Anatomie Comparata

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 7792
Mărime: 48.83KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

Sistemul nervos central(SNC)

Provine din tubul neural embrionar, in cursul procesului de neurulatie characteristic cordatelor. Tubul neural prezinta la inceput o parte anterioara largita = encefalul, inconjurat de neurocraniu si o parte posterioara alungita si stramta = maduva spinari, inconjurata de arcurile neurale ale vertebrelor = canalul rahidian (vertebral).

Maduva spinari

Morfologie externa. In afara de ciclostomi, unde este aplatizata, maduva se prezinta ca un cordon cilindric, voluminous la nivelul nervilor rahidieni, destinati membrelor perechi ( regiunea cervicala si lombara). Maduva se intinde pana la extremitatea cozii si atunci ocupa toata lungimea canalului rahidian. Regresiunea cozii (amfibieni anule, unele mamifere)si regresia sau dispozitia musculature metamerice caudale antreneaza scurtarea maduveu. Rezulta un decalaj al zonelor de emergenta a radacini rahidiene fata de iesirea lor(orificiul lor)de iesirea intervertebrala. Ultimile radacini rahidiene sunt foarte oblice si au un lung traiect intrarahidian care constituie “coada de cal”.

Structura

In jurul rumenului, tubul nervos embrionar este redus la un canal fin central = ependimar, peretele ingrosat prezinta o structura tipica a nevraxului cu substanta cenusie interna si substanta alba peiferica. La ciclostomi, substanta cenusie, aplatizata ca si maduva se etaleaza lateral in 2 aripii senzitivo-motori, nediferntiate in coarne sensitive sau coarne motorii. Substanta alba este formata din fibre amielinice si formeaza o teaca continua in jurul substantei cenusi. La Gnathostomate, maduca cilindrica se imparte in 2 mase celulare: placile alare dorsale si placile bazale ventrale. Fiecare dintre aceste placi se ingroasa si se diferentiaza la adult in coarne dorsale si coarne ventrale. Coarnele dorsale sunt sensitive si primesc axonii corpilor neurali situati in ganglioni rahidieni. Dendritele acestor neuroni culeg stimuli de la receptorii de origine somatica.

Coarnele ventrale sunt motorii si contin corpurile celulare ale neuronilor efectori. Axonii acetora trimit impulsuri cu destinatie somatica si viscearala. Substanta alba este impartita in 3 perechi de coarne: dorsale, laterale si ventrale. In acestea sunt 2 categori de fibre in mare parte mirinizate:

1) fibre de asociatie – care leaga intre ele diferite etaje ale substantei cenusi, acestea provin din corpurile celulare = cordotonale situate in coarnele dorsale. Ele difuzeaza influxuri sensitive aduse prin fibrele aferente catre neuroni motori mai anteriori sau mai posteriori de aceeasi parte sau pe partea opusa.

2) Fibrele care leaga maduva de encefal – ele sunt ascendente(sensitive) si descendente (motorii)

Maduva caudala a teleostenilor prezinta o unflatura la nivelul ultimei vertebre caudale, la extremitatea neuronilor neurosecretori. Corpurile acestora sunt situate pana la filumurile terminale, iar secretia lor ajunge intr-un sistem de vase meningiale. Analogia cu neurohipofiza a condos la calificarea acestui organ neurohemal ca “hipofiza caudala” sau urofiza. O cale neurosecretorie caudala exista si la Selacieni, dar fara diferente morfologice.

Maduva lombosacrala la pasari prezinta o protuberanta dorsala nascuta prin prolifrarea celulelor nevroglice periendimare(astrocite)pline cu glicogen.forma acestei protuberante este ovoida. Semnificatia acestui corp glicogelic este necunoscuta.

Encefalul. Se diferentiaza din portiunea anterioara a tubului neural.

Dezvoltarea. Stadiul de 3 vezicule:

1) vezicula cerebrala primara – nascuta din regiunea largita a placi neurale, se imparte in 3 vezicule associate la vertebratele inferioare cu 3 organe senzoriale fundamentale:

(1) vezicula prozencefalului asociata cu organul olfactiv.

(2) Mezencefalul asociata cu oranul visual.

(3) Romencefalul asociata cu urechea interna si sistemul lateral.

Din acest stadium de 3 vezicule la suprafata prozencefalului apar lateral cele 2 vezicule optice, muguri retinei si cu nervul optic.

Stadiul de 5 vezicule. Cele 3 vezicule dau nastere:

1) Prozencefalul – se subdivide in:

a) Telencefal

b) Diencefal

2) Mezencefalul nu se subdivide

3) Rombencefalul se subdivide in:

a) Metencefal

b) Miencefal

Telencefal. Initial o vezicula de mica talie = telencefalul primar; se destined lateral in 2 expansiuni, viitoarele emisfere cerebrale; al caror importanta va deveni din ce in ce mai mare de la Agnate la mamifere dand nastere telencefalului secundar.

Rombencefalul. Reprezinta prelungirea directa a maduvei spinari, el rezulta din departarea placilor alare(medulare), canalul ependimar se largeste intr-un ventricul care are un acopris sub forma de romb.

Preview document

Anatomie Comparata - Pagina 1
Anatomie Comparata - Pagina 2
Anatomie Comparata - Pagina 3
Anatomie Comparata - Pagina 4
Anatomie Comparata - Pagina 5
Anatomie Comparata - Pagina 6
Anatomie Comparata - Pagina 7
Anatomie Comparata - Pagina 8
Anatomie Comparata - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Anatomie Comparata.doc

Alții au mai descărcat și

Cresterea Animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Ai nevoie de altceva?