Extras din document
1.Sieme de coronă recomandate pentru livezile intensive.
Sistemele de coroana adoptate sunt: fusul tufa, palmeta etajata si neetajata, vasul intarziat aplatizat, Tatura trellis, etc.
2.Sisteme de coronă recomandate pentru livezile superintensive
Sistemele de coronare practicate sunt cele cu volum redus: Pillar, cordon vertical, gard belgian, Sollen, etc, iar inaltimea maxima este de 2,5 m ( livezi pietonale)
3.Sisteme de coronă recomandate pentru livezile extensive.
De multe ori, pomii sunt plantaţi sub forma unor aliniamente pe marginile terenului. Trebuie acordatăatenţie la înfiinţarea unor astfel de plantaţii, care nu sunt economice şi la care pot apare probleme de umbrire a suprafeţelor de teren a vecinilor şi o serie de neînţelegeri. Dacă se impune înfiinţarea unei plantaţii de acest fel, pomii vor fi plantaţi la cel puţin 2-3 m faţă de hotar, dacă sunt de talie mică, sau 4-5 m dacă sunt de talie mare. Plantaţiile extensive cu rânduri echidistante (plantaţiile clasice) sunt prezente în zona colinară cu relief neuniform, mai greu de amenajat.
4.Sisteme de coronă artistic palisate.
Înfrumuseţarea oricărei grădini familiale poate fi realizată şi prin specii pomicole sub formă de coroane artistice palisate. Se pretează, în special sub această formă de dirijare, soiurile de măr şi păr. Formele artistice palisate ce pot fi date pomilor sunt numeroase, dar se utilizează în principal: cordonul vertical, oblic, orizontal, forma de "U" simplu, de "U" dublu, palmeta Verrier, palmeta candelabru, sistemul Cossonet ş.a. Cordonul vertical Se utilizeazănu numai pentru aspectul ornamental datorită locurilor de trecere, dar chiar şi în plantaţii superintensive cu măr, păr, piersic. Caracteristic prezintă un trunchi de 35 - 40 cm, continuat cu un ax pe care sunt prinse ramuri de rod şi ramuri de semischelet, a căror lungime nu depăşeşte 40 cm. Înălţimea totală a pomilor este de 2,5 m. Distanţa de plantare pe rând a pomilor este 0,8 - 1 m. Cordonul oblic Se caracterizeazăprin trunchi vertical de 30 - 35 cm continuat cu un ax adus pe rând la 45° cu verticala. Lateral prezintă ramuri de rod şi ramuri de semischelet scurte. Înălţimea pomilor este de 2,25 - 2,5 m. Axul este garnisit cu formaţiuni de rodşi ramuri de semischelet de 25 - 35 cm. Se utilizează fie paralel cu alei de trecere, fie pentru mascarea unor clădiri, ziduri ş.a. Distanţa pe rând a pomilor este de 0,8 - 1 m. Cordonul orizontal Acesta poate fi simplu sau dublu. Se poate folosi în grădini familiale paralel cu alei de trecere, în cadrul speciei măr, păr cu soiuri tip spur. Caracteristic prezintă trunchi vertical de 30 - 35 cm la nivelul căruia se formează un braţ sau două opuse cu direcţia pe rând aduse paralel cu solul. Forma de "U" simplu se caracterizează prin trunchi de 30 - 35 cm, la nivelul căruia sunt reţinute două braţe opuse, aduse la orizontală pe distanţa de 30 cm fiecare şi apoi vârful dirijat spre verticală. Distanţa între braţe este de 60 cm. Ele sunt menţinute egale ca înălţime. Fiecare braţ este garnisit cu formaţiuni de rod şi ramuri de semischelet scurte. Înălţimea totalăa pomilor 2,25 - 2,5 m. Distanţa de plantare a pomilor pe rând este de 1,2 m. Se utilizează la înfrumuseţarea locului de trecere. Forma de "U" dublu Se utilizează în acelaşi scop de ornament şi înfrumuseţare a locului de trecere.Caracteristic prezintătrunchi de 30 - 35 cm şi 4 braţe egale, distanţate la 50 cm şi egale ca înălţime. Nu prezintă ax. Fiecare braţ este garnisit cu formaţiuni de rod şi ramuri de semischelet scurte, (fig. 9.2.2). Înălţimea pomului este de 2,25 - 2,5 m. Distanţa de plantare a pomilor pe rând este de 2,5 m.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Pomicultura.doc