Colocviu arhitectură

Notiță
5.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Artă
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4151
Mărime: 24.16KB (arhivat)
Publicat de: Rozalia Moise
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Babor, Entuc

Extras din notiță

1) Sistemul trilitic:e primul sis.construcitv realizat.Este alc.din 3 elemente:din bloc sprijinit pe alte 2(desen)

2) Constructia Tholos rep. prima locuinta.de forma circulara.Este realizata prin acoperire unui plan circular cu o cupola cu dim. de 10m realizata prin retragerea succesiva a blocului de piatra cu 1/3 din lungimea blocului.

3) Constructia Megarom rep. prima locuinta de forma recrangulara.Este realizata din caramida nearsa pe un soclu din piatra pt a impiedica infiltratia apei din sol.

4) Constructiile civilizatiei minoice-Creta-:Const. au evoluat de la forma cuculara* la cea rectangulara cu structuri din lemn,unluturi din materiale ceramice nearse sau din piatra fasonata.Constructiile ( )devin multietajate 2-3 neveluri si incaperile (pana la 40)sunt mai bine grupate d.p.d.v functionale.Unul din cele mai imp. Exemple de const.- Palatul Knossos. Structura palatelor cretane are o compozitei camplicata este rezultata a mai multor functii :festiva(de locuire)gospodareasca,de pozitie.Toate sunt grupate in jurul unei curti interioare cu lungimea =50m .E inclusa sala tronului si salile de audienta si sunt accesibile din curea interioara.Curtile,terasele si portile creaza alternanta de spatii inchise si deschise de umbra si lumina.Ocomponenta originala a aparatelor cretane o constitue teatrul in aer liber cu gradene liniare .Accestea sunt in unghi drept avand o tribuna regala cu acces special pt demnitari.In casele princiare* sunt instalatii de incalzile a apei.Un alt tip aparte de cladiri=STOA-are la parter spatiu commercial,iar la etaj spatiu pt locuit.

5) Arhitectura megalitica :In per. Megalitica se dezv.civilizatia megalitica.Debuteza in Malta,Sardinia,S Frantei,Spania si se extinde in Ins.Britanice si Scandinave.Structura megalitica recurge la blocuri mari de piatra pt constr.templelor, a mormintelor si locuintelor.La baza sta structura trilitica.Struc.trilitica in civilizatia megalitica=DOLMEN,masivele de piatra infipte in pamant=MENTIRE iar incintele for.de acestea =CROM(TECII)** Cum au reusit oameniii acelor vremuri sa ridice la inaltimi blocuri de piatra cantarind sute de tone ,e o intrebare care a succitat iamginatia multor cercetatori.Se presupune ca au fost realz.de forte extraterestre.Totusi ramanand la expl. privind la intentia oamenilor in ceea ce priveste legile fizice si mecanice=> cu ajutorulunor unelte de piatra dura sepau lacasuri in masivul de piatra ,in care introduceau pene de lemn ud ,lemnul ud se umfla si rezulta o stare de tensiune in masivul de piatra desprinzandu-se blocuri de piatra.Transportul se realize cu role din busteni din lemn ,cu sanii din talpice si planuri inclinate.Ridicarea la inaltime =>Parghii actionate cu forta bratelor sau forta (grenta)*.Megaliti-semnficatie magic-religioasa-lacas sufletului mort.

6) Arhitectura Mesopotaniei:Principala realizare :ZIGGURATUL=turn cu mai multe retrageri successive,fiecare volum avand o alta “h” si fiind si fiind placat diferit:a)Volum1-pamant placat cu bitum b)Volum2-caramida nearsa c)Volum 3 placuta ceramica smaltuita de culoare albastra.Inaltimea pornind de la baza 12 m-5m -3 m.Accesul se realz.printr-un system de scari exerioare iar in varful accestui turn se afla un santuar sau observatory astronomic.Cele mai cunoscute ziggurate-Ur,Urak,E-Temen-an-tik. (Ex: Turnul din Babilon.) Palatele Mesopotaniei au la baza programul de arhitectura specific locuintei mesopotaniene ,,cu locuinta interioara,si toate functiile dez.longitudinale.Porlarul-element creativ –intrarea prin.in edificiu-e placat de turnuri,arce si decorat cu placi ceramice.Cele mai imp palate:Sargon al 2 lea / Nabucodonnasor(Babilon)si Assurbanipal(Narive).

Preview document

Colocviu arhitectură - Pagina 1
Colocviu arhitectură - Pagina 2
Colocviu arhitectură - Pagina 3
Colocviu arhitectură - Pagina 4
Colocviu arhitectură - Pagina 5
Colocviu arhitectură - Pagina 6
Colocviu arhitectură - Pagina 7
Colocviu arhitectură - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • A doua parte micsorat.doc
  • Colocviu Arhitectura.doc

Te-ar putea interesa și

Exigențele și implicațiile gândirii scolastice

Arhitectură gotica și gândire scolastică Construcția marilor catedrale gotice începe în secolul XII-XIII, fiind perioada unei Renașteri in cadrul...

Ai nevoie de altceva?