Examen PLA

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3365
Mărime: 62.23KB (arhivat)
Cost: 3 puncte

Extras din document

Subiect 1

0,5p 1. Enumerati cativa factori care pot influenta performantele codului scris in limbaj de ansamblare

-memoria,volumul de procesare de date,dimensiunea programului

1p 2.Prezentati etapele dezvoltarii unui program in limbaj de ansamblare

-editarea,ansamblarea,link-editarea,rularea si eventuala depanare

Programul in limbaj de ansamblare este scris mai intai cu un editor de text oarecare,constituind asa-numitul program-sursa.

Dupa scrierea programului sursa,el este incarcat in ansamblu care il transforma in final in program-obiect.

Programul-obiect este la randul sau preluat de link-editor,fiind transformat intr-un fisier executabil-programul final.Dupa ce este testat,in caz de functionare necorespunzatoare,se incarca intr-un program numit debugger.Acesta permite rularea pas cu pas a zonelor neclare a programului,permitand astfel localizarea problemelor si corectarea lor ,dupa se modifica programul,care procesul se reia.

1,5pct 3.Prezentati registrele de uz general al Z80.

B, C - registre generale de câte 8 biţi care se pot accesa prin intermediul unor instrucţiuni ca un registru dublu de 16 biţi numit BC. Aceste registre sunt folosite atât în operaţiile logice şi aritmetice, cât şi în operaţiile prin care se realizează transfer de informaţie. de la memorie la microprocesor şi invers;

D, E - registre generale de câte 8 biţi care se pot accesa prin intermediul unor instrucţiuni ca un registru dublu de 16 biţi numit DE Aceste registre sunt folosite atât în operaţiile logice şi aritmetice, cât şi în operaţiile prin care se realizează transfer de informaţie. de la memorie la microprocesor şi invers;

H, L - registre generale de câte 8 biţi care se pot accesa prin intermediul unor instrucţiuni ca un registru dublu de 16 biţi numit HL. Aceste registre se folosesc, în anumite instrucţiuni, pentru adresare indirectă;

B’, C, D’, E’, H’, L’ - registre secundare al căror conţinut se poate interschimba cu conţinutul registrelor B, C, D, E, H, L prin executarea instrucţiunii EX sau EXX. Este mult mai rapidă salvarea registrelor B, C, D, E, H, L în aceste registre secundare decât salvarea lor în stivă!

0,5 pct 4.Prezentati pe scurt semnalele HALT si WAIT

HALT – indică oprirea U.C.P., momente în care se aşteaptă de regulă o întrerupere nemascabilă sau una mascabilă, dar validată în prealabil pentru a putea ieşi din starea HALT.

WAIT – semnal prin care se poate realiza dialogul cu perifericele mai lente. În timpul stării de aşteptare nu se generează semnale de refresh.

1pct 5.Prezentati modul de adresare indexata utilizat de Z80.Dati un exemplu.

Adresare indexată. este folosită dacă adresa unui operand se obţine adăugând un deplasament (indice) la un registru de bază (index). Z80 are două registre de 16 biţi, IX şi IY, care pot fi folosite ca registre de bază. Tehnica de adresare indexată este eficientă în cazul în care datele sunt organizate într-un tabel. Considerând că fiecare element din tabel ocupă un octet şi că adresa de început (adresa de bază) a tabelului se încarcă în registrul index IX sau IY, atunci regăsirea unei date dorite se poate face specificându-i doar indicele.

Exemple:

LD E, (IX+25H) DD5E25H

1.5pct 6.Prezentati modul de intrerupere mascabila 0(IMO).

Modul zero este compatibil cu modul de întrerupere al microprocesorului 8080.

Context de execuţie (cerere şi achitare – IRQ şi IACK) :

#1. Perifericul care generează o întrerupere plasează pe magistrala de date codul instrucţiunii RST p (RESTART p), sau codul unei instrucţiuni CALL adr.

#2. În cazul plasării instrucţiunii RST p se salvează PC-ul instrucţiuni imediat următoare şi se trece la execuţia instrucţiunilor de la adresa 0000H sau 0008H … 0038H, în funcţie de valoarea lui p.

#3. Dacă programul permite tratarea întreruperii în spaţiul de adresă de 8 octeţi, atunci la adresa respectivă nu este necesară o instrucţiune de salt necondiţionat la o altă adresă unde se găseşte adevărata rutină de tratare a întreruperilor generată de perifericul respectiv.

1,5pct 7.Prezentati pe scurt accesul direct la memoria DMA

Dupa ce este programat,DMA genereaza semnale de adresa si de control,pe magistala de comenzi incat sa se citeasca datele din memorie si sa fie transferate portului.Daca circuitul DMA are de facut un transfer atunci va solicita unitatii centrale sa elibereze magistrale.Dupa terminarea transferului,unitatea primeste un semnal de comanda pt care e informata ca poate prelua controlul magistralelor reluandu-si activitatea.

Preview document

Examen PLA - Pagina 1
Examen PLA - Pagina 2
Examen PLA - Pagina 3
Examen PLA - Pagina 4
Examen PLA - Pagina 5
Examen PLA - Pagina 6
Examen PLA - Pagina 7
Examen PLA - Pagina 8

Ai nevoie de altceva?