Viitorul Turismului

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 10877
Mărime: 1.12MB (arhivat)
Publicat de: Marioara Sandu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Cap 1. Viitorul turismului – ambitie 3
  3. Cap 2. Asociatii de turism 7
  4. Cap 2.1. Asociatii de turism nationale 7
  5. Cap 2.2. Asociatii de turism internationale 10
  6. Cap 3 . Agentia de turism – initiaza vacanta ta 19
  7. 3. 1 Definirea agentiei de turism 20
  8. 3.2 Tipuri de agentii 20
  9. 3.2.1 Detailistii 20
  10. 3.2.2 Tour operatorii 20
  11. 3.3 Infiintarea agentiei de turism 20
  12. 3.3.1 Licentierea agentiei de turism 21
  13. 3.3.2 Brevetul de turism 24
  14. Cap 4 Organizareasi functionarea agentiei de turism 25
  15. 4.1 Structura organizatorica a agentiei 25
  16. 4.2 Personalul agentiei de turism 32
  17. Cap 5 . Studiu de caz. Agentia de turism Eurolines 34
  18. 5.1Prezentarea firmei 34
  19. 5.2 Principalul obiect de activitate 35
  20. 5.3. Sisteme de rezervari 36
  21. 5.3.1 Sisteme internationale de rezervari 36
  22. 5.3. 1.1 Activitatea de Ticketing 37
  23. 5.3.2. sisteme proprii de rezervari Eurolines 38
  24. Anexa 1 Oferta de servicii Eurolines 39
  25. Bibliografie 45

Extras din licență

Introducere

Pe plan mondial si national, turismul este considerat in prezent ca un sector al activitatii economice, sector cu o sfera de preocupari bine conturate si cu o importanta tot mai mare.

Turismul se dovedeste a fi una din formele cele mai utile de folosire a timpului liber, incluzand : odihna si recreere, actiuni culturale si educative, actiuni de agrement-divertisment, jocuri sportive, odihna asociata cu tratamente balneoclimaterice.

In perspectiva deceniilor viitoare este de prevazut ca timpul liber destinat activitatii de destindere, recreere, odihna, va fi tot mai mare. Turismul poate fi practicat atat liber cat si prin intermediul agentiilor de turism si a altor forme de organizare.

Agentia de turism este o unitate economica care are ca obiect de activitate comercializarea produselor turistice, activitate care se concretizeaza in : trimiteri la odihna si tratament, organizare de excursii interne cu turisti romani, organizare de excursii externe cu turisti romani, precum si alte servicii ( schimb valutar, servicii de inchiriere, obtinerea de vize, etc. ).

Agentia de turism reprezinta un factor cu rol important in mobilizarea economiilor, contribuind la imbunatatirea circulatiei banesti si totodata este un factor ce contribuie la ridicarea calitatii vietii oamenilor prin motivatiile de destindere, recreere, imbogatirea cunostiintelor despre arta, cultura, istorie. Agentia de turism a aparut ca o necesitate de ag. ec. intermediar intre turisti si prestatorii de servicii turistice.

Capitolul 1. Viitorul turismului - ambitie

Tema abordată se dovedeşte mult mai complexă şi mult mai bogată în nuanţe decât părea la o primă apreciere. Mai mult, devine tot mai pregnant că abordarea strict economică a fenomenelor contemporane este insuficientă. În cazul turismului am relevat valenţe ascunse, rolul său de “calmant” al problemelor sociale, fie ca element al nivelului de trai, fie ca supapă pentru ocuparea forţei de muncă şi menţinere a ritmului de dezvoltare şi valorificare a capitalului dar şi mecanismul folosirii lui ca mijloc de mass- media.

Turismul internaţional este şi argument şi expresie ale globalizării, fiind precursor dar şi avangardă ale acestui proces. Pentru turismul internaţional realitatea contemporană se dovedeşte grăbită şi plină de surprize. La orizontul anilor 2007-2008 durata unei curse transcontinentale se va scurta substanţial. Polul turistic s-a mutat şi a început să se stabilizeze pe ţărmurile Oceanului Pacific. În plus, în zonă, din SUA, Canada până în China, Corea, Thailanda, Australia etc. vor exista câteva zeci de milioane de milionari care vor dori vacanţe. Europa de vest îşi pregăteşte de câţiva ani deja adaptarea ofertei la exigenţele lor.

Am constatat că integrarea nu este o opţiune: este supravieţuire şi pentru vest-europeni şi pentru Europa de est dar şi pentru alte zone. Aceasta va duce la o dezvoltare puternică a sectorului de turism dat fiind că timpul liber creşte în tot mai multe ţări şi el trebuie să producă, să valorifice capitalul şapte zile din şapte.

