Polimeri. Ceramica. Poluarea Apei Solului și Aerului

Notiță
6/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 2 în total
Cuvinte : 1844
Mărime: 46.84KB (arhivat)
Publicat de: Iacov Pintilie
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioana Demetrescu

Extras din notiță

Polimerii: Substanță macromoleculară a cărei moleculă este formată prin unirea în lanț a două sau mai multe molecule de monomer.

Polimerizarea: procesul prin care mai multe molecule identice nesaturate se unesc formand o macromolecula.In reactiile de polimerizare “n” molecule de substanta “M” se unesc formand macromoleculele care au aceeasi compozitie cantitativa cu a substantei care polimerizeaza, insa produsul rezultat are proprietati complet diferite.

Clasificare polimeri : polimeri liniari: polimerii in care unitatile structurale sunt legate la rand alcatuind lanturi lungi fara ramificatii:Unghiurile dintre legaturi sunt cuprinse intre 109o- 1300; termoplasti polimeri ce la incalzire se inmoaie, la topire nu sufera transformari chimice, iar la racire isi recapata proprietatile fizico-mecanice.( transformare reversibila) Ex. polimerii lineari care reprezinta macromolecule filiforme. Ei sunt solubili in solvent. Viscozitatea solutiilor depinde de lungimea macromoleculei si de greutatea ei moleculara.(polietene ). termorigizi : La incalzire rezista pana la o anumita temperatura, dupa care se descompun ireversibil. Sunt caracterizati prin rezistenta mecanica apreciabila .( structuri bisau tridimensionale ex. Fenoplaste).plastomeri - pastreaza deformarea provocata de o forta (PVC, polietilena, poliacetat de metil) cand aceasta isi inceteaza activitatea. elastomeri - revin la forma initiala dupa incetarea actiunii fortei (polibutadiena). Polimerii carbocaternari sunt macromolecule cu lant alcatuit numai din atomi de carbon ( polietilena).Polimerii heterocatenari au lantul macromoleculelor alcatuit si din alti atomi (O2, N2, S, Si) pe langa cei de carbon (poliamide, poliesteri, poliuretani).

Polipropena sau polipropilena : Solid, cristalin, cu indici fizici, mecanici si electrici foarte inalti ;solubila in solventi organici;-rezista la agenti chimici pana la 800C ;-rezistenta mecanica ridicata;-temperatura de topire 1640C;-are stabilitate chimica.

Poliizobutilena : se foloseste pana la temperaturi de 600C;-sub forma de foi la captusirea recipientelor ce contin substante organice ;ca plastifiant in emailuri electroizolnte si vopsele de bitum ;rezistenta mecanica creste cu greutatea moleculara;rezista la temperaturi scazute de pana la –550C pastrandu-si plasticitatea;nu trebuie vulcanizata;are rezistenta mare la medii agresive;

Teflon: Utilizari: ca pelicule, ce isi pastreaza elasticitatea pana la –1000C. Nu este atacata de baze si acizi pana la 2000C ;-are cea mai mare inertie chimica dintre polimeri.- rezista la soc termic.;are flexibilitate si rezistenta mecanica.

Policlorura de vinil : Utilizari:prin laminare se obtine un material moale sub forma de foi;-folosit la captuseli anticorozive;-se foloseste sub forma de pelicule aderente drept material electroizolant ;rezistenta chimica mare in H2SO4, HNO3, HCl;-rezistenta termica pana la 70oC la NaOH, HF, H3PO4 cand se degaja HCl;Elasticitate redusa;

Polistiren : Are aspectul unei mase sticloase, transparente, cu proprietati fizico-mecanice foarte bune. Nu rezista in HNO3 si hidrocarburi aromatice. Se obtine sub forma de pulbere foi si placi. Se aplica la cald, la temperaturi de inmuiere a polistirenului pe conducte.

Preview document

Polimeri. Ceramica. Poluarea Apei Solului și Aerului - Pagina 1
Polimeri. Ceramica. Poluarea Apei Solului și Aerului - Pagina 2

Conținut arhivă zip

  • Polimeri. Ceramica. Poluarea Apei Solului si Aerului.docx

Ai nevoie de altceva?