haţegului se întinde pe 1.450 kmp şi înglobează un număr de 80 de aşezări tradiționale, dintre care doar un oraş, Haţegul. Ruralismul Ţării Haţegului (79 de sate la un oraş) este deosebit de accentuat şi depăşeşte cu mult media naţională (49 de sate la un oraş).

Situată în partea de S-V a Transilvaniei, în depresiunea ce-i poartă numele, Ţara Haţegului este una dintre cele mai cunoscute vetre de civilizaţii din intreg spaţiul românesc.

Ţara Haţegului se înfățișează ca o fortificaţie naturală apărată de Munţii Orăştiei spre est, Vâlcan și Parâng spre sud, Retezat spre sud-vest şi Poiana Ruscă spre nord, formând un spaţiu istorico-geografic perfect pentru conservarea unei comunităţi umane.

Istoria acestor locuri este timpurie. Vestigiile materiale ale civilizaţiei umane datează de peste 150 de mii de ani, din paleoliticul mijlociu (cca. 100.000-33.000 î.Chr), dovezile prezenţei umane fiind descoperite în peşterile de la Ciclovina si Ohaba-Ponor.

Doar la Tapae şi la Cioclovina-Ponorici au fost descoperite fortificaţii dacice liniare, de baraj. Prima era lungă de circa 2 km şi bloca accesul în Ţara Haţegului de pe Culoarul Bistrei, iar a doua măsura peste 2,5 km şi împrejmuia principala cale de acces din Ţara Haţegului spre zona Sarmizegetusei Regia.

Pentru Ţara Haţegului sunt reprezentative cetăţile, fortificaţiile sau aşezările din Munţii Orăştiei, Poarta de Fier a Transilvaniei, Băniţa sau celebrul Tezaur de la Sălaşu de Sus.

În anul 1764, o parte a Ţarii Haţegului a fost militarizată în cadrul Regimentului I de Graniţa cu sediul la Orlat. Perioada aceasta coincide cu o dezvoltare semnificativă a oraşului Haţeg. Dacă în anii 1785-1786 orașul avea doar 400 de locuitori, în mai puţin de 50 de ani, populaţia creşte considerabil, ajungând in anii 1829-1831 la 4000 de persoane. Acest fenomen făcea din Haţeg cel mai mare oraş din Județul Hunedoara, mai mare decât capitala comitatului – Deva.

CAPITOLUL I LOCUL ȘI ROLUL TURISMULUI ÎN ECONOMIE

Dinamismul, intensitatea și amploarea transformărilor din toate sferele vieții economice și sociale, ca trăsături caracteristice ale evoluției actuale, se reflectă între altele, în transformarea structurilor economice, în reierarhizarea ramurilor componente potrivit cu cerintele dezvoltării științifico-tehnice, cu exploatarea rațională a întregului potențial de resurse și creșterea eficienței, cu exigențele îmbunatațirii calitații vieții.

În acestă conjunctură, turismul se manifestă ca o component distinctă a economiei, cu o prezență tot mai activă în viața economic și social, cu o participare importantă la progresul general și nu în ultimul rând, ca inițiator al globalizării și element al dezvoltării durabile.

Turismul, în epoca prezentă, este unul din cele mai dinamice sectoare economice din lume, acest lucru fiind deja observant și înțeles de organizațiile de turism, guvernele, asociațiile profesionale si chiar turiștii înșiși.

Turismul aparține sectorului economiei naţionale care înglobează activităţi eterogene și complexe. Activitatea de turism se concretizează în servicii reflectate sugestiv sub formă de produs turistic.

În sensul real al cuvântului, turismul este un fenomen social-economic ce înglobează totalitatea conexiunilor ce au loc în societate în procesul întrebuințării timpului liber, atât în interiorul fiecărei ţări, cât şi în circuitul schimbului de valori materiale sau spirituale dintre ţări.

Pe parcursul anilor, încercările de a defini și prezenta în mod corespunzător termeni de tipul “turist” sau “turism” au fost multiple, însă abia spre sfârșitul secolului anterior s-a înregistrat o evoluție reală în ceea ce priveşte standardizarea terminologiei turistice.