Structurile transnaţionale joacă un rol important, hotărâtor chiar, în dezvoltarea turismului internaţional. Ele nu pot fi ignorate, după cum nu putem subaprecia importanţa folosirii statului în derularea şi dezvoltarea activităţii turistice.

Am argumentat că turismul, mai ales cel internaţional este atributul ţărilor dezvoltate, care au resurse să susţină noua economie, cea a “tăirilor”, a “experienţelor”. Populaţia ţărilor slab dezvoltate nu are acces în masă la vacanţe, la călătorii de loisir. Totuşi, aceste ţări folosesc şi pot devolta sectorul de turism, dacă nu pentru creştere economică, cel puţin ca soluţie pentru stabilizare şi mai ales pentru motivarea propriei populaţii pentru depăşirea perioadei de tranziţie

S-au căutat posibile soluţii pentru integrarea acestor ţări în sistemul turismului global. Una dintre ele s-ar putea numi "sistemul nişei". Potenţialul turistic este imens, iar activitatea se întinde practic în toată viaţa noastră. Dar traiul la nivel global ne obligă să scutim timp, costuri şi efort şi să căutăm o "nişă", un loc liber unde putem construi un monopol natural. Acesta este esenţa principiului strategiei noilor ţări intrate în turismul global.

Acest lucru este valabil şi pentru România pentru că nu avem resurse să le disipăm ci trebuie să ocupăm nişa liberă, accea de care se impiedică toţi, fără să realizeze valoarea ei; abia atunci putem pune taxa noastră pe "aerul curat găsit prin turism".

Totuşi, turismul românesc este legat de performanţele economiei româneşti, inclusiv a transnaţionalelor existente în ţară.

Cei 17 ani de tranziţie au irosit o bună parte din resursele economiei româneşti. Capitalurile româneşti nu au reuşit să intre în circuitele globale iar capitalurile străine au evitat sau au amânat penetrarea sectorului producţiei româneşti, inclusiv sfera serviciilor, limitându-se la explotarea pieţei pentru consum final. Abia în ultimii ani, după ce s-au instalat pe pieţele externe ale României s-au îndreptat, de multe ori în condiţii oneroase, cu rezultate slabe, îndoielnice spre sectoare cheie, imediat profitabile ale economiei româneşti. Vinovat se face factorul politic dar nici oamenii de afaceri români, în formare nu pot fi exoneraţi. Nici unul nu poate invoca lipsa de informare privind mecanismele funcţionării economiei globale, cel puţin comparativ cu omologii lor din ţări aflate în condiţii similare. La data elaborării lucrării România efectua trecerea la organizarea exportului de forţă de muncă, urmând acelaşi traseu ca şi alte ţări care s-au integrat în Uniunea Europeană.

Încă nu poate fi nominalizat nici un sector, nici o nişă care să poată satisface cerinţa lui Manoilescu privind capacitatea lor de a plăti cu produse româneşti mărfurile de import din alte sectoare, necesare consumului productiv sau al populaţiei. Şi aceasta în condiţiile în care capitalurile globale sunt, prin natura lor gata să fugă imediat ce apare un loc mai profitabil în altă parte. Tratativele privind integrarea în UE, prin componenta lor economică pot da o speranţă. Din păcate, lipsa de transparenţă împietează o analiză şi o apreciere realistă. Cel puţin, în ceea ce priveşte turismul nu se ştie public nici dacă au fost sau se vor iniţia tratative concrete.

Pentru creşterea semnificativă a puterii de cumpărare în viitorul apropiat nu sunt indicii, aşa că este de aşteptat ca dezvoltarea turismului românesc să întârzie. Cel puţin un turism de natura şi la nivelul dinţările dezvoltate. Populaţia trebuie fie să se resemneze, fie să fie mobilizată. Dar a mobiliza înseamnă fie metoda de tip englezesc, utilizată de Churchil sau regele Angliei în timpul bombardamentelor celui de-al doilea război mondial, fie cele de tip de mână forte, ultimele inacceptabile de standardele occidentale.

Pe orizontul analizat nu am constatat posibilitatea dezvoltării turismului intern de masă care să poată realiza un volum care să susţină infrastructura şi pentru turismul internaţional. Din analiză a reieşit că cele două forme au început să evolueze separat.

