Extras din document
Forma juridica a asigurarii este conferita de contract, care constituie “Legea partiilor” precum si legea propriu zisa cu privire la activitatea de asigurare
Contractul de asigurare prezinta anumite trasaturi caracteristice, astfel
1) este un contract consensual - se incheie valabil prin simplul consimtamant al partilor, forma scrisa este ceruta de legiuitor din dorinta de a proteja interesele asiguratilor si pe cele ale tertilor.
2) este un contract sinalagmatic - partile contractante isi asuma obligatii reciproce si interdependente. Asiguratul se obliga : sa faca declaratii de risc exacte, in atentia asiguratorului, atat la incheierea contractului, cat si la producerea sinistrului, sa achite primele de asigurare datorate. Asiguratorul se obliga sa acopere riscul asiguratului, in cazul producerii acestuia, acordand indemnizatia cuvenita.
3) este un contract aleatoriu - la incheierea acestuia partile nun cunosc existenta sau intinderea exacta a avantajelor patrimoniale ce vor rezulta din contract; deoarece obligatiile asumate de cele doua parti depind de un eveniment viitor si incert.
4) este un contract cu titu oneros fiecare parte urmareste sa obtina un folos, o contraprestatie in schimbul obligatiei ce-si asuma.
5) este un contract succesiv - se esaloneaza in timp. Asiguratorul se angajeaza sa acopere un anumit risc o perioada foarte lunga de timp, cu plata anuala sau subanuala a primei sau o perioada foarte scurta, cu plata integrala a primei la incheierea contractului.
Fondul de asigurare imbraca forma baneasca, se formeaza in mod descentralizat pe seama sumelor de bani (prime de asigurare sau cotizatii) achitate de persoanele interesate in inlaturarea pagubelor care ar urma sa le suporte.
Functiile asigurarii:
Asigurarile indeplinesc urmatoarele functii : a) functia principala a asigurarilor este aceea de repartitie; se manifesta in procesul de formare a fondului de asigurare, la dispozitia organizatiei de asigurare, in procesul de dirijare a fondului catre destinatiile legale.Prin intermediul acestei functii, impoizitele datorate de organizatia de asigurare sunt dirijate la bugetul de stat sau local, iar contributia cuvenita asigurarilor sociale catre bugetul asigurarilor sociale de stat.b) functia de control - functie complementara a asigurarilor, urmareste modul de incasare a primelor de asigurare si a altor venituri ale organizatiei specializate, efectuarea platilor cu titlul de indemnizatie de asigurare, cheltuielile organizatiei si altele.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asigurari Comerciale.doc