În iulie 1991, Conferinţa Organizaţiei Mondiale de Turism (OMT), de la Ottawa, a restabilit conceptele fundamentale din turism, integrând termenul de turism activităţilor care sunt “... angajate de persoane în cursul voiajelor sau sejurului lor în locuri situate în afara mediului rezidenţial pentru o perioadă de peste 24 de ore sau de cel puţin o noapte, fără a depăşi un an, în vederea petrecerii timpului liber, pentru afaceri ori pentru alte motive, adică în alte scopuri decât prestarea unei activităţi remunerate în locul vizitat”.

Bibliografie

Cărți

1. Bran F., Marin D., Simon T., Economia turismului şi mediul înconjurător, Ed. Economică, Bucureşti, 1998

2. Bubulete, Sârbu, Nădejde, Peleanu, Plan de amenajare a teritoriului zonal intercomunal - Țara Hațegului, INCD URBANPROIECT, 2003

3. Cosmescu I., Turismul -fenomen complex contemporan, Ed. Economică, Bucureşti, 1998

4. David Prodan, Supplex Libellus Valachorum, 1948, Cluj 1970.

5. Glăvan V., Turism rural. Agroturism. Turism durabil. Ecoturism, Editura Economica, Bucursti, 2003

6. Ioan Aurel-Pop, Istoria Transilvaniei, Vol I

7. Ioan Aurel-Pop, Thomas Nagler, Magyari Andras, Istoria Transilvaniei, Vol III

8. Minciu Rodica, Economia Turismului, Editura Uranus, București, 2001

9. Minciu, Rodica, Economia Turismului-ediția a II-a revizuită, Editura Uranus, Bucureşti, 2005

10. Neculai Chirica si Viorel Răceanu, Sub Cerul Purpuriu al Hunedoarei, Hunedoara 1976

11. Nistoreanu P., Turism rural o afacere mica cu perspective mari, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1999

12. Sabin Adrian Luca, Arheologie și istorie – Descoperiri din Județul Hunedoara, Editura Economică, 2005

13. Țigu Gabriela, Resurse și destinații turistice pe plan mondial, Editura Uranus, București, 2003

Referințe Internet

1.***Descriere/oportunități pentru vizitatori http://www.primariehateg.ro/index.php/2012-12-03-15-06-50 , accesat pe 18 mai 2014.

2.***Plan de amenajare a teritoriului zonal,intercomunal-Țara Hațegului-Geoparcul Dinozaurilor http://www.mdrl.ro/_documente/dezvoltare_teritoriala/amenajarea_teritoriului/patz_tara_hateg/etapa1/tara_hateg_etapa1.pdf, accesat pe 14 iunie 2014.

3.***Dezvoltare regională http://www.smart.ro/hunedoara/dezvoltare_regionala/hateg.html, accesat la

4.***C. Ghenea - Șezătoare în Țara Hațegului http://www.mesagerulhunedorean.ro/sezatoare-in-tara-hategului , accesat pe 16 aprilie 2014.

5.***Program de Organizare si Comercializare a Unui Produs cu Tema http://biblioteca.regielive.ro /proiecte/comert/program-de-organizare-si-comercializare-a-unui-produs-cu-tema-138829.html,accesat pe 12 mai 2014.

6.***Politica de Promovare in Turismul Balneoclimateric http://biblioteca.regielive.ro/licente /turism /politica- de-promovare-in-turismul-balneoclimateric-studiu-de-caz-sc-montana-srl-192495.html, accesat pe 17 mai 2014.

7.***Locul si Rolul Turismului in Economie http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/turism/locul-si-rolul-turismului-in-economie-214693.html, accesat pe 17 mai 2014.

8.***Invetarierea Patrimoniului Turistic http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/economie/invetarierea-patrimoniului-turistic-din-comuna-polovragi-in-vederea-valorificarii-lui-superioare-31999.html, accesat pe 13 mai 2014.

9.***Componentele Potentialului Turistic al Romaniei http://biblioteca.regielive.ro/referate/turism/co mponentele -potentialului-turistic-al-romaniei-147813.html, accesat pe 18 mai 2014.