Preview document

Viitorul Turismului - Pagina 1
Viitorul Turismului - Pagina 2
Viitorul Turismului - Pagina 3
Viitorul Turismului - Pagina 4
Viitorul Turismului - Pagina 5
Viitorul Turismului - Pagina 6
Viitorul Turismului - Pagina 7
Viitorul Turismului - Pagina 8
Viitorul Turismului - Pagina 9
Viitorul Turismului - Pagina 10
Viitorul Turismului - Pagina 11
Viitorul Turismului - Pagina 12
Viitorul Turismului - Pagina 13
Viitorul Turismului - Pagina 14
Viitorul Turismului - Pagina 15
Viitorul Turismului - Pagina 16
Viitorul Turismului - Pagina 17
Viitorul Turismului - Pagina 18
Viitorul Turismului - Pagina 19
Viitorul Turismului - Pagina 20
Viitorul Turismului - Pagina 21
Viitorul Turismului - Pagina 22
Viitorul Turismului - Pagina 23
Viitorul Turismului - Pagina 24
Viitorul Turismului - Pagina 25
Viitorul Turismului - Pagina 26
Viitorul Turismului - Pagina 27
Viitorul Turismului - Pagina 28
Viitorul Turismului - Pagina 29
Viitorul Turismului - Pagina 30
Viitorul Turismului - Pagina 31
Viitorul Turismului - Pagina 32
Viitorul Turismului - Pagina 33
Viitorul Turismului - Pagina 34
Viitorul Turismului - Pagina 35
Viitorul Turismului - Pagina 36
Viitorul Turismului - Pagina 37
Viitorul Turismului - Pagina 38
Viitorul Turismului - Pagina 39
Viitorul Turismului - Pagina 40
Viitorul Turismului - Pagina 41
Viitorul Turismului - Pagina 42
Viitorul Turismului - Pagina 43
Viitorul Turismului - Pagina 44
Viitorul Turismului - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Viitorul Turismului.doc

Alții au mai descărcat și

E-Turismul în România - Studiu de Caz Clujul Virtual

Introducere Turismul este o activitate ce are impact asupra vieţii culturale, sociale şi economice. Are legătură cu numeroase domenii, printre...

Tendințe actuale ale turismului electronic în Republica Moldova

INTRODUСЕRЕ Dе-а lungul istoriеi omеnirii, sсhimbul dе рrodusе şi sеrviсii а сunosсut mаi multе formе. Dасă lа înсерut, în сondiţiilе есonomiеi...

Economia Turismului

Desi considerat de cei mai multi dintre experti din domeniu un fenomen specific epocii contemporane, turismul s-a cristalizat in a doua jumatate a...

Turismul Viitorului - E-Turism

1. Introducere Turismul a devenit una din cele mai mari industrii ale lumii şi dezvoltarea sa arată o creştere continuă în fiecare an. Organizaţia...

Program turistic internațional - croazieră

Capitolul I Alegerea tipului de program turistic internaţional 1.1.Titlul programului touristic internaţional : - Croaziera in Golful Kvarner si...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Cercetări în Domeniul Estimării Calității și Eficienței Serviciilor în Turism

Actualitatea temei de cercetare si gradul de studiere a acesteia. Turismul reprezinta prin continutul si rolul sau un fenomen caracteristic...

Te-ar putea interesa și

Caracterizarea județului Sibiu

I. ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ 1. DESCRIERE GENERALĂ Localizare Judeţul Sibiu, situat în centrul României, în partea de sud a Transilvaniei,...

Impactul globalizării serviciilor turistice asupra economiei mondiale - studiu de caz

INTRODUCERE În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

E-Turismul în România - Studiu de Caz Clujul Virtual

Introducere Turismul este o activitate ce are impact asupra vieţii culturale, sociale şi economice. Are legătură cu numeroase domenii, printre...

Necesitatea Dezvoltării Turismului Rural și Perspectivele Integrării Acestuia pe Piața Turistică Europeană

INTRODUCERE Serviciilor le revine actualmente un rol esenţial în cresterea economică. Această tendinţă manifestată pe plan mondial este sensibil...

Studiu impactului calității asupra performanțelor economico-sociale ale Complexului Creangă din Targul-Ocna

Rolul, importanţa şi efectele multiple ale turismului intern sunt reflectate pe o multitudine de planuri: de la valorificarea superioară a...

Analiza industriei de cazare în zonele rurale moldovenești cu bogat potențial turistic

INTRODUCERE Turismul rural a cunoscut în ultimul deceniu o evoluţie spectaculoasă, atît în planul ofertei cît şi al cererii sub influenţa a...

Spații montane rurale și agroturismul în Carpații Orientali - studiu de caz pe județele Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea

Introducere Spaţiile montane rurale româneşti sunt mult mai defavorizate decât restul spaţiilor de pe teritoriul ţării din punct de vedere al...

Rolul Israel în Turismul Mondial de Litoral

INTRODUCERE Activitatea turistică se numără printre cele câteva fenomene ce s-au impus în epoca contemporană, dezvoltarea sa spectaculoasă...

Ai nevoie de altceva?