10.***Potentialul Turistic al Indoneziei http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/turism/potentialul-turistic-al-indoneziei-141896.html, accesat pe 20 mai 2014.

12.***Țara Hațegului astăzi http://costyconsult.wordpress.com/2009/10/06/tara-hategului-astazi/, accesat pe 3 iunie2014.

14.***Orașul Hațeg – Vegetația http://orasul-hateg.blogspot.ro/2013/05/vegetatia.html, accesat pe 16 mai 2014.

16.***Proiectele Academiei Române http://www.centruldebiodiversitate.ro/download.php?file=5454% 20-%20Proiectele_ACADEMIEI_ROMANE.doc, accesat pe 4 iunie 2014.

17.***Arheologie și istorie http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/chunedoara/cadru geografic .htm, accesat pe 17 iunie 2014.

18.***Muzeul de Arheologie - Sarmisegetusa http://www.ghidvideoturistic.ro/ghid-turistic/Atractii-Turi stice-Muzeul-de-Arheologie-Sarmizegetusa-32-p.html, accesat la 3 mai 2014.

20.***Barajul și Lacul de acumulare Gura Apei http://turism.bzi.ro/barajul-si-lacul-de-acumulare-gura-apei-foto-video-18135, accesat pe 16 mai 2014.

...

Preview document

Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 1
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 2
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 3
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 4
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 5
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 6
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 7
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 8
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 9
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 10
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 11
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 12
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 13
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 14
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 15
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 16
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 17
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 18
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 19
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 20
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 21
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 22
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 23
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 24
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 25
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 26
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 27
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 28
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 29
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 30
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 31
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 32
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 33
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 34
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 35
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 36
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 37
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 38
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 39
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 40
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 41
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 42
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 43
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 44
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 45
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 46
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 47
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 48
Valorificarea potențialului turistic în depresiunea Hațeg - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Valorificarea potentialului turistic in depresiunea Hateg.docx

Alții au mai descărcat și

Promovarea Turismului Cultural în Europa de sud-vest

Introducere Ca alternativă a turismului clasic, turismul cultural sau turismul de cunoaştere reprezintă un subiect amplu promovat şi de mare...

Perspectivele de Valorificare a Turismului Rural și Agroturism în Zona de Nord a Moldovei

INTRODUCERE Actualitatea temei. Actualitatea acesteia teme reiese din necesitatea de a cunoşate în totalitate potenţialul turistic al Moldova...

Delta Dunării

Această lucrare face referire la situaţia şi perspectivele turismului românesc în dinamica turismului european, analizând în mod direct zona Deltei...

Valorificare potențialului turistic în Județul Maramureș

Cap.I Localizarea si caracterizarea judetului. 1.1 Asezarea geografica a judetului. Judetul Maramures este asezat in extremitatea nord vestica a...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Argeș

INTRODUCERE Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia...

Turismul Cultural în România și Oltenia de Nord

INTRODUCERE Turismul în zone rurale, complementar altor f 616d311g orme de turism, contri¬buie la sustinerea acestuia, oferindu-i conditiile...

Turismul Cultural și de Afaceri în Sibiu

Introducere Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în...

Castelele din Județul Satu Mare

CAPITOLUL 1 RAŢIONAMENTELE APARIŢIEI CASTELELOR DIN JUDEŢUL SATU MARE “Castelele fascinează! Desigur, dacă sunt cunoscute şi înţelese.” Anne...

Te-ar putea interesa și

Potențialul Turistic Antropic în Municipiul Hunedoara

1. Introducere. În această lucrare este prezentat potenţialul turistic antropic al municipiului Hunedoara. Prin alegerea acestui titlu am încercat...

Potențialul și activitățile turistice din Depresiunea Hațeg

Așezarea geografică și vecinii Depresiunea axată pe valea Streiului, încadrată de Munții Retezat și Munții Țarcu în sud, Munții Poiana Ruscăi în...

Valorificarea potențialului turistic al județului Hunedoara

Localizarea si caracterizarea zonei Asezat in partea central vestica a Romaniei, judetul Hunedoara cu o suprafata de 7016 km.p. constituie o...

Ai nevoie de altceva?